Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jednowarstwowa z BK 36

Recommended Posts

Cześć

Mam pytanie do osób które wybudowały domy z betonu komórkowego 36 odmiany 400.

Czy zdecydowaliście się na docieplanie czy też pozostaliście przy ścianie jednowarstwowej?

Zaznaczam że czekam na opinie tych którzy faktycznie wybudowali i mieszkają a nie opinię zwolenników "odzysku ciepła z puszczonego bąka" jak to ktoś ładnie na forum opisał:)

Dzięki

Cześć

Mam pytanie do osób które wybudowały domy z betonu komórkowego 36 odmiany 400.

Czy zdecydowaliście się na docieplanie czy też pozostaliście przy ścianie jednowarstwowej?

Zaznaczam że czekam na opinie tych którzy faktycznie wybudowali i mieszkają a nie opinię zwolenników "odzysku ciepła z puszczonego bąka" jak to ktoś ładnie na forum opisał:)

Dzięki

według danych od producenta masz 0.3[W/m2*K]

dodam tylko że dziś projektuje sie sciany właśnie na taką wartość (nie wiekszA)

wiec masz ciepło... oby tylko ściany Ci nie zawilgotniały bo wiadowo jak wtedy opór cieplny maleje... wiec nie zaluj na dobry tynk.

styropian zawsze styropianem... stropy pewnie nie sa dodatkowo docieplone?.

trudno bedzie uzyskac Ci jednozanczną odpowiedź od ludzi, którzy tak wybudowali...

jesli nie masz kilkunastu tysiecy na zbyciu- to nie 'DOcieplaj'.

pozdrawiam.

nie mieszkam w takim,ale widziałem u znajomego jak na tynku wewnatrz w miejscu pionowych łaczen bloczkow bk pojawialy sie wilgotne paski i troche ich było,ich przyczyna to pewnie niedokladnosc murarza przy nakladaniu kleju .podobnie wygladlo przy nadprozach.nie bylo jeszcze tynku i zdecydowano sie tam na 5 cm ocieplenia,a co przy dzisiejszych niskich cenach nie jest duzym kosztem przy robieniu elewacji-m3=90zł

mam 36,6 ytonga.ociepliłem ścianę zachodnią 5 cm styro.dlaczego ociepliłem?ponieważ jest narażona na niemal ciągłe wiatry i deszcz.dlaczego 5 cm? bo tyle zaproponował wykonawca,zaakceptował kierbud i architekt.

koszt to ok. 7 tys(+ - 100m2)biorąc pod uwagę obecne zużycie groszku(ogrzewam dom jeszcze bez drzwi zewnetrznych,oddzielających dom od garażu,klamek w oknach,aereco i takich tam-czyli dość przewiewny)nie widzę sensu ekonomicznego ocieplania całości.być może za jakiś czas w ramach termomodernizacji...