ged 18.12.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 ... ged czyli głowica termostatyczna z kapilarą i do tego termostat w pokoju a na powrocie zawory dławiące? Nie do końca... Ja kupiłem rozdzielacz firmy KAN z zaworami do głowic, lub siłowników na górze (zasilanie) i precyzyjnymi stożkowymi zaworami na dole (powrót) - kupiłem taki na wszelki wypadek gdyby mi przyszło kiedyś do głowy zamontować głowice, lub siłowniki. Zawór do siłownika/głowicy to jeden element, siłownik/głowica to drugi, a termostat to trzeci - aby wszystko działało. Sam zawór bez reszty również działa, mogę go zakręcić ręcznie i zamykam pętlę bez konieczności kręcenia zaworkiem regulacyjnym na dole (cały czas mam na myśli zasilanie, a nie dławienia powrotu). cieszynianka podała doskonały przykład zastosowania siłownika z termostatem - w przypadku gdy jakieś pomieszczenie jest używane sporadycznie, np pokoje gościnne - można na termostacie ustawić minimalną temperaturę, a gdy mają być goście - kilkanaście godzin wcześniej podkręca się termostatem temperaturę bez konieczności zaglądania do skrzynki z rozdzielaczem. Głowica termostatyczna z kapilarą - ... siłownik i termostat elektroniczny wydaje się lepszym i tańszym rozwiązaniem, ale nie ma to znaczenia np. w moim przypadku, bo mając zawory do nich dostosowane mogę zdecydować i kupić później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 18.12.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Kłopot taki z tymi termostatami i siłownikami, że procują dwustanowo, albo pętla na full, albo ją zamyka. W praktyce wystarcza, jeśli tylko termostat nie ma nadmiernej histerezy. Ja mam na rozdzielaczu przewidziane zainstalowanie siłownika na zasilaniu, a nie na powrocie. Na powrocie mam bardzo precyzyjne zaworki do regulacji przepływów. To tylko kwestia do której belki podepnie się zasilanie, a do której powrót - u mnie wyszło tak że na zasilaniu mam przepływomierze - są one jednocześnie zaworkami dokładnej regulacji przepływów, a zawory pod siłowniki na belce powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.12.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Termostatów sam znajdziesz około mnóstwo Można trafić na takie: http://www.allegro.pl/item468284304_termostat_bezprzewodowy_regulator_temperatury_gwar.html Może się mylę, ale wydaje mi się, że ten termostat bezprzewodowy z aukcji służy do sterowania całym kotłem, na podstawie pomiaru temperatury z jednego,wybranego, tzw. "reprezentacyjnego" pomieszczenia. Stąd tyle możliwości programowania. Do wprowadzania zmian bierze pod uwagę temperaturę z tego pomieszczenia, w którym się aktualnie znajduje. Jeśli się mylę, to mnie wyprostujcie Termostat jak każdy inny, sterować może czymkolwiek - kotłem, zaworem, wiatraczkiem itp itd. Mierzy on sobie temperaturę tam gdzie się znajduje, i jak mu zimno to każe grzać, a jak mu ciepło to nie każe grzać - i tyle. Możesz mu też kazać zrobić odwrotnie W celach reklamowych większość termostatów ma nawtykane pełno różnych zbędnych guvnolitów z których prawie nikt nie korzysta - i to jest to całe programowanie. Wydawało mi się, że są różne rodzaje termostatów ze względu na ich przeznaczenie i stąd jedne muszą mieć pewne funkcje, których inne nie potrzebują Podobnie jak termometry inne do mierzenia temperatury ciała, a inne za okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R.A.F. 18.12.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 A jak Wam się użytkuje podłogówka z drewnem? Nie rozsycha się? Nie ma problemów? Chciałbym położyć podłogówkę na parterze. Powiedzcie jakie macie panele i podkłady pod nie. Ostatnio jak byłem w hurtowni to powiedziano mi, że na podłogówkę daje się normalne panele, najlepiej te 7mm i cieńki tekturowy podkład. O kleju nic nie mówili. Np. deska barlinecka ma 14mm grubości i wiadomo, że podłoga będzie miała wyższą bezwładność niż panel o grubości 7mm. Pozatym deska może się rozsychać i trzeba dać dodatkowy czujnik w podłodze a to już komplikuje sprawę. To opinia sprzedawcy ale z tą grubością to coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 18.12.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Sprzedawca powie wszystko aby sprzedać. Ja robię parkiet 15 mm wszędzie - nawet w łazience Za jakieś półtora roku będę wiedział czy zbłądziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 18.12.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Chciałbym położyć podłogówkę na parterze. Powiedzcie jakie macie panele i podkłady pod nie. Ostatnio jak byłem w hurtowni to powiedziano mi, że na podłogówkę daje się normalne panele, najlepiej te 7mm i cieńki tekturowy podkład. To samo doradzał mi pracownik Kronopolu (nie sprzedawca). Jastrych pod tekturę musi być bardzo równy. Ponoć przy okazji lepiej akustycznie. O kleju nic nie mówili. Producenci paneli zabraniają kleić. Np. deska barlinecka ma 14mm grubości i wiadomo, że podłoga będzie miała wyższą bezwładność niż panel o grubości 7mm. Można to nadgonić sterowaniem - nieco wyższa temperatura zasilania i jej obniżenie po osiągnięciu założonej temp. podłogi/powietrza. Pozatym deska może się rozsychać i trzeba dać dodatkowy czujnik w podłodze a to już komplikuje sprawę. Komplikacja niewielka, ale tak naprawdę to jeśli masz z 15 cm styropianu na ścianach to nie przegrzejesz podłogi i termostat dwuczujnikowy niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek49 18.12.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 A co z np. dywanami na podłogówce, jeżeli opcja tylko z podłogówką to czy w pokoju przez dywan nastąpi ogrzewanie pomieszczenia? A w korytażu na płytkach gdy położymy chodnik to w tym miejscu będzie ogrzewanie czy nastąpi coś w rodzaju izolatora? Pomińmy kwestie poco dywan jeżeli tego typu ogrzewanie, pytanie jak wtedy wygląda ogrzewanie czy to stanowi problem czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 19.12.2008 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Witam Dyskusja się ładnie rozwinęła.Co do wykładzin to wydaje mi się że są wykładziny takie bez podkładu filcowego ona pewnie dobrze przepuszcza ciepło.Po co komu dywan jak się ma ciepłą podłogę ? No chyba że ktoś lubi ale w tym przypadku jest coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 19.12.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 odnośnie paneli ( klejenia lub nie ) są dwie szkoły:http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,73936,2652080.htmli jeszcze taka uwaga ...logiczne , że nie mogą być za grube ( inaczej przewodzą ) ale istotna jest też długość ..są różne i długie np. Kronopol też i dlatego przy tych długich nie jest zalecane klejenie . Dywany dodatkowo tłumią przewodzenie .To tak jakby dodać do drewna jeszcze jedną warstwę . W wątku o PC podawałam kiedyś tabelkę przewodzenia różnych materiałów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 19.12.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Przy analizie celowości połozenia wykładzin i dywanów warto być może rozważyć, co bedzie wtedy, gdy podłogówka NIE GRZEJE, czyli w lecie. Jeśli zadbacie o dobra przenikalność cieplną podłogi, żeby podłogówka miała łatwiej grzać, to potem w lecie może Wam być zimnawo w stopy. A podłogówka raczej nie służy do ogrzewania stóp tylko pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.12.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Zgadzam się! Wszelkie wykładziny i dywaniki trzeba uwzględnić przy projektowaniu ! Kiedyś się zastanawiałem nad tym że prze większą część roku podłoga jest zimna a to do przyjemności nie należy Chyba że po okresie grzewczym dywany zwinąć i na strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 19.12.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Chyba że po okresie grzewczym dywany zwinąć i na strych ja bym zrobiła odwrotnie ( bo przecież podłoga jest ciepła i grzeje ) ew. miałbym cały czas .......zależy jeszcze na czym , jeden uważa , że na drewnie nie ma potrzeby dywanów bo jest ciepłe samo w sobie a drugi lubi i ma niezależnie czy kamień czy drewno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.12.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 A no miało być odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts