cieszynianka 15.12.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Mam pytanie - jak w warunkach instalacji 100% podłogówki załatwiane sa kwestie regulacji ciepła w poszczególnych pomieszczeniach? Przy kaloryferach to proste - mogą byc zawory termostatyczne. A co do podłogówki. Bo chyba nie należy zakładać, że wszędzie z definicji bedziemy mieli równy rozkład temperatury. Jeśli chcesz mieć możliwość niezależnego regulowania temperatury w każdym pomieszczeniu bez ingerowania w całość, to dajesz do każdego pomieszczenia termostaty. Własnie tak zrobiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 15.12.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Mam pytanie - jak w warunkach instalacji 100% podłogówki załatwiane sa kwestie regulacji ciepła w poszczególnych pomieszczeniach? Przy kaloryferach to proste - mogą byc zawory termostatyczne. A co do podłogówki. Bo chyba nie należy zakładać, że wszędzie z definicji bedziemy mieli równy rozkład temperatury. Jeśli chcesz mieć możliwość niezależnego regulowania temperatury w każdym pomieszczeniu bez ingerowania w całość, to dajesz do każdego pomieszczenia termostaty. Własnie tak zrobiliśmy Na podłogówce? Po jakim czasie jest reakcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.12.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Jak się pewnie już orientujesz podłogówka ma sporą bezwładność w porównaniu z tradycyjnym ogrzewaniem. Ale podniesienie temperatury na kilkudniowy pobyt gości w nieużywanym normalnie pokoju nie powoduje konieczności podniesienia temperatury w pozostałych pomieszczeniach, ani mieszania w przepływach. Podobnie w okresie przejściowym istnieje możliwość utrzymania określonej temperatury w łazienkach bez bawienia się (które jak napisałeś trwa kilka dni) w regulowanie przepływów. A wtedy temperatury zmieniają się co kilka dni Mam nadzieję, że kumasz o czym piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.12.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Mam pytanie - jak w warunkach instalacji 100% podłogówki załatwiane sa kwestie regulacji ciepła w poszczególnych pomieszczeniach? Przy kaloryferach to proste - mogą byc zawory termostatyczne. A co do podłogówki. Bo chyba nie należy zakładać, że wszędzie z definicji bedziemy mieli równy rozkład temperatury. Jeśli chcesz mieć możliwość niezależnego regulowania temperatury w każdym pomieszczeniu bez ingerowania w całość, to dajesz do każdego pomieszczenia termostaty. Własnie tak zrobiliśmy Na podłogówce? Po jakim czasie jest reakcja? Po kilku godzinach najpóżniej, a nie po kilku dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 15.12.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Kumam kumam. Tylko my piszemy o dwóch różnych urządzeniach: 1. termostacie którego zadaniem jest automatyczne utrzymywanie zadanej temperatury2. zwykłym zaworze którym można ręcznie skorygować nastaw rozdzielacza - bez konieczności otwierania skrzynki. Owszem głowica termostatyczna może pełnić funkcję zaworu, tylko po co tyle płacić - skoro jej podstawowa funkcja nie będzie wykorzystywana. Z drugiej strony głowica jest estetyczna - nie wiem czy można gdzieś kupić tak ładne zawory. Gdzie masz zainstalowane te głowice ? w skrzynce z rozdzielaczami czy gdzieś w bardziej wygodnym miejscu? Ja kupiłem rozdzielacz z zaworami do głowic, ale zamiast głowic mam tam takie plastikowe nakrętki którymi można obwód zamknąć, lub otworzyć - niezależnie od regulowadełka. Głowica w tym miejscu - nie ! siłownik z głowicą na kapilarze owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.12.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Kumam kumam. Tylko my piszemy o dwóch różnych urządzeniach: 1. termostacie którego zadaniem jest automatyczne utrzymywanie zadanej temperatury 2. zwykłym zaworze którym można ręcznie skorygować nastaw rozdzielacza - bez konieczności otwierania skrzynki. Owszem głowica termostatyczna może pełnić funkcję zaworu, tylko po co tyle płacić - skoro jej podstawowa funkcja nie będzie wykorzystywana. Z drugiej strony głowica jest estetyczna - nie wiem czy można gdzieś kupić tak ładne zawory. Gdzie masz zainstalowane te głowice ? w skrzynce z rozdzielaczami czy gdzieś w bardziej wygodnym miejscu? Ja kupiłem rozdzielacz z zaworami do głowic, ale zamiast głowic mam tam takie plastikowe nakrętki którymi można obwód zamknąć, lub otworzyć - niezależnie od regulowadełka. Głowica w tym miejscu - nie ! siłownik z głowicą na kapilarze owszem. W skrzynkach termostaty nie spełniałyby swojej roli, bo mierzyłyby temperaturę w skrzynce, a nie w pomieszczeniu. Skrzynki są 2 na cały dom, a pomieszczeń dużo. Pozatym termostat mierzy temperaturę w danym pomieszczeniu, więc w nim musi się znajdować. Termostaty są umieszczone w każdym pomieszczeniu na ścianie, w jak najmniej widocznym miejscu, na wysokości ok 120 cm od podłogi, a wyglądają mniej więcej jak wyłącznik światła, z tym, że mają pokrętełko ze skalą temperatury. To ustrojstwo jest połączone za pomocą kabla z siłownikiem w skrzynce, odpowiadającym za otwieranie i zamykanie przepływu wody dla danego pomieszczenia, jeśli będzie taka potrzeba (tzn. w pomieszczeniu temperatura spadnie, albo wzrośnie w stosunku do zadanej). Oprócz tego jest też pogodówka, która ma wyprzedzać "myślenie" systemu. Co do wykorzystania tego ustrojstwa, to jestem pewna, że nie mam tego nadaremnie. Sprawdzali to wcześniej inni. Najdłużej użytkujący takie rozwiązanie znajomi, cieszą się nim już 12 lat Dlaczego więc ja nie mam się nim cieszyć, jak tylko wreszcie zamieszkam Gdybym nie miała opinii osób, które znam, nie wiem czy bym się na to decydowała Wiele pomysłów budowlanych czerpaliśmy od znanych nam użytkowników, bo lepiej uczyć się na cudzych błędach, niż na swoich, przynajmniej na budowie, bo to drogie eksperymenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 16.12.2008 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 I wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 16.12.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Właśnie owe termostaty i ich położenie były sednem mojego pytania. Termostat w skrzynce reguluje po prostu temp w skrzynce. To co pisze cieszynianka rozwiązuje temat, ale chyba też dodatkowo kosztuje (termastat, okablowanie, siłownik). Ja juz zbudowałem dom i mam ogrzewanie mieszane. Doceniam zalety podłogówki, ale bardzo mnie zaskakuja opinie, że jest to "nie droższe" od kaloryferów. Może jeśli ktoś idzie mocno po bandzie i odpuszcza jakieś elementy sterowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.12.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Orientujecie się może w koszcie jednego takiego zestawy czyli zawór termostatyczny na listwie i regulator pokojowy? Okablowanie to chyba aż tyle nie kosztuje co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 16.12.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 a ja mam termostaty w skrzynce, ktore biorą temp z powrotu a nie ze skrzynki. ciekawe czy sie przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.12.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 a ja mam termostaty w skrzynce, ktore biorą temp z powrotu a nie ze skrzynki. ciekawe czy sie przydadzą. Czyżby RTL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 16.12.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 co to rtl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.12.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 To jest zawór termostatyczny montowany na powrocie ,są "magicy" co robią tak całą podłogówkę! Wiem że to nie jest dobre rozwiązanie, chyba że masz coś innego,zapodaj fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 16.12.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 to są zawory, montowane na powrocie każdej pętli. takie trochęmniejsze od zaworów na kaloryferach.w sumie bedzie ich 10stuk.wszystkie w skrzynkach. ale z tego co pisze ged, wynika,ze to zbytek łaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 16.12.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Podłogówka absolutnie wszędzie. Kaloryfery się nie opłaca. Przykład: Do kaloryferów w systemie rozdzielaczowym potrzeba wszystkiego tego samego co do podłogówki; styro, folie, wylewki, rozdzielacz. W pomieszczeniu +- 35m2 mam +-180m rurki WAWIN po 3 zł, kupowałem na fakturę. Kto mi powie, że za 540 zł kupie kaloryfery do takiego pomieszczenia? Fakt mieszacz z siłownikiem za 6 stówek na całą instalację, ale nie mam ani jednej głowicy z termoregulatorem. Jednym słowem: jeśli się samemu zrobi, to podłogówka wychodzi dwa razy taniej. No ale sprawa chyba tak samo dotyczy ogrzewania ściennego. Ceny dużych kaloryferów są naprawdę wysokie a umieszczenie na ścianie kilkudziesięciu metrów rurki to żadna sztuka. Aż się dziwię że ogrzewanie ścienne jest tak mało popularne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 16.12.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Może sie nie znam na specyfice tych elementów, ale zawór termostatyczny mierzy temperaturę otoczenia, w którym sie znajduje. Więc nawet jeśli jest umieszczony w skrzynce na powrocie to i tak stabilizuje temperaturę w skrzynce, dławiąc przepływ na porwocie. Wychodzi na to samo. Jeśli zaś te zawory "mierzą" temperaturę wody w podłogówce to i tak stabilizują temperaturę tej wody a nie pomieszczenia. Zwiazek pomiędzy temperaturą powrotu a temperatura pomieszczenia oczywiście jakiś jest, ale wg mnie trudno go określić. To zależy też np od prędkości przepływu wody w podłogówce, a ten sie pewnie zmienia, skoro wszędzie w instalacji macie zmienne dławienie na zaworach termostatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 16.12.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 załóżmy, że dom jest dobrze zaizolowany. więc zapotrzebowanie na ciepło na m2 jest w kazdym pomieszczeniu takie samo. pętle są policzone prawidłowo. wtedy puszczamy wodę o tej samej temp wszędzie i wszędzie mamy tę samą temp. a co jesli, pętle nie są idealnie policzone. jeśli przy otwartych zaworach jedne pomieszczenia są cieplejsze inne zimniejsze? wtedy wpuszczamy wodę o takiej temp., która w naziemniejszym pomieszczeniu ustali ządaną temp. pozostałe pomieszczenia przykręcamy tak długo,aż uzyskamu żadane temp. w nich. wszystko gra dopóki nie wyjdzie słonce i ogrzeje salon i kuchnię. pozostałe nie. wtedy w salonie zrobi się gorąco. moze wtedy sprawdzi się zawór termostat. na koncu pętli. zdławi przepływ, lub go zamknie w nasłonecznionych pomieszczeniach. wtedy do pozostałych zwiększy si,e przepływ ale tam zawory również zdławią. czy to zadziała? zobaczymy za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.12.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Najprawdopodobniej jest to rozwiązanie tego typu:http://www.sankom.pl/download/dk/documentation/oventrop/prospekty/unibox.pdf Co ciekawe moduł może być równocześnie odpowietrznikiem instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 16.12.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Orientujecie się może w koszcie jednego takiego zestawy czyli zawór termostatyczny na listwie i regulator pokojowy? Okablowanie to chyba aż tyle nie kosztuje co? Siłowniki termoelektryczne kupisz po 40-120 zł, po jednej sztuce na każdą pętlę. Aby nie ciągnąć kabli, możesz sobie do każdego pomieszczenia wstawić termostat bezprzewodowy, koszt 90 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 16.12.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 O, dla takiego rozwiazania jak załaczył sSiwy12 to juz szacuneczek. To reguluje rzeczywiście temperaturę w pomieszczeniu tak jak zawór termostatyczny w kaloryferze. Chyba jest tez tańsze od rozwiazań z czujnikami i siłownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts