marb2002 13.12.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Mam następujący problem: W maju 2007 podpisałem umowę ze spółdzielnią mieszkaniową o wybudowanielokalu mieszkalnego. Mieszkania miały być przekazywane na zasadziewłasnościowego spółdzielczego prawa do lokalu na podstawie umowycywilno-prawnej.W międzyczasie zmieniły się przepisy i teraz już ponoć nie możnaustanawiać własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu lecz tylkoodrębną własność lokalu. Problem w tym, że ta druga forma wymaga aktunotarialnego, który jak wiadomo tani nie jest.Czy można żądać od spółdzielni, żeby choć częściowo pokryła kosztysporządzenia aktu notarialnego skoro w umowie nie ma zapisu, ktopowinien ponosić koszty ustanowienia prawa do lokalu? Dodatkowo spółdzielnia miała 3 miesiące czasu od oddania budynku napodpisanie umowy przeniesienia własności mieszkania na mnie. Wtedymógłbym złożyć już wniosek o założenie księgi wieczystej i wpis hipoteki(zakup finansowany kredytem hipotecznym).Ze względu na przekroczenie tego terminu wystąpiłem do spółdzielni ozwrot ponoszonych przeze mnie kosztów ubezpieczenia pomostowegoopłacanego w banku. Spółdzielnia odmówiła tłumacząc, że zwłoka nienastąpiła z ich winy i wskazując na przyczynę zmianę prawa. Teraz spółdzielnia chce, abym podpisał aneks, w którym jest zapis, żenabywca pokrywa kosztu aktu notarialnego.Ponadto punkt w którym mowa, że umowa przeniesienia własności mieszkaniana mnie zostanie podpisana w ciągu 3 miesięcy od oddania budynku zostajezmieniony na "3 miesiące od daty wykupu gruntu od miasta". Czy myślicie, że są podstawy, żeby dochodzić tych roszczeń od spółdzielni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113324-kto-powinien-ponie%C5%9B%C4%87-koszty-aktu-notarialnego-itp/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts