Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie???

pini1

Recommended Posts

witam,

mam mieszkanie w kamienicy - powierzchnia 190m2. Jest 5 pokoi po 21m2 w tym jeden który ma 36m2 - salon z mozliwością ustytuwania kominka. 3 piętro okna wymieniam oczywiscie na nowe. Wysokiosc pomieszczen to 3,10m. W pokojach sa piece kaflowe z grzałkami, są 2 ratyfy. Pytanie: jakie ogrzewanie wybrac?

1. Zostawic piece z grzalkami i wybudoawc kominek z rozprowadzeniem ciepła?

2. Zastosowac ogrzewanie gazowe (piec gazowy) + grzejniki + nowa instalacja grzewcza w calym mieszakniu - troche kosztowne.

3. Inna mozliwosc.

prosze o porade bo nie wiem od czego zaczac

pozdrawiam

pini1

witam,

mam mieszkanie w kamienicy - powierzchnia 190m2. Jest 5 pokoi po 21m2 w tym jeden który ma 36m2 - salon z mozliwością ustytuwania kominka. 3 piętro okna wymieniam oczywiscie na nowe. Wysokiosc pomieszczen to 3,10m. W pokojach sa piece kaflowe z grzałkami, są 2 ratyfy. Pytanie: jakie ogrzewanie wybrac?

1. Zostawic piece z grzalkami i wybudoawc kominek z rozprowadzeniem ciepła?

2. Zastosowac ogrzewanie gazowe (piec gazowy) + grzejniki + nowa instalacja grzewcza w calym mieszakniu - troche kosztowne.

3. Inna mozliwosc.

prosze o porade bo nie wiem od czego zaczac

pozdrawiam

pini1

Fajne te ratyfy :)

Ja bym robił instalację grzewczą na gazie ziemnym jesli taka jest możliwość. Kamienice z reguły mają ograniczone możliwości ocieplenia, a żeby ogrzewanie elektryczne miało sens musi być niska enrgochłonność budynku. Przedstawiasz jednak zbyt mało danych, aby udzielić rzetelnej odpowiedzi.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...