Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrawy Wigilijne.....


magpie101

Recommended Posts

Napiszcie co je sie u Was na Wigilie, kazdy z nas pochodzi z innego zakatka Polski i jestem ciekawa co Wy gotujecie. Ja pochodze z kujaw, ale od kilkunastu lat mieszkam w dolnoslaskim, a potrawy wigilijne przewazaja te z mojego domu rodzinnego (maz sie przestawil na moje rodzinne dania).

U nas podstawowym daniem jest:

-zupa rybna z makaronem i

-zupa grzybowa z makaronem

-barszcz czysty

-karp smazony na masle

-ziemniaki gotowane w obierkach (koniecznie w obierkach)

-grzybki duszone na masle

-sledz w smietanie

-uszka z grzybami

-pierogi z kapusta i grzybami

Jednego roku mialam kutie, makielki i kapuste z grzybami (dostalam od kogos kto to robi na kazda wigilie) i niestety do tych potraw sie nie przekonalismy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze robię :

ryba po grecku :D

kompot z suszu z plasterkiem świeżej pomarańczy :D

z ryb -oprócz karpia .... czesto łosoś :D

 

muszę zmałpować ten plasterek świeżej pomarańczy :D To każdemu do szklanki?

ja daje kazdemu do szklanki ( ładnie wyglada ) a do dzbanka wrzucam ćwiartki :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

pochodzę z Wrocławia i w moim rodzinnym domu na Wigilię było:

barszcz czerwony z uszkami /uszka z grzybami/

pierogi z kapustą i grzybami

karp smażony

karp w galarecie

śledzie

kompot z suszonych owoców

kutia

ja przygotowuję wszystko oprócz kutii - jakoś nie przepadamy za tym przysmakiem

 

a, i od paru lat, ku uciesze dzieci /i naszej trochę też :wink: / gdy robię uszka to

do jednego dodaję bardzo dużo soli, do drugiego bardzo dużo cukru, a do trzeciego

bardzo dużo ostrej papryki - i jest zabawa, bo kto trafi na słone uszko, to będzie

cały rok płakał, słodkie - sama radość, pikantne - rok pełen niesamowitych wrażeń

 

oczywiście jest to tylko zabawa, w żadne zabobony nie wierzymy :)

 

no i nigdy 12 potraw u nas nie było, to co robię to i tak starcza na tyle, że w I dzień

Świąt nie gotuję obiadu /z wyjątkiem, gdy mam gości/

 

moja Marta to tak lubi barszcz z uszkami, że jak braknie już uszek, to zalewa barszczem

pierogi i wcina, po kilka talerzy dziennie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas jest mieszanka potraw: ja mam korzenie kaszubskie, mąż zabużańskie.

 

Barszcz z uszkami

pierogi z kapustą i grzybami,

sałatka jarzynowa,

sałatka rybna, (różne wersje co roku)

karp smażony

ryba po grecku,

ziemniaki w mundurkach

kompot z suszu

kutia (mniammm, tylko miodu nie żałować)

śledzie (fuj)

gołąbki jarskie (jako farsz ryż z pieczarkami i papryką świeżą)

kilka rodzajów ciast na deser

 

Do tego na czas świąt zawsze jest cała duża brytfanna tradycyjnych gołąbków, mnóstwo pysznych kiełbas i szynek domowych, no i bigos - wielki gar. Nigdy nie gotujemy obiadu w święta, w domu jest tyle jedzenia, że grzech byłby normalnie. :lol:

Poza tym - po co tyle szykować i stać w kuchni przed świętami, skoro w święta nadal trzeba tam stać? :o

Jak się narobię przed świętami, to w święta chcę odpocząć i prawdziwie świętować - tak jak reszta domowników. 8) :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... poszukujesz zupy rybnej z jakiego rodzaju ryb (słodkowodne, morskie, z dodatkiem "owoców morza" np krewetki, kraby,) ?

 

Zupa z ryb morskich (moja ulubiona z halibuta)

składniki:

1 l wywaru rybnego (przygotować go można z głów, płetw, kręgosłupów, ogonów i skóry ryb)

1 kg filetów z halibuta (może być inna ryba morska)

1 łyżka soku z cytryny

2 średnie cebule

1 pietruszka

1/2 średniego selera

2 średnie marchewki

1 łyżka oliwy

2 łyżki masła

4 średnie ziemniaki

1/2 szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej chablis)

2 żółtka

1/2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki)

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki estragonu

1 ziarno ziela angielskiego (roztarte w moździeżu)

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:

Wywar z ryby zagotować. Pokrajane w kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno posiekane cebule, pietruszkę, seler i marchewkę, zeszklić, dodać paprykę, estragon, ziele angielskie i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, przetrzeć je przez sito i wrzucić do wywaru.

Dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i gotować 15-20 minut. Dodać wino i kawałki ryby i gotować jeszcze 15 minut.

Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i zaciągnąć zahartowaną śmietaną, posypać natką pietruszki.

 

Smacznego

 

Uwaga: można zrobić wersję "wykwintną" i dodać na sam koniec gotowania krewetki (nie gotować z krewetkami, gdyż zrobią się całkowicie twarde).

dzisiaj zrobiłam tę zupę rybną wg Chefa Paula - pyszności chociaż dałam dorsza :D zrobie na Wigilię w tym roku :D ( radze nie pokazywać na czym gotujemy wywar ,bo co bardziej wrażliwi mogą nie przełknąć :wink: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... poszukujesz zupy rybnej z jakiego rodzaju ryb (słodkowodne, morskie, z dodatkiem "owoców morza" np krewetki, kraby,) ?

 

Zupa z ryb morskich (moja ulubiona z halibuta)

składniki:

1 l wywaru rybnego (przygotować go można z głów, płetw, kręgosłupów, ogonów i skóry ryb)

1 kg filetów z halibuta (może być inna ryba morska)

1 łyżka soku z cytryny

2 średnie cebule

1 pietruszka

1/2 średniego selera

2 średnie marchewki

1 łyżka oliwy

2 łyżki masła

4 średnie ziemniaki

1/2 szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej chablis)

2 żółtka

1/2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki)

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki estragonu

1 ziarno ziela angielskiego (roztarte w moździeżu)

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:

Wywar z ryby zagotować. Pokrajane w kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno posiekane cebule, pietruszkę, seler i marchewkę, zeszklić, dodać paprykę, estragon, ziele angielskie i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, przetrzeć je przez sito i wrzucić do wywaru.

Dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i gotować 15-20 minut. Dodać wino i kawałki ryby i gotować jeszcze 15 minut.

Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i zaciągnąć zahartowaną śmietaną, posypać natką pietruszki.

 

Smacznego

 

Uwaga: można zrobić wersję "wykwintną" i dodać na sam koniec gotowania krewetki (nie gotować z krewetkami, gdyż zrobią się całkowicie twarde).

dzisiaj zrobiłam tę zupę rybną wg Chefa Paula - pyszności chociaż dałam dorsza :D zrobie na Wigilię w tym roku :D ( radze nie pokazywać na czym gotujemy wywar ,bo co bardziej wrażliwi mogą nie przełknąć :wink: )

 

Robie podobnie tylko na koncu nie daje zoltek, zaciagam smietana i maka.

A zupke gotuje na lebkach od karpi, UWAGA trzeba przed gotowaniem usunac skrzela, bo inaczej w zupie bedzie wyczowalna gorycz, oczka moga zostac do gotowania. Po ugotowaniu z lebkow obieram miesko, my jednak jemy z makaronem rosolowym rybna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazlam fajny przepis na karpia i jak zostanie z wigilii (zawsze robie wiecej zeby zostal) to w pierwszy dzien swiat zrobie.

Karpia obsmazonego w mace wlozyc do naczynia zaroodpornego, na to przesmazone pieczarki z duza iloscia cebuli na masle, wszystko zalac kubkiem smietany 30% i do piekarnika na 30-40 minut na 200 stopni, moze byc dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas jest kompilacja potraw z wileńszczyzny, Krakowa (te dwie kuchnie mieszały się w moim domu w Opolu) i częstochowskiego/szkieletczyzny. Moja babcia z Krakowa zawsze podawała biały barszcz i to była dla mnie trauma, bo tej zupy nigdy nie lubiłam (podobnie jak rosołu). Z żurku zrezygnowałam, ale jest:

barszcz z uszkami

grzybowa z makaronem (cz/sz)

karp smażony w panierce albo inna ryba (zależy, kto do nas przyjeżdża - tradycjonaliści nie wyobrażają sobie świąt bez karpia, my tak)

pierogi z grzybami (gotowane)

kapusta z grochem i grzybami

ryba po grecku (to już żadna tradycja rodzinna, po prostu dobra jest)

smażone na głębokim tłuszczu pierogi z kapustą i grzybami (Smaży się surowe. U rodziców robiło się też drugie - z samymi grzybami, ale my wolimy te z kapustą, bo bardziej charakterne są. Trzeba wykonać ilość hurtową, bo znikają w tempie astronomicznym. Poniżej 1000 raczej staramy się nie zejść.)

kutia

kompot z suszu (w tym roku dodam pomarańczy)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas

-karp smazony

-panga smazona

-morszczuk smazony

-pierogi z kapustą i grzybami

-gołabki z pieczarkami zamiast miesa :)PYCHOTA!!!!

-kompot z suszonych owoców

-barszcz z uszkami

ziemniaczki z czerwona kapustką

śledzie :)

Dla córci -pierogi ruskie :)

Ta czerwona kapusta to danie mojej babci z Krakowa. Może spróbuję? O przepis można prosić?

A co do tej pangi to jesteś pewna, że to jadalne? Bo ja słyszałam, że ta rybka jest hodowana w Chinach (ciekawe, czym karmiona), a w naturze gustuje w żerowaniu w okolicach kanałów ściekowych... A może to tylko plotki? Moim i tak nie smakuje, więc nie muszę się zastanawiać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli Wigilia jest u mnie w domu, podaję:

- barszcz czerwony z uszkami

- zupa z suszonych prawdziwków z makaronem

- pierogi z kapustą i grzybami

- kapusta z grochem (w święta dodaję do niej boczek)

- rózne ryby (karp, dorsz, sandacz), zalezy jakie kupię

- śledzie tradycyjne

- sałatka jarzynowa

- kompot z suszu (w tym roku będzie z pomarańczą :D )

- ciasto

No i trochę mało tradycyjnie. Robię zawsze tatar z łososia i salatkę z tuńczyka z jajkiem, papryką i sosem z majonezu i miodu. Podaje się ją w łódkach z liści z lodowej sałaty (bardzo ładnie wygląda i rewelacyjnie smakuje).

 

U mojej koleżanki je się kaszę z suszonymi śliwkami, a moja babcia robiła ziemniaczki bogato kraszone cebulką z czymś w rodzaju zabielanego kompotu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...