monikach 22.12.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 A u nas oprócz pierogów, zupy grzybowej,smażonego karpia, ryby po grecku, pasztecikow z barszczem itd jest tzw. zupa śledziowa. i u mnie jest to potrawa OBOWIĄZKOWA uwielbiana również w inne postne dni ........ Zupa śledziowa gości i na naszym stole moja mama robi ja w każdy postny piątek i w wigilię...wszyscy ją lubimy...mój mąż i bratowa wcześniej tej zupy nie znali teraz wręcz się domagają U nas zupa przygotowywana jest z cebulką i śmietaną (bez jabłka), a ziemniaczki polane roztopionym masełkiem podawane osobno...mniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3795453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 23.12.2009 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Moja rodzina zgodnie twierdzi,że im makówki na wigilię wystarczą,reszty może nie być... Też tak mam. Taki potem zobojętniały dziwnie jestem - podobno nawet prezentami nie trafionymi rzucam po ścianach. Dziwne..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3795516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 23.12.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Wigilijne grzybki w cieście piwnym! 20-30 czapek podgrzybków najlepiej prawdziwków, mogą być również inne. Grzyby namoczyć obgotować, aby wróciły do formy i odcedzić starannie. (Wywar można do czegoś wykorzystać) Ciasto: 1 jajko 6 czubatych łyżek mąki Szczypta soli Szczypta cukru Mała szczypta gałki muszkatołowej ok. 1 szklanka piwa (ale nie strąg) Ubić pianę z białka ze szczyptą soli. Pozostałe składniki wymieszać aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać. Obtaczać grzybki w cieście i smażyć na wrzącym oleju na rumiano. Są pyszne na ciepło, a na zimno jeszcze chyba lepsze Smacznego!!! królu !!!!! dzieki ,dzięki szukałam takiego przepisu bom kapelusze właśnie kupiła aby je w cieście zrobić po raz pierwszy w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3795882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 23.12.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Piekę na święta makowiec wg przepisu z forum (ok jest gotowy ale jakis taki rozlazły) wg mnie min 45 min trzeba go piec a nie 30 ale ok. teraz chcę zrobić sernik i w przepisie jest dodać budyń , ale jaki z paczki czy ugotowany? Ale ze mnie gospodyni Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3796715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 23.12.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Piekę na święta makowiec wg przepisu z forum (ok jest gotowy ale jakis taki rozlazły) wg mnie min 45 min trzeba go piec a nie 30 ale ok. teraz chcę zrobić sernik i w przepisie jest dodać budyń , ale jaki z paczki czy ugotowany? Ale ze mnie gospodyni grazi ja zazwyczaj do sernika dodaję budyń prosto z paczki (czyli proszek). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3796725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 23.12.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 a ja w tym roku się sprzeniewierzę mojej kilkuletniej tradycji i zrobię makowca z innego przepisu niż dotychczas - mianowicie z takiego: http://www.wielkiezarcie.com/recipe3661.html Mam nadzieję, że będzie dobry . zrobiłam też ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe, przepis podawałam gdzieś tu na forum - wyszły pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3796733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 23.12.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 dzięki, też tak myślałam że z paczki. ale potem zwątpiłam. Spróbowałam mojego makowca i wg mnie za duzo maku w stosunku do ciasta i za krórko w piecu. Ale jest dobry. nastepnym razem będzie lepiej Twoje ciasteczka też wypróbuje Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3796858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 25.12.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 No i po Wigilii i jak co roku postanowienie: nigdy więcej tej ilości jedzenia. Wszystkie sałatki zostały. A jak u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3799184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 25.12.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Mam sposob na karpia , jest to sposob krakowski bo podawal go kiedys pan Maklowicz - ..... Łoł ,też robię karpia w taki sposób i też pobrałam przepis od pana Makłowicza , ale u niego występuje bez cytryny. Polecam - jest dobry. W wariancie wigilijnym używam roztopionego masła - zamiast oliwy. (oliwa chyba w ogóle nie jest polecana na ciepło - coś tam się wytrąca ) Jeżeli zamiast karpia w całości - zrobię w ten sposób filety - to chyba nie powinno w jakiś zasadniczy sposób zmienić smaku ,hę ? Poproszę o opinię - z góry dziękuję Niestety, nie gwarantuje smaku jesli dzwonka - ja zawsze pieke w calosci . tylko celuje w mniejsze albo srednie karpie - chodzi jednak o to zeby smak w srodku tego karpia sie przegryzl, cytryna, czosnek i zielona pietruszka a na zewnatrz biale wino - ono tez daje sporo aromatu . Aha przypomnialam sobie - ze smak kryje sie tez w osciach , skorze, ogonie - takze dlatego pieczony w calosci przynosi wiecej szczescia i powoduje, ze chetniej przebaczamy bliznim . Jak wczoraj wyladowalam po 48 godzinach podrozy ktora zazwyczaj trwa max 12 godzin to wlasnie juz zabraklo karpi Jeszcze byl sandacz ale jak pobieglismy to juz i sandacza zabraklo , zostal halibut na przecenie. Filety. Zrobilam tak samo, polozylam filet jeden na drugim, miedzy nie sok z cytryny, zmiazdzony czosnek i duzo zielonej pietruszki. zalalam bialym winem i na 35 min do piekarnika . Wyszedl tez dobry ale karp lepszy moze wlasnie dlatego , ze nie filet i pieczony w calosci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3799327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 26.12.2009 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 współczuję tych 48 h - przerabiałam 40 h w podróży i nie jest to moje ulubione wspominienie Mam nadzieję, że - pomimo trudności - Wigilia była udana Też poleciałam z filetami - i zgadzam się - w całości lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3799703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewikk77 26.12.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3800441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewikk77 26.12.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Widzisz i tu jest odpowiedz dlaczego nie lubisz śledzi -Twoja babcia pochodzi z Wileńszczyzny ) Te przepisy nie mają 20 lat tylko co najmniej kilkadziesiąt, a moja babcia pochodziła z Mazowsza Nie napisałam, że nie lubię śledzi. Lubię zarówno śledzie jak i ziemniaki, ale osobno . Pomijając fakt, że druga babcia i obaj dziadkowie pochodzą z Mazowsza. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3800442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.12.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 No i po Wigilii i jak co roku postanowienie: nigdy więcej tej ilości jedzenia. Wszystkie sałatki zostały. A jak u Was? U nas? W pierwszy dzień świąt przyjechał brat (wigilię spędzał u teściów) i zmartwił się, że tak mało sałatki śledziowej zostało. Ilość jarzynowej go satysfakcjonowała. Do jutra wieczór zostanie po nich tylko wspomnienie Sałatkowy potwór. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3800499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 26.12.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 U nas wszyscy się odchudzają Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3800653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 26.12.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 w Święta ??? o matko, a u mnie wyżera jak co roku - ja dopiero od jutra przechodzę na suchą bułeczkę i zieloną herbatkę Pozdrawiam, Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3800775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 26.12.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 No i po Wigilii i jak co roku postanowienie: nigdy więcej tej ilości jedzenia. Wszystkie sałatki zostały. A jak u Was? U nas? W pierwszy dzień świąt przyjechał brat (wigilię spędzał u teściów) i zmartwił się, że tak mało sałatki śledziowej zostało. Ilość jarzynowej go satysfakcjonowała. Do jutra wieczór zostanie po nich tylko wspomnienie Sałatkowy potwór. Chętnie wymienię dwie sałatki śledziowe na jarzynową, której w końcu nie zrobiłam, a uwielbiam, tylko, że nie cierpię robić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3800816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.12.2009 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Zrobiłam te makowce, wyszły pyszne, mimo, że spękane (może ze strachu ). Dzięki za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3805079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.12.2009 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Chętnie wymienię dwie sałatki śledziowe na jarzynową, której w końcu nie zrobiłam, a uwielbiam, tylko, że nie cierpię robić. Ja sobie usprawniłam produkcję sałatki jarzynowej i od tej pory robię dość często. Wszystkie warzywa obieram i gotuję na parze w jednym garnku. Najpierw wrzucam marchewkę i seler, a po jakimś czasie dorzucam ziemniaki. Potem zostaje już tylko krojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3805083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 29.12.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Nie dodaje do salatki jarzynowej ziemniakow tylko namoczona przez noc i ugotowana drobna fasole . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3806432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 29.12.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Chętnie wymienię dwie sałatki śledziowe na jarzynową, której w końcu nie zrobiłam, a uwielbiam, tylko, że nie cierpię robić. Ja sobie usprawniłam produkcję sałatki jarzynowej i od tej pory robię dość często. Wszystkie warzywa obieram i gotuję na parze w jednym garnku. Najpierw wrzucam marchewkę i seler, a po jakimś czasie dorzucam ziemniaki. Potem zostaje już tylko krojenie. No i ło to krojenie mi chodzi. Mój robot tylko w plasterki kroi, w kostke nie umie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/8/#findComment-3806775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.