Femmee_ 21.02.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Dechy na podłodze, to piękny widok. I to za równo te olejowane, jak i lakierowane. Jestem przeciwnikiem paneli i w nowym domu wymarzyłam sobie drewno. Problemem jest tylko powierzchnia - ponad 120m Miałam już maraton po sklepach i wiem, że na szerokie deski dębowe nie mogę sobie pozwolić. Ale jak już mam wybierać między panelami a la dąb, a tańszym drewnem, np. jesion to wolę jesion. Co więcej, najtaniej wychodzi mozaika, tzw. przemysłowa. Wiem, wiem, ten klasyczny wzór Ale wolę to niż głuch odgłos stukania. Zwłaszcza, że drewno będzie na piętrze w części sypialnej, więc na efekcie wizualno estetycznym mniej mi zależy. Mam tylko pytanie - czy jest znacząca różnica w jakości między drewnem kupowanym w jakimś Obi, czy innej Castoramie, a tym ze sklapu sprzedającego tylko podłogi. Bo różnica w cenie spora. Ma ktoś jakies doświadczenia na tym polu. Duchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.02.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Dechy na podłodze, to piękny widok. I to za równo te olejowane, jak i lakierowane. Jestem przeciwnikiem paneli i w nowym domu wymarzyłam sobie drewno. Problemem jest tylko powierzchnia - ponad 120m Miałam już maraton po sklepach i wiem, że na szerokie deski dębowe nie mogę sobie pozwolić. Ale jak już mam wybierać między panelami a la dąb, a tańszym drewnem, np. jesion to wolę jesion. Co więcej, najtaniej wychodzi mozaika, tzw. przemysłowa. Wiem, wiem, ten klasyczny wzór Ale wolę to niż głuch odgłos stukania. Zwłaszcza, że drewno będzie na piętrze w części sypialnej, więc na efekcie wizualno estetycznym mniej mi zależy. Mam tylko pytanie - czy jest znacząca różnica w jakości między drewnem kupowanym w jakimś Obi, czy innej Castoramie, a tym ze sklapu sprzedającego tylko podłogi. Bo różnica w cenie spora. Ma ktoś jakies doświadczenia na tym polu. Duchu? różnica polega na tym, że w sklepie masz jednego człowieka w sprawie jakości drewna jego wilgotnosci. Często jest tak, że drewno ztakiego sklepu przychodzi do Ciebie bezpośrednio od producenta a więc pierwsza dostawa. Każdy inny sposób nie gwarantuje odpowiedniej wilgotności. Np Castorama sprzedaje takze deski z roku 2004. Pytanie co one robiły i gdzie tyle czasu??? Można i ztym sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 22.02.2010 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 No, tak. Miałam nadzieję, że różnią się tylko wizualnie, np. większa ilość sęków w tych hipermaretowych. Ale idąc tym tropem, to może zamiast kupować w sklepie z podłogami, lepiej odszukać producenta (jeśli podejmuje współpracę z odbiorcami detalicznymi) i po prostu kupić od niego odpowiednią ilość? Tak naprawdę, to sklepy "specjalistyczne"(sprzedające tylko drewno) dają zazwyczaj 2-letnią gwarancję, ale pod warunkiem, że będzie ich montaż. A co, kiedy chcemy położyć ją sami? Jeśli więc coś miało by być nie tak z kupioną od nich podłogą, np. w związku z niewłaściwą wilgotnością deski, to i tak nie mam gwarancji. No bo skąd mam wiedzieć, że kupione od nich drewno ma odpowiednie paramerty? Przecież nie zawsze dostawa jest bezpośrednio od producenta. Wystarczy renoma sklepu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.02.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 wszystko mozesz reklamowac przed polozeniem jesli juz polozysz to bierzesz za to odpowiedzialnosc wiec stad to glownie wynika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 22.02.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 No tak, w sumie to jest to logiczne. Ale wróce do pytania. Skoro mam kupić mazaikę przesyłową np. jesion, i ma być tego ponad 100m2 i dodatkowo ma ona leżeć w miejscach mało eksploatowanych (sypialnie), to czy popełnię duży błąd kupując w jakiejś Castoramie za niższą cenę niż w sklepie z dechami? Naprawdę jakość taka kiepska ? Na co ewentualnie zwracać uwagę przy takim drewnie? (bo jak dotąd, to większość wpisów w tym i innych wątkach dotyczy dużych desek a nie mozaiki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.02.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 No tak, w sumie to jest to logiczne. Ale wróce do pytania. Skoro mam kupić mazaikę przesyłową np. jesion, i ma być tego ponad 100m2 i dodatkowo ma ona leżeć w miejscach mało eksploatowanych (sypialnie), to czy popełnię duży błąd kupując w jakiejś Castoramie za niższą cenę niż w sklepie z dechami? Naprawdę jakość taka kiepska ? Na co ewentualnie zwracać uwagę przy takim drewnie? (bo jak dotąd, to większość wpisów w tym i innych wątkach dotyczy dużych desek a nie mozaiki) Kup. Co najwyżej będziesz miała trochę szczelin i chyba nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 23.02.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Femme, ich możesz wydac na podłoge za m2?Rzuć okiem na te deski:http://marketeo.com/pl/Oferta/Deski-dębowe-Panmar-Wood-podłoga-z-klasą-WYPRZEDAŻ-418879.htmlSa tańsze niz normalnie bo krótkie ale za to lite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dad1793 01.03.2010 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Oferowane w handlu deski Panmaru mają wymiary od 15 i 20 cm szer, 22 mm grubosci oraz różną długość od 60cm do 180cm Podłoga ma być ułożona na wylewce betonowej Pokoje do ułożenia to salon ok 20m2, i dwa pokoje po ok 10 m2 Moje pytanie jest: - jaka szerokość i jaka dłogość desek w mixie byłaby do takich pomieszczeń najładniejsza no i najlepsza pod katem ewentualnych szpar. Ja myslałem o 15 cm szer i 60 i 90 długości. Czy nie za wąskie i czy nie krótkie.W standarcie firma oferuje od 60- 180 cm. Proszę o rade. Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alala 03.03.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Węższe też mają (10 i 12 cm). W salonie sprawdzi się deska szeroka na 15 cm, natomiast tych dwóch mniejszych pomieszczeń proponuję węższą, np.12 cm. Moim zdaniem taka deska będzie lepiej wyglądała na 10 m2. Co do długości to ja mam różne. W jednej paczce desek był mix od 60 cm do 1,8m i to chyba jest standard w Panmarze. Trafiły mi się też deski na 2,4m ale mniej. Szparami się nie musisz martwić bo nawet jeśli powstaną to każda deska ma ścięte krawędźie i to maskuje ewentulane szpary. U mnie sie sprawdza, moge polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaia 06.05.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Witam wszystkich, chcę położyć w domu deski podłogowe dębowe. Prosze o odpowiedź na pytanie zawarte w temacie forum. Widziała deski o których mowa wyżej - Panmar, widziałam tez Barlinka. Te pierwsze wyglądają solidniej i bardziej elegancko ale prosze o opinie nt jakości, uzytkowania, montazu etc. Co połozylibyście u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aba-m 06.05.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Bardzo fajna podloga, kladziona jako plywajaca (system wood lock), teraz troche zaluje, lepiej gdyby byla klejona do podlozahttp://www.kahrs.com/global/Consumer/FlooringGuide/Pages/FlooringGuide.aspx#s=s;6=9;9=2;h=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaia 06.05.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 aba-m, sprawdzałam te stronę. Dąb portofino jest lakierowany. Mnie chodzi o podłogę olejowaną i klejona do podłoża. To miałaby byc lita deska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts