sxsx 12.12.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 cześć mam przed sobą projekt dachu - przebudowa - chcę policyć orientacyjny koszt więźby dachowej - jak się za to zabrać? czy krokwy kupuje sie na wymiar? czy standardowe długości które się obcina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 12.12.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Projekt przed sobą. Więźba na elementy. Mnożymy szer x grubość x dług elementu. Wynik w m3 mnożymy przez cenę i tyle.Jak nie czujesz się na siłach zleć to cieśli wykonującemu dach, KB lub tartakowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 12.12.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Jak nie jesteś dobry z trygonometrii, to się nie bierz... Daj do wyceny tam gdzie będziesz kupował i tam ci wyliczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 12.12.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Jak nie jesteś dobry z trygonometrii, to się nie bierz... Daj do wyceny tam gdzie będziesz kupował i tam ci wyliczą... Do czego mu trygonometria? Na projekcie zwykle są podane długości wszystkich belek, więc zostaje tylko mnożenie jak kolega wyżej napisał. Ostatecznie, niech przyłoży linijkę i zmierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sxsx 12.12.2008 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 długości potrafie policzyc (a tym samym m3)ale tak jak napisalem nie wiem jakie sa standardowe dlugosci i nie wiem ile z tego ciecia - tym samym nie wiem ile odpadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.12.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 nie ma czegos takiego jak standardowe grubości. Tratak podaje ci cene za m3. Dodaj do długości elementów po 20 cm rezerwy montażowej i to przelicz na m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 12.12.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Ostatecznie, niech przyłoży linijkę i zmierzy. zmierzy elementy poziome , el. pochyle nalezy przeliczyc , nalezy uwzglednic -zmiany spowodowane np. podniesieniem scianek kolankowych itp. -zapas w praktyce czesto jest tak , ze jak zamawiamy np, trzy krokwie 5,2 m to przyjada rozne dlugosci 5.4 5.6 5.25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.12.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Nawet jeżeli w projekcie jest zestawienie drewna to zawsze jest uwaga aby ostateczne długości skonsultować z wykonawcą więźby (z reguły cieśla). Do ustalenia długości krokwi potrzebna skalówka i współczynnik odpowiadający kątowi pochylenia połaci. Dla krokwi koszowych i narożnych dodatkowo niezbędna znajomość Twierdzenia Pitagorasa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 12.12.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 U mnie w projekcie w zestawieniu materiałów była murłata o długości 131 cm... w pośpiechu nikt nie zauważył no i poszło takie zamówienie do tartaku... zamiast 1310 cm. Na szczęście gdy pomyłka wyszła na jaw tartak szybko dostarczył brakujące murłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 13.12.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 ja dalem projekt wykonawcy on wyliczyl zamowilem ,polozyl i pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts