GOSHIK 25.07.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Cześć. Renato, piszesz jętki, a to chyba chodzi o płatwie, które przebiegają prostopadle do krokiew i podpierają je. U nas są łączone ale łączeń jest mało - miały długość chyba 12 m, można je oczywiście łączyć ale to połączenie powinno być podparte. Najlepiej jak wypadnie na ścianie nośnej i taka powinna być długość tych elementów żeby tak się dało zrobić. Pewnie ktoś w tartaku się pomylił. Najlepiej kupować drewno w porozumieniu z cieślą i on widząc projekt doradzi ile szt. i jakie wymiary. Ważna jest też długość krokwi bo ta w projekcie przy podniesieniu ścianki kolankowej i wydłużeniu okapu może być za mała. Zadaszenie tarasu zacienia salon, ale bez przesady, w upalny dzień jest to zaleta. Kąt nachylenia bez zmian - chyba 40 st. Postaram się dodać zdjęcia tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata i Marcin 27.07.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Gosia masz całkowitą rację !!! płatwie też mieliśmy 12m przywiezione...a cieśla je pociął i to w taki sposób. że łączenie niestety nie wypada na ściance działowej...najgorzej jest w tych dwóch pokojach z balkonem - łączenie wypada prawie na środku pokoju!!!!! Cholera mnie na to bierze!!! co teraz wymyślić żeby tego nie podpierać?? ja nawet już wpadłam na pomysł żeby ten odcinek włożyć w jakąś metalową szynę wzmacniającą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota_sloneczko 28.07.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 (edytowane) U nas nawet problem słupów nie wystąpił, nam na miejscu wycinali więźbe i ze względu na przedłużenie tarasów odrazu wycięli więcej. Ta belka jest w całości. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fbcf78fd1f94efcc.html Jesli chodzi o taras to bajka w te upały naprawde było miło na nim posiedziec i dzięki niemu nie grzeje tak słońce w okna ze w domu tez było chłodno;-)Raczej mało światła nie ma .Powodzonka z dachem;-) Edytowane 29 Lipca 2010 przez dorota_sloneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel2282 14.09.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam. Długo nie odwiedzałem tego forum. Mój Makary już prawie jest obity deskami i papą. Mam pytanie bo teraz robie w moim domku sam. I mam kilka pytań.Jakie macie wysokości do parapetów od gotowej posadzki bo moi murarze mi chyba zle podmurowali. Jak by można to prosiłbym wysokości z kuchni, salonu i pokoju koło łazienki na parterze. Wiemże w projekcie są wysokości 86 cm i 116cm,ale nie wiemo co w tym dokładnie chodzi. Druga sprawa jest taka bomam możliwość załatwienia sobie kabla na instalację i ile rolek lub metrów kabla:3x1,5:3x2,5:4x1,5 :5x2,5. Bo chyba takie przekroje kabli potrzebuję. Prosiłbym o jakąś opinię lub odpowiedz.Z góry Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSHIK 21.09.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Parapety mamy tak jak w projekcie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/75431e93a2d4fc17.html, tylko na górze podnieśliśmy ściankę kolankową i okno dachowe jest wyżej http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b8ce8fbf5e386f0.html; http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/655abcb09f969868.html. Salon jak widać jest dość dobrze oświetlony pomimo całkiem zadaszonego tarasu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f1f6776d4ea2416.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata i Marcin 22.09.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Goshik którego pokoju na górze wkleiłaś zdjęcia te z oknem dachowym? jakoś nie pasuje mi do żadnego u nas czyżby różniły się tak rozkładem ścianek działowych??Dokładnie ile wyszło u Ciebie od podłogi do najniższej ramy okna? czy nie masz problemu z otwieraniem , myciem no i "wyglądaniem" przez to okno???U nas bez wylewek na dole we wszystkich oknach jest od podłogi 96 tylko te dwa małe w kuchni i spiżarce obecnie są na 125 cm. Byli panowie na obmiarach od okien i mówili że przy zlewie spokojnie się zmieści stojąca wylewka (oczywiście przy zlewie pod oknem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSHIK 22.09.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Cześć. Ten pokój z oknem to pokój z balkonem, a okno dachowe jest nad tarasem. Mamy lustrzane odbicie więc jest odwrotnie. Poza tym mamy jedno okno, a w projekcie są dwa. W pokoju jest dobre oświetlenie, a do wyglądania mamy drzwi balkonowe 215x150. Problemu z otwieraniem i myciem dachowego nie ma,będzie też parapet. Wysokość od podłogi muszę zmierzyć i wtedy napiszę. Na dole też zmierzę ale myślę że jest podobnie jak u was. Długość kabli zależy od ilośći i rozmieszczenia tzw. punktów. U nas robiliśmy przewodami jednożyłowymi w peszlu (rurce pod tynkiem), na oświetlenie 1,5 mm2, a na gniazda i rozprowadzenie do puszek 2,5mm2. Nie pamiętam ilości, ale na pewno więcej niż 500m (ale jedna żyła), a jak potrójnym to 3 razy mniej. Ważne też ile będzie obwodów i czy będą np. włączniki schodowe - do włączanych w 3 miejscach muszą być 4 przewody więc będzie ten 4x1,5 itd.... Jeszcze postaram się tą ilość ustalić jak również wysokości parapetów.Pozdrawiam Robert. Edytowane 22 Września 2010 przez GOSHIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSHIK 24.09.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Wysokość parapetów na dole - 86 cm, w kuchni i łazience 116 cm, dachowe od 150 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata i Marcin 15.11.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 czy ktoś mi powie jak wkleić te zdjęcia??? założyłam konto na Fotosiku wkleiłam tam zdjęcia ale jak je przenieść na forum??? Nigdzie nie ma instrukcji!!! jak robię kopiuj - wklej to mi się przenosi nieaktywny link. Pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata i Marcin 02.02.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witajcie "Makarowicze"!!! Zima to czas uśpienia na naszym forum....pora to zmienić!! U nas stan surowy otwarty sobie zimuje....ale pora już wiosenny plan robót poczynić. Zaczynamy kiedy tylko pogoda pozwoli od ocieplenia i murowania cegiełki elewacyjnej , a potem będą okna...no i wreszcie do środka można będzie wejść z robotą.Co u was?? pochwalcie się!! kto już mieszka we własnym domku?? no i oczywiście jak się sprawdza w eksploatacji?? z czego jesteście zadowoleni a co zmienilibyście w projekcie lub podczas wykonania???Pozdrawiam!Renia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota_sloneczko 02.02.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witam, tez tu zaglądałam i cisz i cisza. U nas robota wrze, w tym roku planujemy mieszkać Fachowiec od łazienki i gipsów juz umówiony, schody do piwnicy tez załatwiamy. Na maja ma być kuchnia. My robimy tylko dół i wprowadzamy sie a reszta powoli w trakcie;-) Jeszcze tyle do zrobienia masakra- ale juz bliżej niż dalej. pozdrawiam i tez czekam na nowe opinie i spostrzeżenia;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSHIK 18.02.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Pozdrawiam wszystkich, nasz Makary jest już na wykończeniu. Zamierzamy wprowadzić się w kwietniu. W marcu planujemy montaz mebli kuchennych i wykończenie pozostałych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota_sloneczko 24.02.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Witam, my tez działamy w tym roku z przeprowadzką. Narazie niestety wszystko jeszcze stoi bo centralne nie skończone ale jak tylko bedzie ciepło działamy ostro;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata i Marcin 29.03.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Nasze pierwsze zdziwienie po przeglądzie wiosennym przyszło dość szybko: podcieka woda do piwnicy!!! ściana piwnicy zaizolowana Izolbetem i na to folia kubełkowa i nasiąka!!! co robić??? Poziom wód gruntowych u nas nie jest wysoki! Jak kopane były fundamenty nigdzie woda nie podchodziła??!!!Zauważyliśmy, że po izolacji poziomej między ławą a murem woda się sączy do środka...teren gliniasty - mazisty. Fakt, że jesienią obsypany budynek i ta ziemia dopiero siada...ale czy możemy liczyć na to, że zamuli się ta glina i utwardzić, czy odkopywać i robić jakieś odwodnienie..rurę drenażową albo coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata i Marcin 28.06.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Hej Makarowicze!! nie śpijcie!! My budujący wciąż potrzebujemy waszych rad!! szczególnie od tych co już zamieszkali!!!Kto w kuchni usytuował zlew i kuchenkę wg projektu a kto zmienił ich położenie?? i jak to w praktyce funkcjonuje? mój mąż jest zdania , że kuchenka i zlewozmywak powinny ze sobą sąsiadować żeby było praktycznie, ja myślę, że jednak nie żeby nie robić tłoku w kuchni podczas korzystania przez np. dwie osoby??!!jak usytuowaliście w łazienkach sedes, wannę i umywalkę czy na dole prysznic??Właśnie jesteśmy przed planowaniem tych rzeczy - pomóżcie dobrą radą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarna111 09.07.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 no, cześć...z łazienkami nie pomogę - na dole mam zamienioną ze spiżarką, a górna jeszcze ciągle nie zrobiona, chociaż... wanna będzie w rogu po lewej przy ścianie tej do klatki schodowej, po prawej widok na umywalkę i wc przy oknie. Takie są plany i takie już podłączenie wody.Kuchnia - wejście i po lewej szafka na gaz-butlę i obok kuchenka . Później przerwa - bo spod okna wysuwają się szuflady (szafka wąska 40 cm) i na niej już też oparty jest zlew (120cm). Moim zdaniem autor projektu nie gotuje - zbyt duża odległość zlewu od kuchenki - nie zachowany ciąg technologiczny;)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel2282 11.07.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam.Mam pytanie do EWPAwol. Chciałem zapytać jakie masz rozwiązanie z pochłaniaczem bo moja dziewczyna też chciałaby kuchenkę po tej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSHIK 20.07.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 (edytowane) Witam. Oto nasza klatka schodowa: Edytowane 20 Lipca 2011 przez GOSHIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSHIK 20.07.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Jeszcze inne ujęcie schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata i Marcin 21.07.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 GOSHIK schody piękne!! jakie to drewno?? Bardzo ładne masz drzwi wewnętrzne ..widać w głębi...Robione u stolarza czy gotowe kupiliście?Twoje zdjęcia uświadomiły mi, ze musimy domurować ściankę przy schodach ...tak żeby zrobić drzwi do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts