Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie anemostaty do DGP?

Recommended Posts

ANEMOSTATY??? NA GŁOWĘ KTO UPADŁ!!!!

Anemostay są do powietrza chłodnego (wentylacyjnego) by "talerzyk" rozbił je poziomo pod sufitem, by zimne nie leciało w dół!

Do ciepłego powietrza są dyfuzery, nie anemostaty.

PO CO HAMOWAĆ I ROZPRASZAĆ LŻEJSZE CIEPŁE POWIETRZE POD SUFITEM??? TO TYLKO CHYBA W MURA..

ANEMOSTATY??? NA GŁOWĘ KTO UPADŁ!!!!

Anemostay są do powietrza chłodnego (wentylacyjnego) by "talerzyk" rozbił je poziomo pod sufitem, by zimne nie leciało w dół!

Do ciepłego powietrza są dyfuzery, nie anemostaty.

PO CO HAMOWAĆ I ROZPRASZAĆ LŻEJSZE CIEPŁE POWIETRZE POD SUFITEM??? TO TYLKO CHYBA W MURA..

A co to jest dyfuzer?

http://www.forumbudowlane.pl/images/gallery/T.%2520%2520Brz%25EAczkowski/nawiewnik.jpg

jak zwał tak zwał - talerzyk służy do rozbijania chłodnego (czyli wentylacyjnego ) powietrza pod sufitem, do ciepłego jest nawiewnik jak na zdjęciu. Nie można hamować ciepłego powietrza pod sufitem !! No ale to chyba oczywiste!

Niemożliwe! Zawsze do takich spraw lepiej brać fachowców. Nawiewniki do chłodnego i ciepłego powietrza pełnią inne funkcje i różnią się (jak widać)

jeden ma jak najdłużej powietrze pod sufitem zatrzymać, by ogrzać , drugi ma podać powietrze jak najniżej. Inaczej to tylko w ERZE CZY MURAT...

Ale sztuką jest znaleźć coś takiego. Dlatego pytam, czy wiesz, gdzie to mają. W necie wszędzie występują te od wentylacji, nawet pod szyldem "do DGP".

EDIT: No i figa z makiem. Nawet Dospel w ofercie jako zakończenie sufitowe DGP wskazuje anemostat. Szukaj wiatru w polu. A szkoda, bo coś takiego jak na zdjęciu poprawiłoby obieg powietrza w pomieszczeniu

:-?

Zastosuj kratke z zaluzja. Nie jest to co napisał Wgregor ale u mnie dziala.

Ja u siebie nie chciałem astosowac anemostatu bo obok wylotu mam konstrukcje drewniana i nie chciałem aby powietrze o temp 40-50 st dmuchało mi na belki.

Jak narazie działa i jak dmuchawe podkrece na maxa to nawet przy podłodze czuje wiatr we włosach :lol: