Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Które deski podłogowe są dobre ?

Renia

Recommended Posts

Chciałabym żeby były długie i szerokie i twarde. Kolor średnio-jasny, dom będzie w stylu klasycznym, bez nowoczesności (np. kominek kaflowy, biblioteka z klasycznymi meblami połączona z salonem).

Czy są gotowe, takie które nie trzeba byłoby cyklinowac i lakierować ? Tylko przykleić do jastrychu i już :)

Przeglądnęłam producentów, ale to trudny wybór, nie znam się specjalnie na podłogach, wiem tylko, że dąb jest twardy, podoba mi sie czerwony, ale nie natrafiłam na takie dechy, a zwykłego parkietu raczej nie chcę.... No i cena czy nie zabójcza ? :wink:

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

Jest kilka firm co robi takie deski. Najczesciej sa gotowe , olejowane , kleisz i nie trzeba cyklinowac. Czesto sa wykonczone na stary styl , szczotkowane , postarzane , sa tez barwione , tak ze masz wiele odcieni a nie tylko naturalny kolor np dębu.

Szerokosci od kilkanascie cm do 20.

Ja mam z firmy Panmar , jest tez belgijski lub francuski producent Chapel ( albo jakos tak )

Oglądałam stronę firmy Panmar,piękne podłogi,trudno byłoby się zdecydować.Anka-a jak z jakością , użytkowaniem?Bardzo zależy mi na wiarygodnej opinii.Oglądałam piękne deski z firmy Parador.Cena niestety masakryczna ok.400 zł za m kwadr.do tego ułożenie ok.50 zł.Jakie ceny ma Panmar i czy jesteś zadowolonoa?

Jak z jakoscia i uzytkowaniem to jeszcze nie wiem bo dopiero beda kladzione. Ale kazdy kto je u mnie widzial , luzem , zachwycal sie .

Cena w Panarze tez nieraz dochodzi do 400 zl. Zalezy od szerokosci deski , i obrobki.

Szerokosci maja trzy : chyba 15 , 18 i 20 cm. Najdrozsze sa te najszersze oczywiscie. Do tego sa serie obrabiane termicznie i recznie , i takie sa najdrozsze. Moja deska wlasnie jest 20 cm , thermo heblowana.

Na gwarancjach sie nie znam . Wg mnie kazda deska to takie samo drewno , jak za kilka lat ma sie stac cos to z kazda tak samo.

Jakos nie wierze w 25 lat gwarancji na wszytsko , bo niby co ona mialaby obejmowac?

Tutaj nieraz fachowcy pisali o gwarancjach , i podobno w parkietach i deskach uznanie reklamacji przed producenta to cud. Jednie przed montazem mozna zalatwic. A po montazu i jak podloga jest uzytowana to zaraz zakwestionuja wilgotnosc powietrza , podloza , obcasy i bóg wie co jeszcze

Wiec nie zawracalam sobie tym glowy.

Z innej beczki : podobno Panmar 90 % eksportuje za granice

Ja mam dab lavardin termo , szer 20 cm . Klasa Rustic , tzn taka posrodku , troche postarzana i lekko sekata ale nie za brdzo , ale tez nie zbyt wyidealizowana.

Pobierz ze strony katalog , tam sa opisane ich 4 klasy wykonczen : classic , natural , rustic , character.

Pierwsza jest najbardziej jednolita i bez sekow , ostatnia najbardziej

Widze ze zribili nowa strone www i niestety kolory na poprzedniej wersji bardziej odpowiadaly prawdzie.

Lavardin termo jest np w kolorze orzecha , rudy braz , a tu jest jak koniak.

Najlepiej obejrzec na ekspozytorach w sklepach.

O barlinku raczej zapomnij , z tego co tu pisza to wyjatkowy szajs w swojej kategorii. A poza tym ogolnie podlogi warstwowe maja sie nijak do prawdziwej litej deski , to inna liga

I jasne ze stuka , jak kazda plywajaca podloga , to chyba ze to przykleisz na calej powierchni

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...

Prawdziwa drewniana podłoga to własnie Panmar - deski z górnej półki. Maja wystawione wzorniki w sklepach sieci Komfort. Wiekszość oferowanych przez nich desek jest własnie szczotkowana. Po takim szczotkowaniu deska nie wygląga jak panel (nie jest idealnie gładka), nie ma wątpliwości że to autentyczne, zdrowe i lite drewno.

Podłogi wykończone olejem wymagaja pielęgnacji środkami do tego przeznaczonymi i w zasadzie tyle.

Jeszcze o desce barlineckiej chciałabym cos usłyszeć, czy to dobre rozwiązanie ? Czy nie stuka tak jak panele ?

Deskę barlinecka sobie daruj,taka drobna sugestia. STUKA.tez i wilele innych wad; patrz forum o barlineckiej.

Renia kupilam piekne szerokie dechy (wole dechy od parkietow) w cenie 130 zeta . Moj Pan od podłóg powiedzilał,ze sa solidne . Ja szukalam w Wawie na Bratyckiej. Ktoś tu sugerował postarzane, szczotkowane itd...wszystko tam jest.

No to Ci powiem, że właśnie cyklinują się moje deski .... stary ten wątek, z tamtego roku. Zdążyłam zadziałać .... dąb czerwony jest, gruby 22 mm, szeroki 16 cm, długość różna. Powinien wytrzymać długie lata.

Tanio kupiłaś te dechy .....

Ja też wolę dechy niż oklepany parkiet, jednak czasem i parkiet klasycznie ułożony potrafi zrobić wrażenie.

Najgorsze są wykładziny dywanowe :roll:

Każde drewno nawet najgorsze jest lepsze od najlepszej wykładziny.

Niewiele ponad 200 zł. Pisząc deska z górnej półki" miałam na mysli, że lita naturalna deska to teraz produkt kususowy. A te dodatkowo sądokładnie i solidnie wykończone. Ahca, warstwa olejowa nie ściera sie tak jak lakier więc deski olejowane są lepsze bo trwalsze. Drobne uszkodzenia można naprawić nie cyklinując całej podłogi.

deski jak maja byc długie i szerokie to polecam dwuwarstwowe z 6 mm drewna dab i 15 mm warstwa lisciasta poprzecznie ulozona ,deski szer 27 cm nie wykazuja skurczu czy zwichrowania , po przyklejeniu nie ma róznicy miedzy lita a warstwowa , cena 150 zł m2, gotowa do montazu ,po zamontowaniu olejowosk,czas oczekiwania 6 miesiecy .