aaggaa 19.12.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Przepis na tort juz skopiowalam, a moge jeszcze prosic przepis na miodownik z orzechami. .......... Najbardziej schodzil placek miodowy z orzechami czy to taki z orzeszkami w miodzie na górze i przkłądany kremem budyniowym ? jeśli to ten t....o oto przepis Miodownik z orzechami ciasto 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg roztopionej margarny 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody czyszczonej rozpuszczonej w zimnej wodzie -3łyżki Składniki wyrobić i podzielic na II części I czesc nałożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem ! piec w 200 st 10-15 min na złoty kolor ( ciasto bedzie cieniutkie ale w piecu urosnie ) Masa orzechowa 30 dkg posiekanych orzechow 10 dkg cukru 12 dkg masla 2 łyżki miodu czasem dodaję rodzynki ,ale moje dorosłe dzieci je nadal wydłubują Skłądniki połączyc w garnuszku - zagotowac i ostudzić II czesc ciasta wyłóżyć na pergamin na to ostudzoną masę orzechową i piec ok 15 minut Po ostygnieciu oba ciasta są twarde jak kamien ale zmiekną kiedy przełóżymy je kremem budyniowym + esencja kawowa (oczywiscie orzeszkami na wierzchu) Ja w tym roku kupiłam krem Karpatka -dodałam kawę instant i było super Ciasto nalezy zrobic dzien przed wtedy ideanie zmieknie ja do tej masy orzechowej pod koniec dodaję z 3 łyżki spirytusu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3786995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.12.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3787036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.12.2009 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam. Nie, raz zrobilam ale nam nie smakowala, bo tego nigdy nie jedlismy. Wlasnie namoczylam wiaderko (male) grzybow, jutro mamy akcje pierogowa i uszkowa . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3787101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.12.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam. Nie, raz zrobilam ale nam nie smakowala, bo tego nigdy nie jedlismy. Wlasnie namoczylam wiaderko (male) grzybow, jutro mamy akcje pierogowa i uszkowa . A ja uwielbiam, ale odkąd pamiętam, gotowała ją i babcia i mama, więc jest to smak dzieciństwa. Ja pierogi mam z głowy, bo teściowa sie specjalizuje i ma zrobić. A uszka chyba kupię w zaprzyjaźnionej pierogarni. Robią tam różne pierogi i uszka i inne rzeczy typu kluski śląskie, czy kopytka na domowy sposób, więc nie będę sie certolić z uszkami. Tym bardziej, że co roku hitem jest moja zupa grzybowa i na barszczyk potem nie ma zbyt wielu chętnych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3787128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.12.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam. Obowiązkowo. Moja siostra bez tego nie wyobraża sobie wigilii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3787248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.12.2009 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam. Obowiązkowo. Moja siostra bez tego nie wyobraża sobie wigilii. A w Święta dokłada sie boczuś i znowu odlot Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3787258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.12.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam. Obowiązkowo. Moja siostra bez tego nie wyobraża sobie wigilii. A w Święta dokłada sie boczuś i znowu odlot Na to nie wpadłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3787260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.12.2009 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam. Obowiązkowo. Moja siostra bez tego nie wyobraża sobie wigilii. A w Święta dokłada sie boczuś i znowu odlot Na to nie wpadłam. Boczek w kosteczkę, przesmażyć i dodać. I tyle. Spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3787264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.12.2009 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 w ten sposób do barszczu wrzucam kiełbasę jałowcową po Wigilii Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3787269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 20.12.2009 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 w ten sposób do barszczu wrzucam kiełbasę jałowcową po Wigilii Z kolei ja na to nie wpadłam Dwa dania z jednego. Bardzo tak lubię. Jedna robota, a podwójny efekt. Nowa nauka sie aż prosi. Kuchenna/kulinarna ergonomia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3787274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 20.12.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 A u nas oprócz pierogów, zupy grzybowej,smażonego karpia, ryby po grecku, pasztecikow z barszczem itd jest tzw. zupa śledziowa. Solone śledzie (jeśli bardzo słone wymoczyć wcześniej) oczyścić pokroić w dzwonka, dodać pokrojoną drobno cebulę, można listek laurowy, zalać to ostudzoną przegotowaną wodą i dodać troszkę octu, cukru, pieprzu i soli do smaku.To musi postać około 2-3 godzin aż nabierze smaku, następnie dodajemy śmietanę najlepiej 30% (dosyć dużo). Do zimnej zupy śledziowej podajemy parujące ziemniaki, polane również 30% śmietaną. Nie wiem dlaczego, ale u nas wszyscy to uwielbiają. I po zjedzeniu tej prostej potrawy nic już nie smakuje tak rewelacyjnie. Podejrzewam, że jest to przepis z Mazowsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3788398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewikk77 21.12.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 ...z Mazowsza ?? większość życia mieszkam na Mazowszu i pierwszy raz słyszę o takiej zupie co więcej połączenia śledzia z ziemniakami jest dla mnie nie do połknięcia... ale to tylko moje zdanie. Natomiast jeśli chodzi o potrawy, to mam zamiar w tym roku (już kolejny raz) zrobić na Wigilię filet dorsza w galarecie. Mój mąż nie znosi wydłubywać ości, więc staram się robić filety, ale to nie jest jakaś tradycyjna potrawa. Pozostałe są podobne do Waszych: karp, ryba po grecku, kompot z suszu, barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, itd. Ponieważ moja babcia pochodzi z wileńszczyzny dochodzą pierogi z makiem (makowiki??) i czasem śliżyki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3790911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.12.2009 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 A u nas oprócz pierogów, zupy grzybowej,smażonego karpia, ryby po grecku, pasztecikow z barszczem itd jest tzw. zupa śledziowa. Solone śledzie (jeśli bardzo słone wymoczyć wcześniej) oczyścić pokroić w dzwonka, dodać pokrojoną drobno cebulę, można listek laurowy, zalać to ostudzoną przegotowaną wodą i dodać troszkę octu, cukru, pieprzu i soli do smaku.To musi postać około 2-3 godzin aż nabierze smaku, następnie dodajemy śmietanę najlepiej 30% (dosyć dużo). Do zimnej zupy śledziowej podajemy parujące ziemniaki, polane również 30% śmietaną. Nie wiem dlaczego, ale u nas wszyscy to uwielbiają. I po zjedzeniu tej prostej potrawy nic już nie smakuje tak rewelacyjnie. Podejrzewam, że jest to przepis z Mazowsza. U nas tez musi byc taka potrawa obowiazkowo, ja daje smietane kwasna 12%, przyprawy i 1/2 obranego startego jablka na grubych oczkach. Sledzie robie zawsze dzien przed wigilia, bo im dluzej sie przegryza tym sa lepsze. Do tego gorace ziemniaki gotowane w lupinach koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3790949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 21.12.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Mam sposob na karpia , jest to sposob krakowski bo podawal go kiedys pan Maklowicz - ..... Łoł ,też robię karpia w taki sposób i też pobrałam przepis od pana Makłowicza , ale u niego występuje bez cytryny. Polecam - jest dobry. W wariancie wigilijnym używam roztopionego masła - zamiast oliwy. (oliwa chyba w ogóle nie jest polecana na ciepło - coś tam się wytrąca ) Jeżeli zamiast karpia w całości - zrobię w ten sposób filety - to chyba nie powinno w jakiś zasadniczy sposób zmienić smaku ,hę ? Poproszę o opinię - z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3791598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 21.12.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 ...z Mazowsza ?? większość życia mieszkam na Mazowszu i pierwszy raz słyszę o takiej zupie co więcej połączenia śledzia z ziemniakami jest dla mnie nie do połknięcia... ale to tylko moje zdanie. Natomiast jeśli chodzi o potrawy, to mam zamiar w tym roku (już kolejny raz) zrobić na Wigilię filet dorsza w galarecie. Mój mąż nie znosi wydłubywać ości, więc staram się robić filety, ale to nie jest jakaś tradycyjna potrawa. Pozostałe są podobne do Waszych: karp, ryba po grecku, kompot z suszu, barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, itd. Ponieważ moja babcia pochodzi z wileńszczyzny dochodzą pierogi z makiem (makowiki??) i czasem śliżyki Widzisz i tu jest odpowiedz dlaczego nie lubisz śledzi -Twoja babcia pochodzi z Wileńszczyzny ) Te przepisy nie mają 20 lat tylko co najmniej kilkadziesiąt, a moja babcia pochodziła z Mazowsza Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3791612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.12.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 A u nas oprócz pierogów, zupy grzybowej,smażonego karpia, ryby po grecku, pasztecikow z barszczem itd jest tzw. zupa śledziowa. i u mnie jest to potrawa OBOWIĄZKOWA uwielbiana również w inne postne dni ........ Robie podobnie jak grazi , z tym ,że cebulę zalewam wrzatkiem (mała ilość ) do ktorego wczesniej wrzucam przyprawy .....jak ostygnie dodaje śledzie i dobrą kwaśna śmietanę wymieszaną z łyżką majonezu ....starte jabłko dodaję wówczas kiedy śledzie podaję bez ziemniaków. My te potrawę jemy z gorącymi ziemniakami , tzn na talerz nakładamy ziemniaki a obok śledzie w śmietanie ...... To danie jest na gesto -więc my nie nazywamy jej zupą tylko śladziami w śmietanie z ziemniakami Moja synowa (krakuska ) jeszcze sie nie odważyła zjeść z ziemniakami ale poczekamy ....poczekamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3791731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 21.12.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Z kolei w moim rodzinnym domu ten śledź był daniem obiadowym na Wielki Piątek oczywiście bez kremówki tylko w odchudzonej, typowo postnej wersji. Ja już tego nie robię bo mija rodzina nie lubi ale kiedy ktoś ( mama) zaprasza to zawsze bardzo chętnie się częstuję [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3792391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2009 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Widzę tu mnóstwo potraw regionalnych w różnych podwersjach. W moim rodzinnym domu była pewna przekąska na ciepło, która, pomimo iż można by ja robić nie tylko od święta zawsze była podawana w Wigilię. Nie mam pojęcia skąd Mama wzięła przepis, ale pamiętam ja od zawsze. Pomimo, że jest bardzo prosta w wykonaniu jest bardzo efektowna i po prostu rewelacyjnie pyszna, mnie zawsze kojarzy się ze świętami w moim rodzinnym domu i teraz również ją przyrządzam, ale oczywiście tylko raz w roku na Wigilię. A oto przepis: Wigilijne grzybki w cieście piwnym! 20-30 czapek podgrzybków najlepiej prawdziwków, mogą być również inne. Grzyby namoczyć obgotować, aby wróciły do formy i odcedzić starannie. (Wywar można do czegoś wykorzystać) Ciasto: 1 jajko 6 czubatych łyżek mąki Szczypta soli Szczypta cukru Mała szczypta gałki muszkatołowej ok. 1 szklanka piwa (ale nie strąg) Ubić pianę z białka ze szczyptą soli. Pozostałe składniki wymieszać aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać. Obtaczać grzybki w cieście i smażyć na wrzącym oleju na rumiano. Są pyszne na ciepło, a na zimno jeszcze chyba lepsze Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3792666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.12.2009 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 w ten sposób do barszczu wrzucam kiełbasę jałowcową po Wigilii Z kolei ja na to nie wpadłam Dwa dania z jednego. Bardzo tak lubię. Jedna robota, a podwójny efekt. Nowa nauka sie aż prosi. Kuchenna/kulinarna ergonomia :) łańcuch zmian : rosół - dzień 1 dorzucić koncentrat - pomidorowa - dzień 2 wyjąć kurczaka, pokroić- potrawka - dzień 3 sos pomidorowy do gołąbków - dzień 4 :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3792671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.12.2009 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Boczek w kosteczkę, przesmażyć i dodać. I tyle. Spróbuj. A próbowałaś ją kiedyś zapiec w piekarniku ? Baaaajka :) Kiedyś, niechcący z biedy tak zrobiłam- w końcu ile można jeść kapuchę :) Zaczapista wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/7/#findComment-3792676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.