Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AKACJA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

Witaj,

Całe szczęście wykonawca, który jako pierwszy zrobił mi wycenę nie jest jedynym w okolicy. Co prawda wczoraj odebrałam kolejną wycenę. Koszt robocizny - 70 tys. zł. Więc ta odpada na 100 %.

Szukam dalej, oby tylko mnie następna zima nie zastała.

Czy możesz mi powiedzić, jak przeliczyć mb stali na ciężar, np. ile waży mb stali o średnicy 6 lub 12, lub ile mb stali "wchodzi" na tonę.

• Odpowiedzi 443
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Pozwole sie włączyc do dyskusji, ale niestety nie jako inwestor ale wykonawca. Będę budowal podowny domek dlatego zainteresował mnie ten post.

Mam pytanie do Vondraczka, czy budujesz wg. projektu bo wg mnie nie.

Na fundamenty używasz betonu B-15 a powinien być B-20 , czy wykonanie zbrojenia odebrał Ci kierownik budowy? Wg mnie za rzadko są strzemiona, a i na łaczeniu zbrojenia brakuje tzw. fajek.

Na jakiek głębokości masz spód fundamentów,ale to chyba nie jest wymagane 110 cm od powierzchni gruntu?

SyMa a Ciebie informuję że mb pręta zebrowanego fi 12 waży 0,9 kg a pręt fi 6 waży 0,3 kg natomiast HE-B 200 waży 61,3 kg/mb

Pozdrawiam

Witam

Wolfik - oko masz dobro ale nie dostatecznie :wink: - żartuje

Ciągłąść zbrojenia tzw fajki czy laski są owszem tej zasady nie złamałem. Ale zrobione są na zasadzie nie wyginania końców i łączenia ale dołanczania tzw "L"na każdym kącie dopuszcza sie też metody tzw na krzyż. Co do strzemion w/g projektu są co 25 cm ja z miarką nie stałem u mnie są raz co 20 cm raz co 30 (ale nie więcej). Całość oczywiście odebrał mi kierownik budowy zastrzeżeń nie miał.

ławy umieszcza się oczywiście poniżej poziomu przemarazania gruntu różnego dla całej polski - u mnie 1m.

Co do jakości betonu!!

Jakość betonu zależy od wielu czynnikow grubości kruszywa, ilości cementu, wody etc itd.

Mam pytanko "Bartul" - czy w momencie wylewania ław pobrałeś próbki minimum 5 sztuk - bo jeżeli nie to nawet faktura nic nie da.

Piasek i woda nie wiąże w ciągu kilku godzin a cementownia z kąt brałem beton jest znana w okolicy i polecana (a każdy chce obejść jakoś podatki i inne glodne gęby). A propo sprawy sądowej i tak by sie przegrało bo polałeś wodą zbyt szybko co zmieniło mieszanke, beton był nie ochroniony od wiatru, było zbyt zimno - wymówek jest wiele. Pozatym próbki ktoś na forum już o tym pisał minimum 5 branych bezpośrednio z gruchy dostarczonych w ciągu 28 dni od momentu wyrobu mieszanki. (tu z dniami moge sie mylić ale to był niecały miesiąc).

Co do wylewania ław - bardzo wiele osób robi to używając zwykłej betoniarki - a jak wiadomo z betoniarki uzyskuje sie góra B-12,5 żadko B15 a chałupki stoją. Nie mówiąc że ludzie nawet zamiast zbrojenia wżucają kamienie i je zalewają betonem.

Nie chce tu sie z nikim kłucić ani podważać czyjegoś zdania.

Ja patrze okiem swoich finansów. Wiem, wiem może to sie na mnie zemścić ale.... :oops:

Pozdrawiam :D

Pomarudze jeszcze

Artykuł MURATORDOM

"Jaki beton"

Ławy, powinno się wykonywać z dobrego betonu klasy minimum B15, można także zastosować beton lepszy. Fundamenty są bowiem narażone na szkodliwe działanie wilgoci, kwasów organicznych i mrozu.

MINIMUM ZACHOWAŁEM :lol:

Sylwiu!!

6 - 0,222kg/mb

8 - 0,395

10- 0,617

12- 0,888

18- 2,0

A tu możesz obliczyć wagę każdej rurki, pręcika, blach .......

http://www.topaz-metale.com.pl/masy.php

Pewnie masz racje ale widziałem chałupki z pękającymi ścianami a ja chcę tego uniknąć.

Pozdrawiam

Zgadza sie ja też widziałem - i nikomu tego nieżycze!!

U moich rodziców po trzęsieniu ziemi które niedawno u nas było popękały sufity i to mocno (fakt chałupa budowana za gierka - co ukradłeś to miałeś) Co to by było jak by tak mocniej u nas zaczeło drgać.

