Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzyb na poddaszu

Recommended Posts

Ja miałem podobne przejście ze stryszkiem nad poddaszem użytkowym, ale u mnie jest więźba z przyzwoitego drewna struganego i mam deskowanie z płyty OSB. (o ile ma to znaczenie :roll: ).Stryszekma długośc ponad 12 metrów. Zauważyłem zwłaszcza podczas silnych mrozów i towarzyszących im wiatrów skraplanie się wody na płycie OSB na stryszku, stryszek był wyposażony w 2 kratki wywietrznikowe w ścianach szczytowych przy kalenicy fi 12cm, dodam że mam na osb papę i blacho dachówkę. Papa nie jest rozcięta w kalenicy.

Nie wiem dokładnie jaki był powód tej sytuacji , ale najpierw wyeliminowałem lub ograniczyłem znacznie źródło tej wilgoci tj. uszczelniłem właz bo tamtędy powietrze z domu zwiewało, niby przez szczelinkę ale to był chyba główny powód :roll: :evil: .bo przyniosłoto znaczna poprawę sytuacji . W następnym roku wstawiłem w miejsce dotychczasowych 2 większe kratki, fi 33 cm. Jak na razie wszystko działa bez zarzutu.

Nie wiem czy rozcinanie papy lub folii w kalenicy to takie dobre wyjście bo:

gąsior jest uszczelniony jakaś "gąbką" systemową więc i tak jakiejś super cyrkulacji bym się nie spodziewał, Poza tym jak gąbka pewno się kiedyś wykruszy przeminie z wiatrem to akurat w moim przypadku połacie dachowe znajdują się na linii wschód -zachód a wiadomo ze z zachodu wieje najczęściej a deszcze rzadko padają pod kątem prostym.

Witam.

Widze że temat bardzo sie rozwinął.

Nie jestem właścicielem dachu, jest nim mój teść. Natomiast dach wykonywała firma z którą mam kontakt. Dodam tutaj że oprócz tego zpartaczonego dachu byl jeszcze z partaczony komin (wybudowali go z cegły kratówki) ciekł jak cholera. Teraz juz to zmienili. Dach jest dwuspadowy, tak jak pisał ktoś wyżej miedzy g-k a blachą jest wełna napchana na maxa. Także nie ma tam żadnej szczeliny.Postaram się wygrzebać te welne i zrobic zdjęcia jak to wygląda ale pewnie jest ona cala przesiaknieta woda. Dziekuje wszystkim bardfzo za odpowiedzi

Dach nie został spartaczony i do dekarza nie można mieć pretensji. Błędy zostały popełnione przy wykonywaniu ocieplenia.

"Wowka" zasadniczo różnimy się we wnioskach i ocenie istniejącego stanu.

Podane przykładowo impregnaty można nanosić pędzlem, wałkiem, natryskowo, zanurzeniowo czy ciśnieniowo w komorze. Folii wstępnego krycia nie potrzeba wymieniać! Należy sprawdzić czy została zamontowana paroizolacja i to jej ewentualny montaż nie sprawi większego kłopotu w obrębie poddasza pokazanego na zdjęciach. Rozcięcie folii w kalenicy nie wiele pomoże, otwory w ścianach szczytowych załatwią sprawę. Pozdrawiam.

"Wowka" zasadniczo różnimy się we wnioskach i ocenie istniejącego stanu... .

Jeśli stawiasz znak równości pomiędzy impregnacją zanurzeniową czy też ciśnieniową a pomazaniem więźby wałkiem lub pędzelkiem ......

..... to oznacza, że zdecydowanie się różnimy.....

Pozdrawiam

Nie stawiam znaku równości tylko doradzam w konkretnej sprawie. Jak inaczej zaimpregnować istniejącą więźbę?! Impregnacja chroni powierzchnie drewna i praktycznie nigdy nie jest wykonywana na wskroś. Natomiast różnice dotyczyły oceny istniejącego stanu i określenia jego przyczyn. Pozdrawiam.