Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka -cały dom czy tylko dół.

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie projektu domu Sindbad 2 G z Dominanty i na dziś wiem że mój dom będzie ogrzewany pompą ciepła więc niska temperatura zasilania.

I tu zaczyna się dylemat z ogrzewaniem (co do powierzchni na dole nie mam zastrzeżeń żeby założyć podłogówkę ) na poddaszu a mianowicie słyszałem że w sypialniach nie zakłada się podłogówki ,czy to prawda czy pozostałość po instalacjach ogrzewania podłogowego elektrycznego.Czytałem też o ogrzewaniu ściennym ale jakoś nie bardzo mi się to widzi .Grzejniki raczej odpadają ze względu na temperaturę wody 35*C. Na pewno jest jakiś forumowicz który ma sprawdzony system ogrzewania w podobnym wariancie.

Pozdrawiam Darek

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jestem na etapie projektu domu Sindbad 2 G z Dominanty i na dziś wiem że mój dom będzie ogrzewany pompą ciepła więc niska temperatura zasilania.

I tu zaczyna się dylemat z ogrzewaniem (co do powierzchni na dole nie mam zastrzeżeń żeby założyć podłogówkę ) na poddaszu a mianowicie słyszałem że w sypialniach nie zakłada się podłogówki ,czy to prawda czy pozostałość po instalacjach ogrzewania podłogowego elektrycznego.Czytałem też o ogrzewaniu ściennym ale jakoś nie bardzo mi się to widzi .Grzejniki raczej odpadają ze względu na temperaturę wody 35*C. Na pewno jest jakiś forumowicz który ma sprawdzony system ogrzewania w podobnym wariancie.

Pozdrawiam Darek

mam podłogowe w całym domu i polecam. Ścienne fajnie, tylko po co? Żeby mieć zimną podłogę? Wydaje mi się że ścienne ma sens jeśli podłogówka może być nie afektywna i się nie będzie "wyrabiać" to wtedy dołożyłbym ścienne lub jeśli na podłodze będzie drewno które źle reaguje na zmiany temp. to wtedy też ścienne - w innych przypadkach - tak jak pisałem na wstępie.

Podłogówka wszędzie ...tak jest najtaniej w inwestycji ( np. w porównaniu do przewymiarowanych grzejników i nawet ściennego gdzie metr może być ( nie musi )droższy od podłogowego ) i ekploatacyjnie . ( niż grzejniki gdzie potrzeba jest wyższa temp. a więc mniejsze COP PCi , ścienne też normalnie chodzi na wyższej temp. niż podłogówka ) i komfortowo ( jeśli zrobi się dobrze!!) .

To , że się nie robi wzięło się raczej stąd , ze czasami łóżka są bardzo niskie ( albo młodzież lubi spać na samych materacach na podłodze ) i strefa głowy przy cieple może przy takim rozłożeniu temp. ( ciepło idzie od dołu ) być niekomfortowa ale nie musi tak być to zależy jak nisko potrafimy zejść z temp. podłogi i jednoczesnym uzyskaniem komfortu cieplnego pomieszczenia ( w sypialniach mamy przeważnie zmniejszona temp.) ,

Inny problem to rezygnacja dlatego z podłogówki w sypialniach , że tam przeważnie układa się drewno na podłodze . ale teraz są tak różnorodne materiały , że przestrzegając zasad układania drewna na ogrzewaniu podłogowym można wszystkie błędy dawnych czasów wyeliminować .

Nie ma nic innego z tej kategorii albo podłogówka albo ścienne albo sufitowe ( gorszy rozkład temp. niż podłogówki, skomplikowany montaż ) .

@Bonetka

Zawsze miałem identyczny pogląd na to jak TY, ale nie wiedziałem że jest on szeroko uznawany:) fajnie.

Ja jestem za podłogówką wszędzie z kilku powodów:

- najtańsza eksploatacja

- największa estetyka - brak grzejników

- najmniej skomplikowany układ - mniej awarii (w stosuku do układów mieszanych)

Ale cóż jak to w praktyce wyjdzie to zobaczymy w przyszłym roku;-)

bonetka - z całym szcunkiem: najtaniej to postawić szałas i ognisko rozpalić. Wtedy będzie najtaniej w inwestycji, skoro olewamy wygodę i aspekty praktyczne.

A mógłbyś rozwinąć tą myśl, skoro twierdzisz, że zastosowanie ogrzewania „mieszanego” jest wygodniejsze i praktyczniejsze niż ogrzewanie „jednolite” (w tym przypadku podłogowe)? Pomijając oczywiście aspekty ekonomiczne, bo przecież ten szałas i ognisko mówi wszystko.

:lol: :roll: :oops:

Ja zrobiłem podłogówkę wszędzie. Dla mnie kaloryfery to przeżytek, od momentu kiedy standardowe okna zeszły z U poniżej 1,5 a standardem jest minimum 12cm styropianu na ścianie.

Posadzka ma temperaturę wyższą o 1-3 stopnie od powietrza na wysokości 1,5m - nie wiem jak by mi to miało przeszkadzać w sypialni.

Podłogówkę mam tam gdzie mogłam zrobić, nie wiem czy będzie sprawnie działać, bo podłogę mam w korku laminowanym.

Kaloryfery mam tam gdzie podłogówka nie miałaby szans działać sprawnie, czyli gdzie są dechy na legarach.

Może i kaloryfer to przeżytek, ale nie zmienia faktu, że podłogówka wymusza konkretne ułożenie warstw w podłodze.

polecam. mam nawet w piwnicy i garazu:)

miały tam być kaloryferki, ale hudraulik namówił mnie na podłogówkę ,bo:

-i tak kładłem styro i wylewki

-upraszcza system CO (tylko jedna temp. na całosc)

-moze będzie trochę taniej, a na pewno nie drożej w porównaniu do grzejników.

rurki są połozone co 20 - 40 cm.

podłogówka w sypialniach pod drewnianymi podłogami równiez.

obecnie mam podłogówkę w starym domu i na piętrze kaloryfery.

komfort przebywania i spania w pomieszczeniu z podłogówką jest zdecydowanie wyzszy, stąd decyzja, że w nowym domu 100% podłogówek.

Witam

Zaglądam po kilku godzinach i już jest dziesięć odpowiedzi i widzę że sporo osób jest za podłogówką wszędzie(jak ja).Dziś rozmawiałem z hydraulikiem (brat mojej teściowej ) i stwierdził że jestem szalony że chcę dać samą podłogówkę,że w domu będzie zimno itd.. Dlaczego ? - bo pewnie przez te trzydzieści kilka lat robił instalacje grzejnikowe i pewnie się przyzwyczaił a poza tym to on instaluje piece na paliwo stałe i może to też z tego wynika.Ludziska palą w piecach na miał czy węgiel więc utrzymanie ciągłej temperatury jest trudne.Co do temperatury podłogi (rozszerzanie) to na tym forum ktoś napisał coś takiego:Czy widział ktoś żeby panele odkształciły się od temperatury 28-29*C bo podczas słonecznego dnia przy dużym oknie temperatura paneli podłogowych jest duuużo wyższa i nic się z nimi nie dzieje.Chyba coś takiego.Proszę napiszcie jakie panele stosujecie i jak są układane (słyszałem że na jakiś klej jest najlepiej bo nie ma szczeliny powietrznej między podłogą z płytą jastrychu).Mam znajomych którzy mają na dole podłogówkę a na górze grzejniki zresztą pozamykane cały czas.Interesuje mnie też jak się ma podłogówka do centrali wentylacyjnej z rekuperacją,bo też chciałbym mieć czyste i świeże powietrze w domu.Jak macie rozwiązaną regulację w poszczególnych pomieszczeniach czy tylko regulator w pomieszczeniu reprezentacyjnym?

Podłogówka absolutnie wszędzie. Kaloryfery się nie opłaca. Przykład: Do kaloryferów w systemie rozdzielaczowym potrzeba wszystkiego tego samego co do podłogówki; styro, folie, wylewki, rozdzielacz. W pomieszczeniu +- 35m2 mam +-180m rurki WAWIN po 3 zł, kupowałem na fakturę. Kto mi powie, że za 540 zł kupie kaloryfery do takiego pomieszczenia? Fakt mieszacz z siłownikiem za 6 stówek na całą instalację, ale nie mam ani jednej głowicy z termoregulatorem. Jednym słowem: jeśli się samemu zrobi, to podłogówka wychodzi dwa razy taniej.

Mam pytanie - jak w warunkach instalacji 100% podłogówki załatwiane sa kwestie regulacji ciepła w poszczególnych pomieszczeniach? Przy kaloryferach to proste - mogą byc zawory termostatyczne. A co do podłogówki. Bo chyba nie należy zakładać, że wszędzie z definicji bedziemy mieli równy rozkład temperatury.

Witam

bo pewnie przez te trzydzieści kilka lat robił instalacje grzejnikowe i pewnie się przyzwyczaił a poza tym to on instaluje piece na paliwo stałe i może to też z tego wynika.Ludziska palą w piecach na miał czy węgiel więc utrzymanie ciągłej temperatury jest trudne......................Interesuje mnie też jak się ma podłogówka do centrali wentylacyjnej z rekuperacją,bo też chciałbym mieć czyste i świeże powietrze w domu.Jak macie rozwiązaną regulację w poszczególnych pomieszczeniach czy tylko regulator w pomieszczeniu reprezentacyjnym?

1. mam piec na paliwo stałe. 15 kW elektromet. ... i działa.

2.mam reku, jeszcze nie wlączone, ale nie widzę powodu by cośmiało być nie tak.

3. wszystko jest w systemie otwartym

3. sterowwanie - na zaworze mieszającym jest siłownik za 1200zł z czujnikiem pogodowym i czujnikiem temp na wejsciu do instalacji i on sobie steruje. dodatkowo zawory termostatyczne na koncach każdej pętli, ale to penie zbytek łaski, niemniej zawsze ułatwi zharmonizowanie pętli.

generalnie podłogówką się nie kręci. ustawiasz temp 21 stC, czy jaką kto lubi i ma trzymac cały czas własnie taką.

Mam pytanie - jak w warunkach instalacji 100% podłogówki załatwiane sa kwestie regulacji ciepła w poszczególnych pomieszczeniach? Przy kaloryferach to proste - mogą byc zawory termostatyczne. A co do podłogówki. Bo chyba nie należy zakładać, że wszędzie z definicji bedziemy mieli równy rozkład temperatury.

Temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach ustawia się na stałe ustawiając ją na rozdzielaczu podczas pierwszego rozruchu instalacji. Trwa to czasem kilka dni, bo podłogówka ma wielka bezwładność. Potem się rozdzielacz zamyka na kluczyk i sterowanie przekazuje sterownikowi pogodowemu, a tan w zależności od temperatury zewnętrznej we właściwym czasie puszcza cieplejszą, albo zimniejszą wodę do rozdzielacza pilnując, aby temperatura w pomieszczeniu w którym jest termometr była taka jaką sobie użytkownik zażyczył. Ta temperatura może być zmieniana, ale globalnie dla całego budynku. Np.: Ustawiasz: Salon 23, łazienka 26, garaż 15 i tak masz, ale gdy np na noc chcesz obniżyć temperaturę to sterownik obniży Ci ją np. o 20% globalnie we wszystkich pomieszczeniach (nie o 2 st C, ale o procent) Termozaworów na poszczególnych pętlach podłogówki nie ma sensu dawać bo reakcja podłogówki na zawór odczuwalna będzie po kilku godzinach, a wtedy może być już odwrotnie niż zażyczył sobie zawór.

Podłogówka wszędzie. Też bym tak zrobił, choć mam elektrykę + kominek, ale w drewnianym stropie ponoć kable nie bałdzo. Spałem kiedyś w sypialni z podłogówką i było b. miło, zwłaszcza jak rano człowiek nogą nie trafił w bambosza :lol:

Względem ogrzewania to tak zaobserwowałem, że komfort odczuwalny subiektywnie jest wprost proporcjonalny do powierzchni grzewczej i odwrotnie do różnicy temperatur między grzejnikiem a pomieszczeniem. Czyli podłogówka jest bliższa temu ideałowi niż kaloryfery, o kominku nie wspomnę ;)