Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć. Renato, piszesz jętki, a to chyba chodzi o płatwie, które przebiegają prostopadle do krokiew i podpierają je. U nas są łączone ale łączeń jest mało - miały długość chyba 12 m, można je oczywiście łączyć ale to połączenie powinno być podparte. Najlepiej jak wypadnie na ścianie nośnej i taka powinna być długość tych elementów żeby tak się dało zrobić. Pewnie ktoś w tartaku się pomylił. Najlepiej kupować drewno w porozumieniu z cieślą i on widząc projekt doradzi ile szt. i jakie wymiary. Ważna jest też długość krokwi bo ta w projekcie przy podniesieniu ścianki kolankowej i wydłużeniu okapu może być za mała. Zadaszenie tarasu zacienia salon, ale bez przesady, w upalny dzień jest to zaleta. Kąt nachylenia bez zmian - chyba 40 st. Postaram się dodać zdjęcia tarasu.

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosia masz całkowitą rację !!! płatwie też mieliśmy 12m przywiezione...a cieśla je pociął i to w taki sposób. że łączenie niestety nie wypada na ściance działowej...najgorzej jest w tych dwóch pokojach z balkonem - łączenie wypada prawie na środku pokoju!!!!! Cholera mnie na to bierze!!! co teraz wymyślić żeby tego nie podpierać?? ja nawet już wpadłam na pomysł żeby ten odcinek włożyć w jakąś metalową szynę wzmacniającą..

U nas nawet problem słupów nie wystąpił, nam na miejscu wycinali więźbe i ze względu na przedłużenie tarasów odrazu wycięli więcej. Ta belka jest w całości. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fbcf78fd1f94efcc.html Jesli chodzi o taras to bajka w te upały naprawde było miło na nim posiedziec i dzięki niemu nie grzeje tak słońce w okna ze w domu tez było chłodno;-)Raczej mało światła nie ma .Powodzonka z dachem;-) Edytowane przez dorota_sloneczko

• 1 month później...

Witam. Długo nie odwiedzałem tego forum. Mój Makary już prawie jest obity deskami i papą. Mam pytanie bo teraz robie w moim domku sam. I mam kilka pytań.

Jakie macie wysokości do parapetów od gotowej posadzki bo moi murarze mi chyba zle podmurowali. Jak by można to prosiłbym wysokości z kuchni, salonu i pokoju koło łazienki na parterze. Wiemże w projekcie są wysokości 86 cm i 116cm,ale nie wiemo co w tym dokładnie chodzi. Druga sprawa jest taka bomam możliwość załatwienia sobie kabla na instalację i ile rolek lub metrów kabla

:3x1,5

:3x2,5

:4x1,5

:5x2,5

. Bo chyba takie przekroje kabli potrzebuję. Prosiłbym o jakąś opinię lub odpowiedz.

Z góry Dzięki.

Parapety mamy tak jak w projekcie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/75431e93a2d4fc17.html, tylko na górze podnieśliśmy ściankę kolankową i okno dachowe jest wyżej http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b8ce8fbf5e386f0.html; http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/655abcb09f969868.html. Salon jak widać jest dość dobrze oświetlony pomimo całkiem zadaszonego tarasu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f1f6776d4ea2416.html

Goshik którego pokoju na górze wkleiłaś zdjęcia te z oknem dachowym? jakoś nie pasuje mi do żadnego u nas czyżby różniły się tak rozkładem ścianek działowych??

Dokładnie ile wyszło u Ciebie od podłogi do najniższej ramy okna? czy nie masz problemu z otwieraniem , myciem no i "wyglądaniem" przez to okno???

U nas bez wylewek na dole we wszystkich oknach jest od podłogi 96 tylko te dwa małe w kuchni i spiżarce obecnie są na 125 cm. Byli panowie na obmiarach od okien i mówili że przy zlewie spokojnie się zmieści stojąca wylewka (oczywiście przy zlewie pod oknem).

Cześć. Ten pokój z oknem to pokój z balkonem, a okno dachowe jest nad tarasem. Mamy lustrzane odbicie więc jest odwrotnie. Poza tym mamy jedno okno, a w projekcie są dwa. W pokoju jest dobre oświetlenie, a do wyglądania mamy drzwi balkonowe 215x150. Problemu z otwieraniem i myciem dachowego nie ma,będzie też parapet. Wysokość od podłogi muszę zmierzyć i wtedy napiszę. Na dole też zmierzę ale myślę że jest podobnie jak u was.

Długość kabli zależy od ilośći i rozmieszczenia tzw. punktów. U nas robiliśmy przewodami jednożyłowymi w peszlu (rurce pod tynkiem), na oświetlenie 1,5 mm2, a na gniazda i rozprowadzenie do puszek 2,5mm2. Nie pamiętam ilości, ale na pewno więcej niż 500m (ale jedna żyła), a jak potrójnym to 3 razy mniej. Ważne też ile będzie obwodów i czy będą np. włączniki schodowe - do włączanych w 3 miejscach muszą być 4 przewody więc będzie ten 4x1,5 itd.... Jeszcze postaram się tą ilość ustalić jak również wysokości parapetów.

Pozdrawiam Robert.

Edytowane przez GOSHIK

• 1 month później...
  • 2 months później...

Witajcie "Makarowicze"!!! Zima to czas uśpienia na naszym forum....pora to zmienić!!

U nas stan surowy otwarty sobie zimuje....ale pora już wiosenny plan robót poczynić. Zaczynamy kiedy tylko pogoda pozwoli od ocieplenia i murowania cegiełki elewacyjnej , a potem będą okna...no i wreszcie do środka można będzie wejść z robotą.

Co u was?? pochwalcie się!! kto już mieszka we własnym domku?? no i oczywiście jak się sprawdza w eksploatacji?? z czego jesteście zadowoleni a co zmienilibyście w projekcie lub podczas wykonania???

Pozdrawiam!

Renia

Witam, tez tu zaglądałam i cisz i cisza. U nas robota wrze, w tym roku planujemy mieszkać;-) Fachowiec od łazienki i gipsów juz umówiony, schody do piwnicy tez załatwiamy. Na maja ma być kuchnia. My robimy tylko dół i wprowadzamy sie a reszta powoli w trakcie;-) Jeszcze tyle do zrobienia masakra- ale juz bliżej niż dalej. pozdrawiam i tez czekam na nowe opinie i spostrzeżenia;-))

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Nasze pierwsze zdziwienie po przeglądzie wiosennym przyszło dość szybko: podcieka woda do piwnicy!!!

ściana piwnicy zaizolowana Izolbetem i na to folia kubełkowa i nasiąka!!! co robić??? Poziom wód gruntowych u nas nie jest wysoki! Jak kopane były fundamenty nigdzie woda nie podchodziła??!!!

Zauważyliśmy, że po izolacji poziomej między ławą a murem woda się sączy do środka...teren gliniasty - mazisty. Fakt, że jesienią obsypany budynek i ta ziemia dopiero siada...ale czy możemy liczyć na to, że zamuli się ta glina i utwardzić, czy odkopywać i robić jakieś odwodnienie..rurę drenażową albo coś?

• 2 months później...

Hej Makarowicze!! nie śpijcie!! My budujący wciąż potrzebujemy waszych rad!! szczególnie od tych co już zamieszkali!!!

Kto w kuchni usytuował zlew i kuchenkę wg projektu a kto zmienił ich położenie?? i jak to w praktyce funkcjonuje? mój mąż jest zdania , że kuchenka i zlewozmywak powinny ze sobą sąsiadować żeby było praktycznie, ja myślę, że jednak nie żeby nie robić tłoku w kuchni podczas korzystania przez np. dwie osoby??!!

jak usytuowaliście w łazienkach sedes, wannę i umywalkę czy na dole prysznic??

Właśnie jesteśmy przed planowaniem tych rzeczy - pomóżcie dobrą radą!

• 2 weeks później...

no, cześć...

z łazienkami nie pomogę - na dole mam zamienioną ze spiżarką, a górna jeszcze ciągle nie zrobiona, chociaż... wanna będzie w rogu po lewej przy ścianie tej do klatki schodowej, po prawej widok na umywalkę i wc przy oknie. Takie są plany i takie już podłączenie wody.

Kuchnia - wejście i po lewej szafka na gaz-butlę i obok kuchenka . Później przerwa - bo spod okna wysuwają się szuflady (szafka wąska 40 cm) i na niej już też oparty jest zlew (120cm). Moim zdaniem autor projektu nie gotuje - zbyt duża odległość zlewu od kuchenki - nie zachowany ciąg technologiczny;)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...