marb2002 13.12.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Mam następujący problem: W maju 2007 podpisałem umowę ze spółdzielnią mieszkaniową o wybudowanielokalu mieszkalnego. Mieszkania miały być przekazywane na zasadziewłasnościowego spółdzielczego prawa do lokalu na podstawie umowycywilno-prawnej.W międzyczasie zmieniły się przepisy i teraz już ponoć nie możnaustanawiać własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu lecz tylkoodrębną własność lokalu. Problem w tym, że ta druga forma wymaga aktunotarialnego, który jak wiadomo tani nie jest.Czy można żądać od spółdzielni, żeby choć częściowo pokryła kosztysporządzenia aktu notarialnego skoro w umowie nie ma zapisu, ktopowinien ponosić koszty ustanowienia prawa do lokalu? Dodatkowo spółdzielnia miała 3 miesiące czasu od oddania budynku napodpisanie umowy przeniesienia własności mieszkania na mnie. Wtedymógłbym złożyć już wniosek o założenie księgi wieczystej i wpis hipoteki(zakup finansowany kredytem hipotecznym).Ze względu na przekroczenie tego terminu wystąpiłem do spółdzielni ozwrot ponoszonych przeze mnie kosztów ubezpieczenia pomostowegoopłacanego w banku. Spółdzielnia odmówiła tłumacząc, że zwłoka nienastąpiła z ich winy i wskazując na przyczynę zmianę prawa. Teraz spółdzielnia chce, abym podpisał aneks, w którym jest zapis, żenabywca pokrywa kosztu aktu notarialnego.Ponadto punkt w którym mowa, że umowa przeniesienia własności mieszkaniana mnie zostanie podpisana w ciągu 3 miesięcy od oddania budynku zostajezmieniony na "3 miesiące od daty wykupu gruntu od miasta". Czy myślicie, że są podstawy, żeby dochodzić tych roszczeń od spółdzielni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts