bdyta1 12.12.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Czy ktoś z was ma robioną instalacje c.o lub c.w.u tanimi rurkami Pex?Na allegro bardzo wiele osób kupuje właśnie te rurki wiec zapewne wieku forumowiczów też takie ma u siebie:Diamond, Perfexim ,Unipex,PH TYTAN,AQUALPEX firmy Global Trade .Czy któreś z nich są warte uwagi? Proszę o wypowiedzi osoby które maja rurki którejś z firm czy maja z nimi jakieś problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciupag 12.12.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 poszukaj na forum, był temat dotyczący awarii (pękania) tego dziadostwa. NIe lepiej dołożyć tego tysiąca i mieć spokojny sen. Chytry dwa razy traci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdyta1 12.12.2008 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Możesz podać mi link do tego wątku bo nie mogę go znaleźć? Ja słyszałam zaś dużo pozytywnych opinii dlatego możne ktoś się znajdzie kto takie rury ma u siebie. A co do awarii to jakoś nie chce mi się wierzyć że bez uszkodzenia mechanicznego taka rurka sama od siebie może pęknąć. I obawiam się że złe opinie o nich są wyssane z palca i podżegane przez firmy które takie same rurki sprzedają o 100% drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzankis 12.12.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 TUTAJ było coś na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdyta1 12.12.2008 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 No właśnie że tam nie było nic co by potwierdzało ze te rurki są kiepskie , a wręcz jestem przekonana że nie warto dopłacać do tych droższych, może ktoś się odezwie kto posada takie tanie rurki juz jakiś czas i czy miał z nimi jakieś problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 13.12.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Ja mam global trade i wystrzeliła złączka ale .... dla tego że ją zostawiłem dokręconą tylko rękami . Zbyt krótko te rurki mam żeby coś powiedzieć ale wcale nie wygląda na to żeby miało się z nimi coś stać. Ktoś na forum robił próbę ciśnieniową 5 Mpa i wszystko ocalało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdyta1 13.12.2008 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 No właśnie też się zastanawiam z mężem nad rurkami global trade, ale biorę pod uwagę również rurki Perfekt- Perfexim. Może ktoś jeszcze kto posiada tanie rury pex się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.12.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Czy ktoś z was ma robioną instalacje c.o lub c.w.u tanimi rurkami Pex? Na allegro bardzo wiele osób kupuje właśnie te rurki wiec zapewne wieku forumowiczów też takie ma u siebie: Diamond, Perfexim ,Unipex,PH TYTAN,AQUALPEX firmy Global Trade . Czy któreś z nich są warte uwagi? Proszę o wypowiedzi osoby które maja rurki którejś z firm czy maja z nimi jakieś problemy. Napiszę tak : U mnie w pracy zastosowaliśmy rurki Global Trade do CWU i CO jako instalacja modernizowana miała spełniać określone zadania i kosztować jak najmniej. Ze względu ze jest to dość duży obiekt wspomagamy się układem hydroforu z lat 70-tych który lubi szaleć w zakresie ciśnienia i tak eksploatowana jest instalacja w zakresie 0,3 - 0,7 MPa. Rurki zachowują się bardzo pozytywnie-łączone w ok 6 miejscach na odcinku 30m(skręcaniem)nic nie pęka,nie cieknie nie wykazuje zmian (eksploatacja ponad 24mc) Myślę ze jeśli będę kupował rurki do siebie wybiorę właśnie takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdyta1 13.12.2008 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 No widzę że jednak pojawiają się w końcu jakieś opinie proszę o dalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.12.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 widzisz, najgorsze jest to że nikt Cię nie zapewni jak taka rurka zachowa swoje właściwości za 10-15 lat... świeża instalacja czy dwuletnia o ile dobrze zrobiona to musi być ok, co dalej - zagadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdyta1 13.12.2008 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Tego to nikt nie wie jak się dany materiał zachowa za kilka - kilkanaście lat . Na stronie producenta rur Glob Trade pisze: "zgodnie z przeprowadzonymi badaniami i próbami żywotność naszej rury wynosi 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.12.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 w sumie nie wiem od jak dawna stosowane są rury typu pex, zetknąłem się z nimi jakieś 10-12 lat temu, konkretnie z rurami z polietylenu sieciowanego z osłoną antydyfuzyjną systemu Kan-therm (w ówczesnej jego wersji, teraz mają chyba kilka typów rur do wyboru), instalacje na nich chodzą bez problemu do dziś, oczywiście większość z nich jest zakryta (podlogówki, podejścia pod grzejniki w posadzkach i ścianach, instalacje wody zimnej i cieplej w bruzdach), natomiast w mieszkaniu rodziców są 'odkryte" cześciowo instalacje wodne (tzn. zabudowane ale tak że kilka razy zabudowa była demontowana i mgłem je oblukać), oraz na wierzchu jest podejście od pionu do dwóch grzejników (to mieszkanie w bloku z typowym pionem w narożniku pomieszczenia), i z tego co moge powiedzieć to: szczelność połaczeń prasowanych i skręcanych jest bez zarzutu, z wyglądu rurka trochę zmatowiała, w dotyku wydaje sie że jest twardsza, znacznie mniej elastyczna niż była za nowości za kilka miesięcy będę musiał zakupić materiał na podłogówkę w domu (coś ok. 150m2), i jeszcze nie wiem co wybiorę, na pewno ważnym kryterium będzie cena, ale na pewno zanim zdecyduję przeliczę też kilka wariantów, i na pewno ze względu na powyższe jednym z nich będzie Kan, zresztą czasem przy kompleksowym zamówieniu wychodzi podobnie a może i taniej niż chińszczyzna, może podobnie jest w tej branży, sama rurka może i trszke droższa ale na innych elementach może być taniej, no i projekt c.o. można dostać gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.12.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Projekt c.o gratis czy schemat ogólnie dostępne w sieci ?Wiesz nikt za friko nie będzie się męczył i robił projektu instalacji c.o no chyba ze zrobi to na kolanie bez przeliczania strat ciepła w danym pomieszczeniu i przyjmie ogólnikowe dane. Ja też zastanawiam się nad wyborem Pexów trochę metrów tego potrzebuje i zastanawiam się też nad tańszymi rurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.12.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Na ten temat pisałem w wątku : http://forum.muratordom.pl/post2659086.htm#2659086 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.12.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 projekt c.o. gratis, nie schemat z sieci tylko opracowanie zrobione konkretnie dla danego budynku, zawierające dobór długości i ilości petli, rozstaw rur w poszczególnych pętlach itp, dobór i sposób połączenia urzadzeń w instalacji, taki projekt robiony przez producenta/dystrybutora systemu ogrzewania podłogowego nie zawiera w sobie projektu kotłowni, gdyż to nie leży w zakresie ich dzaiałania, po wykonaniu przez firmę projektu przedstawić mi mają opracowanie jak rownież zestawienie materialów i kosztorys, jeżeli akceptuję i zamawiam materiały dostaję na własność projekt instalacji, czyli nie za friko tylko do zamówienia materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdyta1 14.12.2008 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 HenoK a jakiej firmy masz te rury bo niestety ten link co podałeś nie otwiera już się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.12.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 HenoK a jakiej firmy masz te rury bo niestety ten link co podałeś nie otwiera już się. Global TRADE http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4156904 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdyta1 14.12.2008 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Ok. a powiedz jeszcze czy masz zwykłe czy laserowe te rury bo ten producent ma w sprzedaży dwa rodzaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.12.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Ok. a powiedz jeszcze czy masz zwykłe czy laserowe te rury bo ten producent ma w sprzedaży dwa rodzaje.Zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.12.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Zastanawiają mnie "oszczędności" inteligentnych bądź co bądź ludzi z tego forum. Jeśli wstawię sobie g... grzejnik to w razie czego go zakręcę i wymienię. Kocioł? To samo. Osprzęt instalacji - również. Ale montować sobie coś niepewnego, co w razie awarii pociaga potężne koszty wykończonego domu...eeeee, to nie dla mnie. Władować w dom na potrzeby instalacji kilkadziesiąt tys zł i oszczędzić 500-1000 przy tym na trochę metrów rurek to jakiś żart. Czasami widzę na budowie rurki "no name" sterczące z posadzki/ściany i bardzo drogie ozdobne grzejniki... No ale każdy swój rozum ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts