Renia 23.08.2009 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 dla mnie już za późno, podloga jest ... ale te 27 cm szerokości ? cena całkiem dobra .... a dlaczego tak długo sie czeka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 23.08.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Może i te deski z katalogów wyglądają cudnie ale ja do nich zaufania nie mam. W nowym domu położyłam klasyczną deskę dębową, klejoną na całej powierzchni do płyty osb. Jest cyklinowana i lakierowana matowym lakierem Bona, wygląda cudnie i uwielbiam chodzić po niej boso. Ze względów zawodowych często zmieniam mieszkania, przez ostatnich kilka lat mieszkam w Norwegii, tutaj podłogi tylko drewniane. Zawsze myślałam o podłodze olejowanej, byłam w niej wręcz zakochana. Czar prysł kiedy stałam się użytkownikiem takiej podłogi...jak dla mnie za duzo zabawy z pielęgnacją- ja na to czasu nie mam żeby co kilka miesięcy całość odświeżać a jak się tego nie robi to podłoga wygląda fatalnie... widać plamy po napojach, które nie schodzą i generalnie nie wygląda dobrze. Nie chcę nikogo do niczego zniechęcać ale proponuję porozmawiać przed podjęciem decyzji z dobrym parkieciarzem i wybrać wariant idealny dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 23.08.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 dla mnie już za późno, podloga jest ... ale te 27 cm szerokości ? cena całkiem dobra .... a dlaczego tak długo sie czeka ? deska robiona jest na indywidualne zamówienie mozliwosc szczotkowania ,recznie strugane fazki ,postarzana ,i ze wzgledu na cene jest duze zainteresowanie i ciagle zwiekszamy produkcje,wielu odbiorców układa sobie podłogi tymczasowe np panele za 12 zł i cierpliwie czeka na dostarczenie desek ,150 zł za deski ,40-50 zł montaz 20 zł klej ,i 20 zł olejowosk daja cene całkowita ponizej 250 zł m2 podłogi która bedzie wygladac tak jak sobie wymyslicz , nie nazucamy gotowych kolorów i faktur, ostatnio wybarwilimy podłoge w 5 kolorach olejowosku fazki na czarno przecierane,cała podłoga w plamy róznego koloru efekt niesomowity ,jak wybrudzi sie taka podłoga to nic nie widac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 23.08.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Moja prababcia miała dom drewniany, taki prawdziwy góralski (jestem 100% góralką tylko że z dolnegośląska , moja mama nawet w nim mieszkała za czasów młodości. Bardzo dobrze pamiętam klimat tamtego domu, i pewnie, dlatego nigdy bym w takim nie chciała mieszkać, i tam był drewniane podłogi coś "ala" teraz olejowane. Nie wiem jak ludzie skazują się na takie cierpienie za kupę kasy, utrzymanie tego w czystości to szczota i na kolanach szorowanie, i dokładne wycieranie żeby zacieków nie było. Po to człowiek wynalazł lakiery żeby było łatwiej. Po przeprowadzce moich dziadków do nowego domu wszędzie były i są do tej pory dech, ale lakierowane, łatwe w utrzymaniu. Już nie wspomnę o wytrawianiu desek żeby wyglądały jak stare – na co, po co, dlaczego? Nie wiem może to skaza z dzieciństwa, łóżka z siennikiem - wielkie masywne, olbrzymie obrazy na ścianach z wizerunkami świętych, piece kaflowe, kozy, kuchnia na drewno, i takie odpustowe kwiatki z gąbki – z jednej strony piękne wspomnienia domu pradziadków i rodzinnych chwil z drugiej strach przed tym klimatem wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 23.08.2009 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 1.Po to człowiek wynalazł lakiery żeby było łatwiej. 2. ....żeby wyglądały jak stare – na co, po co, dlaczego? 3. – z jednej strony piękne wspomnienia domu pradziadków i rodzinnych chwil z drugiej strach przed tym klimatem wnętrz. 1. zgadzam sie 2. nie zgadzam sie, czlowiek jest istota przewrotną: jak jest gruby, chce byc chudy jak jest brunetka chce byc blondynką jak mieszkaja w miescie chca mieskac na wsi i wice versa jak maja nowe chcą miec stare i vice versa 3. zachowaj te wspomnienia, bo niektórzy ich nie maja w ogóle, a teraźniejszość możesz przecież ksztaltowac według swoich gustów .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 23.08.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 tak to prawda tesknimy za tym czego nie mamy w epoce super trwałych posadzek i paneli na wysoki połysk tensknimy za natura ,nie konieczne musimy szorowac ta podłoge szczotka ,dzis sa nowe technologie ,mozna deske postarzyc i polakierowac ,jezeli jest rynek na tego typu podłogi to sie wbijam i nie pytam po co to komu,jak ktos w dziecinstwie szorował takie podłogi to ma dosc , ale sa ludzie co zapłaca 400 zł za m2 podłogi co nwyglada na starą,i zapewniam ze lepiej to wyglada niz podłoga na wysokipołysk z wieloma uszkodzeniami po latach,w polsce dobrze sprzedaja sie meble recznie robione masywne kolonialne,i cos w tym jest i w tej postarzanej podłodze jest tensknota do zycia bez stresu ze upadnie nam pilot od tv i uszkodzi nam lsniaca podłoge.Oleju nie polecam ale uzywam olejowosków osmo i sa ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.08.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 dla mnie już za późno, podloga jest ... ale te 27 cm szerokości ? cena całkiem dobra .... a dlaczego tak długo sie czeka ? deska robiona jest na indywidualne zamówienie mozliwosc szczotkowania ,recznie strugane fazki ,postarzana ,i ze wzgledu na cene jest duze zainteresowanie i ciagle zwiekszamy produkcje,wielu odbiorców układa sobie podłogi tymczasowe np panele za 12 zł i cierpliwie czeka na dostarczenie desek ,150 zł za deski ,40-50 zł montaz 20 zł klej ,i 20 zł olejowosk daja cene całkowita ponizej 250 zł m2 podłogi która bedzie wygladac tak jak sobie wymyslicz , nie nazucamy gotowych kolorów i faktur, ostatnio wybarwilimy podłoge w 5 kolorach olejowosku fazki na czarno przecierane,cała podłoga w plamy róznego koloru efekt niesomowity ,jak wybrudzi sie taka podłoga to nic nie widac . Gdzie te tak zachwalane podłogi lub ich fragmenty (wzory) można zobaczyć. Rok temu obiecał mi Pan dostarczyć kilka wzorów. Niestety nic do tej pory nie otrzymałem mimo przypomnienia. Zaopatruję się w deski SADYBA lite. Kosztują trochę więcej ale są piękne. Nawet wyjątkowo piękne. Mam w tej chwili dwóch klientów na deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 24.08.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 wszystko takie piekne.. jaki to olej?ile razy nakladany hmm? Podaję stronę www producenta deski Panmar, wyjasniają tam sprawe związaną z wykończeniem podłóg. http://www.panmar.pl/wood_pl/Naturalne_Podlogi_Drewniane.html Do pielęgnacji polecają środki produkowane przez te samą firmę, która robi oleje do wykończenia podłóg, Osmo.Wcześniej pisała aneta s, że na podłodze olejowanej widać wszelkie zabrudzenia i trzeba często odświeżać całość. Do pielęgnacji podłóg Panmaru można użyć miejscowo sprayu, nie trzeba na całej podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 24.08.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 do pielegnacji posadzki ollejowanej wystarczy szmatka i odrobina srodka konserwujacego w czym problem..osmo pieknie sie rysuje i to na bialo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.08.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 wszystko takie piekne.. jaki to olej?ile razy nakladany hmm? Podaję stronę www producenta deski Panmar, wyjasniają tam sprawe związaną z wykończeniem podłóg. http://www.panmar.pl/wood_pl/Naturalne_Podlogi_Drewniane.html Do pielęgnacji polecają środki produkowane przez te samą firmę, która robi oleje do wykończenia podłóg, Osmo. Wcześniej pisała aneta s, że na podłodze olejowanej widać wszelkie zabrudzenia i trzeba często odświeżać całość. Do pielęgnacji podłóg Panmaru można użyć miejscowo sprayu, nie trzeba na całej podłodze. Nie bardzo rozumiem na czym polega miejscowa pielegnacja np około 1m2 przy drzwiach. To miejsce jest odświeżone a pozostałe... Sprayem możesz miejscowo napryskać a rozprowadzasz mopem po większej powierzchni i znowu powtarzasz cykl aż odświeżysz całą posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 26.08.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Podaję cytaty ze strony http://www.osmo.com.pl Do usunięcia miejscowych zabrudzeń (rysy od miękkiego obuwia, plamy) uŜyćw/w środka w spray-u 3031 ( nanieść cienką powłokę środka i następnie zetrzećbrud szmatką). Środek ten uzupełnia równieŜ powierzchnię wosku, co oznacza ŜemoŜna go uŜyć do miejscowych napraw ( po zeszlifowaniuuszkodzenia/zarysowania, odpylić powierzchnię rozpylić środek i przetrzeć suchąszmatką ). MoŜna miejscowo uŜywać go równieŜ do czyszczenia i pielęgnacjipowierzchni parkietu lub mebli ( rozpylić i zetrzeć bawełnianą szmatką ). Środkiem do Renowacji i Czyszczenia Wosku 3029 moŜna równieŜ usunąć tzw.“trudne plamy”. NaleŜy na plamę nanieść niewielką ilość środka, pozostawić nakilka minut i zebrać zmiękczony brud bawełnianą szmatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.08.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Podaję cytaty ze strony http://www.osmo.com.pl Do usunięcia miejscowych zabrudzeń (rysy od miękkiego obuwia, plamy) uŜyć w/w środka w spray-u 3031 ( nanieść cienką powłokę środka i następnie zetrzeć brud szmatką). Środek ten uzupełnia równieŜ powierzchnię wosku, co oznacza Ŝe moŜna go uŜyć do miejscowych napraw ( po zeszlifowaniu uszkodzenia/zarysowania, odpylić powierzchnię rozpylić środek i przetrzeć suchą szmatką ). MoŜna miejscowo uŜywać go równieŜ do czyszczenia i pielęgnacji powierzchni parkietu lub mebli ( rozpylić i zetrzeć bawełnianą szmatką ). Środkiem do Renowacji i Czyszczenia Wosku 3029 moŜna równieŜ usunąć tzw. “trudne plamy”. NaleŜy na plamę nanieść niewielką ilość środka, pozostawić na kilka minut i zebrać zmiękczony brud bawełnianą szmatką. Do usunięcia miejscowych zabrudzeń a nie do miejscowej pielęgnacji. Wszystko jasne. Jest tak jak myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 27.08.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Coś za coś. Żeby miec ładna podłoge trzeba o nia dbać. Dlatego przed zamontowaniem jakiejkolwiek podłogi trzeba dokonać wyboru. Ja polecam podłogę drewnianą, warto sie poświęcic i raz na jakiś czas przyłożyć się do niej. A deska dębowa z Panmaru wyglada super, powiem nawet że ekskluzywnie , a dbać trzeba o nia jak o każdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 27.08.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Coś za coś. Żeby miec ładna podłoge trzeba o nia dbać. Dlatego przed zamontowaniem jakiejkolwiek podłogi trzeba dokonać wyboru. Ja polecam podłogę drewnianą, warto sie poświęcic i raz na jakiś czas przyłożyć się do niej. A deska dębowa z Panmaru wyglada super, powiem nawet że ekskluzywnie , a dbać trzeba o nia jak o każdą. kazda deska zrobiona dobrze lita wyglada dobrze i rzeklbym nawet ze super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 29.08.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 z tą pielęgnacją to bez przesady.Mam deski Panmaru , olejowane , nieszczotkowane ale heblowane ( takie fale wzdluz).Normalnie mieszkam , czasem z tarsu cos sie naniesie , do tego bardzo czesto chodze po nich w szpilkach. I nie widze aby cos sie dzialo. Moze te dlatego ze sa postarzane to uszkdzen nie widacCzasem przejade mopem na sucho ( mikrofobra lub antystatyczny ) i tyleLeżą od kwietnia a jedynie odswiezanie bylo gdzies w maju ( sprzatanie po wkonczeniu mieszkania )I caly czas wyglada super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 17.02.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Minęło troche czasu od ostatniego wpisu w temacie. Pytanie do uzytkowników podłogi dębowej Panmar Wood, jak sie spisuje? Robiliście jakies zabiegi pielęgnacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 17.02.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Wstyd sie przyznac ale poza wycieraniem na sucho plaskim mopem z mikrofibry nie robie nic A deski nadal wygladaja swietnie , nie sztucznie wychuchane ale tak zwyczajnie , naturalnie , ( kurz patynuje hahha ) Przez to ze sa szczotkowane i heblowane i nie maja tak idelanej lustrzanje powierzchni to nie widac sladow uzytkowania , kurzu itd Po szpilkach tez ciagle sladów nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 18.02.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Anka, a jak nazywa się ta Twoja podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 19.02.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Dodam, że jestem tzn. podłoga jest po odświeżeniu specjalną pasta do podłóg olejowanych. Niby nic a efekt taki, jakby deski tyle co zeszły z taśmy produkcyjnej w Panmarze. W jakiej części mieszkania masz ułożoną te deskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 21.02.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Ja mam dąb Lavardin Thermo.Deska najszersza ( 19,5 cm ) heblowana.Ułożona w salonei wraz z aneksem kuchennym i w sypialniJakies 9 miesiecy temu jedyny raz ją czyscilam , i po przetarciu tym preparatem ( jakby olejem ) to faktycznie nabrala wygladu jak nówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts