Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak prawidłowo ocieplic dach?

Recommended Posts

Z wielu ekip wybrałem juz jedną a oferty były naprawdę różne - od 19 do 37 tyś za całość :)

Ale bardziej chodzi mi o to jak teraz przypilnowac ekipe bo kazda z nich może coś zwalić :)

Czytałem na stronie Isover i Rockwool opisy i wszedzie jest że wełna między krokwie i potem druga warstwa. To rozumiem.

Ale jak wciskaja pierwszą warstwe miedzy krokwie to ona ma dotykac folii pod dachówką? Czy zrobić tam przerwe? jesli tak to jak ją uzyskać - jakies plastikowe kratki?

PS. a jaka grubość wełny dajecie bo są rózne zdania. Niby 20 to min a ja chce 25cm. A moze dac 30cm?

Najprościej to jak masz krokwie np. 18cm, to wkładasz pomiędzy nie wełnę grubości 15cm. Drugą warstwę wełny kładziesz w poprzek. A jaka grubą warstwę dasz to już decyzja zależy do zamożności twojego portfela, ja proponuje minimum 10cm.

ja proponuje 5cm (łacznie 20cm) równica pomiędzy 25cm a 20 jest w U=0,04 :wink:

ale nie znalazłęm tam jak zrobic te szparę miedzy wełna a folią przy dachówce :(

szpary nie musi być (przy braku deskowania)

dzis jestem po rozmowie z wykonawca i tak oto wymyslili:

1. wełna Isover Uni-mata 15+10cm ( ja chciałem te 10 dac Super-mata ale mówia ze nie ma nigdzie dostepnej lub 15cm Uni)

2. folia paroszczelna jakas żółta - nie znaja producenta ale to chyba nie ma znaczenia

3. krokwie mam 19cm wiec jak wsadza 15cm wełny ( pierwsza warstwa) to zostanie szczelina wentylacyjna - maja tam wsadzic jakieś sanki ze steropianu aby była szczelina

jutro zaczynaja to będe robił zdjęcia

a co do materiału i wykonania-ilości wełny to cos zmieniac?

dużo czytałem i niektórzy pisza że nie ma znaczenia czy 20cm czy 40cm - ja myślałem że ma :)