Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nastolatka w dobre ręce oddam...

kania

Recommended Posts

Kiedy już ochłonęliśmy i zaczęliśmy znowu składnie używac języka ojczystego (zwłaszcza ja), to porozmawialiśmy z moim 10-latkiem spokojnie.

No i dowiedziałam się - bez cienia ironii i z samego serca wyznanie - "Mamo, lenistwo jest częścią MNIE a siebie najtrudniej pokonac".

Obiecałam sobie, że do następnej rozmowy podejdę już lepiej przygotowna :wink: :roll:

• Odpowiedzi 344
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najbardziej mnie wkurzały sterty ubrań na krzesle :evil: codziennie przecież panna stroiła się inaczej a do szafy szkoda było czasu wiec buch na krzesło ...ale to przecież kazdy zna ...wiecie kiedy sie to zmieniło ? kiedy w pokoju stanął wieszak na kółkach -taka otwarta garderoba .Wszystko było na wierzchu ,a jednak był porządek ,bo wisiało na wieszakach ...pod spodem stały pojemniki na drobiazgi i...na bielizne (brudną ) ...Taki mały trick sie sprawdził ..Szafa była potrzebna jak najbardziej ale garderobę polecam. Co prawda było to w bloku i wieki temu ,ale może komus przyda sie taka podpowiedź :wink:

Sprawe wynoszenia śmieci rozwiazalismy inaczej .... Wieczorem lub rano pakowałam worek ze śmieciami i stawiałam przy drzwiach wejściowych - i kto wychodził -łapał worek i po drodze do szkoły wyrzucał do śmietnika :D

Sprawy sprzatania mieszkania uzgadniałam z dzieciakami wczesniej -ustalalismy termin po to ,żeby nie było ..... nie mowiłaś wczesniej a my mamy co innego zaplanowane .....

:wink:

To ja trochę w inną stronę...

Pytanie do tych, co mają nastolatki w pełni rozkwitu ;). Czy wiecie co Wasze dzieci czytają, jakie filmy oglądają czy w jakie grają gry? Nie chodzi tylko o tytuły, ale czy znacie treść?

I jak ocenić co jest odpowiednie dla np. 12-latka, a co zdecydowanie odpada?

moja Ola nie ogląda żadnych filmów po 20.00 chyba że jakiś familijny, ew. komedia lub kreskówka, żadnych Klanów, M-jak miłość, itp, żadnych brazylijski seriali. generalnie młodzieżowe filmy w sobotę lub niedzielę rano, na Disney chanel. Hana Montana, High schol musical itp..wiem jednak że jak jest u teściowej ( a chodzi tam po lekcjach) to podgląda jakiś brazylijski tasiemiec i Detektywów. Generalnie telewizji nie ogląda. Nie gra w żadne gry , kiedyś fascynowały ja Simsy i Kapitan Pazur ale to jakieś 2-3 lata temu ( obecnie ma 13,5), książki czyta rożne: Musierowicz, młodzieżowe o nastolatkach, Mikołajka,kiedyś namiętnie czytała Strasznego Karolka, młodzieżowe z naszych czasów , Harry potter ja nie rusza , przygodowe też. Z czasopism dla młodzieży wolno jej tylko kupować : Viktora Gimnazjalistę, 13 -tkę i Fun Club , wszelkie Popcorny , Brava i Girl sa zabronione.Myslę że i tak podczytuje u koleżanek. :wink: Ostatnio jedną z częściej czytanych jest wznowiona książka z lat mojej młodości i waszej penie też, "O dziewczętach dla dziewcząt", super polecam , świetnie wprowadza nastolatkę w świat intymny, fantastycznie odpowiada na dręczące młodzież pytania, jest też wersja dla chłopców...

a napiszcie co wasze cudowne dziecię ( dzieci) zrobiło w wieku nastoletnim także miałyście ochotę go poćwiartować ???

bo moja cudowna nastolatka ..........obcięła sobie rzęsy.......... :evil: :evil: :evil: na dł 1 milimetra, bo koleżanka jej powiedziała że odrosną jej grube i bardzo długie :evil: :evil: :evil: , przypominam ma 13,5 lat

Szafa wybebeszona na krzesło i fotel, codzienny widok w pokoju syna.

Dwa razy w tygodniu wchodzę, przytulam się do tych moich kochanych 187cm wzrostu i proszę o sprawienie odrobiny przyjemności kochającej matce i poukładanie ciuchów na miejsce.

Skutkuje. Gdybym się awanturowała, więcej bym nerwów straciła, niż coś zyskała.

I powiem jeszcze coś, kiedy wyjechał teraz na dwa tygodnie ferii, zostawiając porządek i nawet posłane łóżko :roll: ....przechodząc obok pokoju widziałam ten porządek i tak mi było nieswojo.

Trzeba się cieszyć obecnością dzieci i nawet ich bałaganem, bo tak szybko dorastają i wyfruwają z gniazda.

U mnie już luzik w temacie, dziewczyny, wam radzę to samo.

a napiszcie co wasze cudowne dziecię ( dzieci) zrobiło w wieku nastoletnim także miałyście ochotę go poćwiartować ???

bo moja cudowna nastolatka ..........obcięła sobie rzęsy.......... :evil: :evil: :evil: na dł 1 milimetra, bo koleżanka jej powiedziała że odrosną jej grube i bardzo długie :evil: :evil: :evil: , przypominam ma 13 5 lat

Zrobiłam to samo w wieku lat. 10.

mój trzynastolatek czyta wszystko (ostatnio Alchemik )

gazetek nie czytuje żadnych(czasem angorę ) ,

filmy ogląda wszystkie jakie mu wpadną w ręce

muzycznie wlazł ostro w Kaczmarskiego i Stare Dobre Małżeństwo, ostatnio odkrył jakieś gotycko folkowe coś .

Nie kontroluję go w zasadzie , bo i po co : sceny ostrego seksu widuje w telewizji (u babci bądz znajomych bo w domu telewizora niet)

między dobranocką a dziennikiem , podobnie z mordobiciem .

Jak coś nim wstrząśnie przychodzi się podzielić , pogadać , często podobają nam się te same książki czy filmy

Generalnie fajnego mam syna :D

Wkurzam się tylko na gry komputerowe :evil: (to może bym i kontrolowała ale za cholerę nie rozumiem :oops: ,choć młody stara się mnie zarazić )

bo moja cudowna nastolatka ..........obcięła sobie rzęsy.......... :evil: :evil: :evil: na dł 1 milimetra, bo koleżanka jej powiedziała że odrosną jej grube i bardzo długie :evil: :evil: :evil: , przypominam ma 13 5 lat

O jessu i co odrosły ???

:o

Gość elutek
Trzeba się cieszyć obecnością dzieci i nawet ich bałaganem, bo tak szybko dorastają i wyfruwają z gniazda.

święta prawda - myślę bardzo podobnie - może to z wiekiem przychodzi? :roll:

a moje młodsze dziecię bałagani niemiłosiernie, łóżko nigdy nie pościelone,

na biurku wszelkie śmieci, papierki, ogryzki, brudne majtki i skarpetki itp. itd.

mówi, że jak jest czysto, to nie może się skupić i uczyć :roll:

często zadaje mi pytanie: mama, a po co ty sprzątasz? ja odpowiadam: i tak tego

nie zrozumiesz... i śmiejemy się zawsze z tego :lol:

ale jak poproszę i powiem, że mi zależy, aby posprzątała to posprząta - tak ze 2 razy

w roku, przed Świętami :wink:

O jessu i co odrosły ???

No pewnie - dokładnie takie same, ale ja zawsze miałam firanki :)

O jessu i co odrosły ???

No pewnie - dokładnie takie same, ale ja zawsze miałam firanki :)

chyba że obcieła 16 czerwca z odrośnieciem będą problemy :wink:

A swoją drogą, czy to nie dziwne, że tak blisko siebie znajdują się wątki "staramy się i pudło" oraz "nastolatka oddam w dobre ręce"...? To czego my właściwie chcemy? :roll:

jest takie powiedzenie:

gdy dziecko jest malutkie, to jest słodkie, tak że mamy ochotę je zjeść

a gdy dorośnie - żałujemy, że nie zjedliśmy

:D

małe dzieci - mały kłopot

duże dzieci - duży kłopot

nie wierzyłam w to

ale już wierzę :D

Kiedy już ochłonęliśmy i zaczęliśmy znowu składnie używac języka ojczystego (zwłaszcza ja), to porozmawialiśmy z moim 10-latkiem spokojnie.

No i dowiedziałam się - bez cienia ironii i z samego serca wyznanie - "Mamo, lenistwo jest częścią MNIE a siebie najtrudniej pokonac".

Obiecałam sobie, że do następnej rozmowy podejdę już lepiej przygotowna :wink: :roll:

no super tekst :)

chłopak rozsądnie myśli :)

A swoją drogą, czy to nie dziwne, że tak blisko siebie znajdują się wątki "staramy się i pudło" oraz "nastolatka oddam w dobre ręce"...? To czego my właściwie chcemy? :roll:

jest takie powiedzenie:

gdy dziecko jest malutkie, to jest słodkie, tak że mamy ochotę je zjeść

a gdy dorośnie - żałujemy, że nie zjedliśmy

:D

małe dzieci - mały kłopot

duże dzieci - duży kłopot

nie wierzyłam w to

ale już wierzę :D

Kiedyś gdzieś przeczytałam:

wnuki są nagrodą dla nas za to, że nie zjedliśmy własnych dzieci ;)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

No i zapominamy często że w życiu może być również tak:

Pewna mama wchodzi do pokoju swojej córki. Jednak jedyne, co tam zastaje to list leżący na łóżku. Przewidując najgorsze, otwiera go i czyta:

"Droga mamo,

bardzo mi przykro że muszę ci powiedzieć, że uciekłam z domu z moim nowym chłopakiem. Wreszcie znalazłam swoją prawdziwą miłość, a ty powinnaś go zobaczyć. Jest totalnie słodki ze swoimi tatuażami i piercingiem i tym świetnym motorem! Ale to nie wszystko. Mamo, nareszcie jestem w ciąży! Abdullah mówi że będziemy mieli piękne życie w jego przyczepie w samym środku lasu!On chce mieć ze mną jeszcze wiele dzieci a to też moje marzenie. Właśnie tam odkryłam, że marihuana jest właściwie świetna. Będziemy ją sadzić również dla naszych przyjaciół, kiedy skończy nam się koks i heroina. Mam nadzieję że w międzyczasie nauka wynajdzie jakiś środek na AIDS, żeby Abdullahowi lepiej się żyło, a on naprawdę na to zasługuje. Nie musisz się o mnie bać, przecież mam już 13 lat i potrafię sama o siebie zadbać. Za niedługo przyjadę, żebyś poznała swojego wnuka! Twoja kochana córka

PS:To wszystko bzdury, mamo, a ja jestem u sąsiadów. Chciałam ci tylko pokazać, że istnieje coś gorzszego niż świadectwo leżące na szafce nocnej!

i dlatego czasami nie warto sie przejmować drobiazgami :D

Bobiczek

Może masz rację ale drobiazgiem chyba nie jest niechodzenie do szkoły,wskutek czego Pan Dyrektor i Pani wychowawczyni podziękowali pięknie synowi za współpracę i poprosili o zabranie dokumentów.Problem mają z głowy, a i syn klasy nie będzie demoralizował poprzez swoje niechodzenie.

Swoją drogą to ciekawostką dla mnie jest, że przez parę miesięcy nauki ani razu z synem, takim uczniem co to ma problemy z chodzeniem do szkoły, nie rozmawiał pedagog szkolny, ani psycholog. Problem chodzenia, a raczej nie chodzenia do szkoły jest dość powszechny ostatnio, tylko jakoś mało się o tym mówi.

Bobiczek najważniejsze to zdrowie, a reszta to(jak mawiał mój kolega z roku)

"gówno naprzeciw wiatru" .

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt :D