Asik84 14.12.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 od rodziców na drodze darowizny otrzymałam działkę, chciałabym narzeczonego uczynić współwłaścicielem działki, a za tym idzie budowy domku która niebawem nastąpi. Czy korzystniej(taniej) jest teraz uczynic go współwłascicielem działki a skoro zostałby współwłascicielem to budowa byłaby równiez na niego i łatwiej było by dostać kredyt, czy poczekać rok i po slubie spisać intercyze o przeniesieniu majątku do współwłasności? Tylko że za rok bedzie na tej działce stał domek w stanie surowym otwartymCzy taniej teraz uczynić obcą osobę współwłascicielem działki?Czy intercyza będzie tańsza?(wówczas majątek wnoszony do współwłasności będzie 200%większy od pustej działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 14.12.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Zgodnie z moją wiedzą osoba nie musi być współwłaścicielem działki aby przystąpić do kredytu. Tak mi mówią doradcy kredytowi, a mam podpisaną rozdzielność majątkową i zamierzamy wziąc kredyt razem, mimo że działka jest na mnie i dom ma być na mnie. Niestety nie mam przy sobie dokumentu, żeby sprawadzić ile mnie kosztowała intercyza. Poza tym wygodnie nam dosyć jak to jest na mnie, bo sama wszystko podpisuję. Więc może nie musisz ponosić żadnych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts