Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrawy Wigilijne.....


magpie101

Recommended Posts

Przepis na tort juz skopiowalam, a moge jeszcze prosic przepis na miodownik z orzechami.

 

.......... Najbardziej schodzil placek miodowy z orzechami

czy to taki z orzeszkami w miodzie na górze i przkłądany kremem budyniowym ?

 

jeśli to ten t....o oto przepis

 

Miodownik z orzechami

 

ciasto

50 dkg mąki

20 dkg cukru

20 dkg roztopionej margarny

2 jaja

2 łyżki miodu

2 łyżeczki sody czyszczonej rozpuszczonej w zimnej wodzie -3łyżki

Składniki wyrobić i podzielic na II części

 

I czesc nałożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem !

piec w 200 st 10-15 min na złoty kolor ( ciasto bedzie cieniutkie ale w piecu urosnie )

Masa orzechowa

30 dkg posiekanych orzechow

10 dkg cukru

12 dkg masla

2 łyżki miodu

czasem dodaję rodzynki ,ale moje dorosłe dzieci je nadal wydłubują :-?

Skłądniki połączyc w garnuszku - zagotowac i ostudzić

II czesc ciasta wyłóżyć na pergamin na to ostudzoną masę orzechową i piec ok 15 minut

Po ostygnieciu oba ciasta są twarde jak kamien :lol: ale zmiekną kiedy przełóżymy je kremem budyniowym + esencja kawowa (oczywiscie orzeszkami na wierzchu)

Ja w tym roku kupiłam krem Karpatka -dodałam kawę instant i było super :D

Ciasto nalezy zrobic dzien przed wtedy ideanie zmieknie :D

ja do tej masy orzechowej pod koniec dodaję z 3 łyżki spirytusu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam.

 

Nie, raz zrobilam ale nam nie smakowala, bo tego nigdy nie jedlismy.

Wlasnie namoczylam wiaderko (male) grzybow, jutro mamy akcje pierogowa i uszkowa :lol: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam.

 

Nie, raz zrobilam ale nam nie smakowala, bo tego nigdy nie jedlismy.

Wlasnie namoczylam wiaderko (male) grzybow, jutro mamy akcje pierogowa i uszkowa :lol: .

 

A ja uwielbiam, ale odkąd pamiętam, gotowała ją i babcia i mama, więc jest to smak dzieciństwa. :wink:

 

Ja pierogi mam z głowy, bo teściowa sie specjalizuje i ma zrobić. A uszka chyba kupię w zaprzyjaźnionej pierogarni. Robią tam różne pierogi i uszka i inne rzeczy typu kluski śląskie, czy kopytka na domowy sposób, więc nie będę sie certolić z uszkami. Tym bardziej, że co roku hitem jest moja zupa grzybowa i na barszczyk potem nie ma zbyt wielu chętnych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robicie na Wigilię kapuchę z grochem? Ja sie właśnie przymierzam, bo już dawno nie jadłam.

Obowiązkowo. Moja siostra bez tego nie wyobraża sobie wigilii.

 

A w Święta dokłada sie boczuś i znowu odlot :lol:

 

Na to nie wpadłam.

 

Boczek w kosteczkę, przesmażyć i dodać. I tyle. Spróbuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u nas oprócz pierogów, zupy grzybowej,smażonego karpia, ryby po grecku, pasztecikow z barszczem itd jest tzw. zupa śledziowa.

Solone śledzie (jeśli bardzo słone wymoczyć wcześniej) oczyścić pokroić w dzwonka, dodać pokrojoną drobno cebulę, można listek laurowy, zalać to ostudzoną przegotowaną wodą i dodać troszkę octu, cukru, pieprzu i soli do smaku.To musi postać około 2-3 godzin aż nabierze smaku, następnie dodajemy śmietanę najlepiej 30% (dosyć dużo). Do zimnej zupy śledziowej podajemy parujące ziemniaki, polane również 30% śmietaną. Nie wiem dlaczego, ale u nas wszyscy to uwielbiają. I po zjedzeniu tej prostej potrawy nic już nie smakuje tak rewelacyjnie. Podejrzewam, że jest to przepis z Mazowsza. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...z Mazowsza ?? :o :roll: większość życia mieszkam na Mazowszu i pierwszy raz słyszę o takiej zupie :wink: co więcej połączenia śledzia z ziemniakami jest dla mnie nie do połknięcia... ale to tylko moje zdanie.

Natomiast jeśli chodzi o potrawy, to mam zamiar w tym roku (już kolejny raz) zrobić na Wigilię filet dorsza w galarecie. Mój mąż nie znosi wydłubywać ości, więc staram się robić filety, ale to nie jest jakaś tradycyjna potrawa.

Pozostałe są podobne do Waszych: karp, ryba po grecku, kompot z suszu, barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, itd.

Ponieważ moja babcia pochodzi z wileńszczyzny dochodzą pierogi z makiem (makowiki??) i czasem śliżyki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u nas oprócz pierogów, zupy grzybowej,smażonego karpia, ryby po grecku, pasztecikow z barszczem itd jest tzw. zupa śledziowa.

Solone śledzie (jeśli bardzo słone wymoczyć wcześniej) oczyścić pokroić w dzwonka, dodać pokrojoną drobno cebulę, można listek laurowy, zalać to ostudzoną przegotowaną wodą i dodać troszkę octu, cukru, pieprzu i soli do smaku.To musi postać około 2-3 godzin aż nabierze smaku, następnie dodajemy śmietanę najlepiej 30% (dosyć dużo). Do zimnej zupy śledziowej podajemy parujące ziemniaki, polane również 30% śmietaną. Nie wiem dlaczego, ale u nas wszyscy to uwielbiają. I po zjedzeniu tej prostej potrawy nic już nie smakuje tak rewelacyjnie. Podejrzewam, że jest to przepis z Mazowsza. :p

 

U nas tez musi byc taka potrawa obowiazkowo, ja daje smietane kwasna 12%, przyprawy i 1/2 obranego startego jablka na grubych oczkach. Sledzie robie zawsze dzien przed wigilia, bo im dluzej sie przegryza tym sa lepsze. Do tego gorace ziemniaki gotowane w lupinach koniecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam sposob na karpia , jest to sposob krakowski bo podawal go kiedys pan Maklowicz - .....

 

Łoł ,też robię karpia w taki sposób 8) i też pobrałam przepis od pana Makłowicza ,

ale u niego występuje bez cytryny. Polecam - jest dobry.

W wariancie wigilijnym używam roztopionego masła - zamiast oliwy.

(oliwa chyba w ogóle nie jest polecana na ciepło - coś tam się wytrąca :roll: )

 

Jeżeli zamiast karpia w całości - zrobię w ten sposób filety - to chyba nie powinno w jakiś zasadniczy sposób zmienić smaku ,hę ?

 

Poproszę o opinię - z góry dziękuję :D :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...z Mazowsza ?? :o :roll: większość życia mieszkam na Mazowszu i pierwszy raz słyszę o takiej zupie :wink: co więcej połączenia śledzia z ziemniakami jest dla mnie nie do połknięcia... ale to tylko moje zdanie.

Natomiast jeśli chodzi o potrawy, to mam zamiar w tym roku (już kolejny raz) zrobić na Wigilię filet dorsza w galarecie. Mój mąż nie znosi wydłubywać ości, więc staram się robić filety, ale to nie jest jakaś tradycyjna potrawa.

Pozostałe są podobne do Waszych: karp, ryba po grecku, kompot z suszu, barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, itd.

Ponieważ moja babcia pochodzi z wileńszczyzny dochodzą pierogi z makiem (makowiki??) i czasem śliżyki

Widzisz i tu jest odpowiedz dlaczego nie lubisz śledzi -Twoja babcia pochodzi z Wileńszczyzny :))

Te przepisy nie mają 20 lat tylko co najmniej kilkadziesiąt, a moja babcia pochodziła z Mazowsza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u nas oprócz pierogów, zupy grzybowej,smażonego karpia, ryby po grecku, pasztecikow z barszczem itd jest tzw. zupa śledziowa. :p

 

i u mnie jest to potrawa OBOWIĄZKOWA :lol: uwielbiana również w inne postne dni ........

 

Robie podobnie jak grazi , z tym ,że cebulę zalewam wrzatkiem (mała ilość ) do ktorego wczesniej wrzucam przyprawy .....jak ostygnie dodaje śledzie i dobrą kwaśna śmietanę wymieszaną z łyżką majonezu ....starte jabłko dodaję wówczas kiedy śledzie podaję bez ziemniaków.

My te potrawę jemy z gorącymi ziemniakami , tzn na talerz nakładamy ziemniaki a obok śledzie w śmietanie ......

To danie jest na gesto -więc my nie nazywamy jej zupą tylko śladziami w śmietanie z ziemniakami :D Moja synowa (krakuska :wink: ) jeszcze sie nie odważyła zjeść z ziemniakami ale poczekamy ....poczekamy :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę tu mnóstwo potraw regionalnych w różnych podwersjach.

W moim rodzinnym domu była pewna przekąska na ciepło, która, pomimo iż można by ja robić nie tylko od święta zawsze była podawana w Wigilię. Nie mam pojęcia skąd Mama wzięła przepis, ale pamiętam ja od zawsze.

Pomimo, że jest bardzo prosta w wykonaniu jest bardzo efektowna i po prostu rewelacyjnie pyszna, mnie zawsze kojarzy się ze świętami w moim rodzinnym domu i teraz również ją przyrządzam, ale oczywiście tylko raz w roku na Wigilię. :lol:

A oto przepis:

 

Wigilijne grzybki w cieście piwnym!

 

20-30 czapek podgrzybków najlepiej prawdziwków, mogą być również inne.

Grzyby namoczyć obgotować, aby wróciły do formy i odcedzić starannie. (Wywar można do czegoś wykorzystać)

 

Ciasto:

1 jajko

6 czubatych łyżek mąki

Szczypta soli

Szczypta cukru

Mała szczypta gałki muszkatołowej

ok. 1 szklanka piwa (ale nie strąg)

 

Ubić pianę z białka ze szczyptą soli. Pozostałe składniki wymieszać aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.

 

 

Obtaczać grzybki w cieście i smażyć na wrzącym oleju na rumiano.

Są pyszne na ciepło, a na zimno jeszcze chyba lepsze :wink:

 

Smacznego!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w ten sposób do barszczu wrzucam kiełbasę jałowcową po Wigilii :)

 

Z kolei ja na to nie wpadłam :)

 

Dwa dania z jednego. Bardzo tak lubię. Jedna robota, a podwójny efekt. Nowa nauka sie aż prosi. Kuchenna/kulinarna ergonomia :wink: :lol:

 

:):)

 

łańcuch zmian :

 

rosół - dzień 1

dorzucić koncentrat - pomidorowa - dzień 2

wyjąć kurczaka, pokroić- potrawka - dzień 3

sos pomidorowy do gołąbków - dzień 4

 

:):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Boczek w kosteczkę, przesmażyć i dodać. I tyle. Spróbuj.

 

A próbowałaś ją kiedyś zapiec w piekarniku ?

Baaaajka :):)

 

Kiedyś, niechcący z biedy tak zrobiłam- w końcu ile można jeść kapuchę :):) Zaczapista wyszła :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...