Puszka 15.12.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam Jakie anemostaty muszę kupić do DGP?? Czy to kółeczko w środku ma być wklęsłe czy wypukłe?? Wczoraj chciałem kupić ale zgłupiałem. Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 15.12.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Wklęsłe (patrząc od pomieszczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 15.12.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 ANEMOSTATY??? NA GŁOWĘ KTO UPADŁ!!!!Anemostay są do powietrza chłodnego (wentylacyjnego) by "talerzyk" rozbił je poziomo pod sufitem, by zimne nie leciało w dół!Do ciepłego powietrza są dyfuzery, nie anemostaty. PO CO HAMOWAĆ I ROZPRASZAĆ LŻEJSZE CIEPŁE POWIETRZE POD SUFITEM??? TO TYLKO CHYBA W MURA.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 15.12.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Ja mam u siebie kratki z zaluzja i sie sprawdzaja. Nie montowałem anemostatów z powodu o którym pisze Wgregor ale tez dlatego ze chciałem kierowac struga powietrza i zamontowac dodatkowe filtry. Nie sa to moze klasyczne dyfuzery ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 15.12.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 ANEMOSTATY??? NA GŁOWĘ KTO UPADŁ!!!! Anemostay są do powietrza chłodnego (wentylacyjnego) by "talerzyk" rozbił je poziomo pod sufitem, by zimne nie leciało w dół! Do ciepłego powietrza są dyfuzery, nie anemostaty. PO CO HAMOWAĆ I ROZPRASZAĆ LŻEJSZE CIEPŁE POWIETRZE POD SUFITEM??? TO TYLKO CHYBA W MURA.. A co to jest dyfuzer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 15.12.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Nie wiem jak to nazwać . nawiewnik do ciepłego powietrza taka dysza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 16.12.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Z tego co sie orietuje, sa anemostaty nawiewne do ogrzewania i wywiewne do wentylacji. Takze mozna stosowac nazwe anemostat zawsze. Różnica jest w połozeniu wewnetrznej czesci anemostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 16.12.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 http://www.forumbudowlane.pl/images/gallery/T.%2520%2520Brz%25EAczkowski/nawiewnik.jpg jak zwał tak zwał - talerzyk służy do rozbijania chłodnego (czyli wentylacyjnego ) powietrza pod sufitem, do ciepłego jest nawiewnik jak na zdjęciu. Nie można hamować ciepłego powietrza pod sufitem !! No ale to chyba oczywiste! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 16.12.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Gdzie to kupić? Ma regulację przepływu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 16.12.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Chyba tam gdzie kominki z DGP bo to podstawowy element systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 16.12.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 W większości przypadków dają te "wentylacyjne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 16.12.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Niemożliwe! Zawsze do takich spraw lepiej brać fachowców. Nawiewniki do chłodnego i ciepłego powietrza pełnią inne funkcje i różnią się (jak widać)jeden ma jak najdłużej powietrze pod sufitem zatrzymać, by ogrzać , drugi ma podać powietrze jak najniżej. Inaczej to tylko w ERZE CZY MURAT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 16.12.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Ale sztuką jest znaleźć coś takiego. Dlatego pytam, czy wiesz, gdzie to mają. W necie wszędzie występują te od wentylacji, nawet pod szyldem "do DGP". EDIT: No i figa z makiem. Nawet Dospel w ofercie jako zakończenie sufitowe DGP wskazuje anemostat. Szukaj wiatru w polu. A szkoda, bo coś takiego jak na zdjęciu poprawiłoby obieg powietrza w pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 16.12.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Zastosuj kratke z zaluzja. Nie jest to co napisał Wgregor ale u mnie dziala. Ja u siebie nie chciałem astosowac anemostatu bo obok wylotu mam konstrukcje drewniana i nie chciałem aby powietrze o temp 40-50 st dmuchało mi na belki. Jak narazie działa i jak dmuchawe podkrece na maxa to nawet przy podłodze czuje wiatr we włosach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts