miromadzik 15.09.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Musze się nauczyć jak obsługiwać to cholerne forum, bo w poprzednim poście posypało się formatowanie i zżarło słowa, a dzisiaj wyparował cały tekst, który mozolnie pisałem przez pół godziny... Ale do rzeczy. Wróciłem z jednej delegacji, więc musze się śpieszyć, żeby cos napisać przed następną (w poniedziałek wyjeżdżam na 3 dni, gdzieś do Istambułu... mam nadzieję, że nie spotkam terrorystów...) Na ten czas dowodzenie i robienie fotoreportażu przechodzi na inwestorkę... Vondraczek: trzymaj się jakoś – dasz radę. Pociesz się, że Ciebie Wujek Sam nie chciał zaprosić do siebie, a nam z kolei bank pokazał figę z makiem Najpierw wszyscy się uśmiechają, a później każą znaleźć dodatkowego frajera.... żyranta znaczy się... Nic to, szukamy innego banku. Na razie budujemy z zawartości świnki potem zobaczymy co dalej... Najważniejsze, że pogoda dopisuje. Wszyscy trzymają kciuki, żeby jak najdłużej... W prawdzie pan od dachu powiedział, że jak będzie trzeba to będą zgarniać śnieg, ale wolałbym tego uniknąć (zima w Beskidach jest boska ale jak mówi teoria względności: jak spadnie w Warszawie 30 cm to jest klęska żywiołowa, a jak u nas 1,5m to są dobre warunki narciarskie ) Na budowie praca wre... w czwartek wylali ławy, a dzisiaj zaczęli murować ściany fundamentowe. Oczywiście nie obyło się bez 2 poziomów w fundamentach, bo nasza działka, choć płaska jak na nasze okolice i tak ma różnicy 90cm pomiędzy tylnią a przednią ścianą domu... Jak dobrze pójdzie to w środę skończą murować, a w sobotę zalejemy chudziaka... Adamari: jak dacie radę wrzućcie więcej zdjęć z poddasza. Zastanawialiśmy się, czy by nie podnieść chociaż o jednego pustaka górę, bo wydaje mi się, że będzie za nisko... ale może tylko mi się wydaje.. SyMa: wszyscy czekamy na wasze zdjęcia... pochwalcie się trochę.... A tak w ogóle, to może podzielicie się swoimi pomysłami na poprawki w projekcie waszych domków... Pomijając błędy w dokumentacji z Horyzontu, każdy coś zmienia i może dało by się coś podpatrzeć... za nim będzie za późno na zmiany... U nas wyleciał garaż, a do niego przenieśliśmy kotłownie, spiżarnie i pralnie. Dzięki temu mamy większą kuchnie – i tak całe życie toczy się przy lodówce... o imprezach nie wspomnę W mniejszej łazience dorzuciliśmy prysznic, a do głównej łazienki wejście będzie tylko z naszej sypialni. Dzięki temu pod schodami zmieści się jeszcze prysznic... Przenieśliśmy też komin do salonu... idealnie mieści się w załomie ściany, a dzięki temu zyskaliśmy więcej miejsca w naszej łazience. Co najwyżej będzie mniej miejsca na telewizor w salonie, ale po takiej inwestycji starczy nam co najwyżej na 14 calowy , wiec się zmieści... O przesuwaniu okien już nawet nie wspominam, bo codziennie zmieniają swoje miejsca o 5 cm, żeby się jakaś szafka zmieściła albo okap... Stąd wersji projektów było już tysiąc, a codziennie chodzimy spać o 2giej.... Kończę, bo mi się drugi raz więcej napisało Pozdrowionka Miro&Madzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamari 17.09.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Ja tak szybciutko, na chwileczkę dosłownie, bo właśnie po kołki do styropianu zewnętrznego jedziemy (ocieplanie w toku, znów własnoręcznie). miro&madzik >> my też myśleliśmy o podniesieniu, bo zawsze robi się więcej miejsca na poddaszu. Ale dla nas było już nieco za pozno, bo trzeba by bylo zmieniac projekt, a nie chcielismy płacic kolejnej kasy. Nie podnieslismy i w gruncie rzeczy na razie wystarczy nam to, co jest. Nie jest jakos tragicznie nisko, sądzę, że kiedy ocieplimy poddasze i połozymy płyty g-k, to wreszcie bedziemy mieli jakis konkretny pogląd na sytuację i wtedy sie okaże, jak to z tym jest naprawdę. Postaram sie wieczorem zrobic jakies zdjęcia i wrzucic tu, albo na stronkę. A na razie zmykam. