Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 years później...

Witam użytkowników poczytnego forum Muratora i zapraszam do dyskusji wszystkich którzy budują bądz podoba im się PROJEKT MAKARY z Archetonu.

My na początku zafascynowaliśmy się Granatem z Krajobrazów ...jednak po długiej analizie znależliśmy w nim tak dużo wad, że zmiany kosztowały by nas zbyt wiele....potem natrafiłam na Makarego ...podobny w stylu no i funkcjonalności. Aktualnie czekamy na WZ i z trzech faworytów chyba Makary spełnia większość naszych oczekiwań, więc na 99% pozostanie Makary!!!

Zmiany jakie planuję dokonać to:

- podpiwniczenie całości domu a nie tylko połowy

- poszerzenie garażu (rozważamy też możliwość 2 stanowisk)

- doprojektowanie kominka

- i zmiana instalacji grzewczej z gazowej na paliwo stałe ( z konieczności)

- ewentualnie elewację zamiast tynku min. z cegły klinkierowej

• 4 weeks później...

Witaj! cieszę się , że znalazł się ktoś komu przypadł do gustu ten projekt ( bo już podświadomie myślałam , że może kiepski jest ten projekt że nikt go nie buduje)

Jak wcześniej pisałam pierwszy nasz typ był Granat z krajobrazów(forum na jego temat ma już 42 strony!!!) jednak bardzo przeszkadzał nam brak odrębnego wejścia do kuchni no i brak piwnicy........w końcu wpadliśmy na Makarego...który w sumie jest podobny do Granata ..jednak wg mnie ma ciekawsze rozwiązania wewnątrz.

Projektant również doradzał nam poszerzenie garażu - nawet na 2 stanowiska....mam jednak wątpliwości czy nie będzie wówczas wyglądał trochę jak stodoła??? co o tym sądzisz?

Na jakim jesteś etapie? bo my czekamy na WZ i narazie wybraliśmy Makarego ale jeszcze nie zakupiliśmy bo nie wiemy jakie WZ nam gmina wyda.....A wogóle to gdzie budujesz?( jeśli to nie tajemnica?)

Witaj

Dom nasz jest już wybudowany. Nanieśliśmy kilka zmian, obecnie robimy kominek i przymierzamy się do podłóg.

Garaż wybudowaliśmy osobno, natomiast z garażu w projekcie zrobiliśmy pokój wprawiając zamiast drzwi garażowych duże tarasowe okno. Zmieniłam też położenie łazienki na dole, ponieważ chciałam mieć w łazience okno. Łazienka na dole sąsiaduje z kuchnią.

a gdzie ten kominek? nasz projektant polecał na ścianie działowej z kuchnią tam gdzie jest komin wentylacyjny w kuchni....zastanawiam się jednak czy tak "w przejściu" bedzie dobrze??? A co sądzisz o przeniesieniu zlewu kuchennego na tą ścianę gdzie jest kuchnia?....jakoś lubię te dwa sprzęty mieć w sąsiedztwie?

Gdzie jest wasz domek? może niedaleko...i można go zobaczyć w realu?!

Dom jest wybudowany na podkarpaciu, a Ty gdzie mieszkasz?

Jeśli chodzi o kominek to jest on wybudowany na ściance działowej po stronie salonu. Nanieśliśmy jeszcze kilka zmian - muszę jednak zaglądnąć do projektu jaki jest on w rzeczywistości (bo już zapomniałam). Postaram się przesłać zdjęcia, podobnie jak Ty szukaliśmy realizacji naszego projektu - bo jednak inaczej wygląda dom na kartce papieru, a inaczej w rzeczywistości.

no to całkiem niedaleko chyba mieszkamy bo my w okolicach Zamościa.......

cieszę się, że jesteś bo już myślałam że nie znajdę nikogo kto wybudawał ten domek!!! będę bardzo wdzięczna jeśli wkleisz jakieś zdjęcia z budowy....pewnie sama wiesz jak taka możliwość pomaga w decyzji co do samego wyboru projektu oraz zmian jakich chcemy dokonać. Mam nadzieję , że podzielisz się z nami swoimi doswiadczeniami z budowy...może z czasem bedzie nas tu więcej :)

czy jak ty zaczynałaś budowę to znalazłaś kogoś kto wybudował ten dom?? bo na innym forum ja znalazłam dwóch użytkowników ale obaj z Pomorza - dla nas to kawał drogi!!!!! Chętnie bym się pofatygowała - jeśli nie jest do dla ciebie krępujące- żeby podjechać i zobaczyć dom w rzeczywistości....mamy z mężem rozbieżne zdania co do funkcjonalności salonu...jemu nie podoba się to , że kuchna jest wciśnięta w środek i twierdzi , że przez to jest mały salon....mi się wydaje, że właśnie to że ma jakby dwie strefy jest fajny (wydaje mi się to ciekawsze niż jeden prostokąt np.)!!!!

