AnetkaS 19.01.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Oprocentowanie mam na razie 3,37% (marża 1,12%) - GE ma takie algorytmy do wyliczania oprocentowania, że jeszcze trochę czasu upłynie zanim zejdę do 2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Oprocentowanie mam na razie 3,37% (marża 1,12%) - GE ma takie algorytmy do wyliczania oprocentowania, że jeszcze trochę czasu upłynie zanim zejdę do 2%.No tak. A tak fajnie miało być. To ja na początku miałem oprocentowanie jakoś 3,45% (PKO BP). A teraz to niecałe 1,6%. Jakie to algorytmy GE ma, że nie obniżył od nowego roku oprocenotwania. Libor jest na poziomie 0,8% więc powinnaś mieć około 2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.01.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Algorytm jest bardzo skomlikowany, cyt: "Oprocentowanie kredytu jest zmienne i ulega zmianie w tym samym dniu kalendarzowym, w jakim nastąpiła wypłata Kredytu (a wprzypadku wypłat w transzach – pierwszej transzy Kredytu) najbliższego miesiąca następującego po ostatniej zmianie indeksu L3.2. Indeks L3 ulega zmianie zgodnie z następującymi zasadami:a) Indeks L3 dla każdego kwartału kalendarzowego oblicza się jako arytmetyczną średnią stawek LIBOR 3m (dla lokatmiędzybankowych trzymiesięcznych), obowiązujących w dniach roboczych w okresie od 26 dnia miesiąca zamykającego kwartałpoprzedzający ostatni kwartał kalendarzowy do 25 dnia miesiąca kończącego kwartał poprzedni.b) Indeks L3 ulega zmianie w okresach kwartalnych, w przypadku, gdy bieżąca wartość Indeksu jest różna od obowiązującejpoprzednio o przynajmniej 0,1 punktu procentowego i obowiązuje od 1 dnia kalendarzowego kwartału.c) Indeks L3 ulega zmianie w okresach miesięcznych i obowiązuje od pierwszego dnia miesiąca, jeśli średnia arytmetyczna stawekLIBOR 3m, obowiązujących w dniach roboczych w okresie liczonym od 26 dnia miesiąca, poprzedzającego miesiąc ostatni do 25dnia miesiąca poprzedzającego zmianę, jest różna od obowiązującej stawki Indeksu L3 o przynajmniej 0,5 punktu procentowego.d) W przypadkach określonych w pkt. b) i c) powyżej Indeks L3 przyjmuje wartość obliczoną jako średnia arytmetyczna stawek LIBOR3m dla ww. okresów.e) W kwartałach, w których nastąpiła zmiana Indeksu L3 w okresach krótszych niż kwartalne, sprawdzenie czy występujekonieczność zmiany Indeksu na koniec kwartału kalendarzowego odbywa się poprzez porównanie średniej arytmetycznej stawekLIBOR 3m, obowiązujących w dniach roboczych w okresie od 26 dnia miesiąca, poprzedzającego ostatnią zmianę do 25 dniamiesiąca kończącego kwartał kalendarzowy.f) W przypadku, gdy 26 dzień miesiąca jest dniem wolnym od pracy, średnia stawek LIBOR 3m obliczana jest od najbliższego dniaroboczego następującego po tym dniu. W przypadku, gdy 25 dzień miesiąca jest dniem wolnym od pracy, średnia stawek LIBOR3m obliczana jest do najbliższego dnia roboczego, poprzedzającego ten dzień.g) Indeks L3 obliczany jest do dwóch miejsc po przecinku." Z jednej strony boli ten zapis, bo dlugo trzeba czekać na obniżkę, z drugiej, trochę chroni w przypadku podwyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.01.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 LIBOR 3M jest już na poziomie 0.5983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Z jednej strony boli ten zapis, bo dlugo trzeba czekać na obniżkę, z drugiej, trochę chroni w przypadku podwyżki.To kiedy Ci obniżą to oprocentowanie bo jakoś nie wyczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 LIBOR 3M jest już na poziomie 0.5983Czyli że co - za chwilę będą chcieli ode mnie jeszcze mniej CHFów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.01.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Z jednej strony boli ten zapis, bo dlugo trzeba czekać na obniżkę, z drugiej, trochę chroni w przypadku podwyżki.To kiedy Ci obniżą to oprocentowanie bo jakoś nie wyczytałem No obniżą wtedy, jak średnia arytemtyczna między jakims 25 dniem któregos miesiąca jakiegoś kwartału a 26 dniem czegoś tam bedzie mniejsza lub większa o iles tam ..... No, wlaśnie wtedy obniżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.01.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 LIBOR 3M jest już na poziomie 0.5983Czyli że co - za chwilę będą chcieli ode mnie jeszcze mniej CHFów? Na to wygląda, ale zawsze możesz im dac więcej - pewnie chętnie wezmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 20.01.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 (edytowane) . Edytowane 23 Stycznia 2015 przez isztar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 20.01.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 To trzymam kciuki, aby Wam się szybko polepszyło Wczoraj mialam straszliwego doła z powodu wielkości swojego kredytu (wszystko przez aktualnykurs CHF). Ale po dołku zawsze musi być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 20.01.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 mi rata kredytu złotówkowego wcześniej wzrosła z 1140 do 1500.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 21.01.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 nam powiedzieli ze jak chcemy 250 tys to bedziemy płacić ok 1600 zł zarobki troszkę ponad 4000 - jest nas dwoje ale za 6 tyg bedzie już troje trzeba będzie chodzic zbierac jagody do lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuniamiii 30.01.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tridmax 02.02.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 tylko trzy wycieczki ?? ja wogóle nie wychodzę do pracy...znaczy sie mam przez 365 dni w roku luuuz a 13 tyś to co tydzień w kopercie znajduje w skrytce pocztowej... nie wiem skad oni tam som Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tridmax 04.02.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 a ja pamiętam nasz kredycik 65 tyś (2004 r) CHF, rata 350 zł tesknę normalnie za nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 04.02.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A normalnie frank w moim banku kosztował dzisiaj jedyne 3,2738 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts