Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do Czarnej111.... czy robiliście osobne wejście do piwnicy?

nam projektant zamienił okienko na klatce schodowej na drzwi...niestety bidulek nie przewidział różnicy poziomów...czyli drzwi zaczynają się równo z poziomem stropu nad piwnicą....a spoczynek na schodach do piwnicy jest jakieś 80 cm niżej...więc wychodzi ,że mamy wskakiwać do tej piwnicy!!!

Kierownik budowy teraz proponuje zrobić drugą klatkę schodową z wejściem prosto do kotłowni czyli drzwi byłyby za garażem....albo wkopać się i obniżyć dużo bo prawię o połowę wysokości drzwi tak żeby trafić na spoczynek po drugiej stronie...jednak nie jest to ponoć dobre rozwiązanie ze względu na "naruszenie ciągłości ściany piwnicy czy fundamentu..... no i nie wiem czy to wkopanie nie popsuje wizerunku tej strony domku?

Co robić? doradźcie?

Jeśli potrzebujecie tych drzwi to trzeba je zrobić. Najlepsze miejsce to na klatkę schodową (zamiast okna) ponieważ nie będą aż tak głęboko. Robiąc bezpośrednio do piwnicy muszą być schody ok. 10 stopni (albo więcej). Na istniejącą klatkę będzie ok. 5 stopni. Nie ma żadnego problemu z jak piszecie przerwaniem ciągłości ściany piwnicy, bo i tak tam jest okno a nad nim nadproże. Pęknięciu ściany zapobiega zbrojenie ławy fundamentowej. Jedyny problem to woda z deszczu i ta gruntowa. Schody będą na zewnątrz i tam będzie się woda zbierać, deszczową można odprowadzić odwodnieniem, ale jak macie podmokły teren to lepiej zrezygnujcie z tych drzwi. Opał lepiej wrzucić oknem a do pieca i tak chodzi się w zimę np. prosto z ciepłego salonu. Te drzwi to też zachęta dla złodzieja zwłaszcza gdy zapomni się je zamknąć. I jeszcze koszt tych drzwi. Ale wybur należy do państwa inwestorów.

dokładnie taki błąd popełnił!! czyli tak jak było w oryginale nadporoże nad oknem na klatce tak pozostało nad drzwiami, tyle tylko , że drzwi będą dłuższe w dół....no i popatrz na przekroju....od strony zewnętrznej ściany wejście wychodzi w samym środku między spocznikami, a powinien był obniżyć drzwi czyli od zewnątrz wkopać się trochę w ziemię tak żeby trafić wewnątrz na spocznik...albo trzeba zmieniać rozkład schodów ale jak?

Co do bezpieczeństwa to mam te same wątpliwości...jednak gdy pomyślę, że trzeba od czasu do czasu wynieść popiół czy jakieś inne rupiecie(bo po to powiększamy piwnicę, żeby nie robic budynku gospodarczego) i to wszystko przez część mieszkalna to zaczyna przeważać koncepcja z drzwiami.....

mamy wejście do piwnicy za garażem, z daleka nawet nie widać, ze tam jest(I zdjęcie z tych wyzej);)

z wodą rzeczywiście bywa problem, wkoło jest jednak drenaż, zeby sobie woda schodziła

wygoda na pewno jest taka, ze wejście prosto do piwnicy z warzywami, sprzętem itp no i wyrzucanie popiołu - nam trudno bylo sobie wyobrazić, że robimy to niemal przez salon (piec na eko-groszek)

u nas raczej nie będzie schodów tylko trelinka(?) to coś ażurowego, zeby dało się zjeżdżać taczka i kosiarką

bezpieczeństwo - no cóż - podobnie z drzwiami z tyłu, tez dodatkowy punkt zapalny

a projektant - no coments

Ze schodami radzę nie kombinować, te i tak są dość ciasne, a zabiegowe to tylko "ładnie" wyglądają, ale niewygodne i niebezpieczne. Można by całkiem z zewnątrz jak ma Czarna, ale uwaga z wodą bo wykop na jakieś 1,6 m głębokości. Można nad schodami dać daszek, a schody odizolować od wody gruntowej.

Witam serdecznie wszystkich włascicieli ``MAKAREGO`` ja też uważam,że jest to śliczny domek i jesteśmy w trakcie jego budowy. Bardzo ucieszyły mnie zdjęcia tu zamieszczone bo :lol: dzięki nim już jest jakiś obraz całości.Udało nam się także podchwycić juz kilka pomysłów, mam nadzieje że uda nam się wykorzystać zalety tego domu w jak największym stopniu dzięki radą budujących i ich pomysłom. pozdrawiam :D

witam.Radzę zrobić drzwi do piwnicy.bo my popełniliśmy ten bład i po krótkim okresie mieszkania już załowaliśmy ze nie mamy drzwi.na początku też był plan zeby zrobić drzwi w miejscu okna.teraz mamy zejście za garażem i jesteśmy zadowoleni.Na początku był.tam tylko właz/zsyp na węgiel ale się nie sprawdził.wynoszenie popiołu itp.

postaram się wkleić zdjęcie tych drzwi.pozdrawiam budujacych!

Ewapol prosimy o obiecane zdjęcie!!! jak wyżej pisałam mamy zamienione w projekcie okno z klatki schodowej na drzwi....ale są problemy z trafieniem na spoczynek...trzeba się wkopać trochę w ziemie....kierownik budowy nawet ze względów energetycznych odradza robienie takiego wejścia do piwnicy.....dziś musimy podjąć decyzję bo mury pną się do góry i murarze chcą wiedzieć co mają robić...a ja juz zbaraniałam z tymi schodami....sama nie wiem??!! z jednej strony na pewno oszczędziłoby mi to bałaganu związanego z wynoszeniem popiołu czy innych rzeczy......a z drugiej względy bezpieczeństwa( dodatkowe wejście ..dodatkowa okazja dla złodzieja) no i te straty ciepła....jeśli trzeba się wkopać w ziemię to jeszcze kwestia gromadzącej się wody czy śniegu......

Witam, generalnie my nie robimy dodatkowych drzwi właśnie ze względów bezpieczeństwa, nawet zrezygnowalićmy z drzwi do garazu łączących dom. Mąż za to zrobił dodatkowe pomieszczenie na skład opału pod garażem, gdzie w garazu jest wyłaz aby podjechać wywrotką i odrazu wrzucić -oczywiście między garazem a piwnicą bedą drzwi co mi zminimalizuje generalnie bałagan w piwnicy. Jeśli chodzi o popiół to teraz są takie piece ,że popiołu to zostaje naprawde minimalnie co oczywiście w ostateczności tez mozna podać wyłazem -pozdrawiam

Ostatecznie skorzystaliśmy z waszej rady i drzwi do piwnicy będą za garażem....po głębszym namyśle proponowana przez projektanta wersja drzwi zamiast okna na klatce schodowej okazała sie niewypałem nie tylko ze względu na to , że nie trafiały na spoczynek i ciepło uciekałoby bezpośrenio z domu ale też z zewnątrz jak by to wyglądało gdybyśmy musieli wkopać się w ziemię żeby trafić na spoczynek a tuz obok byłby taras który chcemy tak podsypać żeby był jak "najbliżej " ziemi tzn. żeby wyszły 2 góra 3 schodki

Ewpawol dzięki za zdjęcia! chyba to wejscie w tym miejscu jest najsensowniejszym rozwiązaniem......u nas tez tak będzie.

Teraz was pomęczę o kuchnie!! pochwalcie się swoimi kuchniami i spostrzeżeniami na temat funkcjonalności kuchni w tym projekcie.

Mąż chce powiększyć salon przesuwając sciankę granicząca z kuchnią w stronę kuchni!! czy to dobre rozwiazanie?? czy nie za mało miejsca wtedy będzie w kuchni?, nie za mało szafek? jak wtedy wykorzystać tę ściankę? razem z kierownikiem budowy sugerowali zeby szafki dać na całej długości ściany pod oknami...jednak mi nie podoba sie ten pomysł bo woydaje mi się że za długa jest ta ściana i powstanie wtedy taki"pociąg". Co o tym myślicie napiszcie...a najlepiej tez zdjęciami poprzyjcie swoje rozwiązania.....podoba mi sie kuchnia Ewpawol...przynajmniej ta jej część którą wkleiła....jest bardzo przytulna...a co ze ścianką działową jak ją wykorzystałaś??

• 4 weeks później...

Hej! już nikt tu nie zagląda???

Jak tam postępy na waszych budowach???

U nas nareszcie zalany pierwszy strop!!!! Co będzie dalej na razie nie wiadomo...strop schnie....i tymczasem trochę się póżno zrobiło i nie wiemy czy rozpoczynać pierwszą kondygnację...i dalej ..bo z pogodą może być już różnie ..no i dzień coraz krótszy mamy obawy czy zdążymy przed zimą???!!! najlepiej byłoby przykryć...lub na zimę zostawić zabezpieczony przed mrozem strop.....

Do tych któży już mieszkają - wiem ,że nie chce wam się pisać bo wy już jesteście " po wszystkim" ale gorąco proszę w imieniu wszystkich jeszcze budujących -podzielcie się z nami uwagami z użytkowania Makarego- czego żałujecie , że nie zrobiliście...co okazało się hitem, lub zupełnym niewypałem...co można zmienić żeby było fajniej, wygodniej itp.