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 29.09.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Obiecywałam, że będę pisała częsciej. Niestety nawał obowiązków przerasta mnie. Praca po 12-14 h, synek którego w większości widuję śpiącego, a budowa kręci się. Stoją już ściany, jutro mają zalewać strop nad garażem (jest o 50 cm niżej niż pozostała część budynku) a we wtorek resztę stropu. Umowę na wykonanie dachu szczęśliwie podpisałam. wybraliśmy Rupp Ceramikę Sirius miedziany. Co do zdjęć. Wstyd się przyznać, ale wklejanie nie idzie mi najlepiej. Może w weekend, jak synek pójdzie spać, spróbuje coś "wrzucić" Miro&Madzik, Adamari zdjęcia Waszych domów działają pokrzepiająco. Pozdrawiam Syma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miromadzik 30.09.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 SyMa wiemy jak jest z czasem, paca-dom-budowa-praca-.... - i tak w kołko... jak znajdziesz chwilkę to wklej jakieś fotki i pochwal się domkiem:) U nas za tydzień (konkretnie we wtorek) mają zacząc murować.... mieli zacząć w zeszły poniedziałek, ale jak to w życiu bywa..(*&^%$Staram się codziennie wkleić co nieco na nasza stronkę więc możecie na bieżąco podglądać naszą budowę. Niech tylko pogoda nam dopisze a wszystko będzie dobrze:) Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu! m&m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miromadzik 18.10.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Hop! Hop! Jest tu kto? Strasznie tu pusto od jakiegoś czasu. Wszyscy jakby zapracowani na budowach... Ale nie bądźcie tacy skrobnijcie coś. U nas praca ślimaczy się okropnie. Jak to bywa z ekipami oprócz naszej budowy ciągną coś jeszcze, chociaż umawialiśmy się, że max 2 oprócz naszej... W związku z tym mamy już ponad 1,5 tygodnia opóźnienia a tu zima za pasem. Dzisiaj już nawet pierszy szron widziałem. Podobno mają zdążyć przygotować wszystko do 28 października i zalewać... pożyjemy zobaczymy... na razie wstrzymałem płatność wynagrodzenia do czasu zakończenia robót murarskich. Pech chciał, że przyjechał nasz KierBud i zadecydował, że trzeba jeszcze jedną warstwę pustaków położyć bo w domku będzie za nisko... Projekt Akacji przewiduje tylko 5 cm styropianu, a to raczej malutko... jak się doda jeszcze sufit podwieszany, to z 273 robi sie 260 po dodaniu styropianu 252 i małe błędy przy robieniu wylewek i ... kupa mogą nam nie odebrać domku Więc musieliśmy dokupić pustaków i chłopaki dokładają jedną warstwę. Przy okazji KB zakwestionował pomysł na nadproża w projekcie więc dodatkowo dokładają nadproża ekstra nad oknami - będzie troche zakręcone, ale przynajmniej mocne. Przez to ekstra 3 dni roboty więcej, ale trudno. Przynajmniej budowlańcy będą mieli na co zwalić opóźnienie, bo na pogodę narzekać nie mogą Więźba już gotowa czeka w tartaku. Dachówki zaliczkowane, ale oczywiscie Wienerberger robi chocki klocki... i niewiadomo kiedy będą a bank jak to bank ociąga się jak może... ale fajnie jest Zdjęcia na stronce odświeżamy na bieżąco, więc zapraszamy. Dajcie znać co u was. Pozdrawiamy ciepło. Miro&Madzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 23.10.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witajcie,wreszcie mam chwilę czasu, żeby napisać kilka słów. U nas już zaczęli robić więżbę no i oczywiście zaczęły się problemy, okazało się, że p. architekt, która robiła adaptację projektu nie pomyślała o konsekwencjach zmian parteru i ich wpływu na układ dachu - efekt - belki podtrzymujące więżbę zamiast być zlicowane ze ścianą sypialni są na środku przejścia w korytarzu. Dzisiaj mój Maż wziął urlop i razem z majstrem i kierownikiem budowy zastanawiają się co z tym fantem zrobić, podobno nie będzie większego problemu, ale brygada kryzysowa została zwołana. Oczywiście ja znowu jestem w delegacji, dobrze, że mój małżonek czuwa nad budową. Zdjęć na razie nie wkleję bo nadal nie potrafię, może dzisiaj wieczorem siedząc w hotelu poćwiczę i rezultaty będą widoczne. A co u Was? Vondraczek, jak Twoje przeprawy z pracą, Adamarii, Miro&Madzik jak Wasze budowy? PozdrawiamSyMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miromadzik 25.10.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam wszystkich, moje prośby jak grochem o ścianę... ale cierpliwi jesteśmy Ogłaszam konkurs na najbardziej zwariowane przypadki na budowie. Dzisiaj o 8.00 miała przyjechać więźba. Zmobilizowano ochotników i poborowych do malowania (czyt. ja, Madzik, i tato). Zostały zakupione 3 kpl. wiadro+pędzel "do ławek" + zapas boramonu. Wszystko gotowe, a tu dzwoni pan, że ma małe opóźnienie, bo właśnie trasport naszej więźby wylądował w rowie... Oczywiście założyłem, że to kolejna wymówka panów budowlańców (w postach ich pełno) więc w te pędy pojechaliśmy komisyjnie zbadać ten rów i.... faktycznie cała nasza więźba leżała na poboczu, wóz na którym wieźli więźbe leży na boku, dyszel złamany a "woźnica" cały w stresie... okazało się, że pan z tartaku, żeby zaoszczędzić czasu załadował 80% więźby na jeden raz... pech chciał, że ciągnik waży 2,5Tony, a ładunek prawie 10Ton, (naczepa oczywiście bez hamulca...) więc kilka łagodnych górek przejechał, a na stromym zjeździe naczepa wyprzedziła ciągnik i bidny chłop nic nie mógł na to poradzić... jak widać fizyki w szkołach nigdy dość... Na szczęście nic nikomu się nie stało po reperacji naczepy i ciągnika więźba dotarła o 13.00 na budowę, gdzie sprawna ekipa przystąpiła do jej malowania. Wynik - na budowie zielono - 50 % planu wykonane... na resztę brakło czasu walczymy w piątek i w sobotę... (Oczywiście jutro mam delegacje więc z malowania nici...) Oprócz tego, układaja się stropy, zalewają się słupy i podciągi... beton do zalewania stropu zamówiony na sobotę i nie ma zmiłuj... Jutro mają obmurowywać wieniec i zaplatać żelazo... Chłopaki od układania więźby umówieni na wtorek i tylko musze KierBuda zapytać czy aby faktycznie mogą zacząć układać... nasz kierownik ekipy mówi że bez problemu, ale lepiej zapytać... Część dachówki już zjechała z niemiec i stoi w hurtowni... wybraliśmy VonMillera z Wienerbergera i miała być bez problemów dostępna, ale podobno niemcy nie nadążają z produkcją... więc pozostaje się modlić, żeby do czasu układania (fachman zamówiony na 6 listopada) dojechała reszta... Jak się spóźnią to nakręcą nowy film o tym "Jak rozpętałem III wojnę światową" ze mną w roli głównej... Jedno jest pewne, pogoda w tym roku nas rozpieszcza... ale cicho sza... bo usłyszy i jej się odwidzi... kto nie widział jak piękna jest jesień w górach to zapraszamy w Beskidy... Gorąco pozdrawiamy Miro&Madzik P.S. Dajcie coś od siebie... ostatnie wpisy są nieco lakoniczne... a o zdjęciach nie wspomnę... (http://www.derdony.prv.pl - 8.10.2006, SyMa - brak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 26.10.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Witajcie,ale mnie wzięliście "pod włos". Zawzięłam się i oto efekty mojej pracy, kilka zdjęć z placu boju:niestety trawa nie u nashttp://images2.fotosik.pl/220/593bb7fc3cf9a144m.jpgparter ukończony, komin stoi, niestety przy stawianiu więźby okazało się że połowę trzeba rozebrać - nie mieści się między krokwiami. nasza p. architekt "dała ciała", a my nie zwróciliśmy na to uwagi i cóż, teraz będą kominki wentylacyjne w dachówce, zamiast w kominiehttp://images1.fotosik.pl/228/c92681ef8fb3104cm.jpga to z drugiej strony od ogrodu (ha, ha, ha, kiedy to będzie?)http://images1.fotosik.pl/228/e6f35c522e62aa19m.jpg akacja już z więźbąhttp://images1.fotosik.pl/228/fe1270c0eb05e732m.jpghttp://images4.fotosik.pl/183/f59d1c194c571d22m.jpg Jestem z siebie dumna, dzięki za mobilizację. jak na moje zdolności komputerowe to jest chyba szczyt moich możliwości. miro&madzik jestem pełna podziwu dla Waszego zapału i samodzielności. My niestety wszystko musimy robić siłami obcymi. Jesteśmy zupełnie nie czasowi. Najbliższy weekend będzie pierwszym kiedy wybierzemy się na budowę całą rodzinką (2+1) i chcemy trochę posprzątać. U nas dzisiaj rozpętała się burza domowa - w sprawie deskowania, mamy 2 ekipy, ta która do tej pory budowała nam dom, ale chcą 15 zł/m deskowania z papą i mogą to zrobić zaraz po skończeniu więżby i druga polecona przez brata mojego męża po 10 zł/m, tylko że termin "no powinniśmy przyjść po 1 listopada", ale kiedy? "no może 6 listopada". Może, czy na 100%, cholera wie. Biorąc pod uwagę, że budżet na stan surowy już przekroczyliśmy każda złotówka się liczy, ale z drugiej strony obawiam się , że nie zdążymy odeskować dachu przed przyjściem dekarzy. Na dzisiaj tyle, padam na twarz.pozdrawiam wszystkich strudzonych budową, ale szczęśliwych perspektywa życia w Akacji SyMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miromadzik 28.10.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 TA DA! Nareszcie po mimo moich wielkich obaw dzisiaj wylali nam strop Oczywiście wszystko na ostatnią chwilę... już przychechały gruchy a tu jeszcze nad wejściem kawałek stropu nie ułożony... ba nawet nie zadeskowany ale w między czasie dokończyli i zaczeło się wielkie zalewanie A więc kolejny etap zakończony... teraz pora na dach... W związku z tym, że ekipa zrobiła 2 tygodniowe opóźnienie (dla nich to nawet nie jest opóźnienie - standard...) dopiero 2 listopada będą robić więźbe... a mieli w zeszłym tygodniu Na szczęście dzisiaj udało nam się dokończyć impregnowanie więźby... Dobrze, że była pomoć bo ja nie mam pojęcia jak chłopaki wniosą na górę te cholerne belki. Mają ponad 10 metrów i ciężkie są jak sto diabłów... nawet pan w tartaku stwierdził, że projektant to na oko podawał wymiary, bo są znacznie przewymiarowane... nie znam się, ale fakt ciężkie że w dwóch nie da się podnieść... Brawo SyMa nareszcie coś u was widać Już myśleliśmy, że się nie doczekamy... Jak będzie chwila dajcie znać, co zmienialiście w projekcie, bo jak wspomniałaś o kominie to, ja też bliżej pooglądałem nasz i się okazało, że też będzie jazda... Goły komin przejdzie bez problemu, ale przecież musi być jeszcze jakiś klinkier, albo coś na zewnątrz... no i jest zgrzyt... będę musiał pogadać z góralami czy da się to jakoś obejść... Dużo u was betonu... mieliście jakieś zmiany w konstrukcji nadproży? Bo u nas inspektor przyszedł i powiedział, że mu się nadproża nie podobają i kazał dorzucić jeszcze dodatkowe wzmocnienia... Kończe, bo podpieram się już nosem o klawiaturę... Jeszcze raz brawo SyMa, tak trzymać Pozdrowionka Miro&Madzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 29.10.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witajcie,co do nadproży, to nie dokonywaliśmy żadnych zmian, natomiast cały dzień głowimy się co zrobić z górą. Nad salonem robimy jeden pokój, łazienkę przenosimy na prawo od schodów (z kominem), natomiast jest pytanie gdzie umieścić drugi pokój. Zakładamy że na górze będą dwa pokoje, łazienka i otwarta przestrzeń spełniająca rolę biblioteki. Mamy dwie opcje:1. pokój nad częścią sypialną parteru, natomiast nad kuchnią i pomieszczeniem gospodarczym, jest zrobione pomieszczenie spełniające rolę strychu, nad wejściem jest otwarta przestrzeń. Obawa jest taka, że ze schodów będzie się wchodziło na ścianę. Zaleta jest taka, że dołożyliśmy w pokoju jedno okno od strony południowej, dzięki temu pokój będzie jaśniejszy (dom ma wejście od pólnocy). 2. pokój nad wejściem, otwarty duży hall na wprost schodów. Przy takim rozwiązaniu schody są bardzo dobrze doświetlone i nie wchodzi się na ścianę, natomiast powstają według mnie, dwa schowki mało użyteczne (jeden po prawej stronie za łazienką, drugi po lewej za pokojem) dodatkow pokój jest od strony północnej więc obawiam się, że może być ciemny. Kolejna kwestia to słupy, jakie jest zdanie Waszych kierowników budowy, czy rzeczywiście konieczne jest stawianie ich w takiej ilości (w szczególności po lewej stronie budynku?). Może ktoś nam doradzi?Czekamy z niecierpliwością.PozdrawiamSyMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 30.10.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 tydzień zaczął się super. Rano strzelił mi łańcuch rozrządu w samochodzie - koszt naprawy od 1,5 -4,0 tys. zł . Jakby przeliczyć na rzeczy do domu - kabina o której marzyłam albo brama garażowa (oczywiście w wersji najgorszej). Jutro mechanicy maja dać mi znać jakie są zniszczenia w silniku. Oby do jutra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miromadzik 08.11.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 witam wszystkich, eeeech mamy już powoli dość.. jak dotąd też było dużo stresów ale jakoś wszystko szło do przodu - a teraz stoi w miejscu.. w zeszłym tygodniu miała wejść ekipa od więźby, zwodzili nas cały czas i stanęło że już na 100% będą 8.11, a wczoraj wieczorem otrzymaliśmy telefon, że nic z tego bo się nie wyrabiają normalnie zabić to mało... gdzie my teraz znajdziemy ekipę, wszscy mają totalna obłożenie i nie wiem co to będzie.. miłego dnia, m&m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 08.11.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 m&m nie zazdroszczę, my też mieliśmy taką sytuację z deskowaniem. Mieliśmy ekipę poleconą, niedrogą, tylko że bardzo obłozoną, zwodzili nas sporo czasu, aż postawiliśmy sprawę jasno - przyjeżdzają czy nie? okazało się, że nie wiedzą czy się wyrobią, więc im podziękowaliśmy, a dach deskuje nam ekipa, która robiła więźbę, niestety 50% drożej niż ta która nie dojechała. Powodzenia w szukaniu. Czekamy na wieści.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miromadzik 14.11.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Po wielkich bojach w końcu pojawiła się wczoraj nasza ekipa od więźby - już naprawdę myślałam, że będzie ciężko i nie uda nam się zrobić więźby w najbliższym czasie (większość ekip ma oblężenie i są wolne dopiero w przyszłym roku...) ale na szczęście nasi przyszli i już jutro kończą Oby pogoda dopisała bo w tym tygodniu wchodzi gość od pokrycia dachowego już się nie mogę doczekać jak zobaczę na dachu naszą piękną dachówkę... A co u Was? SyMa jak tam, może wrzucisz jakieś nowe fotki z placu boju? widzę, że nie tylko mamy przeprawy z ekipami to przykre, że tak się dzieje i człowiek niepotrzebnie się denerwuje i ten stres przyćmiewa całą radość.. Adamari - jak Wam się mieszka? wiem, że czas szybko ucieka i czasu brak na wszystko ale wstawcie na swoją stronkę jakieś nowe fotki - jestem bardzo ciekawa pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru! madzik (miro jeszcze na budowie - sprawdza naszą prawie skończoną więźbę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 15.11.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witajcie, miro&madzik super, że udało się Wam z ekipą. My dla odmiany mamy problem z dekarzami, którzy właśnie nam oświadczyli, że mają 3-tygodniowy poślig, co oznacza, że wejdą na budowę nie wcześniej niż 11 grudnia. Całe szczeście, że zdecydowaliśmy się odeskować dach więc możemy spać spokojnie, że nie leci na naszą Akację. Wczoraj nasza ekipa skończyła murować ścianki na górze, więc wreszcie widać pokoje . Szczęka nam opadła, jak poczuliśmy ich przestrzeń . Oczywiście te odczucia zmienią się jeszcze po wykończeniu poddasza, ale i tak będą te pokoje olbrzymie, tylko łazienka nam się wydawała mała. Zdjęcia zrobię w sobotę, bo teraz jak przyjeżdzamy na budowę, to jest już ciemno. Adamari, co u Was, pochwalcie się swoim domkiem. Pozdrawiam Syma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamari 17.11.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Właściwie nie ma za bardzo czego pokazywać, mieszkamy sobie w jednym pokoju (materac i generalna prowizorka), w drugim mamy skład maneli, łazienka się robi, a reszta leży, kwiczy i pozostaje w kwestii bliższych/ dalszych planów. Koniecznością natychmiastową jest ocieplenie wełną poddasza (bo zbankrutujemy na grzaniu gazem przy takich stratach ciepła), co zamierzamy uczynić w ten weekend. Później ogrodzenie działki (zeby nam obce psy kolejnego kota nie zeżarły i sąsiedzi nie wchodzili, jak do siebie ). A wnętrze domu ... no cóż, kasa z kredytu też się powoli kończy, na pewno nie wykończymy za nią wszystkiego (a już na pewno nie kupimy mebli), więc jesteśmy na etapie bardzo ostrożnego wydawania pieniędzy i przemyślanych zakupów. Toteż nie pokazujemy chwilowo za wiele, bo leżące na podłodze paczki glazury raczej Was nie zainteresują Piękne domki Wam rosną, kochani Pozdrawiamy serdecznie. P.S. SyMa > macie wylany strop nad garazem? Bo sie wpatruje od kilku minut i wniosków wyciągnąć nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 17.11.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 "SyMa > macie wylany strop nad garazem? Bo sie wpatruje od kilku minut i wniosków wyciągnąć nie umiem" Mało, że strop wylany , to więżba ukończona , dach odeskowany i papą przykryty . Akacja wydawała nam się optymalna dla nas, aż do momentu kiedy w środę zaobaczyłam przestrzeń na poddaszu już z wymurowanymi ścianami. Parter jest OK, nie stwarza wrażenia przesytu czy nadmariu powierzchni, ale góra . Kiedy weszliśmy tam pierwszy raz po postawieniu ścianek działowych wybuchnęliśmy z mężem śmiechem, i od razu pojawiło się pytanie "o rany co my tutaj będziemy robić?" a kiedy następnego dnia przyjechał z nami Synek i wszedł do swojego pokoju, jego wielkość (pokoju oczywiście a nie Synka) była jeszcze bardziej wyolbrzymiona. Nasza perełka ze swoim wzrostem 112 cm zgineła na 40m podstawy. Będziemy musieli poopracować nad zaludnieniem tej przestrzeni Jutro rano jedzimy na budowe, więc porobię zdjęcia i od razu wkleję. Oczywiście, żeby wszystko nie było takie różowe - dekarze mają 3 tygodnie poślizgu co oznacza, że do nas wejdą po 11 grudnia. Na szczeście dom jest przykryty. "kasa z kredytu też się powoli kończy" To jest to co mnie chyba w tym wszystkim najbardziej przeraża - pieniądze. Byłam z siebie b. dumna kiedy rzeczoznawca z banku powiedział, że przygotowana przeze mnie wycena jest bardzo rzetelna i że są to realne koszty budowy domu według tego projektu, a tutaj okazuje się, że na stanie surowym będziemy mieli "lekkie" przekroczenie liczone w 10-tysiecy, a nie w 1000. Muszę zmobilizować Męża, żeby przysiadł i to policzył, ale i tak po stanie konta widzę co się dzieje. Pozdrawiam Syma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamari 21.11.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Hmm ... Ja mogłabym powiedzieć o poddaszu wszystko, ale absolutnie nie to, że jest duże I jeszcze a propo łazienki na górze - my (też?) przenieslismy ją na lewo od komina i to był zasadniczy błąd. Nikt nie zauwazyl, ze tam, gdzie planowalismy wejsciowe drzwi łazienkowe, leci akurat kosz dachu. Co za tym idzie - każdorazowe wejście do łazienki powodowac bedzie natychmiastowe walnięcie się w głowę o więźbę, bo jest tam tak nisko, że mamy nawet wątpliwości, czy wejdą pełnowymiarowe drzwi. A kiedy już skutecznie dostaniemy się do środka, czeka na nas kolejna przeszkoda - kibelek, o który będziemy prawdopodobnie zawadzać kolanem, próbując dostać się głębiej. Przeniesienie drzwi łazienki w inne miejsce równałoby się wykluczeniu jej z publicznego dostępu (bo wchodziłoby się z planowanego pokoju). Tak więc bryndza ogólnie i nie bardzo wiadomo, co z tym zrobić Mam nadzieję, że Wy byliście mądrzejsi w tym zakresie. Tu zobrazownie problemu (po jednej stronie komina będzie planowana kabina prysznicowa, po drugiej - między drzwiami a kominem - jest wyciągnięta kanalizacja pod kibelek): http://www.derdony.prv.pl/poddasze1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SyMa 21.11.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 My mamy łazienkę w tym samym miejscu, tylko że mamy ściankę kolankową - 75 cm, co wykluczyło problem drzwi łazienkowych, a toaletę planujemy postawić po prawej stronie za kominem. Na razie walczymy z dekarzami, którzy mieli przyjść wczoraj a wspaniałomyślnie oznajmili w dniu wczorajszym, że mają 3 tygodniowy poślizg. Efekt - firma dach-lux, z którą mamy podpisaną umowę dała nam inną ekipę, mam nadzieję, że nie okaże się do d.. Syma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miromadzik 21.11.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 U nas też jest troche inny pomysł na łazienkę a właściwie 2 łazienki Troche zmieniliśmy projekt i mamy na górze przewidziane 2 sypialnie z garderobami + 2 łazienki. A rura od kanalizacji z góry przechodzi przez scianke w naszej garderobie... Nasza ścianka kolankowa to tylko 25 cm, ale też nam się wydaje, że młodzi będą się gonić... Narazie to mam zamiar wstawić stół do bilarda Ponawiam jeszcze raz prośbe - dajcie znać co pozmienialiście w waszych AKACJACH !!! - czasem można coś fajnego razem wymyśleć... (Kolega pruł 2 ściany, bo mu wspomniałem o wyłączniku światła przy łóżku w sypialni - a już był po tynkach...) Z dachem mamy to samo od tygodnia bez ruch, bo firmie pół ekipy wyjechało do Irlandii na zime... może jutro zaczną ... Pozdrowionka Miro&Madzik PS. SyMa - Gdzie obiecane zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts