Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z was miał problem ze schodami??? ponoć u nas się nie mieszczą ze spoczynkiem......w projekcie są po 8 szt. 18 cm wysokości i 25 głębokości trepa ....murarz mówi ,że za strome i za płytkie.......wyrysował nam na 17 wysokości i 27 głębokość i pojawił się problem bo się nie mieszczą. Poradźcie coś jak u was to wyszło???

Co zrobić żeby były wygodne i niezbyt strome???

co wy dziewczyny przecież Makary w oryginale jest z garażem??!! tzn. , że wy wcześniej zrezygnowaliście z jego wykonania??

niby nie, aleeee

- nam potrzebne dwa - mam dość skrobania mojego auta(stoi na powietrzu, bo mężowe ma więcej elektroniki, więc niezbyt by było, gdyby zawilgotniał za mocno, a przynajmniej tak mi tłumaczą ;)), bo zima była 1/2 roku

Czy ktoś z was miał problem ze schodami??? ponoć u nas się nie mieszczą ze spoczynkiem......w projekcie są po 8 szt. 18 cm wysokości i 25 głębokości trepa ....murarz mówi ,że za strome i za płytkie.......wyrysował nam na 17 wysokości i 27 głębokość i pojawił się problem bo się nie mieszczą. Poradźcie coś jak u was to wyszło???

Co zrobić żeby były wygodne i niezbyt strome???

pomierzyłam:) 17/24,5 się zmieściły. Za płytkie nie są, nawet przy 45 nr buta mojego mężyka, a przecież chyba można w razie czego później je trochę podrasować drewnem?

hmmmmmmmmm dokładnie w tym projekcie garaz to porazka dość ze jeden to jeszcze wąski 3m mam w środku ledwo drzwi otworzymy po obu stronach, jeśli chodzi o schody to my będziemy robić zawieszane bo chcemy drewniane a lac betony i obkładac drewnem to przedraża , zonk jest taki ze na dół i góre teraz musimy po drabinie-pozdrawiam;-)

Witamy Bernadetto!! Jak najbardziej pożądanym jesteś czytelnikem!!! Zasypiemy cię pytaniami!!! Może ja zacznę od schodów które właśnie omawiamy....jakie wysokie i głębokie u Ciebie wyszły..i czy ze spoczynkiem czy zabiegowe?? A drugie pytanie to kominek- dorabialiście kominek?? jeśli tak to gdzie jest usytuowany?? A wogóle to wrzuć nam jakieś fotki jeśli możesz, szczególnie z części dziennej domu..tj. kuchni i salonu bo tu chyba każdy ma najwięcej dylematów jak urządzić fajnie i funkcjonalnie!!!

Hej jeśli chodzi o schody to my tez nie chcemy z prześwitami będą tradycyjne z podstopniami juz mam jedne na oku ale to za jakieś 100 lat pewnie bedzie, dąb jest bardzo ładny ja myślałam o jesionie jest duzo tańszy a wygląda bardzo podobnie chociaz jeszcze zobaczymy. Witamy kolejnego właściciela tego pięknego domku- podzielam Renie prosimy o fotki zwłaszcza kuchni i salonu. Ja mam duży dylemat bo chcę kuchnie z wyspą w stylu nowoczesnym tylko mam problem z murkiem oddzielającym kuchnie od salonu nie wiem jak to fajnie zrobić. pozdrawiam

Hejka śledzimy w projekcie ilość grzejników i mocy i jest tutaj totalny misz masz. Mam pytanko ile macie grzejników i jaką ich moc grzewczą , a przedewszystkim jak sprawowały się tej zimy? W korytazu, kuchni i łazienkach chcemy dac podłogówke macie jeszcze dodatkowo grzejniki? Czarna u Ciebie w wykuszu wogóle nie ma grzejników? bo na zdjęciu nie widac -pozdrawiam i czekam na info;-) Edytowane przez dorota_sloneczko

• 2 weeks później...
kochani podnosiliście ścianke kolankową??? kto i o ile?? jakie wysokości do skosu wam teraz wyszły??? my podnieśliśmy o 1 pustak czyli jakieś 24 cm ale zapomnieliśmy, że zmieniając strop z monolitycznego na gotowy też nam sie trochę podnósł domek...teraz mam wrażenie, że za wysoko z zewnątrz jest...trzeba jakimś sposobem wydłużyc okapy na dachu żeby zniwelować tą wysokość. czy ktoś z was robił coś takiego u siebie?? ???

Hejka śledzimy w projekcie ilość grzejników i mocy i jest tutaj totalny misz masz. Mam pytanko ile macie grzejników i jaką ich moc grzewczą , a przedewszystkim jak sprawowały się tej zimy? W korytazu, kuchni i łazienkach chcemy dac podłogówke macie jeszcze dodatkowo grzejniki? Czarna u Ciebie w wykuszu wogóle nie ma grzejników? bo na zdjęciu nie widac -pozdrawiam i czekam na info;-)

nie ma, bo podłogówka jest :D grzejniki - bez podłogówki są tylko w tym małym pokoju na dole a z podłogówką w łazience

u góry podłogówka w łazience, reszta kaloryfery

mocy nie znam

Edytowane przez czarna111
omyłka

• 5 weeks później...
Jeki kąt nachylenia dachu wam wyszedł?? i jaka odległość w poziomie zadaszenia tarasu od ściany??...u nas jakoś mało wychodzi ok 1,5 m...zastanawiamy się nad załamaniem tego daszku??!! kierownik budowy odradza załamanie, mówi, że oszpeci to budynek i zabierze światło z salonu......Co robić??

hejka Reniu nie wiem pod jakim kątem mamy dach ale wiem ze był zmieniony jak będą dobrzy cieśle to sami ustalą tez nam odradzali łamanie dachu i bardzo się cieszę że tego nie zrobiliśmy. Co do lodówki to radze już teraz ściągnąć sobie program do projektowania wnętrz i pokombinować z kuchnią. Przedłużony daszek wygląda z bliska tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b1fe2b126d5eb31.html a kuchnie sobie wymyśliłam tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b3455ad57e67d6eb.html a przy oknie tym małym chcę zrobić mały narożnik zeby światła nie zabierało ;-))

Powiedzcie gdzie w Makarym najwygodniej umieścić lodówkę?? czy w kuchni na ściance graniczącej ze spiżarką udało wam się powiesić jakieś szafki?? u mnie wyszło jakieś 15 cm do brzegu okna...i raczej szafka wisząca zasłaniałaby światło okna.....

lodówkę mam na ściance działowej z salonem (u nas jest załom na to idealny), zamiast spiżarki mam łazienkę;), ale na ścianie w kuchni nic nie wisi (choć pewnie kiedyś okap nad kuchenka znajdzie tam swoje miejsce)

my górę tez mamy pustak wyżej, dachu nie zmienialismy, więc nie starcza go na cały taras tak jak u Doroty, ale fajnie jest:)

czy ktoś z was miał jętki przebiegające wzdłuż sypialni tych z balkonami łączone i czy istniała konieczność ich podpierania??

u nas łączenie wychodzi gdzieś na 2/3 długości pokoju i kierownik budowy upiera się żeby je w tym miejscu podeprzeć słupkiem żeby się nie wyginało!!! Cieśle twierdzą że robią bez żadnego podpierania i na blachę i pod dachówkę i u nikogo się nie wygina!!! dla mnie perspektywa słupków na środku pokoju w żaden sposób nie jest do zaakceptowania!!! poradźcie co robić!!!! Jętki były z 12 m pocięte na 3 części bo ponoć technologicznie ich dł nie może być powyżej 4 m......

u nas jętki z całości, nie łączone, moja połówka twierdzi, że mogą być dłuższe niż 4m, że się nie łączy, podejrzewa, ze ktoś coś schrzanił i teraz Wam wciska, ze nie moga byc dłuższe, może rzeczywiście majster źle wymierzył i pociął?

słupek w środku sypialni? porażka, miałam słup w poprzednim mieszkaniu, beznadzieja

Reni, dopytaj innego cieślę o te jętki...