korolina 12.12.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Cześć wszystkim Położono mi w domu parkiet warstwowy olejowany. Pomiędzy niektórymi klepkami jest różnica w wysokości ok 1mm i mniej. Takie malutkie progi. Czy jest to prawidłowe. Może reklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 12.12.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Jasne, że zareklamuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 12.12.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 jaki to parkiet gotowy?? 1mm i mniej..hmm..jakie było podłoze pod wzgledem równości robił kto pomiary?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolina 13.12.2008 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Parkiet chyba paratdos czy jakoś tak. Podłoże pod klej równał parkieciarz. I co z tym robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.12.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Parkiet chyba paratdos czy jakoś tak. Podłoże pod klej równał parkieciarz. I co z tym robić. Jezeli chcesz reklamowac to musisz najpierw zmierzyc te różnice bardzo precyzyjnym przyrządem a mianowicie tzw. głębokościomierzem zegarowym lub suwmiarką która też zmierzy dośc precyzyjnie . Jeżeli masz znajomych którzy zajmują się obróbką skrawaniem metali to pomogą ci zmierzyc stan twojej posadzki. Norma dla grubości elementów warstwowych wynosi +_0,2mm. Jezeli obok siebie położył parkieciarz jeden element cieńszy o 0,2mm a drugi o 0,2mm grubszy to różnica między nimi wynosi 0,4mm i jest zgodna z normą. Niestety w tym przypadku nie wiele zdziałasz a krawędzxie tych sterczących elementów szybciej się wytrą (stracą lakier lub olej). Mozesz reklamowac jeżeli róznice wysokości są wieksze. Zawołaj parkieciarza i pokaż mu te miejsca jako reklamację. Wysłuchaj spokojnie co ma do powiedzenia i zgłoś sie ponownie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.01.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Ja też mam od kilku dni ułożony tego typu parkiet, a konkretnie jatoba olejowany. Parkieciarz, który go kładł zalecił dodatkowe olejowanie żeby olej dostał się w ewentualne szpary między klepkami. Widziałem w sklepie jakiś olej z dodatkiem środków myjących i zastanawiam się czy nie użyć tego typu specyfiku bo podłoga po wstepnym czyszczeniu nadal czysto nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 dokładnie co to jest?? ja poleciłbym ci parkett-oil firmy loba.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.01.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Rozumiem zatem, że dodatkowe olejowanie gotowego parkietu jest standardem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.01.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Niekoniecznie.. Prosze pana wszystko zalezy od tego co zaleca zrobić producent..raz trzeba.np.takie ipowood. Ale pielęgnacje trzeba pezeprowadzić zawsze a juz szczególnie oleju choć w warstwówkach u producentów to powszechny na szczęście wymóg.Parkett-oil to nie olej tylko srodek pielęgnacyjny..czyscikiem jest wax-remover, a do bieżącego mycia (lekko wilgotno nigdy nie mokro!!)..wax cleaner bądź cleaner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.01.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Przy okazji pokażę jak to wygląda w jednym z pokoi. http://images32.fotosik.pl/434/5ba68610b5fe224cmed.jpg Do zamontowania pozostały tylko listwy. I tutaj jeszcze jedno pytanie. Parkieciarz stwierdził, że ściany nie są zbyt równe i odradzał listwy drewniane na rzecz plastikowych bo one podobno lepiej dopasują sie do nierówności. Jakoś ten pomysł nie za bardzo przypadł mi do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.01.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 mnie by tez nie przypadł wolałbym listwy forniroowane olejowane ze 2x...i dopiero montowane..lepiej je nagiąć do nierównych scian równych ścian ja nigdy jeeszcze nie miałem ani nie widziałem ...litych bym nie brał na twoim miejscu..szczeliny miedzy sciana a listwa od góry..wypełnia malarzakrylem i maluje ze scianami..wiec listwy przed malowaniem..położyłbym parkieciarza interesuje..laczenie posadzki z listwa nie ze sciana..oczywiscie do pewnego stopnia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.01.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Powróce może do meritum czyli najpierw parkiet umyć, a potem ponownie olejować...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.01.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 na moj gust bezwzwzglednie umyć...poczekac az wyschnie i zaolejować potem przeprowadzic pielegnacje..tutaj mi sie wydaje ze juz pieknie gips wszedł w reakcje z olejem..jakos tak mi sie te plamy widza..musisz wax removerem czy tez innym srodkiem porzadnie umyć tęposadzke..i wypolerować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.01.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Czy lepiej polerować ręcznie czy też mechanicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.01.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 w twoim przypadku za pierwszym razem polerowałbym mechanicznie..biały pad i nałozył np zwykla pieluche z tetry.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.01.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Przypuszczam, że najlepsza byłaby chyba polerka wolnoobrotowa małej mocy. Koszt najtańszej to jakieś 100PLN więc wydatek raczej niewielki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.01.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Ja też mam od kilku dni ułożony tego typu parkiet, a konkretnie jatoba olejowany. Parkieciarz, który go kładł zalecił dodatkowe olejowanie żeby olej dostał się w ewentualne szpary między klepkami. Widziałem w sklepie jakiś olej z dodatkiem środków myjących i zastanawiam się czy nie użyć tego typu specyfiku bo podłoga po wstepnym czyszczeniu nadal czysto nie wygląda. Mnie irytują tacy parkieciarze, którzy nie potrafią dokończyc swojej pracy. Konczą pracę słowami kup se pan taki środek co to.... i do widzenia. Jeżeli chcesz utrzymac gwarancje na ten parkiet to rozmawiaj a najlepiej napisz e mail do producenta przedstawiając mu swój problem. Możesz napisac że parkieciarz nie zostawił ci żadnych instrukcji pielęgnacji i konserwacji. Jezeli użyjesz środek nie polecany przez producenta leżysz, jezeli coś sie zacznie dziac. Na przykład nowo nałożona warstwa zacznie się po jakimś czasie łuszczyc (łupież) lub płatami odwarstwiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 14.01.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Czyli plan działania już mamy. Jutro wjeżdża ekipa do montażu drzwi wewnętrznych, w przyszłym tygodniu ekipa od schodów czyli koniec wszelkich brudnych prac W przyszły weekennd w sobotę mycie podłóg, a w niedziele konserwacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts