Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulator pokojowy a głowice termostatyczne-pytanie

Recommended Posts

Czy może mi ktos odpowiedzieć na pytanie.

Ustawiam regulator pokojowy na temperature 20 stopni a mimo to nigdy nie miałam takiej temperatury w salonie choć kaloryfery gorace na maxa ,ciagle różnica jest o 2 stopnie tzn.18 .Jeśli ustawie na 21 to czasem dobije mi do 19.Mogłabym ustawic na 25 stopni ale wtedy licznik od gazu obraca sie jak szalony -wiem bo sprawdzałam. Regulator mam w holu ok.8-9 metrów od kaloryferów które maja głowice termostatyczne ustawione na 6.Myślałam że może mam za mało kaloryferów ale jest ok. Więc dlaczego tak sie dzieje ze kaloryfery są gorące przez ok 10 min.potem piec sie wyłącza . Ktoś mi poradził zeby zdjąć glowice termostatyczne ,więc godzine temu to zrobilam.W/g mnie nic to nie dało ale może troche więcej czasu potrzeba.Słaba jestem z technik grzewczych więc może ktoś doradzi i wyjasni o co chodzi.

Pozdrawiam

Płebla

moze w salonie za duzo przeszklen?moze za duzy?za mala moc grzejnikow?ja mam inaczej,ustawiam na 20 i mam....21.5 :-) skrecam glowice i...majac reulator w najzimniejszym pokoju,reguluje tak,by miec w zamieszkalej sypialni 20-21 st,te pokoje,na razie nieuzywane,kiedys dziecinne,po prostu grzeje ot co,przeklenstwem sa okna polaciowe wlasnie w najzimniejszym pokoju...gdzie wstawilem regulator....

Prawdopodobnie piec wyłącza się gdy w holu, czyli tam gdzie jest regulator, temperatura osiąga 20 stopni. Najlepiej przenieś regulator do salonu.

Dzieki.

Ale specjalnie umieściłam termometr koło regulatora żeby to kontrolować i temperatura w holu jest taka sama jak w salonie.Więc gdzie się podziewaja moje 2 stopnie. :cry:

To ja się podczepię ,jeśli można...

Gdzie najlepiej umieścic regulator?Kabel mam przygotowany w pokoju na dole,ale jeden z monterow stwierzdił,że lepiej go przezrucić do holu(na druga strone ściany),bo będzie to bardziej miarodajne.Czy lepiej umieścić go w pokoju z grzejnikiem,czy holu połączonym z salonem i kuchnią ,gdzie jest ogrzewanie podłlogowe?

moze w salonie za duzo przeszklen?moze za duzy?za mala moc grzejnikow?ja mam inaczej,ustawiam na 20 i mam....21.5 :-) skrecam glowice i...majac reulator w najzimniejszym pokoju,reguluje tak,by miec w zamieszkalej sypialni 20-21 st,te pokoje,na razie nieuzywane,kiedys dziecinne,po prostu grzeje ot co,przeklenstwem sa okna polaciowe wlasnie w najzimniejszym pokoju...gdzie wstawilem regulator....

Faktycznie w salonie mam sporo przeszkleń ale wg obliczeń co do mocy kaloryferów to mam jeszcze troche zapasu.

Wolałabym zeby kaloryfery były cały czas ciepłe nawet nie gorące tylko tyle.

nie dawac regulatora do pokoju z podlogowka,jesli ma sie ogrewanie grzejnikowe na gorze,reg. wylacz ogrzewanie po info z dolu i gora...zimna,u mnie ''palanty''zainstalowali reg. na dole....qpa na maxa,podpialem kabel po scianie z dolu na gore i tak izme bede bujac sie z kablem po scianie,info zbiera z gornego,najzimniejszego pokoju...to ma sens,chyba,ze dom caly w podlogowce i...czujnik pogodowy..a nie pokojowy

Gdzie najlepiej umieścic regulator?Kabel mam przygotowany w pokoju na dole,ale jeden z monterow stwierzdił,że lepiej go przezrucić do holu(na druga strone ściany),bo będzie to bardziej miarodajne.Czy lepiej umieścić go w pokoju z grzejnikiem,czy holu połączonym z salonem i kuchnią ,gdzie jest ogrzewanie podłlogowe?

No właśnie ,pamietam jak mój fachowiec od instalacji mówił że najlepsze miejsce to hol,tym bardziej że u mnie ani podłogówki ani kaloryfera w tym miejscu.A jednak mam problem ,od momentu napisania tego postu minęło pare godzin i tyle samo czasu pale w kominku temperatura podniosła się do 20 stopni .Regulator ustawiony na 22 a kaloryfery zimne.

Jutro rano mam wizyte serwisanta Junkersa który montował również regulator.Moze go poprosic o odłączenie bo sama juz nie wiem o co chodzi.

Płebla

A jaki masz regulator (Junkersa? Jaki model?). I czy masz pogodówke, czy regulacje typowo pokojową? Bo jeśli pogodówkę to moze o cieple Twoich kaloryferów decyduje temp zewn a nie ta w pomieszczeniu.

Witam.

Mam tylko ten regulator JUNKERS CERACONTROL TR 100.

Wczoraj nie było zbyt ciepło ,szczególnie wieczorem.Dlatego najbardziej przeszkadza mi to że kiedy wieczorkiem siedze sobie w salonie jest mi chłodno.

Płebla

No właśnie ,pamietam jak mój fachowiec od instalacji mówił że najlepsze miejsce to hol,tym bardziej że u mnie ani podłogówki ani kaloryfera w tym miejscu.A jednak mam problem ,od momentu napisania tego postu minęło pare godzin i tyle samo czasu pale w kominku temperatura podniosła się do 20 stopni .Regulator ustawiony na 22 a kaloryfery zimne.

Jutro rano mam wizyte serwisanta Junkersa który montował również regulator.Moze go poprosic o odłączenie bo sama juz nie wiem o co chodzi.

Płebla

Dodam tylko ze serwisant Junkersa kolejny raz wystawił mnie do wiatru i czekam juz 3 tydzień na wymiane zaworu bezpieczeństwa choć piecyk mam na gwarancji.Ciekawe czy takie traktowanie klienta przez serwis warszawski to norma :roll:

Z tego co piszesz wynika, że masz regulator w dobrym miejscu (temperatura przy nim taka sama jak w salonie) i jest to typowa regulacja pokojowa. Sprawdź w takim razie, przy jakim położeniu pokrętła regulatora osiądasz wymagane np 20st. Wg mnie pokrętło regulatora jest wyskalowane zgrubnie i to może być cała przyczyna. Jak znajdziesz takie położenie i będziesz wiedzieć, jaka jest róźnica pomiędzy osiąganą temperaturą a wskazaniem na pokrętle (prawdopodobnie to te owe 2st) to możesz zgłosić się do serwisu, czy nie można tego "uzgodnić".

Co do serwisu Junkersa to myślę, że jeśli rozmawiasz się bezpośrednio z serwisantem (nawet autoryzowanym) to może Cię bujać do woli. Ja zgłaszam usterki/konserwacje na infolinię Junkersa i jak dotad (3 lata) nie jest źle. Nawet kiedys dzwonili po wizycie i ankietowali mnie, czy jestem zadowolony.

Z tego co piszesz wynika, że masz regulator w dobrym miejscu (temperatura przy nim taka sama jak w salonie) i jest to typowa regulacja pokojowa. Sprawdź w takim razie, przy jakim położeniu pokrętła regulatora osiądasz wymagane np 20st. Wg mnie pokrętło regulatora jest wyskalowane zgrubnie i to może być cała przyczyna. Jak znajdziesz takie położenie i będziesz wiedzieć, jaka jest róźnica pomiędzy osiąganą temperaturą a wskazaniem na pokrętle (prawdopodobnie to te owe 2st) to możesz zgłosić się do serwisu, czy nie można tego "uzgodnić".

Co do serwisu Junkersa to myślę, że jeśli rozmawiasz się bezpośrednio z serwisantem (nawet autoryzowanym) to może Cię bujać do woli. Ja zgłaszam usterki/konserwacje na infolinię Junkersa i jak dotad (3 lata) nie jest źle. Nawet kiedys dzwonili po wizycie i ankietowali mnie, czy jestem zadowolony.

Dzieki za odp.

Pewnie pokretlo musialabym ustawic na 25 st tylko co z gazem.Kiedy ustawiam np.na 22 to kaloryfery gorące przez ok.pół godziny potem piec sie wyłącza.Czy nie bardziej ekonomicznie byłoby zeby kaloryfery były ciepłe nie gorące przez np.cały dzień a nie że włączają sie co 2 godz.i dotkąć sie do nich nie można.

Jesli chodzi o serwis Junkersa to serwisant sam prosił najpierw dzwonic na infolinie tak wiec zgloszenie zgodnie z procedura a ciagle maja jakies problemy .Najpierw ze pomylili w magazynie zawór,a dzis okazalo sie ze znow pomylili czy to nie dziwne.

Płebla

Proponuje zadzwonić do Junkersa i zrobic karczemna awanturę. Nie ma rady:)

Co do regulacji, to widocznie Twój regulator tak działa. Włacza na full i wyłącza. Nie wiem czy to można jakoś tu zmienić. Ekonomiczniejsza byłaby pogodówka. Tu kaloryfery grzeja cały czas z niewielką mocą (ale piec załacza sie tylko co jakis czas, dogrzewając obieg). Tu ekonomia polega nie tyle na niższych temperaturach grzania co na mniejszych wahaniach temperatur w domu - przy dobrze ustawionej pogodówce.

Co do gazu to zawsze podniesienie temperatury będzie więcej kosztowało. Nie panikuj, tylko zrób eksperyment jak Ci radziłem. Kaloryfery tylko na poczatku będa tak długo kotłować. Potem, gdy już temperatura sie ustabilizuje, sadzę, że będa sie załączać na krócej.

Proponuje zadzwonić do Junkersa i zrobic karczemna awanturę. Nie ma rady:)

Co do regulacji, to widocznie Twój regulator tak działa. Włacza na full i wyłącza. Nie wiem czy to można jakoś tu zmienić. Ekonomiczniejsza byłaby pogodówka. Tu kaloryfery grzeja cały czas z niewielką mocą (ale piec załacza sie tylko co jakis czas, dogrzewając obieg). Tu ekonomia polega nie tyle na niższych temperaturach grzania co na mniejszych wahaniach temperatur w domu - przy dobrze ustawionej pogodówce.

Co do gazu to zawsze podniesienie temperatury będzie więcej kosztowało. Nie panikuj, tylko zrób eksperyment jak Ci radziłem. Kaloryfery tylko na poczatku będa tak długo kotłować. Potem, gdy już temperatura sie ustabilizuje, sadzę, że będa sie załączać na krócej.

Ok.

Dzieki,zrobie jak radzisz.

W kwestii regulacji: chcę własnie zamontowac regulator pokojowy, no i instalator twierdzi, że muszę mieć dwa sterowniki do pompy podłogówki i obwodu grzejnikowego osobno Podłogówka jest na dole, grzejniki na poddaszu.Czytając forum widzę, że wiele osób ma jeden regulator. Jak to jest?

Witam, ja właśnie mam dwa regulatory, jeden do podłogówki, drugi bezprzewodowy do grzejników, oprócz tego jeszcze regulator pogodowy. Myślę, że warto zainwestować w bezprzewodowy (parę zloty różnicy), można dzięki temu później wybrać dla niego najodpowiedniejsze miejsce, jak się już trochę pomieszka. Poza tym, czasami lepiej jest dać cieplej na podłogę, np przy myciu, żeby szybciej wyschło :wink:

Hm, jeśli macie pogodówkę i ona rzeczywiście działa i jest dobrze ustawiona, to po co Wam tyle regulatorów pokojowych? Chyba, ze nie macie termostatów na kaloryferach, to wtedy ten bezprzewodowy regulator na cos sie przyda. Ale on reguluje temperaturę dla całości obiegu kaloryferów, co uważam za gorsze rozwiazanie, niż termostaty. Regulator pokojowy w sytuacji sterowania pogodowego ma sens wtedy, gdy w odpowiedni sposób koryguje pracę pogodówki przy innych źródłach ciepła jak kominek, lub chłodu (gdy porządnie wywietrzyć). Jeśli nie to najlepiej, żeby ich w ogóle nie było (jedynie dystrybucja ciepła na termostatach karoryferów).

Jak ktos ma typowa regulację pokojowa typu włacz-wyłacz, wtedy regulator/regulatory pokojowe sa potrzebne. A ile ich i gdzie to juz zalezy od instalacji.