Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka -cały dom czy tylko dół.

Recommended Posts

... ged czyli głowica termostatyczna z kapilarą i do tego termostat w pokoju a na powrocie zawory dławiące?

Nie do końca... Ja kupiłem rozdzielacz firmy KAN z zaworami do głowic, lub siłowników na górze (zasilanie) i precyzyjnymi stożkowymi zaworami na dole (powrót) - kupiłem taki na wszelki wypadek gdyby mi przyszło kiedyś do głowy zamontować głowice, lub siłowniki.

Zawór do siłownika/głowicy to jeden element, siłownik/głowica to drugi, a termostat to trzeci - aby wszystko działało. Sam zawór bez reszty również działa, mogę go zakręcić ręcznie i zamykam pętlę bez konieczności kręcenia zaworkiem regulacyjnym na dole (cały czas mam na myśli zasilanie, a nie dławienia powrotu).

cieszynianka podała doskonały przykład zastosowania siłownika z termostatem - w przypadku gdy jakieś pomieszczenie jest używane sporadycznie, np pokoje gościnne - można na termostacie ustawić minimalną temperaturę, a gdy mają być goście - kilkanaście godzin wcześniej podkręca się termostatem temperaturę bez konieczności zaglądania do skrzynki z rozdzielaczem.

Głowica termostatyczna z kapilarą - ... siłownik i termostat elektroniczny wydaje się lepszym i tańszym rozwiązaniem, ale nie ma to znaczenia np. w moim przypadku, bo mając zawory do nich dostosowane mogę zdecydować i kupić później.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kłopot taki z tymi termostatami i siłownikami, że procują dwustanowo, albo pętla na full, albo ją zamyka.

W praktyce wystarcza, jeśli tylko termostat nie ma nadmiernej histerezy.

Ja mam na rozdzielaczu przewidziane zainstalowanie siłownika na zasilaniu, a nie na powrocie. Na powrocie mam bardzo precyzyjne zaworki do regulacji przepływów.

To tylko kwestia do której belki podepnie się zasilanie, a do której powrót - u mnie wyszło tak że na zasilaniu mam przepływomierze - są one jednocześnie zaworkami dokładnej regulacji przepływów, a zawory pod siłowniki na belce powrotu.

Termostatów sam znajdziesz około mnóstwo :-)

Można trafić na takie:

http://www.allegro.pl/item468284304_termostat_bezprzewodowy_regulator_temperatury_gwar.html

Może się mylę, ale wydaje mi się, że ten termostat bezprzewodowy z aukcji służy do sterowania całym kotłem, na podstawie pomiaru temperatury z jednego,wybranego, tzw. "reprezentacyjnego" pomieszczenia. Stąd tyle możliwości programowania. Do wprowadzania zmian bierze pod uwagę temperaturę z tego pomieszczenia, w którym się aktualnie znajduje.

Jeśli się mylę, to mnie wyprostujcie :roll:

Termostat jak każdy inny, sterować może czymkolwiek - kotłem, zaworem, wiatraczkiem itp itd.

Mierzy on sobie temperaturę tam gdzie się znajduje, i jak mu zimno to każe grzać, a jak mu ciepło to nie każe grzać - i tyle.

Możesz mu też kazać zrobić odwrotnie :-) :-) :-) :-) :-) :-)

W celach reklamowych większość termostatów ma nawtykane pełno różnych zbędnych guvnolitów z których prawie nikt nie korzysta - i to jest to całe programowanie.

Wydawało mi się, że są różne rodzaje termostatów ze względu na ich przeznaczenie i stąd jedne muszą mieć pewne funkcje, których inne nie potrzebują :roll:

Podobnie jak termometry inne do mierzenia temperatury ciała, a inne za okno.

:wink:

A jak Wam się użytkuje podłogówka z drewnem? Nie rozsycha się? Nie ma problemów?

Chciałbym położyć podłogówkę na parterze. Powiedzcie jakie macie panele i podkłady pod nie. Ostatnio jak byłem w hurtowni to powiedziano mi, że na podłogówkę daje się normalne panele, najlepiej te 7mm i cieńki tekturowy podkład. O kleju nic nie mówili. Np. deska barlinecka ma 14mm grubości i wiadomo, że podłoga będzie miała wyższą bezwładność niż panel o grubości 7mm. Pozatym deska może się rozsychać i trzeba dać dodatkowy czujnik w podłodze a to już komplikuje sprawę. To opinia sprzedawcy ale z tą grubością to coś w tym jest

Chciałbym położyć podłogówkę na parterze. Powiedzcie jakie macie panele i podkłady pod nie. Ostatnio jak byłem w hurtowni to powiedziano mi, że na podłogówkę daje się normalne panele, najlepiej te 7mm i cieńki tekturowy podkład.

To samo doradzał mi pracownik Kronopolu (nie sprzedawca). Jastrych pod tekturę musi być bardzo równy. Ponoć przy okazji lepiej akustycznie.

O kleju nic nie mówili.

Producenci paneli zabraniają kleić.

Np. deska barlinecka ma 14mm grubości i wiadomo, że podłoga będzie miała wyższą bezwładność niż panel o grubości 7mm.

Można to nadgonić sterowaniem - nieco wyższa temperatura zasilania i jej obniżenie po osiągnięciu założonej temp. podłogi/powietrza.

Pozatym deska może się rozsychać i trzeba dać dodatkowy czujnik w podłodze a to już komplikuje sprawę.

Komplikacja niewielka, ale tak naprawdę to jeśli masz z 15 cm styropianu na ścianach to nie przegrzejesz podłogi i termostat dwuczujnikowy niepotrzebny.

A co z np. dywanami na podłogówce, jeżeli opcja tylko z podłogówką to czy w pokoju przez dywan nastąpi ogrzewanie pomieszczenia? A w korytażu na płytkach gdy położymy chodnik to w tym miejscu będzie ogrzewanie czy nastąpi coś w rodzaju izolatora? Pomińmy kwestie poco dywan jeżeli tego typu ogrzewanie, pytanie jak wtedy wygląda ogrzewanie czy to stanowi problem czy nie?

odnośnie paneli ( klejenia lub nie ) są dwie szkoły:

http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,73936,2652080.html

i jeszcze taka uwaga ...logiczne , że nie mogą być za grube ( inaczej przewodzą ) ale istotna jest też długość ..są różne i długie np. Kronopol też i dlatego przy tych długich nie jest zalecane klejenie .

Dywany dodatkowo tłumią przewodzenie .To tak jakby dodać do drewna jeszcze jedną warstwę .

W wątku o PC podawałam kiedyś tabelkę przewodzenia różnych materiałów ...

Przy analizie celowości połozenia wykładzin i dywanów warto być może rozważyć, co bedzie wtedy, gdy podłogówka NIE GRZEJE, czyli w lecie. Jeśli zadbacie o dobra przenikalność cieplną podłogi, żeby podłogówka miała łatwiej grzać, to potem w lecie może Wam być zimnawo w stopy. A podłogówka raczej nie służy do ogrzewania stóp tylko pomieszczeń.

Zgadzam się!

Wszelkie wykładziny i dywaniki trzeba uwzględnić przy projektowaniu !

Kiedyś się zastanawiałem nad tym że prze większą część roku podłoga jest zimna a to do przyjemności nie należy :-?

Chyba że po okresie grzewczym dywany zwinąć i na strych :wink:

Chyba że po okresie grzewczym dywany zwinąć i na strych

ja bym zrobiła odwrotnie :wink: ( bo przecież podłoga jest ciepła i grzeje ) ew. miałbym cały czas .......zależy jeszcze na czym , jeden uważa , że na drewnie nie ma potrzeby dywanów bo jest ciepłe samo w sobie a drugi lubi i ma niezależnie czy kamień czy drewno .