frosch 16.12.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Ja zawsze kupuję a o starym przepisie na moczkę słyszałam nieraz z tego co pamiętam (sama nie jestem Ślązaczką) jest jeszcze "konopiotka" i parę innych niesamowitych potraw na śląskim stole - frosch - przypomnij proszę -siemieniotka (konopiotka) -zupa z konopi (mnie niestety nie smakuje, ale calkiem mozliwe , ze jadlam zle przyrzadzone) -wspomniana wyzej moczka -zupa migdalowa -podawana najczesciej z ryzem (calkiem, calkiem) -zupa fasolowa z pieczkami (z suszem owocowym) -no i oczywiscie MAKÓWKI (moje ulubione !!!) chcialam wrocic do wyzej wspomnianego kompotu z suszek .na Slasku obowiazkowym dodatkiem do niego sa figi (tez suszone).Najprostsza wersja to sliwki i figi pol na pol ( gotowane osobno).Smak wyborny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2880225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 16.12.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 z tego co pamiętam (sama nie jestem Ślązaczką) jest jeszcze "konopiotka" i parę innych niesamowitych potraw na śląskim stole Do mnie ze śląska przywędrowała makówka (albo inaczej makówki). Mój mąż, choć on ze Śląska Cieszyńskiego się tym zajadał w domu jak jego szwagier (Hanys jak się patrzy) robił. Więc mi parę lat temu w udziale przypadło zadanie bojowe: nauczyć się i robić. Robię z dużym zaangażowaniem bo mi też smakuje. bo naprawde sa przepyszne Froschowi tak smakuja , ze wymyslil nowa tradycje rodzinna : makowki musza byc obecne na kazdej uroczystosci rodzinnej w ciagu calego roku obok ciast i deserow Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2880234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 16.12.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 martynka w tym roku na piernik juz troche za pozno , bo on musi dochodzic (najlepiej 2 tygodnie) ale dam ci taki , co i za tydzien jest juz dobry i bedziesz go mogla jesc do Nowego Roku BYTOMSKIE KAMYKI szklanka miodu szklanka cukru 2 lyzki mleka 2 lyzki masla (albo smalcu) roztopic to wszystko w garnku , ale nie zagotowywac w misce wymieszac : 4 szklanki maki pszennej 2 lyzki sody lub male opakowale proszku do pieczenia 2 lyzeczki przyprawy do piernika wlac do tego ostudzony miod wbic 1duze lub 2 male jajka porzadnie zagniesc rozwalkowac dosc cienko 2 placki jeden z nich ulozyc na natluszczonej blaszce posmarowac grubo powidlami i przykryc drugim plackem przycisnac posmarowac wierzch mlekiem i udekorowac migdalami (obranymi ze skory) piec ok.50min-1h - az ciasto zacznie odstawac od blachy) w temperaturze ok 180 stopni zaraz po wyjeciu, jeszcze gorace pokroic na kwadraty (ja migdaly ukladam tak, zeby kazdy z nich byl centralnie w srodku) frosch - a te powidła w czasie pieczenia nie wypływają? jeśli ładnie się piecze i smaczny jest, to zrobię ten piernik i czemu - KAMYKI? twardy jest? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2880290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 16.12.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 A najwiekszy przysmak majego małżonka i córki jeszcze przed wigillią to objadanie gotowanych łbów kapriowych też bardzo lubię i jo tyż Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2880315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 16.12.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 frosch napisał: martynka w tym roku na piernik juz troche za pozno , bo on musi dochodzic (najlepiej 2 tygodnie) ale dam ci taki , co i za tydzien jest juz dobry i bedziesz go mogla jesc do Nowego Roku BYTOMSKIE KAMYKI szklanka miodu szklanka cukru 2 lyzki mleka 2 lyzki masla (albo smalcu) roztopic to wszystko w garnku , ale nie zagotowywac w misce wymieszac : 4 szklanki maki pszennej 2 lyzki sody lub male opakowale proszku do pieczenia 2 lyzeczki przyprawy do piernika wlac do tego ostudzony miod wbic 1duze lub 2 male jajka porzadnie zagniesc rozwalkowac dosc cienko 2 placki jeden z nich ulozyc na natluszczonej blaszce posmarowac grubo powidlami i przykryc drugim plackem przycisnac posmarowac wierzch mlekiem i udekorowac migdalami (obranymi ze skory) piec ok.50min-1h - az ciasto zacznie odstawac od blachy) w temperaturze ok 180 stopni zaraz po wyjeciu, jeszcze gorace pokroic na kwadraty (ja migdaly ukladam tak, zeby kazdy z nich byl centralnie w srodku) Frosia dziękuję za przepis zabieram się za pieczenie piernika... mam nadzieję, że uda mi się Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2880435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 16.12.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 elutek ciasto pieke w takiej wyzszej blaszce prostokatnej , wiec nie ma szans zwiac a nazwa nie wiem dlaczego taka , a wymyslilam swoja teorie : po wystygnieciu jest twarde jak kamien (dlatego kroje poki jest gorace) jest plus , bo dzieciaki nie wyzeraja po kryjomu nie trzeba wiec za bardzo przed nimi chowac ... dopiero po paru dniach zaczyna byc jadalne nam smakuje , mam nadzieje , ze innym rowniez bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2880452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.12.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 ja pierniczę... /dekorowanie jutro :)/ http://images35.fotosik.pl/41/18c2328e89ece7aam.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2883007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.12.2008 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 ja pierniczę... /dekorowanie jutro :)/ http://images35.fotosik.pl/41/18c2328e89ece7aam.jpg Ale ladnie wygladaja! Moje pieklam w niedziele, a juz polowy niet ! Syn jak jestem w pracy to je podprowadza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2883276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.12.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 juz polowy niet ! Syn jak jestem w pracy to je podprowadza. nie jęcz jak mu smakuja to niech je .....wczoraj robiłam pierogi -ugotowane ....mąż mi podprowadzał -myślał ,że nie widzę ,ale zastanowiło go jak za ktorymś razem nie zareagowałam i nie zdzieliłam ścierką po pazurach ...wiec pyta dlaczego go nie gonię .....wiec ja mu nato ,że przypomniał mi sie dowcip -dowcip, jaki ? -pyta H. -no to mu opowiadam : ....Lezy facet na łożu śmierci. Lekarz powiedział, że nie dotrwa do rana. Nagle poczuł z kuchni zapach swoich ulubionych cisteczek czekoladowych zrobionych przez zonę. Ostatkiem sił wydobył się złóżka i czołga sie do kuchni. Zapach tych cisteczek przypominał mu dzieciństwo, on wiedział, że zasmakuje ich po raz ostatni. Ostatnimi siłami sięgnął po jedno i w tym momencie żona zdzieliła go ścierką mówiąc: - Zostaw kurwa, to na stypę! tak mi sie jakos skojarzyło a tak naprawde to pamietam pewną sytuacje sprzed 2 lat kiedy przed Wigilią robiłam rybę po grecku -pachniało w całym domu ....zrobiłam dwa pólmiski ,kiedy syn wpadł do kuchni z prosbą o to smakowidło - ja na to NIE bo to na jutro ....a w Wigilie i w świeta było tyle jedzenia ,że mojej ryby po grecku nikt nie dotknął prosiłam sie domownikow aby zjedli - a po swietach pies miał uczte od tego czasu powiedziałam sobie DOŚĆ ! maja jesc wtedy kiedy maja na to ochote - jak nie bedzie na stole to nie bedzie końca świata Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2883331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 18.12.2008 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 juz polowy niet ! Syn jak jestem w pracy to je podprowadza. nie jęcz jak mu smakuja to niech je .....wczoraj robiłam pierogi -ugotowane ....mąż mi podprowadzał -myślał ,że nie widzę ,ale zastanowiło go jak za ktorymś razem nie zareagowałam i nie zdzieliłam ścierką po pazurach ...wiec pyta dlaczego go nie gonię .....wiec ja mu nato ,że przypomniał mi sie dowcip -dowcip, jaki ? -pyta H. -no to mu opowiadam : ....Lezy facet na łożu śmierci. Lekarz powiedział, że nie dotrwa do rana. Nagle poczuł z kuchni zapach swoich ulubionych cisteczek czekoladowych zrobionych przez zonę. Ostatkiem sił wydobył się złóżka i czołga sie do kuchni. Zapach tych cisteczek przypominał mu dzieciństwo, on wiedział, że zasmakuje ich po raz ostatni. Ostatnimi siłami sięgnął po jedno i w tym momencie żona zdzieliła go ścierką mówiąc: - Zostaw kurwa, to na stypę! tak mi sie jakos skojarzyło a tak naprawde to pamietam pewną sytuacje sprzed 2 lat kiedy przed Wigilią robiłam rybę po grecku -pachniało w całym domu ....zrobiłam dwa pólmiski ,kiedy syn wpadł do kuchni z prosbą o to smakowidło - ja na to NIE bo to na jutro ....a w Wigilie i w świeta było tyle jedzenia ,że mojej ryby po grecku nikt nie dotknął prosiłam sie domownikow aby zjedli - a po swietach pies miał uczte od tego czasu powiedziałam sobie DOŚĆ ! maja jesc wtedy kiedy maja na to ochote - jak nie bedzie na stole to nie bedzie końca świata Ew-ka madra z Ciebie Kobieta! Wlasnie mi uswiadomilas, ze nie ma co szalec, na swieta, bo potem jest tyle wszystkiego, ze trzeba jesc do Nowego Roku i wszystko jemy na sile. Bede od niedzieli juz powoli przygotowywac jedzonko i jesli ktos bedzie mial ochote to zjemy, bo raz, ze swieze smakuje najlepiej, dwa w Wigilie i pierwszy dzien swiat je sie potrawy wigilijne, a nie bigosy, galantyny i miesa pieczone, a trzy to przed swiatami tez trzeba cos jesc. Nieraz zeby cos do mnie dotarlo to druga osoba musi mi to uswiadomic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2884025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 18.12.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 ew-cia wczoraj Frosch zjadl prawie 40 pierogow Po obgotowaniu ich rozlozylam na stole do przeschniecia (przed zamrozeniem) chodzil i wymyslal , ze ten mi pekl, ten nieksztaltny , ten rozgotowany, ten ma dziwny kolor , a tego to nikt nie ruszy , ten za chudy, ten za gruby ... po czym obzarty na maxa stwierdzil : "ale farsz to ci wyszedl..zaj....bisty " przedwczoraj na szybko monotowalam barszczyk czerwony , bo podebral mi uszka i chcial zalac je sobie whisky , zeby nie bylo na sucho dzis spytalam czy wieczorem bedzie jadl pierogi (oczywiscie musialam dorobic )czy ma ochote na sledzie (bo beda sie robily)....odpowiedzial , ze sledzie nie sa zle , ale jakby tak jeszcze do tego pierogi i barszczyk , makowki tez moge juz zaczac robic , bo martwi sie o to czy wyrobie sie ze wszystkim do swiat nie wiem co on bedzie jadl w swieta ......chyba dam mu wodzionke, bo dawno juz nie robilam ......nic nie mowie (troche tylko sie podrocze) a w duchu sie ciesze , ze mu smakuje , poza tym akceptuje go bezwzglednie z jego wadami i zaletami Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2884119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.12.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 frosia -uściskaj ode mnie lubego dobrze,ze nasza mądrość nie przyszła z wiekiem.... od trumny ...ino ciut wcześniej . Własnie skonczyłam robic uszka -juz są zapakowane do zamrażarki -zdążyłam zanim H. wroci z pracy, bo tu by mi chyba braklo cierpliwości jakby mi wyjadal te malenstwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2884389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 18.12.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 madre moze jestesmy , tylko sie przy tym musimy troche narobic celowo robilam te pierogi teraz , bo po powrocie , w domu mam dwoch sepow (synowie) i psa .....oczywiscie tez udaje, ze nie widze , ze potraw mi ubywa a co? niech maja mile wspomnienia z rodzinnego domu p.s. usciskam z rozkosza Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2884412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 19.12.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 piekłam wczoraj jabłecznik na klasową Wigilię córki - wesoło było rano upiekłam spód - już wtedy wydawał mi się podejrzany, wieczorem zrobiłam jabłka i kładę na ten placek, ale z łakomstwa /i na całe szczęście/ spróbowałam okruszek tego ciasta i ... bleee - zapomniałam dać cukru a jak oblizałam łyżkę /znów to łakomstwo/, którą nakładałam jabłka to zaniemówiłam... zamiast cynamonu wsypałam ostrą paprykę nie wiem, co to wczoraj było nie piec już, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2886361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.12.2008 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 piekłam wczoraj jabłecznik na klasową Wigilię córki - wesoło było rano upiekłam spód - już wtedy wydawał mi się podejrzany, wieczorem zrobiłam jabłka i kładę na ten placek, ale z łakomstwa /i na całe szczęście/ spróbowałam okruszek tego ciasta i ... bleee - zapomniałam dać cukru a jak oblizałam łyżkę /znów to łakomstwo/, którą nakładałam jabłka to zaniemówiłam... zamiast cynamonu wsypałam ostrą paprykę nie wiem, co to wczoraj było nie piec już, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2886549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 19.12.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 przy obiedzie zrobiłam ciasteczka orzechowe proste i pyszne http://images47.fotosik.pl/41/c82bc510b7119abcmed.jpg schowałam ok 30 szt ....bo szły jak ciepłe bułeczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2888255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.12.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 no to ja wklejam przykladowe menu Macieja Kuronia http://www.kuron.com.pl/sekrety_kuchenne/art51.html Maciej Kuroń już nic wiecej nie ugotuje ....niestety dzisiaj odszedł na wieczny odpoczynek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2898243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 25.12.2008 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 A najwiekszy przysmak majego małżonka i córki jeszcze przed wigillią to objadanie gotowanych łbów kapriowych też bardzo lubię i jo tyż podpisuje sie wszystkim czym się da uwielbiam je. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2898665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 25.12.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Polecam Wam bardzo cisto ''kora orzechowa '' nie jest to potrawa wigilijna ale na Swieta idealne. Pychota..Pierwsze zniknęło z klosza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2898674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.12.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 witam po świetach .....dużo zostało Wam jedzenia ? bo mnie tak i wpadlam na pomysl ,żeby gdzies zapisac sobie czego mam nie robic na przyszły rok albo z jakich ilosci produktow robic dania Dzieci pakowaly w pojemniki i zabierały ze sobą ....a i tak zostało mi dużo jedzenia ( salatka jarzynowa ,sledzie w oleju i śmietanie ,pierozki drożdzowe , ryby smażone ,zupa grzybowa -dobrze ,że nie zrobilam barszczu czerwonego -koleżanka przyslala mi 2 litrowy sloik i to starczylo ) Jedyne co..... to wystarczylo ciasta ....tort orzechowy byl tak wyśmienity ,że mial branie o każdej porze ( moge dac przepis jesli ktos zainteresowany ) miodownik z orzechami byl zjadany namietnie przez Dawida tak samo jak rolada biszkoptowa z makiem a u Was jak to wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/4/#findComment-2899554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.