leonsl 15.12.2008 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Mam balkon w ścianie szczytowej częściowo oparty na wykuszu (widać na zdjęciach) i nikt (ja rownież) nie pomyślał o tym, że powinien być wysunięty o grubość przyszłego ocieplenia, a chcę dać 15 cm styropianu. W tej chwili krawędź balkonu jest zlicowana z wykuszem i myślę, aby dosztukować potem styropianem, aby wykusz i balkon dalej były zlicowane. Martwi mnie tylko jak to będzie wyglądało po zrobieniu balustrady.W związku z tym mam pytanie czy i jak można słupki balustrady przymocować do czoła balkonu, a nie do jego górnej powierzchni, w celu możliwie maksymalnego wysunięcia jej do zewnętrznej, dosztukowanej krawędzi. Ma to być metalowa konstrukcja, do której będą przykręcone drewniane sztachetki. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.12.2008 03:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Wiercisz dziury od czoła, wklejasz na "kotwę chemiczną" odpowiednio wcześniej przycięte szpilki z pręta gwintowanego fi=8mm i już.Ja tak zrobiłem i jest git.Choć ponoć i fi=6mm by wystarczyło - ale oszczędność to żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 15.12.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Jako mały tropiciel mostków cieplnych twierdzę, że jest dobrze tak jak jest.Płyta betonowa wysunięta z wykusza wspaniale przewodzi ciepło i pozostawienie je wystającej z ocieplenia może zaskutkować zimnym stykiem ściana sufit w wykuszu, wykraplaniem się tam wody od środka i śliczną hodowlą grzybków.Proponuje połączyć docieplenie ściany wykusza z dociepleniem balkon, a nad ociepleniem zazbrojony jastyrch . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raafi99 15.12.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Wiercisz dziury od czoła, wklejasz na "kotwę chemiczną" odpowiednio wcześniej przycięte szpilki z pręta gwintowanego fi=8mm i już. Ja tak zrobiłem i jest git. Choć ponoć i fi=6mm by wystarczyło - ale oszczędność to żadna. 1. Co to jest kotwa "chemiczna" - kotwa metalowa to kojarzę 2. Jak do tak wystającego pręta , kotwi, przymocowuje się barierkę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.12.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 1. Co to jest kotwa "chemiczna" - kotwa metalowa to kojarzę Wciskasz klej z tubki (przeważnie z 2 składnikowy ) w dziurke w betonie a nastepnie wkładasz nagwintowny pręt i czekasz aż wszystko zwiąże 2. Jak do tak wystającego pręta , kotwi, przymocowuje się barierkę. Zakaładasz blaszke z dziurką i dokręcasz nakrętkie i fajrant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.12.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 1. Co to jest kotwa "chemiczna" - kotwa metalowa to kojarzę Google ma? Leń Np. takiej używałem: http://www.pattex.pl/content/view/271/230/ Do kupienia w Leroy, OBI 2. Jak do tak wystającego pręta , kotwi, przymocowuje się barierkę. ???? Przykręca się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonsl 16.12.2008 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Wiercisz dziury od czoła, wklejasz na "kotwę chemiczną" odpowiednio wcześniej przycięte szpilki z pręta gwintowanego fi=8mm i już. Ja tak zrobiłem i jest git. Choć ponoć i fi=6mm by wystarczyło - ale oszczędność to żadna. W jakich odstępach dawać te pręty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.12.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Jeśli konstrukcja barierki będzie sztywna i przymocowana do ściany po bokach balkonu, to musisz przenieść tylko naprężenia wynikające z ciężąru barierki i ew. nacisku wywołanego opieraniem siię ludzi o barierkę. Wystarczyć powinna więc jedna taka szpilka na, powiedzmy, 1.5m barierki - dla pewności dałbym jednak co metr albo trochę gęściej. No i po jednej szpilce na środkach boków balkoniku (zakładam, że te boki mają mniej, niż 2m). Do tego przykręcisz profile dolne konstrukcji. No i ważne jest, żeby taka kotwa wchodziła minimum 20...25cm w głąb płyty balkonu. Pręt gwintowany fi=8mm kupisz w markecie za niewielkie pieniądze (np. w odcinkach 1m - starczy na 3...4 szpilki) - potnij diaksem i już. Przed wklejeniem warto go odtłuścić - np. benzyną ekstrakcyjną. Będzie lepiej trzymał. No i otwory w płycie balkonowej, przed napuszczeniem kotwy chemicznej, trzeba oczyścić (odpylić) - weź 0.5m rurki plastikowej, koniec wkładasz do oporu w otwór, drugi do buzi i... dmuuuuuchasz ile wlezie Tylko nie napluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts