Ew-ka 31.12.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 kropki robię z majonezu mnie wszystkie kropki zjeżdżaja jak robisz ,żeby sie trzymały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.12.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Może jakiś dobry grunt pod te kropki należy przewidzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 31.12.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 kropki robię z majonezu mnie wszystkie kropki zjeżdżaja jak robisz ,żeby sie trzymały ? malutkie dziureczki wykałaczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 31.12.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 kropki robię z majonezu mnie wszystkie kropki zjeżdżaja jak robisz ,żeby sie trzymały ? malutkie dziureczki wykałaczką to jest pomysł na pewno wypróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 31.12.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 moje kruche babecziki juz nadziane ..... słodkie -nadziałam bitą śmietana a na spod kazdej połozyłam kostki kolorowej galaretki a drugi rodzaj -zrobiłam czekoladową polewę i posypałam na wierzchu krojonymi migdałami babeczko na ostro to pastu -serowa i szynkowa a trzeci rodzaj to kapusta kiszona z grzybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.12.2008 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 jak nie chcesz sie napracowac to idz na efekt .....kup ogromne makaronowe muszle -ugotuj je i jak ostygna -włóż do nich sałatkę jarzynowa - efektownie wygladaja Salatka jarzynowa gotowa - muszle nadziane! Dzieki za pomysl! Zrobilam tez krokiety z pieczarkami i serem, ktore maz uwielbia, a w piekarniku siedzi lazania (nie wiem jak to sie pisze). Jedzenia troche wyszlo ale jutro nie mam w planach robic obiadu, wiec bedziemy wyjadac to co naszykowane. Ze slodkosci upieklam wczoraj ciasteczka orzechowe z przepisu Ew-ki, sa przepyszne! Mialam zamiar robic miodownik ale syn jeczal, ze na swieta nie bylo biszkoptu z musem truskawkowym, wiec nie bylo rady i musialam upiec biszkopt (przewaznie kupowalam gotowy w cukierni) z przepisu Elutka, na to mus i kremowka (wyszedl taki dobry i puszystu, ze polowy juz nie ma ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.11.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Okopuje temat! Bede robic w tym roku z przepisu Ew-ki. Ew-ka podziel się tym przepisem na tort orzechowy,wszak sylwester przed nami prosze bardzo TORT ORZECHOWY (tortownica 26cm) 30 dkg zmielonych orzechow ( ja dalam laskowe i wloskie) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 jajek 20 dkg cukru sok 1 cytryny białka ubic z cukrem na pianę żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia ( tak przygotowane natychmiast sie spieniają wiec prosze to zrobić w wiekszym naczyniu ) wlać żółtka do białek ,delikatnie wymieszać dodać zmielone orzechy i bułkę tartą . Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką -tortownicy Piec ok 40 minut w 180 st . Upieczony biszkopt pp ostudzeniu przekoic 2 razy . Każdą częsc namoczyc -ja mocze esencją kawową z alkoholem . Krem miałam Dr Oteker orzechowy i czekoladowy -polecam te kremy - są bardzo latwe ( miksuje sie je z zimnym mlekiem ok 3 min) i są pyszne Na każdy nasączony krązek wyłożyłam dzem z czarnej porzeczki i przykryłam kremem - kazdy krem obsypałam drobnopokrojonymi orzechami i przykryłam nastepnym krążkiem Całośc tortu wysmarowałam resztkami kremu - i udekorowałam ładnymi połówkami orzechow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.11.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Podaję przepis na pyszną sałatkę śledziową: 1 kg śledzi1/2 kg cebuli1/3 szklanki oleju2 "mocne" koncentratypół łyżeczki vegety i odrobina pieprzusłoik (średni) marynowanych pieczarek W metalowym rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać koncentraty i przyprawy, zagotować. w razie potrzeby odlać nadmiar oleju, który oddzieli sie od koncentratu. Wystudzić. Śledzie wypłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zalewy. Pieczarki pokroić też w kosteczkę i dodać. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Smacznego. Dopiszę jeszcze, że tę sałatkę można robić w różnych wariantach. Mój kuzyn zamiast marynowanych pieczarek daje korniszony. Ja tego nie próbowałam, więc nie wiem jak smakuje. On twierdzi, że rewelacja. Ja jeszcze czasami robię zamiast pieczarek rodzynki. Na taką ilość, jaką podałam około 10 dag rodzynek zalać w miseczce wrzątkiem i odstawić aż napęcznieją. Potem do gotującej się zalewy wrzucić rodzynki i łyżkę miodu i chwilę pogotować na bardzo małym ogniu. W wersji z rodzynkami śledzie mają być pokrojone w większe kawałki i zalewa się je gorącą zalewą, aby nabrały słodkawego smaku. Też są pyszne. No i dodam jeszcze, że taką sałatkę najlepiej jest robić przy okazji robienia śledzi tradycyjnych, albo każdych innych, gdzie potrzebujemy większych kawałków śledzi. Wtedy do sałatki można wykorzystać wąskie części płata (ogony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.11.2009 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Podaję przepis na pyszną sałatkę śledziową: 1 kg śledzi 1/2 kg cebuli 1/3 szklanki oleju 2 "mocne" koncentraty pół łyżeczki vegety i odrobina pieprzu słoik (średni) marynowanych pieczarek W metalowym rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać koncentraty i przyprawy, zagotować. w razie potrzeby odlać nadmiar oleju, który oddzieli sie od koncentratu. Wystudzić. Śledzie wypłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zalewy. Pieczarki pokroić też w kosteczkę i dodać. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Smacznego. Jakie sledzie? Jak duze koncentraty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.11.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Podaję przepis na pyszną sałatkę śledziową: 1 kg śledzi 1/2 kg cebuli 1/3 szklanki oleju 2 "mocne" koncentraty pół łyżeczki vegety i odrobina pieprzu słoik (średni) marynowanych pieczarek W metalowym rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać koncentraty i przyprawy, zagotować. w razie potrzeby odlać nadmiar oleju, który oddzieli sie od koncentratu. Wystudzić. Śledzie wypłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zalewy. Pieczarki pokroić też w kosteczkę i dodać. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Smacznego. Jakie sledzie? Jak duze koncentraty? Płaty śledziowe. Takie, jak sie robi w oleju. Koncentraty yyyyyyy no też takie średnie słoiczki. Musze zobaczyć w domu ile one gram mają, bo nie wiem Ja kupuję Pudliszki te średnie słoiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 12.11.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Tzn. płaty śledziowe solone? NIe w occie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.11.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Tzn. płaty śledziowe solone? NIe w occie? O to mi chodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 12.11.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 NO wolę się upewnić, bo sałatka brzmi zachęcająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.11.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Tzn. płaty śledziowe solone? NIe w occie? O to mi chodzilo. Tak, solone Ło matko Polecam, naprawdę dobra. Zawsze pierwsza znika ze stołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 12.11.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Okopuje temat! Bede robic w tym roku z przepisu Ew-ki. Ew-ka podziel się tym przepisem na tort orzechowy,wszak sylwester przed nami prosze bardzo TORT ORZECHOWY (tortownica 26cm) 30 dkg zmielonych orzechow ( ja dalam laskowe i wloskie) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 jajek 20 dkg cukru sok 1 cytryny białka ubic z cukrem na pianę żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia ( tak przygotowane natychmiast sie spieniają wiec prosze to zrobić w wiekszym naczyniu ) wlać żółtka do białek ,delikatnie wymieszać dodać zmielone orzechy i bułkę tartą . Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką -tortownicy Piec ok 40 minut w 180 st . Upieczony biszkopt pp ostudzeniu przekoic 2 razy . Każdą częsc namoczyc -ja mocze esencją kawową z alkoholem . Krem miałam Dr Oteker orzechowy i czekoladowy -polecam te kremy - są bardzo latwe ( miksuje sie je z zimnym mlekiem ok 3 min) i są pyszne Na każdy nasączony krązek wyłożyłam dzem z czarnej porzeczki i przykryłam kremem - kazdy krem obsypałam drobnopokrojonymi orzechami i przykryłam nastepnym krążkiem Całośc tortu wysmarowałam resztkami kremu - i udekorowałam ładnymi połówkami orzechow Ten tort jest mi szczególnie bliski. Zawsze był na imieniny babci Jadzi. Teraz zrobiłam go na Wszytskic Świetych. U mnie przepis na ciasto jest bez soku z cytryny. Wychodzi idealny biszkopt orzechowy, bez proszków i innych. Jest tak delikatny że trzeba piec osobno warstwy bo trudno je przekroic. Przepis jest z Ksiazki Mariii Ochrowicz Monatowej. Poniewaz samo ciasto jest już bardzo kaloryczne więc zrobiłam małą modyfikacje w masie do tortu i zastoswałam mase typu Tiramisu (z 250 g maskarpone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 16.11.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 U nas podaje się: -barszcz czerony(kapusta,groch,suszone grzybki,suszone śliwki itp) -śledzie w róznej postaci -kluski z makiem -kompot z suszu -karpik smażony na oleju -ziemniaki z masełkiem do barszczyku -pierogi z grzybami i kapustą -gołąbki z ryżem i grzybkami -strucla z makiem -ryba po grecku -racuchy -uszka do barszczyku -kapusta z grzybami i grochem Jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.11.2009 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Podaję przepis na pyszną sałatkę śledziową: 1 kg śledzi 1/2 kg cebuli 1/3 szklanki oleju 2 "mocne" koncentraty pół łyżeczki vegety i odrobina pieprzu słoik (średni) marynowanych pieczarek W metalowym rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać koncentraty i przyprawy, zagotować. w razie potrzeby odlać nadmiar oleju, który oddzieli sie od koncentratu. Wystudzić. Śledzie wypłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zalewy. Pieczarki pokroić też w kosteczkę i dodać. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Smacznego. ta sałatka wygląda tak: (sorry, że tak mało estetycznie, ale do Wigilii nie zrobię) <a href=http://img28.imageshack.us/img28/7302/saatkaledziowa.jpg' alt='saatkaledziowa.jpg'> [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.11.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Malka co to jest moczka? Nigdy o takiej potrawie nie slyszalam . to dobrze, bo to nie dobre jest wszystko co w tym jest osobno to jest dobre, ale cuzamen do kupy to beeee Chyba sobie żartujesz . Uwielbiam jadłem a właściwie dokończyłem coałośc 2 razy w życiu . U sąsiadki której teściowa przywozi ten specyfik z Katowitz. Jak dla mnie rewela ale zabij mnie z czego to jest .Jest tam karp ijakiśtaki sos pierniowo bakaliowy jak na mój gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 29.11.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Moczka Ja też nie lubię moczki, taka brązowa ciapowata breja za to makówki...niebo w gębie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 02.12.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Mam sposob na karpia , jest to sposob krakowski bo podawal go kiedys pan Maklowicz - stosuje go i zawsze sie sprawdza - jest niezbzt pracochlonny i nie wzmaga wielkiej ilosci skladnikow - ale efektowny i pyszny Na rodzine 6-7 osobowa kupuje dwa srednie karpie - juz bez glow i tak dalej .... Wciska sie do srodka sok z cytryny, no i trzeba go troche wetrzec w rybe - od srodka . Nastepnie wycisnac praska czosnek - pare zabkow - i tez natrzec tym nieszczesnego karpia - tez od srodka . Wlozyc w karpia peczek natki pietruszki . Zaszyc lub jakos spiac wykalaczkami . Ulozc na blasze lekko posmarowanej olejem lub , lepiej, oliwa. Zalac szklana bilego wina i piec ok pol godziny - temp nie podam dokladnie bo robie to na czuja . Co do wyboru bialego wina + zasada jest zawsze taka, ze nie kupujemy wina nawet do gotowania , ktorego nie da sie wypic Ale udalo mi sie kupic ostatnio jakies za 16 zl - wloskie -i bylo ok . Chyba trick polega na tym , ze zielona pietruszka wyciaga ten posmak mulu z tej ryby - a karp robi sie delikatny i lekko aromatzczny z powodu cytryny i wina - jak sandacz albo lepiej Czosnek daje lekki zig-zag - przepis wyprobowany i sprawdzony wielokrotnie. Aha, ja gotujac nie uzwam w ogole soli , wiec jesli ktos jest solofanem to juz na wlasna odpowiedzielnosc + ale sok z cytrynz zastepuje sol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.