MILeq 22.10.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Witam forumowiczów! Mam na oku segment w Łodzi w niezłej okolicy (segmenty i domy naokoło). Segment jest ok. 15 letni, w szeregu wszystkie segmenty są zamieszkałe. Segment jest w następującym stanie: surowy zamknięty, dodatkowo: tynki zewnętrzne, tynki wewnętrzne, rozprowadzone instalacje woda, prąd (działa ), kanalizacja - wszystko miejskie. Do zrobienia: ogrzewanie (przez budynek w piwnicy biegnie przyłącze miejskie), styropian na podłogi + wylewka, ocieplenie dachu (jest tylko blacha, ale nic nie cieknie), wymiana okien (są drewniane, w stanie średnim dosyć), drzwi zewnętrzne i wewnętrzne + ościeża, no i oczywiście cała reszta wykończenia. Segment ma 230m2 użytkowej, nigdy niezamieszkały. Jak myślicie warto??? Co mogę zrobić z robót jeszcze w tym roku (chciałbym się w połowie przyszłego wprowadzić)??? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 A dlaczego przez 15 lat nie znalazł się chętny?opal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 22.10.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 zależy od ceny. a roboty mokre w środku możesz robić i w zimie, jak wstawisz wpierw grzejniki. z wymianą okien poczekałabym do wiosny. dobrze by było, żeby ktoś go obejrzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 22.10.2003 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Sprzedający ma tak z 65 lat i liczył, że mu córka z USA wróci, więc taka jest teoria, dlaczego tak długo nikt go nie kupił. Bajzi: myślisz, że okna lepiej na wiosnę wstawiać? A jak myślisz nad wylewkami po założeniu grzejników i ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 22.10.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 230 m2, z garażem? Na ilu poziomach?15 lat? - chyba jednak nie zdecydowałbym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 22.10.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 no, musisz najpierw rozprowadzić rurki z ogrzewania, na to styropian na parterze czy pł. pilśniową na piętrze, a dopiero na tym zrobić wylewkę. jak będziesz grzał, to ci to wszystko prędzej wyschnie. a nowe okna mogą się od wilgoci wypaczyć jak sa drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 22.10.2003 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 mironmk: 2 piętra +strych użytkowy, garaż nie jest wliczony w metraż, niemniej jednak jest w bryle segmentu. bajzi: myślę, że będę wstawiać okna pcv, jakoś mnie cenowo nie przekonały drewniane. Czy pcv też się mogą wypaczyć?Plusem jest to, że z obu stron mury grzeją sąsiedzi już od momentu wybudowania segmentu, natomiast wilgoci nie czuć, ani nie widać. Sprawdze jeszcze dzisiaj, bo ostatnio dosyć padało i jest koło 0c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 22.10.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 wilgoć z tzw prac mokrych: woda jest i w wylewkach i w tynku, to musi wyparować. a nowych okien po prostu szkoda - zachlapią tynkiem, zarysują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Profesor 22.10.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Wg mnie - nie warto. 1. Zakup segmentu to zatrzymanie się w pół drogi z mieszkania do własnego domku wolnostojącego. Zamiast 4-ech sąsiadów przez ścianę - dwóch, zamiast ogrodu - wybieg dla psa, zamiast całego zadowolenia - pół.2. 15 lat co cała epoka w budownictwie (zwłaszcza ostatnie 15 lat w Polsce). Inne materiały i technologie.Wybór rzecz jasna należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 22.10.2003 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 To jest też kwestia ceny i lokalizacji. Napisz gdzie, osiedle Liściasta, Szczecińska? Jesli tam, to warto! My budujemy dom, ale znajomi dostali w prezencie ślubnym od rodziców właśnie takis segment o którym mówisz w stanie surowym zamkniętym, wykańczali go przez parę miesięcy i zaraz się wprowadzają. co by nie mówić, to jednak jest to dom i różni się od mieskania w blokach! Zdania sa jednak podzielone, moje jest takie jak powyżej, ale mój mąz mówi, że nie chciałby takiego prezntu, co to jest kosztowny w urządzeniu i eksploatacji i nie do końca po naszej myśli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 22.10.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 15 lat niegrzany.... ja bym wziął fachowca do oceny stanu...Wirtualnie się nie dowiesz, co z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 23.10.2003 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Bard13: a masz moze namiar na jakiegos sensownego fachowca najlepiej z Łodzi? Honorata: segment jest na Smulsku i zgadzam się z Tobą, że jednak jest to dużo lepsze, niż mieszkanie w blokach. Niemniej jednak nie stać mnie na dom (wiem, wiem, że można niedrogo itp.), ale jakoś bezpieczniej się czuję z kimś obok, a nie mieszkając w szczerym polu z dala od ludzi - sama pewnie wiesz, jakie są ceny działek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 23.10.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Akurat w ten weekend gram ligę w Łodzi, rozejrzę się i w poniedziałek dam ci znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.10.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Czy warto kupić? To tylko kwestia ceny. Weź pod uwagę, że rynek materiałów budowlanych dostępnych przed Rokiem Pańskim 1988 był zdecydowanie ograniczony. Okres asygnat z urzędu miasta nawet na piasek i żeberka do kaloryferów. Standardy (praktyczne) budownictwa także były niższe. Piszesz, że jest już dach . Jeśli z blachy to jest on juz sporo zużyty. Są tynki ale musisz je w dużej części zerwać by poprowadzić nową instalacje elektryczną (poprzednia na 99% to nie miedź lecz aluminium). I jak znam życie csłośc tej instalacji "wisi" na 3 bezpiecznikach a w pomieszczeniach są najwyżej po 2 gniazda. Woda w rurkach (prawdopodobnie ocynk) sprzed 15 lat? - nie ryzykowałbym tylko wymienił na nowe - znowu demontaż i kucie ścian. Okna drewniane bez konserwacji od 15 lat? Jak długo jeszcze będą Tobie służyły. Jeśli nie wymienisz teraz to kłopot masz pewny za kilka lat i dotego te straty ciepła. Jest tynk zewnętrzny lecz sadzę, że nie ma ocieplenia wełną czy też styropianem. Czyli tynk jest taki jakby go nie było. Generalnie ja bym nie kupił - zwłaszcza, że jest to bliźniak Ale to tylko moje uprzedzenie. Jeśli cena jest dla Ciebie korzystna to powinieneś się zastanowić. Ale sprzedający musi zrozumieć, że sprzedaje towar niepełnowartosciowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts