Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W jaki sposób robi się przejście komina przez strop i dach- bo juz zgłupiałem.

każdy mówi mi co innego. Moje dwa kominy sa z cegły pełnej otynkowane. Co mam zrobic jak przechodzą mi koło jętek i belek stropowych w odległościach kilku centymetrów?

https://forum.murator.pl/topic/113297-w-jaki-spos%C3%B3b-przejscie-komina-przez-drewniany-strop-i-dach/

Norma ponoc mówi że komin powinien mijać drewniane elementy o odległość 15cm, u mnie jest blizej i nie ma jak zbytnio tego poprawić- co zrobić , nabijać blachę na drewno?
Norma ponoc mówi że komin powinien mijać drewniane elementy o odległość 15cm, u mnie jest blizej i nie ma jak zbytnio tego poprawić- co zrobić , nabijać blachę na drewno?

mozna oblozyc welna i tez powinno byc dobrze

U mnie też przechodzi bardzo blisko konstrukcji stolca. Mam nadzieję, że nie będzie problemu. Do belek stropowych i krokwi jest odpowiedni odstęp.

http://img247.imageshack.us/img247/3037/img0295ua1.jpg

Norma dotyczy przewodów dymowych. Komin otynkowany jest OK. Nic złego sie nie stanie. Pozdrawiam.
Może trochę z innej beczki ale ja mam również zamiar budować poddasze drewniane a strop belkowy. będę wdzięczna za zdjęcia takiego poddasza ponieważ obawiam się niskiej ścianki kolankowej
Norma dotyczy przewodów dymowych. Komin otynkowany jest OK. Nic złego sie nie stanie. Pozdrawiam.

wszystkie stare drewniane domy na wsiach tak mają. komin sąsiaduje bezpośrednio co najmniej z krokwią i łatami. Od wielu lat, od kiedy nawet o normach nikt nie słyszał.