Swoją drogą mieszkam jeszcze w bloku gdzie na ścianie mam pęknięcie -podczas dużych wiatrów zwiększa się do kilku milimetrów (blok jenoklatkowy - 12 piętrowy).

NArazie stoi - mam nadzieje że zdąże sie wybudować :roll:

Przede wszystkim chciałam sie przywiatac. Zarowno z Vondraczkiem, któremu zawdzieczam informacje, zdjęcia i pierwsze wsparcie psychiczne na zasadzie "siedzimy w tym samym po uszy", jak i z SyMa, z którą ostatnio dyskutowałyśmy na temat naszego wspólnego projektu :)

Na początek kilka słów wyjasnienia (o co pytała mnie SyMa): startujemy z budową na wiosnę, ale mamy o tyle łatwiej, że ławy fundamentowe juz stoją, czekamy jedynie na położenie pierwszych cegieł ścian. Najpierw jednak czeka nas niestety podwyższenie fundamentów z obawy przed ewentualnym zalaniem domu w przyszłości (działka poniżej ponizej poziomu drogi). Cała papierologia jest (oby nic nie wyskoczyło w trakcie), ściagnęliśmy barak (thx Dzialkowiec1 :)), dzieci przyszłych sąsiadów zjeżdżają na sankach z naszych fundamentów, a my z niepokojem patrzymy w okno, licząc na to, że śnieg wreszcie się wyczerpie.

W międzyczasie szukamy materiałów - głównie pokryć dachowych i wszystkiego, co z dachem związane, bo juz wiemy, że to zje nam spory procent kredytu (mieliśmy pomysł aby kryć blachodachówką :p Pomysł padł po głębszym zastanowieniu oraz po paru konsultacjach publicznych ;)

Podam dla zainteresowanych przykładowy link dotyczący konsultacji w sprawie "naszego" dachu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61679

Z racji nie reklamowania innych forów, resztę linków mogę podac prywatnie). Natomiast dopiero teraz zaczynamy szukac pustaków (my budujemy z U220+ prawdopodobnie 12cm ocieplenia).

Oczywiście dokonamy kilku zmian w projekcie.

Po pierwsze: podniesienie ściany kolankowej o 0,5 m.

Po drugie: strop nad garazem zamieniamy rowniez na Terive.

Po trzecie: likwidujemy okno w pomieszczeniu gospodarczym, a jedno z okien połaciowych przesuwamy na inna połac dachu.

Po czwarte: likwidujemy wc na dole (przy wiatrołapie)

Po piąte - z pewnością nie zastosujemy się do propozycji projekatanta dotyczących poddasza - dla mnie tam jest niepotrzebnie wielki hall, który można zamienić na dodatkowy pokój, przesuwając łązienkę symetrycznie na lewo (stad zmiana polozenia okna polaciowego).

Więcej zmian nie pamiętam :)

Ale moje pytanie w zwiazku z nimi> SyMa > w jaki sposób powiekszacie garaz i salon (zakladam, ze macie wersje B)? Przesuwacie ściany salonu az do linii zewnetrznych garazu??

Jakie inne zmiany macie zamiar wykonać (nie ukrywam, że szukam koncepcji ;))?

I przede wszystkim: jak duże macie działki, jakiego typu ogrzewanie zastosujecie (my leżymy w otulinie Parku Narodowego, wykluczone paliwa stałe), jaki dostęp do gazociągów i wodociągów oraz kanalizacji?

Serdecznie pozdrawiam :):)

Witam Adamari !!

Moja działeczka 864 m2, ogrzewanie kominkowe ze wspomagaczem pieca co wrzucisz to sie spali :wink: . Przeróbki podobne do twoich na górze przesunięcie łazienki zmiejszenie holu. Na dole zastanawiam sie nad zlikwidowaniem do polowy pomieszczenia gospodarczego co powiększy jadalnie i kuchnie a z kibelka zrobienia małej kanciapki kuchennej - ale nad tym musze sie jeszcze porządnie zastanowić. Napewno zrobilem pod garażem pomieszczenie piwniczne do którego będzie wejście od podwórka (od tyłu garażu taki zjazd) - na rowery, kosiarki, sprzęt ogrodniczy - takiego pomieszczenia brakuje - a nie chcem sobie zawalać podwórka jakimiś szopkami. Co do innych zmian pewnie będzie wszystko wychodziło podczas budowy.

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Witam wszystkich akacjuszy. Akacja IID-zaczynamy za m-c.

A propos przeróbek.

1. Likwidacja przypor-utrudniają komunikacje wokół domu.

1a. 2 rzędy luksfer do samej ziemi w wiatrołapie,

2. Likwidacja ubikacji w holu.

3. Wejście do sypialni-prosto z holu , a nie z wnęki.

4. Z sypialni tylnej wyjście na taras.

5. Okno w sypalni frontowej wys 150 zamiast 120 (inaczej macie pokój z dwoma róznymi oknami) + przesunięcia okien w obu sypialniach ( symetrycznie)

6. Przesunięcie okna w salonie na wprost kominka (jest za blisko ściany garażu)

- drzwi balkonowe w salonie 3-częściowe (zmiana na 2-częściowe + okno-zwiększa ustawność pokoju.

7. Kuchni i pom. gos. łącze w jedną dużą kuchnie z oknem 180*120 , odzieloną od salonu murkiem wys.=100)

- likwidacja okna w kuchni ( te wychodzące na schody wejściowe)

8. Z podwójnego garażu wyodrębniam pom. gosp.

9. Strop nad garażem Terriva. Poziomy rząd luksfer ne tylnej ścianie garażu.

10. Schody w holu obrót o 90 st. ( 2 zabiegi)-szkic moge zysłać mailem)

11. Co do poddasza to bez ściany kolankowej, ale z powiększeniem łazienki i pokoji kosztem korytarza.

• 2 weeks później...

No i co tu taka cisza zapadla, akacjowicze? My tam juz odliczamy dni do zakasania rekawów ;) Upiorna zima nie daje spokoju, troche sie boimy, ze budowa ruszy z duzym poslizgiem.

Z rzeczy biezacych: wlasnie finalizujemy zakup materialow (cegla i pokrycie dachowe), bo wszyscy roztaczają nad nami czarne wizje o rychlych podwyzkach cen. Zdecydowalismy sie juz na 100% na dachówkę betonową i to raczej Braasa (taki sliczny wisniowy kolorek z lekkim polyskiem), stół mamy zawalony wyliczeniami, projekt juz niemal sie wytarl od nadmiernego z niego korzystania, na gwalt szukamy kogos, kto pozbylby sie na naszą rzecz ziemi z wykopow (juz to widze przy takich warunkach pogodowych), bo jedną z pierwszych czynnosci bedzie podsypanie jej tu i owdzie.

A tak a propo - moze to glupawe pytanie, ale szczegolnie biegla w czytaniu wszystkich niuansow projektu nie jestem - czy my mamy na poddaszu slupy podtrzymujace dach, czy mi sie w oczach mieni? Bo mi tak jakos wychodzi, ze są. A jeden nawet idealnie na środku łazienki, której polozenie tak dziwacznie zaproponowali projektanci :| Nie ukrywam, ze wobec tego faktu zamilkłam nieco stropiona :-?

Pozdrawiam bractwo budujące :)

HUMUS ZDJĘTY :)

No to gratulacje!

Ja byłem na swojej działeczce - nawet nie dojechałem moje Audi zawisło w powietrzu jak sie okazało że jakiś rów którego nie było został zasypany po brzegi śniegiem i było małe ała. :-?

A zima robi spustoszenie na mojej budowie - wykop na piwnice został zasypany śniegiem i gliną, która sie osunęła z pionowych wykopów.

Zanim ten śnieg stamtąd zniknie to trochę sobie jeszcze poczekam.

No i sąsiad doniósł że czterech wieśniaków (nie obrażając nikogo ) zrobiło przegląd mojej budy gospodarczej - szczęście że stamtąd wszystko wywiozłem przed zimą. :evil: - już sie zaczyna.

Powodzenia wszystkim życzę szybkiej pięknej a potem długiej wiosny.

Pozdrawiam!

O kurcze, no to nieciekawie :-?

Do nas co prawda dojechać jakoś się da, z trudem bo z trudem, ale tragicznie nie jest, choć śniegu od licha i ciut ciut. Kradzieży, czy też prób spenetrowania baraku nie stwierdzilismy na szczęście, ale to pewnie po trosze dzięki sąsiadom, którzy sterczą w oknach za każdym razem, gdy ktoś zaczyna się kręcić nieopodal. Oby ta tendencja się utrzymała.

Natomiast przez tę cholerną zimę ciągle wstrzymujemy się z rozpoczęciem prac, cegły już czekają na transport, a na fundamentach leży tyle śniegu, że nie mam pojęcia kiedy to się samodzielnie roztopi :/

Palnik acetylenowy zorganizuje chyba, albo przytargam beczkę z gorąca wodą ;)

I choćby nie wiem co, najpozniej na poczatku kwietnia zaczynamy stawiac mury, bo juz naprawde nie mamy cierpliwosci.

Pozdrawiam wszystkich :)

Podciągam, żeby ożywić troszkę towarzyszy niedoli i przypomnieć, że taki wątek tu istnieje ;) A przy okazji powiedzieć, że nieodwołalnie rozpoczął się proces mozolnego powoływania do życia naszej Akacji. Wiosna wreszcie się pojawiła, a z nią, w poniedziałek, pojawią sie nasze specmajstry od układania pustaków 8)

Jestem tym wszystkim absolutnie przerażona :D