Renia 13.12.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Chciałabym żeby były długie i szerokie i twarde. Kolor średnio-jasny, dom będzie w stylu klasycznym, bez nowoczesności (np. kominek kaflowy, biblioteka z klasycznymi meblami połączona z salonem). Czy są gotowe, takie które nie trzeba byłoby cyklinowac i lakierować ? Tylko przykleić do jastrychu i już Przeglądnęłam producentów, ale to trudny wybór, nie znam się specjalnie na podłogach, wiem tylko, że dąb jest twardy, podoba mi sie czerwony, ale nie natrafiłam na takie dechy, a zwykłego parkietu raczej nie chcę.... No i cena czy nie zabójcza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 13.12.2008 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Hej Jest kilka firm co robi takie deski. Najczesciej sa gotowe , olejowane , kleisz i nie trzeba cyklinowac. Czesto sa wykonczone na stary styl , szczotkowane , postarzane , sa tez barwione , tak ze masz wiele odcieni a nie tylko naturalny kolor np dębu.Szerokosci od kilkanascie cm do 20.Ja mam z firmy Panmar , jest tez belgijski lub francuski producent Chapel ( albo jakos tak ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masulda 14.12.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Oglądałam stronę firmy Panmar,piękne podłogi,trudno byłoby się zdecydować.Anka-a jak z jakością , użytkowaniem?Bardzo zależy mi na wiarygodnej opinii.Oglądałam piękne deski z firmy Parador.Cena niestety masakryczna ok.400 zł za m kwadr.do tego ułożenie ok.50 zł.Jakie ceny ma Panmar i czy jesteś zadowolonoa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masulda 14.12.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Niestety, mam już kilka informacji.Poza niższą ceną od Paradora (ok.260zł) dają tylko 2 lata gwarancji!!!Czemu tak mało,boją się więcej?Parador daje 25lat-dla mnie zasadnicza różnica....a szkoda,już myślałam że się zdecyduję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 14.12.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Jak z jakoscia i uzytkowaniem to jeszcze nie wiem bo dopiero beda kladzione. Ale kazdy kto je u mnie widzial , luzem , zachwycal sie .Cena w Panarze tez nieraz dochodzi do 400 zl. Zalezy od szerokosci deski , i obrobki. Szerokosci maja trzy : chyba 15 , 18 i 20 cm. Najdrozsze sa te najszersze oczywiscie. Do tego sa serie obrabiane termicznie i recznie , i takie sa najdrozsze. Moja deska wlasnie jest 20 cm , thermo heblowana.Na gwarancjach sie nie znam . Wg mnie kazda deska to takie samo drewno , jak za kilka lat ma sie stac cos to z kazda tak samo.Jakos nie wierze w 25 lat gwarancji na wszytsko , bo niby co ona mialaby obejmowac?Tutaj nieraz fachowcy pisali o gwarancjach , i podobno w parkietach i deskach uznanie reklamacji przed producenta to cud. Jednie przed montazem mozna zalatwic. A po montazu i jak podloga jest uzytowana to zaraz zakwestionuja wilgotnosc powietrza , podloza , obcasy i bóg wie co jeszczeWiec nie zawracalam sobie tym glowy.Z innej beczki : podobno Panmar 90 % eksportuje za granice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 14.12.2008 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Anko, które deski masz, przeglądnęłam wszystkie, różnia sie kolorem i jakością. W niektórych duzo sęków, w innych mało, pewno sa droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 14.12.2008 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Jeszcze o desce barlineckiej chciałabym cos usłyszeć, czy to dobre rozwiązanie ? Czy nie stuka tak jak panele ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 14.12.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Ja mam dab lavardin termo , szer 20 cm . Klasa Rustic , tzn taka posrodku , troche postarzana i lekko sekata ale nie za brdzo , ale tez nie zbyt wyidealizowana.Pobierz ze strony katalog , tam sa opisane ich 4 klasy wykonczen : classic , natural , rustic , character.Pierwsza jest najbardziej jednolita i bez sekow , ostatnia najbardziejWidze ze zribili nowa strone www i niestety kolory na poprzedniej wersji bardziej odpowiadaly prawdzie.Lavardin termo jest np w kolorze orzecha , rudy braz , a tu jest jak koniak.Najlepiej obejrzec na ekspozytorach w sklepach. O barlinku raczej zapomnij , z tego co tu pisza to wyjatkowy szajs w swojej kategorii. A poza tym ogolnie podlogi warstwowe maja sie nijak do prawdziwej litej deski , to inna ligaI jasne ze stuka , jak kazda plywajaca podloga , to chyba ze to przykleisz na calej powierchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 14.12.2008 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 A jak będziesz tę podlogę montować ? Przyklejac na całej powierzchni do podloża betonowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 14.12.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Tak , klejone na calej powierzchni dobrym klejem poliuretanowym.Byc moze mozna je tez montowac na legarach ale nie wiem.Raczej na pewno nie moga byc jako podloga plywająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konefka 03.02.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mam deski Panmar, model Dąb Talcy. Jestem zachwycona. Szukałam czegos o jak najbardziej zniszczonej fakturze (a la stare dechy), ale Chapel był dla mnie za drogi. Komfort, który sprzedaje Panmar dał mi spora zniżkę i dechy miałam za połowę ceny Chapela. Są po prostu przepiękne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaitomek 12.03.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 podnoszę temat, również marzę o przwdziwej drewnianej podłodze..deski Panmar, faktycznie piękne!A co to znaczy powierzchnia szotkowana?Jak sprawdzają się podłogi wykończone olejem w codziennym użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 19.08.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Prawdziwa drewniana podłoga to własnie Panmar - deski z górnej półki. Maja wystawione wzorniki w sklepach sieci Komfort. Wiekszość oferowanych przez nich desek jest własnie szczotkowana. Po takim szczotkowaniu deska nie wygląga jak panel (nie jest idealnie gładka), nie ma wątpliwości że to autentyczne, zdrowe i lite drewno. Podłogi wykończone olejem wymagaja pielęgnacji środkami do tego przeznaczonymi i w zasadzie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.08.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 ile kosztuja i ctzn deski z gornej polki hmmm potraktowane deski olejem to deski potraktowane olejem..i zadne przez to lespze ani gorsze pytanie ile kosztuja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DxHxS 19.08.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Jeszcze o desce barlineckiej chciałabym cos usłyszeć, czy to dobre rozwiązanie ? Czy nie stuka tak jak panele ? Deskę barlinecka sobie daruj,taka drobna sugestia. STUKA.tez i wilele innych wad; patrz forum o barlineckiej. Renia kupilam piekne szerokie dechy (wole dechy od parkietow) w cenie 130 zeta . Moj Pan od podłóg powiedzilał,ze sa solidne . Ja szukalam w Wawie na Bratyckiej. Ktoś tu sugerował postarzane, szczotkowane itd...wszystko tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 19.08.2009 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 No to Ci powiem, że właśnie cyklinują się moje deski .... stary ten wątek, z tamtego roku. Zdążyłam zadziałać .... dąb czerwony jest, gruby 22 mm, szeroki 16 cm, długość różna. Powinien wytrzymać długie lata. Tanio kupiłaś te dechy ..... Ja też wolę dechy niż oklepany parkiet, jednak czasem i parkiet klasycznie ułożony potrafi zrobić wrażenie. Najgorsze są wykładziny dywanowe Każde drewno nawet najgorsze jest lepsze od najlepszej wykładziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 20.08.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Niewiele ponad 200 zł. Pisząc deska z górnej półki" miałam na mysli, że lita naturalna deska to teraz produkt kususowy. A te dodatkowo sądokładnie i solidnie wykończone. Ahca, warstwa olejowa nie ściera sie tak jak lakier więc deski olejowane są lepsze bo trwalsze. Drobne uszkodzenia można naprawić nie cyklinując całej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.08.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 wszystko takie piekne.. jaki to olej?ile razy nakladany hmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 20.08.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Duchu i wszystko jasne. Ludzie to tak jak moda, jak ćmy do światła. Jak coś drogie to dobre. To tak jakby za ponad 200 z metra można skoczyć z 10 piętra i prawo grawitacji za tą cenę nie zadziała. I wielu w to wierzy.... Ale Wisła z Gdańska do Krakowa nie popłynie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 23.08.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 deski jak maja byc długie i szerokie to polecam dwuwarstwowe z 6 mm drewna dab i 15 mm warstwa lisciasta poprzecznie ulozona ,deski szer 27 cm nie wykazuja skurczu czy zwichrowania , po przyklejeniu nie ma róznicy miedzy lita a warstwowa , cena 150 zł m2, gotowa do montazu ,po zamontowaniu olejowosk,czas oczekiwania 6 miesiecy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts