Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosia jeszcze raz dziękujemy za możliwość obejrzenia budowy!!!

Wnioski po wizycie w sumie pozytywne: bardzo ładny z zewnątrz, w środku również w 90 % spełnia nasze oczekiwania, góra super , na dole pozostaje jakaś metoda na powiększenie nieco salonu w tej części wypoczynkowej w związku z tym zastanawiamy się czy nie poszerzyć całego domu o jakiś 1 m, reszta to zmiany kosmetyczne...........

Dziś idziemy z wizytą do koleżanki u której jest podobnie usytuowany kominek, żeby dokładnie przeanalizować czy takie usytuowanie przeszkadza w trakcie komunikacyjnym.....

• 3 weeks później...
Hej! Goshik co u was na budowie?? czyżby ferie zapanowały wszędzie??!!! Nas dzieli mały kroczek od uzyskania WZ ,mąż widział projekt decyzji...lada chwila tzreba bedzie uczynic następny krok i kupić projekt....muszę mieć jednak pewność że WZ pozwolą nam na taką szerokość i wysokość domu jak Makary...podaliśmy chyba 16,5 m , biorąc pod uwagę poszerzenie garażu......i czekamy w przyszłym tygodniu Gminie upływa termin! Gosia jaką elewację planujecie dla swego Makarego??? my zastanawiamy się nad cegłą klinkierową z Kraśnika, całkiem ładna i niedroga....http://www.hoffmanowska.pl

Hej! Goshik co u was na budowie?? czyżby ferie zapanowały wszędzie??!!! Nas dzieli mały kroczek od uzyskania WZ ,mąż widział projekt decyzji...lada chwila tzreba bedzie uczynic następny krok i kupić projekt....muszę mieć jednak pewność że WZ pozwolą nam na taką szerokość i wysokość domu jak Makary...podaliśmy chyba 16,5 m , biorąc pod uwagę poszerzenie garażu......i czekamy w przyszłym tygodniu Gminie upływa termin! Gosia jaką elewację planujecie dla swego Makarego??? my zastanawiamy się nad cegłą klinkierową z Kraśnika, całkiem ładna i niedroga....http://www.hoffmanowska.pl

Mamy już WZ i projekcik przyszedł wczoraj!!!!! wrażenie z projektu bardziej pozytywne niż z prezentacji na necie. Goshik wy chyba pomniejszyliście okienka w kuchni i w lukarnach na górze? wyczytałam , że w oryginale mają mieć szer. 120cm. Zastanawia mnie czy chcąc pomieszczenie nad garażem wykorzystać jako garderobę nie będzie w nim za zimno i czy wilgoci nie będzie..( przyszło mi to do głowy bo u mojej koleżanki jest taki właśnie problem- zrobiła sobie tam garderobę i niestety ubrania czuć wilgocią...i nie wiadomo czy po prostu dom jeszcze dosycha czy tak bedzie stale bo nie jest to pomieszczenie ogrzewane?!) a w naszym Makarym jakie drzwi dać do tego pomieszczenia , żeby nie ciągnęło zimno do pokoju przez nie?...no a może wypuścić tam jakiś kaloryfer??? jak wy rozwiążecie ten problem??

Jesteśmy po konsultacjach z projektantem zmian do projektu. Zrezygnowaliśmy jednak z powiększania salonu poprzez poszerzenie wykuszu, za dużo z tym problemu, zostanie tak jak w oryginalnym projekcie. Podpowiedział nam projektant za to inną metodę poszerzenia trochę salonu w części wypoczynkowej....tj. poprzez przesunięcie tej scianki działowej miedzy salonem a kuchnią w stronę kuchni...można to wykonac na etapie budowy bez zmiany w projekcie..zyskalibysmy w salonie 60 cm. a kuchnię można też inaczej rozplanować...np przeciągając meble na całą długość ściany frontowej. Musimy jeszcze przemyśleć ten pomysł , narysować sobie ewentualny rozkład w kuchni, nie musimy się z tym spieszyć...

Powiedzcie kochani ile przewodów kominowych dodaliście do komina w kuchni z powodu podłączenia kominka, i czy po przesunięciu tego komina zmieścił wam się miedzy krokwiami na dachu czy trzeba było coś kombinować w rozstawie krokwi??? w projekcie są dwa przewody, do kominka trzeba dodać kolejne dwa i jeden dla piwnicy bo u nas będzie pod całym domem , to istnieje obawa , że to się nie zmiesci między krokwiami

• 2 weeks później...

Marcell nie ma sie co obrażać wystarczy dokładnie czytać,...przy uważnym czytaniu dowiedziałbys się , że skoro ktoś jest na mniej wiecej tym samym etapie co ty tzn. wyboru projektu to nie prześle ci rzutów projektu bo go po prostu jeszcze nie ma!!! A zdjecie domku Goshik zamieściła na forum więc nie wiem o co te fochy?! Cierpliwości chłopie wszyscy jesteśmy w podobnym punkcie...i niestety wybraliśmy chyba mało popularny projekt bo jak widać nie przyłączają się do nas rzesze budowlańców Makarego. Mam jednak nadzieje, że nie będziemy tego wyboru żałować i że zachęcimy innych niezdecydowanych....a wtedy informacji bedzie dużo więcej, im wiecej budujących tym więcej doświadczeń!!

Pozdrawiam!

• 4 weeks później...

Wesołych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy wszystkim czytelnikom naszego skromnego forum!!!!

Chyba jakiś zastój panuje wśród budowniczych Makarego......... My wciąż czekamy na adaptację projektu , już 4 tydzień.....tymczasem porządki na działeczce sobie robimy przygotowujemy teren pod ogrodzenie itp. Mam nadzieję , że zaraz po świętach odda nam już ten projekcik i dalej będziemy mogli popchnąć procedury papierowe!!!

Pozdrawiam!

Witam na forum Makarego.

Ciekawi mnie że tak mało osob buduje ten sliczny domek! Mam pytanie czy na podanej stronie jest tylko jedno zdjęcie z budowy makarego? czy może ja nie mogę otworzyć więcej...Bardzo chciałabym zobaczyć ten dom na żywo. czy ktoś w woj śląskim/ świętokrzyskim/małopolskim buduje dom według tego projektu??? czy jest możliwość żebyście przeslali więcej zdjęć na maila?

Pozdrawiam

Gorąco witamy nowego czytelnika ( a byc może nowego budowniczego) Makarego!!!

Mnie również dziwi fakt , że tak mało osób "odkryło" ten fajny projekcik!!!???, i albo tak mało osób zdecydowało się do tej pory na budowę tego domku albo nie bawią sie w przegladanie forów internetowych jak my??

Niech żałują tak czty siak!!

RARKA co do zdjęć to posiadać je może tylko Goshik bo tylko oni mają już domek postawiony i tylko do nich możemy się uśmiechać prosząc o więcej zdjęć.........My grzebiemy się wciąż w papierologii....budowę planujemy zacząć w sierpniu...dopiero wtedy jakimiś zdjęciami będziemy mogli się pochwalić.....

Pozdrawiam!

:D Tak my raczej też zdecydujemy się na budowę tego domku. Jesteśmy o krok za wami w papierologii- w tym tyg dostaniemy decyzję owz i już ostatecznie wyjaśni się czy możemy budować Makarego na naszej działce. Mam nadzieję że ruszymy latem z budową...Projekt bardzo nam odpowiada i zmiany planujemy naprawdę kosmetyczne.

GOSHIK jeśli dysponujesz większą ilością zdjęć wyslij mi proszę w miarę mozliwości na maila ([email protected]).

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam serdecznie sympatyków Makarego!

nasz (mój i Kaca,sorki Goshik, dopiero teraz mężus odczytał swoje wiadomości - teraz będę tu zaglądać częściej)

stoi od 2005r.

jeju, mogłabym duuużo pisać:)

tez mamy zmiany - najważniejsze- podpiwniczenie cały dom oprócz garażu, domek troche wyciągnięty z uwagi na poziom wód gruntowych, okna w piwnicy spiżarka zamieniona z łazienką, kominek a jakże jest na scianie dzialowej od strony salonu;), drugie wejście do domu od strony piwnicy, za garażem - żeby z opałem i taczką z ogrodu przez domek nie biegać

zdjęcia też mam:)

http://images47.fotosik.pl/122/0f5318fc63037f77med.jpg

http://images50.fotosik.pl/122/ce78867d3d82974bmed.jpg

jak widać ciągle jeszcze się budujemy:D, zostało sporo do zrobienia

cieszę się, że jest nas więcej =)

witaj Czarna! cieszymy sie , że nas przybywa! oby tak dalej!....to będziemy mieli skąd czerpać inspiracje do naszych Makarych....

domek wygląda super....coraz bardziej mi sie podoba....chyba nie dokonałaś żadnych zmian w wyglądzie zewnętrznym domku??

U nas też elewacja zewnętrzna pozostaje bez zmian...prawie....bo poszerzyliśmy tylko garaż o 1 m i wyrównaliśmy ściankę z lukarną z przodu do poziomu parteru.

Bardzo ciekawi mnie wnętrze ...może masz jakieś fotki??? szczególnie salonu i kuchni........jak wygląda u was kominek?? czy komin też przesuwaliście?? tak jak Goshik i my?????

Prosimy wogóle o więcej fotek!!!!

Pozdrawiam!