magpie101 12.12.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Napiszcie co je sie u Was na Wigilie, kazdy z nas pochodzi z innego zakatka Polski i jestem ciekawa co Wy gotujecie. Ja pochodze z kujaw, ale od kilkunastu lat mieszkam w dolnoslaskim, a potrawy wigilijne przewazaja te z mojego domu rodzinnego (maz sie przestawil na moje rodzinne dania).U nas podstawowym daniem jest:-zupa rybna z makaronem i-zupa grzybowa z makaronem-barszcz czysty-karp smazony na masle-ziemniaki gotowane w obierkach (koniecznie w obierkach)-grzybki duszone na masle-sledz w smietanie-uszka z grzybami-pierogi z kapusta i grzybamiJednego roku mialam kutie, makielki i kapuste z grzybami (dostalam od kogos kto to robi na kazda wigilie) i niestety do tych potraw sie nie przekonalismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.12.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 jeszcze robię : ryba po grecku kompot z suszu z plasterkiem świeżej pomarańczy z ryb -oprócz karpia .... czesto łosoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 12.12.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 U nas podstawa to: - barszcz z uszkami i - pierogi z kapusta i grzybami poza tym: - karp - ryba po grecku - kluski z makiem - kutia (mniammmm) - śledzie (blee) - fasolka gotowana w masełku - kompot z suszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 12.12.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 jeszcze robię : ryba po grecku kompot z suszu z plasterkiem świeżej pomarańczy z ryb -oprócz karpia .... czesto łosoś muszę zmałpować ten plasterek świeżej pomarańczy To każdemu do szklanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.12.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 jeszcze robię : ryba po grecku kompot z suszu z plasterkiem świeżej pomarańczy z ryb -oprócz karpia .... czesto łosoś muszę zmałpować ten plasterek świeżej pomarańczy To każdemu do szklanki? ja daje kazdemu do szklanki ( ładnie wyglada ) a do dzbanka wrzucam ćwiartki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.12.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 zapomniałambym o najważniejszym : kapusta biała z fasolą oraz kapusta kiszona z grzybkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 13.12.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 U nas: barszczyk, kupne uszka pierogi karp ryba po grecku kapusta z grzybami kapusta z grochem kutia lub kluski z makiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 13.12.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 pochodzę z Wrocławia i w moim rodzinnym domu na Wigilię było: barszcz czerwony z uszkami /uszka z grzybami/ pierogi z kapustą i grzybami karp smażony karp w galarecie śledzie kompot z suszonych owoców kutia ja przygotowuję wszystko oprócz kutii - jakoś nie przepadamy za tym przysmakiem a, i od paru lat, ku uciesze dzieci /i naszej trochę też / gdy robię uszka to do jednego dodaję bardzo dużo soli, do drugiego bardzo dużo cukru, a do trzeciego bardzo dużo ostrej papryki - i jest zabawa, bo kto trafi na słone uszko, to będzie cały rok płakał, słodkie - sama radość, pikantne - rok pełen niesamowitych wrażeń oczywiście jest to tylko zabawa, w żadne zabobony nie wierzymy no i nigdy 12 potraw u nas nie było, to co robię to i tak starcza na tyle, że w I dzień Świąt nie gotuję obiadu /z wyjątkiem, gdy mam gości/ moja Marta to tak lubi barszcz z uszkami, że jak braknie już uszek, to zalewa barszczem pierogi i wcina, po kilka talerzy dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 13.12.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 moja Marta to tak lubi barszcz z uszkami, że jak braknie już uszek, to zalewa barszczem pierogi i wcina, po kilka talerzy dziennie To chyba o mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 13.12.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 U nas zawsze - zupa rybna zabielana - barszcz z uszkami - karp smażony - kapusta z grzybami - kompot z suszonych owoców - i najważniejsze makówkiw tym roku spróbujemy jeszcze kutii, kiedyś była moczka ale nie przypadła nam do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.12.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 U nas jest mieszanka potraw: ja mam korzenie kaszubskie, mąż zabużańskie. Barszcz z uszkami pierogi z kapustą i grzybami, sałatka jarzynowa, sałatka rybna, (różne wersje co roku) karp smażony ryba po grecku, ziemniaki w mundurkach kompot z suszu kutia (mniammm, tylko miodu nie żałować) śledzie (fuj) gołąbki jarskie (jako farsz ryż z pieczarkami i papryką świeżą) kilka rodzajów ciast na deser Do tego na czas świąt zawsze jest cała duża brytfanna tradycyjnych gołąbków, mnóstwo pysznych kiełbas i szynek domowych, no i bigos - wielki gar. Nigdy nie gotujemy obiadu w święta, w domu jest tyle jedzenia, że grzech byłby normalnie. Poza tym - po co tyle szykować i stać w kuchni przed świętami, skoro w święta nadal trzeba tam stać? Jak się narobię przed świętami, to w święta chcę odpocząć i prawdziwie świętować - tak jak reszta domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.12.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 U nas: barszcz z uszkami zupa grzybowa pierogi z kapustą i grzybami karp smażony sałatka jarzynowa kluski z makiem groch z kapustą budyń kompot z suszonych owoców makowiec zawijany drobne ciasteczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 14.12.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 U nas -karp smazony -panga smazona -morszczuk smazony -pierogi z kapustą i grzybami -gołabki z pieczarkami zamiast miesa :)PYCHOTA!!!! -kompot z suszonych owoców -barszcz z uszkami ziemniaczki z czerwona kapustką śledzie Dla córci -pierogi ruskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 14.12.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 ... poszukujesz zupy rybnej z jakiego rodzaju ryb (słodkowodne, morskie, z dodatkiem "owoców morza" np krewetki, kraby,) ? Zupa z ryb morskich (moja ulubiona z halibuta) składniki: 1 l wywaru rybnego (przygotować go można z głów, płetw, kręgosłupów, ogonów i skóry ryb) 1 kg filetów z halibuta (może być inna ryba morska) 1 łyżka soku z cytryny 2 średnie cebule 1 pietruszka 1/2 średniego selera 2 średnie marchewki 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 4 średnie ziemniaki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej chablis) 2 żółtka 1/2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki estragonu 1 ziarno ziela angielskiego (roztarte w moździeżu) 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: Wywar z ryby zagotować. Pokrajane w kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno posiekane cebule, pietruszkę, seler i marchewkę, zeszklić, dodać paprykę, estragon, ziele angielskie i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, przetrzeć je przez sito i wrzucić do wywaru. Dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i gotować 15-20 minut. Dodać wino i kawałki ryby i gotować jeszcze 15 minut. Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i zaciągnąć zahartowaną śmietaną, posypać natką pietruszki. Smacznego Uwaga: można zrobić wersję "wykwintną" i dodać na sam koniec gotowania krewetki (nie gotować z krewetkami, gdyż zrobią się całkowicie twarde). dzisiaj zrobiłam tę zupę rybną wg Chefa Paula - pyszności chociaż dałam dorsza zrobie na Wigilię w tym roku ( radze nie pokazywać na czym gotujemy wywar ,bo co bardziej wrażliwi mogą nie przełknąć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.12.2008 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 ... poszukujesz zupy rybnej z jakiego rodzaju ryb (słodkowodne, morskie, z dodatkiem "owoców morza" np krewetki, kraby,) ? Zupa z ryb morskich (moja ulubiona z halibuta) składniki: 1 l wywaru rybnego (przygotować go można z głów, płetw, kręgosłupów, ogonów i skóry ryb) 1 kg filetów z halibuta (może być inna ryba morska) 1 łyżka soku z cytryny 2 średnie cebule 1 pietruszka 1/2 średniego selera 2 średnie marchewki 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 4 średnie ziemniaki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej chablis) 2 żółtka 1/2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki estragonu 1 ziarno ziela angielskiego (roztarte w moździeżu) 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: Wywar z ryby zagotować. Pokrajane w kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno posiekane cebule, pietruszkę, seler i marchewkę, zeszklić, dodać paprykę, estragon, ziele angielskie i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, przetrzeć je przez sito i wrzucić do wywaru. Dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i gotować 15-20 minut. Dodać wino i kawałki ryby i gotować jeszcze 15 minut. Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i zaciągnąć zahartowaną śmietaną, posypać natką pietruszki. Smacznego Uwaga: można zrobić wersję "wykwintną" i dodać na sam koniec gotowania krewetki (nie gotować z krewetkami, gdyż zrobią się całkowicie twarde). dzisiaj zrobiłam tę zupę rybną wg Chefa Paula - pyszności chociaż dałam dorsza zrobie na Wigilię w tym roku ( radze nie pokazywać na czym gotujemy wywar ,bo co bardziej wrażliwi mogą nie przełknąć ) Robie podobnie tylko na koncu nie daje zoltek, zaciagam smietana i maka. A zupke gotuje na lebkach od karpi, UWAGA trzeba przed gotowaniem usunac skrzela, bo inaczej w zupie bedzie wyczowalna gorycz, oczka moga zostac do gotowania. Po ugotowaniu z lebkow obieram miesko, my jednak jemy z makaronem rosolowym rybna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.12.2008 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Znalazlam fajny przepis na karpia i jak zostanie z wigilii (zawsze robie wiecej zeby zostal) to w pierwszy dzien swiat zrobie.Karpia obsmazonego w mace wlozyc do naczynia zaroodpornego, na to przesmazone pieczarki z duza iloscia cebuli na masle, wszystko zalac kubkiem smietany 30% i do piekarnika na 30-40 minut na 200 stopni, moze byc dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.12.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 U nas jest kompilacja potraw z wileńszczyzny, Krakowa (te dwie kuchnie mieszały się w moim domu w Opolu) i częstochowskiego/szkieletczyzny. Moja babcia z Krakowa zawsze podawała biały barszcz i to była dla mnie trauma, bo tej zupy nigdy nie lubiłam (podobnie jak rosołu). Z żurku zrezygnowałam, ale jest:barszcz z uszkami grzybowa z makaronem (cz/sz)karp smażony w panierce albo inna ryba (zależy, kto do nas przyjeżdża - tradycjonaliści nie wyobrażają sobie świąt bez karpia, my tak)pierogi z grzybami (gotowane)kapusta z grochem i grzybamiryba po grecku (to już żadna tradycja rodzinna, po prostu dobra jest)smażone na głębokim tłuszczu pierogi z kapustą i grzybami (Smaży się surowe. U rodziców robiło się też drugie - z samymi grzybami, ale my wolimy te z kapustą, bo bardziej charakterne są. Trzeba wykonać ilość hurtową, bo znikają w tempie astronomicznym. Poniżej 1000 raczej staramy się nie zejść.)kutiakompot z suszu (w tym roku dodam pomarańczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.12.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 U nas -karp smazony -panga smazona -morszczuk smazony -pierogi z kapustą i grzybami -gołabki z pieczarkami zamiast miesa :)PYCHOTA!!!! -kompot z suszonych owoców -barszcz z uszkami ziemniaczki z czerwona kapustką śledzie Dla córci -pierogi ruskie Ta czerwona kapusta to danie mojej babci z Krakowa. Może spróbuję? O przepis można prosić? A co do tej pangi to jesteś pewna, że to jadalne? Bo ja słyszałam, że ta rybka jest hodowana w Chinach (ciekawe, czym karmiona), a w naturze gustuje w żerowaniu w okolicach kanałów ściekowych... A może to tylko plotki? Moim i tak nie smakuje, więc nie muszę się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.12.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 my wolimy te z kapustą. Poniżej 1000 raczej staramy się nie zejść.) łał a w ile osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.12.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Jeśli Wigilia jest u mnie w domu, podaję: - barszcz czerwony z uszkami - zupa z suszonych prawdziwków z makaronem - pierogi z kapustą i grzybami - kapusta z grochem (w święta dodaję do niej boczek) - rózne ryby (karp, dorsz, sandacz), zalezy jakie kupię - śledzie tradycyjne - sałatka jarzynowa - kompot z suszu (w tym roku będzie z pomarańczą ) - ciasto No i trochę mało tradycyjnie. Robię zawsze tatar z łososia i salatkę z tuńczyka z jajkiem, papryką i sosem z majonezu i miodu. Podaje się ją w łódkach z liści z lodowej sałaty (bardzo ładnie wygląda i rewelacyjnie smakuje). U mojej koleżanki je się kaszę z suszonymi śliwkami, a moja babcia robiła ziemniaczki bogato kraszone cebulką z czymś w rodzaju zabielanego kompotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.