Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Udało sie wrzucić te zdjęcia. My troszke poprzerabialiśmy :podnieślismy o 90 cm budynek. Przedłurzyliśmy daszek nad wejściem oraz nad tarasem. Jak widac na zdjęciach krokwie mamy obrabiane i będą widoczne, nad nimi będzie podbitka.Ścianki działowe w środku tez są pozmieniane. Kuchnia będzie otwarta z salonem , planuje tylko mały murek coś podobnego do lady

oddzielający pokój od kuchni przy samym wejściu. Komin od kominka przenieśliśmy na ściane nośną tak m/w w połowie pokoju. Nie robimy spiżarni a łaziena będzie zaraz po prawej stronie przy wejściu prostopadle do drzwi bo nie mamy przejścia między garazem a domem i chyba wybijemy jeszcze okienko bo teraz mi pasuje. Jak zrobie nowe zdjęcia to wrzuce.

Hej! już nikt tu nie zagląda???

Jak tam postępy na waszych budowach???

U nas nareszcie zalany pierwszy strop!!!! Co będzie dalej na razie nie wiadomo...strop schnie....i tymczasem trochę się póżno zrobiło i nie wiemy czy rozpoczynać pierwszą kondygnację...i dalej ..bo z pogodą może być już różnie ..no i dzień coraz krótszy mamy obawy czy zdążymy przed zimą???!!! najlepiej byłoby przykryć...lub na zimę zostawić zabezpieczony przed mrozem strop.....

Do tych któży już mieszkają - wiem ,że nie chce wam się pisać bo wy już jesteście " po wszystkim" ale gorąco proszę w imieniu wszystkich jeszcze budujących -podzielcie się z nami uwagami z użytkowania Makarego- czego żałujecie , że nie zrobiliście...co okazało się hitem, lub zupełnym niewypałem...co można zmienić żeby było fajniej, wygodniej itp.

pozdrawiam,

przepraszam, w ogóle ostatnio nie siedze w necie - sesja egzaminacyjna jakos oplotła mnie całą:(

pojedynczy garaż - jedyna chyba rzecz, której żałuje bardzo, nie wiem zupełnie czemu pojedynczy, skoro mielismy juz dwa x cztery kółka, nad reszta pomyslę

powodzenia

My jesteśmy na etapie pierwszeego stropu nad piwnicą i już mąż żałuje, że nie zrobiliśmy garażu dwustanowiskowego............

A drzwi z garażu do domu robiliście???? ja nie chcę a mąż owszem.....no i na coś trzeba się zdecydować. Ja uważam ,że nie - z kilku powodów: 1. straty ciepła, 2. spaliny i hałas dostające sie do domu, 3. szkoda mi tego miejsca- wolałabym tam zamontować szafę w zabudowie

Jego argumentem jest to ,że nie trzeba zimą na zewnątrz wychodzić albo ,że z zakupami prosto do domu.......

Jednak to mnie nie przekonuje bo odległość drzwi wejściowychi garażu jest tak niewielka , że chyba nie ma sobie czym głowy zawracać , w dodatku daszek tam będzie nad wejściem ...a zimą i tak garaż trzeba otworzyć lub zamknąć więc i tak trzeba na zewnątrz wyjść....no chyba , że wszystko będzie sterowane pilotem!!( ale na takie bajery to nie wiem czy kasy wystarczy)

Doradźcie coś jak wy to rozwiązaliście?

Witam. My zrezygnowaliśmy z wejścia łączącego garaz z domem. Cieszę się ponieważ bywam zakręcona i mogło by dojśc,że czegoś bym nie zamkła albo drzwi do domu wychodząc garazem albo dzrzwi od gararzu do domu.Zresztą dzięki temu mam większy korytarz i szafe przesówną robię między gabinetem a łazienką bo łazienke postawiłam po prawej stronie wejścia czyli tam gdzie był przejście do garazu i dzieki temu zaoszczędziłam miejsca na szafe przesówną i chyba zrobie okno w łazience bo mam miejsce i bedzie po prawej stronie przy wejściu.Budując dom fajnie jest przemysleć co gdzie chcemy zrobić bo mój kierownik budowy powiedział,że ścianki w środku mozna zmieniać . pozdrawiam;-)

my mamy drzwi łączące - daszek, daszkiem, ale dziecię szczególnie śpiące wyciągać z auta i nosić dworem - wolałam nie. Spalin nie czuć za bardzo, trochę a pewnie, strat ciepła tez większych nie ma - w garażu wisi kaloryferek :lol:

i wygoda z zakupami, oj duża - zakupki prosto do sieni praktycznie z auta.

sprawę bezpieczeństwa załatwia alarm.

my nie wyobrażamy sobie biegania wkoło

garaż jednostanowiskowy :-? zaćma kompletna nas ogarnęła na etapie wyboru echhh

• 3 weeks później...

Witam, jak idą prace przy budowie. Nam uda się zamknąć w tym roku surowy stan właśnie zakładają dach i lada dzień bedzie koniec- juz mam dosyć jak na ten rok.Ale efekt jest fajny ,jest juz na co popatrzeć.Blisko mamy na mazury może pozwolicie nam kiedyś obejrzeć swój domek? Wrzucam zdjęcia dziś zrobione pozdrawiam;-)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a3c8df0af94e1db8.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1bb6e5b9487023fc.html

Zazdroszczę wam , że już domek stoi..... u nas prace budowlane zatrzymane na zimę na etapie stropu nad piwnicą.....niestety ale ekipa nam się trafiła do bani!! ( a miało być super- po znajomości!!) Rozwiązaliśmy umowę bo murowanie piwnicy zajęło im 2 m-ce i ciągle coś poprawiali.......

Na wiosnę zaczynamy dalej ale z nową ekipą.

Dorota - podnosiliście ściankę kolankową? jesli tak to o ile?...my chyba tylko jeden pustak dorzucimy....nasz kuzyn odradza zbytnie podnoszenie bo wychodzi potem problem z oknami dachowymi, on tak zrobił i praktycznie nikt z rodziny teraz nie może otworzyć ani umyć okna bo nikt nie dostaje....trzeba używać drabiny......

....a jeszcze jedno.......fundamenty pod taras i schody wejściowe robiliście od razu..czy dopiero przed dachem jak reszta stała?? u nas jeszcze nie zrobione..ale trzeba to wykonać prze zrobieniem dachu bo belki podpierające wyciągnięty dach trzeba na czymś wesprzeć...co prawda mogą to być tylko słupki....Myślę o tarasie z bruku ceramicznego...czy ktoś z was robił taki w tym domku lub innym i może się pochwalić??

Witam, generalnie jeśli chodzi o ścianke kolankową to niewiele zmienialiśmy my mamy 4szychty kratówki i wieniec 24 cm. Kratówka z której budujemy ma 22 cm wysokości czyli jak łatwo policzyć wychodzi jakieś 115 cm z fugami pomiędzy i wieńcem. Jeśli chodzi o poddasze musicie sobie policzyć najlepiej ile potrzebujecie wysokości, żeby podejść do skosu z wyprostowaną ręką przed sobą w koncie prostym nam wyszło 115 cm.Jeśli chodzi o tarasy i klatke to zalewaliśmy ją razem z wieńcami nad ścianką kolankową. Ostatnio zrobione zdjęcia- juz zadaszony nasz domek;-))

przód http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/372a5c30a93a7fd1.html , http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5719607547802786.html i tył http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/15686017fea90e5a.html , http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/85fa2bc48414cf17.html

Teraz jesteśmy na etapie wyboru okien, mam juz kilka wycen.Mam pytanko do ewpawol Wy macie w wykuszu i w kuchni okna 150x150 w całości bez słupka w środku jak się sprawują??Jeszcze chciałabym sie dowiedzieć czy ktoś ma drzwi balkonowe przesówne na szybe czyli na zasadzie drzwi w garderobie albo czy widzieli u kogoś cos takiego, czy jest funkcjonalne i nieawaryjne. pozdrawiam

witam po dłuższej przerwie.Słoneczko co do okien bez słupka to sprawują się dobrze.Bardzo rzadko je otwieramy wiec nie ma problemu.Tak naprawdę to tego w kuchni w ogóle nie uchylaliśmy,bo nie ma potrzeby.Może dwa razy w wykuszu.Nasz domek ma tyle mniejszych okien do otwierania że nie ma potrzeby ruszać dużych,chyba że do umycia.a i tak ja wole wyjść na podwórko z krzesełkiem żeby je umyć.Drzwi tarasowych nie mamy przesuwanych.więc nie doradzę nic.Cena za wszystkie okna z montażem u nas to 9700.mahoń.Nie mamy nic przeciwko temu żeby nas odwiedzić żeby zobaczyc dom.Sama wcześniej chciałam tak zrobic ale nie było tego tematu na forum/pozdrawiam

• 2 weeks później...
Ojejku to dużo Was za okna nie wyszło ja mam wyceny i policzone do 11-15-tu tys. orzech.Tylko najpierw chcemy zrobic instalacje i tynki, mam pytanko robiliście moze centralny odkurzacz?Jestem ciekawa jak to się sprawuje.My mamy wyniesiony ok 90 cm dom do góry wiec nie bede mogła z zewnątrz myć okien dlatego. Musze robic takie zeby nie było problemu ale rozmawiałam z babeczką że te skrzydła utrzymają ciężar 150kg. Wiec nie powinno byc problemu a bardzo mi sie podobają bez słupka.

• 2 weeks później...
Witam co taka cisza nastała-martwy sezon w budowlance to i na forum??Mam prośbe do szczęściarzy którzy juz mieszkają ,mozecie zrobić zdjęcia korytarza u góry tak z kazdej strony bo nam wyszły inaczej drzwi do dwóch pokojów i teraz kombinuje z łazienką i tym pokojem z garderobą ,jak tam postawić ściany.Wiadomo ze obraz zeczywisty nie odzwierciedla projektu na papierze wiec moze mi to troche pomoze.Pozdrawiam gorąco

• 3 weeks później...