Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś używa Teletask?

Jaką instalację zamontujesz w swoim domu?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką instalację zamontujesz w swoim domu?

• Teletask
      0
    • EIB
    • LCN
      0
    • XCOMFORT
      0
    • IRDA
      0
    • Inn

Recommended Posts

Jest to jedna z dostępnych instalacji w zakresie inteligentnych budynków. Pozwala na sterowanie ogrzewaniem, oświetleniem i całkiem sporą ilością innych urządzeń elektrycznych.

Nie chciałbym reklamować żadnej ze stron ale artykułów na ten temat jest dużo więc jeśli ktoś jest zainteresowany to wystarczy wpisać w google.pl "inteligentny+budynek".

Pozdrawiam.

Lubię komputery, elektroniczne sterowania, internet i jestem zwolennikiem postępu, ale takiego totalnego sterowania całą chatą to się boję ze względu na awarię. Owszem, na pewno jest to wygodne, ma mnóstwo zalet, ale co jak to cudo siądzie? Kłopot z całym domem?

Jak każdy system chodzi osobno, to jak padnie to tylko jeden. Choć inteligentny budynek to na pewno fajny bajer :) choć kosztowny. Dlatego dałem "żaden", bo w budżecie na to zabrakło.

u nas bedzie rozbudowana automatyka pieca oraz rekuperatora, osobno pilot do bramy i garazu, kilka swiatel na fotokomorke i tyle nam starczy ;)

ogrod mamy lesny wiec nie potrzebuje zaawansowanego sterowania nawadnianiem, rolet zewnetrznych nie mamy i nie planujemy. ewentualnie moglibysmy sie pokusic o jakies sterowanie swiatlem, ale przy natloku innych wydatkow chyba sobie damy spokoj.

wiec zaznaczylam "zadne"

Lubię komputery, elektroniczne sterowania, internet i jestem zwolennikiem postępu, ale takiego totalnego sterowania całą chatą to się boję ze względu na awarię. Owszem, na pewno jest to wygodne, ma mnóstwo zalet, ale co jak to cudo siądzie? Kłopot z całym domem?

Jak każdy system chodzi osobno, to jak padnie to tylko jeden. Choć inteligentny budynek to na pewno fajny bajer :) choć kosztowny. Dlatego dałem "żaden", bo w budżecie na to zabrakło.

Ja też lubię komputery, może dlatego, że na co dzień mam z nimi do czynienia :) . Jednak nie zgodzę się, że jak wysiądzie to nic nie można zrobić. System powinien być zaprojektowany tak, że jak wysiądzie jakiś fragment, albo nawet centrala, to tak jakby wyłączyć autopilota - czyli sterujemy ręcznie :D

• 1 year później...