Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka -cały dom czy tylko dół.

Recommended Posts

NJerzy kupowałeś to do siebie?

Jak tak to czy te ceny to już komplet z czujnikiem?

Mam stan surowy i mogę sobie połączyć każde pomieszczenie z kotłownią,potem tylko podepnę!

Ale jakoś nie mogę znaleźć tego w necie :roll:

O, dla takiego rozwiazania jak załaczył sSiwy12 to juz szacuneczek. To reguluje rzeczywiście temperaturę w pomieszczeniu tak jak zawór termostatyczny w kaloryferze. Chyba jest tez tańsze od rozwiazań z czujnikami i siłownikami.

Coś mi się wydaje że o wiele droższe :evil:

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wracając do tematu :D :

Interesuje mnie też jak się ma podłogówka do centrali wentylacyjnej z rekuperacją,bo też chciałbym mieć czyste i świeże powietrze w domu.Jak macie rozwiązaną regulację w poszczególnych pomieszczeniach czy tylko regulator w pomieszczeniu reprezentacyjnym?

U nas będzie zarówno podłogówka (ogrzewanie PC) jak i wentylacja mech. Jeśli zdecydujesz się dodatkowo na GWC to będziesz miał mniejsze zapotrzebowanie na ciepło - można rzadziej rozmieścić rurki od podłogówki.

My na termostaty się w końcu nie zdecydowaliśmy, będziemy próbować regulować temperaturę na przepływach.

Na podłogę na parterze kładziemy gres, u góry panele laminowane na podkładzie do podlogówki - taki niebieski z dziurkami (podłoga pływająca), w dwóch pomieszczeniach będzie wykładzina dywanowa - przystosowana do ogrzewania podłogowego.

Jak to wszystko będzie działać okaże się w następną zimę :D

załóżmy, że dom jest dobrze zaizolowany.

więc zapotrzebowanie na ciepło na m2 jest w kazdym pomieszczeniu takie samo. pętle są policzone prawidłowo.

wtedy puszczamy wodę o tej samej temp wszędzie i wszędzie mamy tę samą temp.

a co jesli, pętle nie są idealnie policzone. jeśli przy otwartych zaworach jedne pomieszczenia są cieplejsze inne zimniejsze?

wtedy wpuszczamy wodę o takiej temp., która w naziemniejszym pomieszczeniu ustali ządaną temp.

pozostałe pomieszczenia przykręcamy tak długo,aż uzyskamu żadane temp. w nich.

Wszystko prawda.

wszystko gra dopóki nie wyjdzie słonce i ogrzeje salon i kuchnię.

pozostałe nie.

wtedy w salonie zrobi się gorąco.

moze wtedy sprawdzi się zawór termostat. na koncu pętli. zdławi przepływ, lub go zamknie w nasłonecznionych pomieszczeniach.

wtedy do pozostałych zwiększy si,e przepływ ale tam zawory również zdławią.

czy to zadziała? zobaczymy za rok.

Zadziała, ale za późno. O 13 będzie za gorąco - zawór zamknie pętlę. Płyta straci temperaturę do godz. 19, ale zanim będzie 19 słoneczko zajdzie i zawór się otworzy - przy masywnym budynku uzyskana różnica temperatury będzie znikoma, na zamknięcie pętli zareaguje kocioł, a on nie lubi zmian.

Mam stan surowy i mogę sobie połączyć każde pomieszczenie z kotłownią,potem tylko podepnę!

O, dla takiego rozwiazania jak załaczył sSiwy12 to juz szacuneczek. To reguluje rzeczywiście temperaturę w pomieszczeniu tak jak zawór termostatyczny w kaloryferze. Chyba jest tez tańsze od rozwiazań z czujnikami i siłownikami.

Coś mi się wydaje że o wiele droższe :evil:

Cena w zależności od rodzaju i spełnianych funkcji od 300,- do 600,- za 1 szt.

Szczegóły i cennik na http://www.oventrop.pl

Orientujecie się może w koszcie jednego takiego zestawy czyli zawór termostatyczny na listwie i regulator pokojowy?

Okablowanie to chyba aż tyle nie kosztuje co? :wink:

Mogę powiedzieć po ile były moje. Kupiłam z firmy Kan-THERM (z tego mam całe ogrzewanie) siłowniki chyba po 98 zł/szt., a termostaty (elektroniczne) po 81 zł/szt. Na każdej pętli musi być osobny siłownik, natomiast dwoma obwodami może sterować 1 termostat.Tak (po 2 sekcje) mamy w salonie i w garażu. Koszt kabli w porównaniu do instalacji - żaden, zwykły kabelek, o ile dobrze pamiętam 3x1,5.

Pilnuj tylko, żeby każde pomieszczenie zrobili Ci na osobnej sekcji!!!!!!!!!!! Znam przypadek, gdzie przedpokój w łazienkę (bo były obok) zrobili na jednej i albo w łazience mają za zimno, albo w przedpokoju za ciepło :o

:wink:

Tak, ale jeszcze nie zamontowałem, na razie chodzi na samej pogodówce.

Każdy typowy termostat pomieszczeniowy ma czujnik temperatury wewnątrz.

Dziwne, może za daleko szukasz ???

siłowniki:

http://www.allegro.pl/item498590998_universa_silowniki_termoelektryczne.html

Termostatów sam znajdziesz około mnóstwo :-)

Można trafić na takie:

http://www.allegro.pl/item468284304_termostat_bezprzewodowy_regulator_temperatury_gwar.html

Tak, ale jeszcze nie zamontowałem, na razie chodzi na samej pogodówce.

Każdy typowy termostat pomieszczeniowy ma czujnik temperatury wewnątrz.

Dziwne, może za daleko szukasz ???

siłowniki:

http://www.allegro.pl/item498590998_universa_silowniki_termoelektryczne.html

Można trafić na takie:

http://www.allegro.pl/item468284304_termostat_bezprzewodowy_regulator_temperatury_gwar.html

Może się mylę, ale wydaje mi się, że ten termostat bezprzewodowy z aukcji służy do sterowania całym kotłem, na podstawie pomiaru temperatury z jednego,wybranego, tzw. "reprezentacyjnego" pomieszczenia. Stąd tyle możliwości programowania. Do wprowadzania zmian bierze pod uwagę temperaturę z tego pomieszczenia, w którym się aktualnie znajduje.

Jeśli się mylę, to mnie wyprostujcie :roll:

No właśnie jak to jest :roll:

W innym wątku była dyskusja na ten temat i zdania były podzielone. Niektórzy użytkownicy nie mający kaloryfera pod połaciowym mówili, że nie ma żadnych z tego powodu boleści, a inni mówili że się im na oknie wykrapla wilgoć, z powodu braku kaloryfera pod oknem. Może to głównie sprawa wentylacji, a nie jedynie kaloryfera w tym miejscu :roll:

Bo jeśli musi być połaciówka z kaloryferem, to mam zonka :oops:

U nas dwa okna w szczycie dachu, po dwóch stronach kalenicy ładnie z góry doświetlają klatkę schodową :lol:

Na razie nic się złego nie dzieje.

Ciekawe jak po zamieszkaniu :-?

Każdy typowy termostat pomieszczeniowy ma czujnik temperatury wewnątrz

Zaraz bo się pogubiłem!

TEN SIŁOWNIK przykręcam do listwy na powrocie tak?

Na rozdzielaczu, na powrocie, zamiast ręcznego pokrętła. Tyle sztuk, ile pętli.

A czujnik temp. w pomieszczeniu ?

Raczej cały termostat, ciężko trafić takie które mają czujnik osobno na kabelku. Nawet jeśli kupisz taki z czujnikiem zewnętrznym, to i tak zaleca się jak najkrótszy kabel do czujnika.

Można trafić na takie:

Może się mylę, ale wydaje mi się, że ten termostat bezprzewodowy z aukcji służy do sterowania całym kotłem, na podstawie pomiaru temperatury z jednego,wybranego, tzw. "reprezentacyjnego" pomieszczenia. Stąd tyle możliwości programowania. Do wprowadzania zmian bierze pod uwagę temperaturę z tego pomieszczenia, w którym się aktualnie znajduje.

Jeśli się mylę, to mnie wyprostujcie :roll:

Termostat jak każdy inny, sterować może czymkolwiek - kotłem, zaworem, wiatraczkiem itp itd.

Mierzy on sobie temperaturę tam gdzie się znajduje, i jak mu zimno to każe grzać, a jak mu ciepło to nie każe grzać - i tyle.

Możesz mu też kazać zrobić odwrotnie :-) :-) :-) :-) :-) :-)

W celach reklamowych większość termostatów ma nawtykane pełno różnych zbędnych guvnolitów z których prawie nikt nie korzysta - i to jest to całe programowanie.

Kłopot taki z tymi termostatami i siłownikami, że procują dwustanowo, albo pętla na full, albo ją zamyka. Ja mam na rozdzielaczu przewidziane zainstalowanie siłownika na zasilaniu, a nie na powrocie. Na powrocie mam bardzo precyzyjne zaworki do regulacji przepływów.

Podłogówka absolutnie wszędzie. Kaloryfery się nie opłaca. Przykład: Do kaloryferów w systemie rozdzielaczowym potrzeba wszystkiego tego samego co do podłogówki; styro, folie, wylewki, rozdzielacz. W pomieszczeniu +- 35m2 mam +-180m rurki WAWIN po 3 zł, kupowałem na fakturę. Kto mi powie, że za 540 zł kupie kaloryfery do takiego pomieszczenia? Fakt mieszacz z siłownikiem za 6 stówek na całą instalację, ale nie mam ani jednej głowicy z termoregulatorem. Jednym słowem: jeśli się samemu zrobi, to podłogówka wychodzi dwa razy taniej.

Jeśli się samemu zrobi :) ale jeśli się komuś zleci to wychodzi 1/3 drożej.

Na przykładzie mojego domu to 15 tyś. więcej.

witam

ja mam zrobione ogrzewanie podłogowe w całym domu

wszystkim polecam takie rozwiązanie

nie posiadam żadnych skomplikowanych układów regulujących temperature w pomieszczeniach tylko termostat pokojowy w odpowiednim pomieszczeniu który steruje doprowadzeniem (lub nie ) ciepła do domu

pętle były odpowiednio zaprojektowane

przy pierwszym uruchomieniu wyregulowałem przepływy dławiąc na powrocie

teraz jedynie zmieniam jak potrzeba temperaturę zasilania (gdy przychodzą fest mrozy) i tyle

dodać należy że nie każdy dom jest taki sam i to co u mnie jest dobrym rozwiązaniem u innych może się kompletnie nie sprawdzić

pozdrawiam

witam

ja mam zrobione ogrzewanie podłogowe w całym domu

wszystkim polecam takie rozwiązanie

nie posiadam żadnych skomplikowanych układów regulujących temperature w pomieszczeniach tylko termostat pokojowy w odpowiednim pomieszczeniu który steruje doprowadzeniem (lub nie ) ciepła do domu

pętle były odpowiednio zaprojektowane

przy pierwszym uruchomieniu wyregulowałem przepływy dławiąc na powrocie

teraz jedynie zmieniam jak potrzeba temperaturę zasilania (gdy przychodzą fest mrozy) i tyle

dodać należy że nie każdy dom jest taki sam i to co u mnie jest dobrym rozwiązaniem u innych może się kompletnie nie sprawdzić

pozdrawiam

Sprawdzi się u każdego tylko musi być spełniony jeden warunek : Dobrze policzone pętle !

I takie coś mi się bardziej podoba, ged czyli głowica termostatyczna z kapilarą i do tego termostat w pokoju a na powrocie zawory dławiące?