Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrawy Wigilijne.....


magpie101

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moje kruche babecziki juz nadziane ..... :D

słodkie -nadziałam bitą śmietana a na spod kazdej połozyłam kostki kolorowej galaretki a drugi rodzaj -zrobiłam czekoladową polewę i posypałam na wierzchu krojonymi migdałami :D

babeczko na ostro to pastu -serowa i szynkowa a trzeci rodzaj to kapusta kiszona z grzybami :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak nie chcesz sie napracowac to idz na efekt .....kup ogromne makaronowe muszle -ugotuj je i jak ostygna -włóż do nich sałatkę jarzynowa - efektownie wygladaja

 

Salatka jarzynowa gotowa - muszle nadziane! Dzieki za pomysl!

Zrobilam tez krokiety z pieczarkami i serem, ktore maz uwielbia, a w piekarniku siedzi lazania (nie wiem jak to sie pisze). Jedzenia troche wyszlo ale jutro nie mam w planach robic obiadu, wiec bedziemy wyjadac to co naszykowane.

 

Ze slodkosci upieklam wczoraj ciasteczka orzechowe z przepisu Ew-ki, sa przepyszne!

Mialam zamiar robic miodownik ale syn jeczal, ze na swieta nie bylo biszkoptu z musem truskawkowym, wiec nie bylo rady i musialam upiec biszkopt (przewaznie kupowalam gotowy w cukierni) z przepisu Elutka, na to mus i kremowka (wyszedl taki dobry i puszystu, ze polowy juz nie ma :p ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 months później...

Okopuje temat!

 

Bede robic w tym roku z przepisu Ew-ki.

 

Ew-ka podziel się tym przepisem na tort orzechowy,wszak sylwester przed nami 8)

prosze bardzo

 

TORT ORZECHOWY (tortownica 26cm)

 

30 dkg zmielonych orzechow ( ja dalam laskowe i wloskie)

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

8 jajek

20 dkg cukru

sok 1 cytryny

 

białka ubic z cukrem na pianę

żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia

( tak przygotowane natychmiast sie spieniają wiec prosze to zrobić w wiekszym naczyniu )

wlać żółtka do białek ,delikatnie wymieszać dodać zmielone orzechy i bułkę tartą . Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką -tortownicy Piec ok 40 minut w 180 st .

Upieczony biszkopt pp ostudzeniu przekoic 2 razy . Każdą częsc namoczyc -ja mocze esencją kawową z alkoholem . Krem miałam Dr Oteker orzechowy i czekoladowy -polecam te kremy - są bardzo latwe ( miksuje sie je z zimnym mlekiem ok 3 min) i są pyszne

:lol:

Na każdy nasączony krązek wyłożyłam dzem z czarnej porzeczki i przykryłam kremem - kazdy krem obsypałam drobnopokrojonymi orzechami i przykryłam nastepnym krążkiem

Całośc tortu wysmarowałam resztkami kremu - i udekorowałam ładnymi połówkami orzechow :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis na pyszną sałatkę śledziową:

 

1 kg śledzi

1/2 kg cebuli

1/3 szklanki oleju

2 "mocne" koncentraty

pół łyżeczki vegety i odrobina pieprzu

słoik (średni) marynowanych pieczarek

 

W metalowym rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać koncentraty i przyprawy, zagotować. w razie potrzeby odlać nadmiar oleju, który oddzieli sie od koncentratu. Wystudzić. Śledzie wypłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zalewy. Pieczarki pokroić też w kosteczkę i dodać. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Smacznego.

 

Dopiszę jeszcze, że tę sałatkę można robić w różnych wariantach. Mój kuzyn zamiast marynowanych pieczarek daje korniszony. Ja tego nie próbowałam, więc nie wiem jak smakuje. On twierdzi, że rewelacja.

Ja jeszcze czasami robię zamiast pieczarek rodzynki. Na taką ilość, jaką podałam około 10 dag rodzynek zalać w miseczce wrzątkiem i odstawić aż napęcznieją. Potem do gotującej się zalewy wrzucić rodzynki i łyżkę miodu i chwilę pogotować na bardzo małym ogniu. W wersji z rodzynkami śledzie mają być pokrojone w większe kawałki i zalewa się je gorącą zalewą, aby nabrały słodkawego smaku. Też są pyszne.

 

No i dodam jeszcze, że taką sałatkę najlepiej jest robić przy okazji robienia śledzi tradycyjnych, albo każdych innych, gdzie potrzebujemy większych kawałków śledzi. Wtedy do sałatki można wykorzystać wąskie części płata (ogony).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis na pyszną sałatkę śledziową:

 

1 kg śledzi

1/2 kg cebuli

1/3 szklanki oleju

2 "mocne" koncentraty

pół łyżeczki vegety i odrobina pieprzu

słoik (średni) marynowanych pieczarek

 

W metalowym rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać koncentraty i przyprawy, zagotować. w razie potrzeby odlać nadmiar oleju, który oddzieli sie od koncentratu. Wystudzić. Śledzie wypłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zalewy. Pieczarki pokroić też w kosteczkę i dodać. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Smacznego.

 

Jakie sledzie?

Jak duze koncentraty?

:wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis na pyszną sałatkę śledziową:

 

1 kg śledzi

1/2 kg cebuli

1/3 szklanki oleju

2 "mocne" koncentraty

pół łyżeczki vegety i odrobina pieprzu

słoik (średni) marynowanych pieczarek

 

W metalowym rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać koncentraty i przyprawy, zagotować. w razie potrzeby odlać nadmiar oleju, który oddzieli sie od koncentratu. Wystudzić. Śledzie wypłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zalewy. Pieczarki pokroić też w kosteczkę i dodać. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Smacznego.

 

Jakie sledzie?

Jak duze koncentraty?

:wink:

 

Płaty śledziowe. Takie, jak sie robi w oleju. Koncentraty yyyyyyy no też takie średnie słoiczki. Musze zobaczyć w domu ile one gram mają, bo nie wiem :oops:

Ja kupuję Pudliszki te średnie słoiczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okopuje temat!

 

Bede robic w tym roku z przepisu Ew-ki.

 

Ew-ka podziel się tym przepisem na tort orzechowy,wszak sylwester przed nami 8)

prosze bardzo

 

TORT ORZECHOWY (tortownica 26cm)

 

30 dkg zmielonych orzechow ( ja dalam laskowe i wloskie)

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

8 jajek

20 dkg cukru

sok 1 cytryny

 

białka ubic z cukrem na pianę

żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia

( tak przygotowane natychmiast sie spieniają wiec prosze to zrobić w wiekszym naczyniu )

wlać żółtka do białek ,delikatnie wymieszać dodać zmielone orzechy i bułkę tartą . Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką -tortownicy Piec ok 40 minut w 180 st .

Upieczony biszkopt pp ostudzeniu przekoic 2 razy . Każdą częsc namoczyc -ja mocze esencją kawową z alkoholem . Krem miałam Dr Oteker orzechowy i czekoladowy -polecam te kremy - są bardzo latwe ( miksuje sie je z zimnym mlekiem ok 3 min) i są pyszne

:lol:

Na każdy nasączony krązek wyłożyłam dzem z czarnej porzeczki i przykryłam kremem - kazdy krem obsypałam drobnopokrojonymi orzechami i przykryłam nastepnym krążkiem

Całośc tortu wysmarowałam resztkami kremu - i udekorowałam ładnymi połówkami orzechow :D

 

Ten tort jest mi szczególnie bliski. Zawsze był na imieniny babci Jadzi. Teraz zrobiłam go na Wszytskic Świetych.

U mnie przepis na ciasto jest bez soku z cytryny. Wychodzi idealny biszkopt orzechowy, bez proszków i innych. Jest tak delikatny że trzeba piec osobno warstwy bo trudno je przekroic. Przepis jest z Ksiazki Mariii Ochrowicz Monatowej.

Poniewaz samo ciasto jest już bardzo kaloryczne więc zrobiłam małą modyfikacje w masie do tortu i zastoswałam mase typu Tiramisu (z 250 g maskarpone).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas podaje się:

-barszcz czerony(kapusta,groch,suszone grzybki,suszone śliwki itp)

-śledzie w róznej postaci

-kluski z makiem

-kompot z suszu

-karpik smażony na oleju

-ziemniaki z masełkiem do barszczyku

-pierogi z grzybami i kapustą

-gołąbki z ryżem i grzybkami

-strucla z makiem

-ryba po grecku

-racuchy

-uszka do barszczyku

-kapusta z grzybami i grochem

Jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę :roll: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Podaję przepis na pyszną sałatkę śledziową:

 

1 kg śledzi

1/2 kg cebuli

1/3 szklanki oleju

2 "mocne" koncentraty

pół łyżeczki vegety i odrobina pieprzu

słoik (średni) marynowanych pieczarek

 

W metalowym rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać koncentraty i przyprawy, zagotować. w razie potrzeby odlać nadmiar oleju, który oddzieli sie od koncentratu. Wystudzić. Śledzie wypłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zalewy. Pieczarki pokroić też w kosteczkę i dodać. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Smacznego.

 

ta sałatka wygląda tak: (sorry, że tak mało estetycznie, ale do Wigilii nie zrobię)

<a href=http://img28.imageshack.us/img28/7302/saatkaledziowa.jpg' alt='saatkaledziowa.jpg'>

[/img]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malka co to jest moczka? Nigdy o takiej potrawie nie slyszalam :oops: .

to dobrze, bo to nie dobre jest 8) :oops: :wink:

wszystko co w tym jest osobno to jest dobre, ale cuzamen do kupy to beeee :-?

 

Chyba sobie żartujesz :o . Uwielbiam jadłem a właściwie dokończyłem coałośc 2 razy w życiu :oops: . U sąsiadki której teściowa przywozi ten specyfik z Katowitz. Jak dla mnie rewela ale zabij mnie z czego to jest :lol: .Jest tam karp ijakiśtaki sos pierniowo bakaliowy jak na mój gust :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam sposob na karpia , jest to sposob krakowski bo podawal go kiedys pan Maklowicz - stosuje go i zawsze sie sprawdza - jest niezbzt pracochlonny i nie wzmaga wielkiej ilosci skladnikow - ale efektowny i pyszny :D

 

Na rodzine 6-7 osobowa kupuje dwa srednie karpie - juz bez glow i tak dalej ....

 

Wciska sie do srodka sok z cytryny, no i trzeba go troche wetrzec w rybe - od srodka .

 

Nastepnie wycisnac praska czosnek - pare zabkow - i tez natrzec tym nieszczesnego karpia - tez od srodka .

 

Wlozyc w karpia peczek natki pietruszki .

 

Zaszyc lub jakos spiac wykalaczkami .

 

Ulozc na blasze lekko posmarowanej olejem lub , lepiej, oliwa.

 

Zalac szklana bilego wina i piec ok pol godziny - temp nie podam dokladnie bo robie to na czuja .

 

Co do wyboru bialego wina + zasada jest zawsze taka, ze nie kupujemy wina nawet do gotowania , ktorego nie da sie wypic :D

 

Ale udalo mi sie kupic ostatnio jakies za 16 zl - wloskie -i bylo ok . :D

 

Chyba trick polega na tym , ze zielona pietruszka wyciaga ten posmak mulu z tej ryby - a karp robi sie delikatny i lekko aromatzczny z powodu cytryny i wina - jak sandacz albo lepiej :D

 

Czosnek daje lekki zig-zag - przepis wyprobowany i sprawdzony wielokrotnie.

 

Aha, ja gotujac nie uzwam w ogole soli , wiec jesli ktos jest solofanem to juz na wlasna odpowiedzielnosc + ale sok z cytrynz zastepuje sol.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...