Powiedz jak oceniasz w stanie który posiadasz czy duży jest ten salon...wystarczający dla 4 osobowej rodziny...

Myślę,że dom jest wystarczająco duży, ale każdy z nas ma inne oczekiwania i wymagania. Dom można zobaczyć nie ma problemu, osobiście nie miałam takiej możliwości jak my rozpoczynaliśmy budowę. Wiem, że budowa domu to poważna decyzja więc zobaczenie projektu w rzeczywistości jest bardzo pomocne.

Właśnie znalazłam projekt i powiem ci jakie naniosłam zmiany.

Piwnica: podnieśliśmy tak aby wyszly małe okna, podpiwniczenie tak jak w projekcie pod częścią domu - bez zmian.

Parter: Jak wcześniej pisałam łazienka znajduje się tam gdzie spiżarka.

zrezygnowałam całkiem ze spiżarki, natomiast małe pomieszczenie (tam gdzie jest w planie łazienka) też zlikwidowałam - powiększając tym samym gabinet i korytarz.

balkon znajduje się na całej długości ściany.

kuchnia jest dość obszerna, planuję zlew i kuchenkę na ścianie obok okna, w planie jest faktycznie nieporęcznie.

Poddasze: podnieśliśmy chyba o trzy cegły, przez to jest bardziej obszerne i skosy są wykorzystane.

super, że nie masz nic przeciwko temu żeby zobaczyć domek prześlij proszę dokładniejsze namiary adresowe na mój mail [email protected] i telefon cobyśmy mogli się umówić na dogodny termin

piszesz , że balkon macie na całej długości ściany, czy to znaczy , że wyrównaliście wykuszt powiększając tym samym salon??? czy tylko balkon jest poszerzony a wykuszt został bez zmian??

ja wpadłam na pomysł żeby powiększyć salon właśnie w ten sposób tzn zamiast wykusztu to tą ścianę wyrównać na całej długości a na górze na całej długości zrobić balkon typu logia z wydłużonym zadaszeniem

mój zamysł powiększenia salonu poprzez wyrównanie ściany wykusztu na całej długości ściany- na górze powinien dać efekt taki jak w projekcie CZAJKA autorstwa Sobieszczuka....taki balkonik mi się marzy!!! a swoją drogą to piękny domek ...ale nijak nie nadaje się na naszą działkę (nie da się go usytuować aby max wykorzystać położenie słońca) ale Makary jest całkiem podobny

jeśli chodzi o projekt CZAJKA, to jest on nieco mniejszy niż Makary, a tak mocno wystawiony dach będzie ograniczał światło do okien balkonowych, ale można zdecydować się jeszcze na okna dachowe i problem nasłonecznienia poddasza będzie rozwiązany.

Ja myślę o rozbudowaniu i zadaszeniu tarasu właśnie z oknami dachowymi.

z tym światłem masz rację!! u mnie byłoby to od strony zachodniej...czyli całe popołudnie raczej byłoby doświetlone...w Czajce ten dach wystaje jeszcze trochę ponad balkon....a jakby tak zrobić trochę krócej na równi z balkonem?? chyba aż tak bardzo nie ograniczałoby to światła...teraz mieszkamy w bloku i mamy największy pokój z balkonem typu logia od strony zachodniej właśnie ...balkon jest szerszy niż w Makarym bo ma jakieś 1,5 m a w Makarym jest na szerokość 1,2 m więc myślę, że nie byłoby problemu z brakiem światła - tutaj nie mamy - wręcz przeciwnie całe popołudnie latem nie da się usiedzieć na balkonie dopiero jak zachodzi słońce jest dobrze albo rano.......w zimie może być nieco mniej światła.

W jednym z tych pokoików w oryginale jest okno dachowe........ a w drugim można też dodać!

Myślę, że zanim dojdzie do spotkania parę spraw możemy przedyskutować tutaj bo obawiam się że i tak nam będzie za mało czasu :D

Czy kominek robicie z podwójnym płaszczem wodnym? I czym będziecie ogrzewać domek bo u nas będzie zmiana ( tam gdzie działeczka nie ma jeszcze gazu!) na ekogroszek i pieca i instalacji..... no i kominek również chcemy wykorzystać w celach grzewczych. Ponieważ taras i część ogrodowa będzie u nas od strony południowej myślimy również o zamontowaniu solarów.

Witam! Dołączam się do tego forum bo również przymierzam się do tego domu. Na wiosnę zaczynam i już teraz zbieram materiały. Mam małe pytanko odnośnie ilości drzewa na dach. Czy mógłbym prosić o takie zestawienie ile jakiego drzewa potrzebuję?? Byłbym wdzięczny. Mój e-mail ; [email protected].