damis 22.10.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Jestem na etapie wyboru ogrzewania domu. Na razie jestem zdecydowany ogrzewać dom za pomocą kominka z płaszczem wodnym. Nie skreślam także gazu i oleju. Zdecydowanie odrzuciłem ogrzewanie węglem. Dom jest parterowy z poddaszem użytkowym Powierzchnia parter 80m2, poddasze 55(79)m2, kubatura 628m3. Oczekuję opinii na temat proponowanego rozwiązania (lub propozycji innych rozwiązań) i orientacyjnych kosztów ogrzewania takiego domu. Jestem mieszkańcem Śląska (okolice Katowic) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 22.10.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Moim zdaniem powinieneś mieć 2 żrodła ciepła do ogrzewania domu sam kominek to chyba za mało i jest to uciążliwe. Ogrzewamy domek 85m2 gazem i kominkiem, za ubiegły rok 2400PLN za gaz i 450PLN za drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 22.10.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Ogrzewamy domek 85m2 gazem i kominkiem, za ubiegły rok 2400PLN za gaz i 450PLN za drewno. Sporo za gaz na taki metraż (tak na oko, pewno się mylę) Liczysz też z gazem do gotowania? jaki kominek? grzeje wodę czy dodmuchuje ciepłe powietrze? Jak często kominek pracuje? A poza tym, to "manie" samego kominka za źródło ogrzewania to duża odwaga. 1. przyjdą mrozy i może nie uciągnąć i będziesz spał w korzuchu. 2. Wyjedziesz na święta, nikt nie dołoży do ognia i zamarznie ci gdzieś rura albo kaloryfer i nieszczęście gotowe jak go rozsadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 23.10.2003 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Dodatkowo planuję dołączyć do instalacji piec elektryczny (poprzez wymiennik) który by pracował podczas naszych nieobecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Bard13. Też jestem nieco "podłamany" tym zużyciem gazu. Tyle różnych teorii usłyszeliśmy o materiałach i nowoczesnych technologiach, urządzeniach a tu "rzeczywistość skrzeczy". Ale do rzeczy, jeśli Cię to oczywiście interesuje?.......no powiedzmy zaryzykuję.Kociołek Ferroli dwu funkcyjny mocy max 24kW (podczas zimy gdy było -20 stopni spalał nawet 18m3 gazu na dobę !).Domek z BK 36,5cm na klej, poddasze nieużytkowe ocieplone wełną 150mm na stropie, ściana JW, fakt domek był nie otynkowany. Używamy jednego palnika gazowego 3 pozostałe elekryczne. Kominek ABX "wolnostojący" mocy 6kW bez obudowy, (moim zdaniem najwięcej ciepła oddaje rurą odprowadzającą spaliny) jest uruchamiany tylko w okresach przejściowych, gdy temp. na zewnątrz jest powyżej "0" bo jego działanie zakłóca działanie programatora, który steruje kociołkiem. Obecnie mamy już tynki i podbitkę no i zobaczymy teraz. Zapewniano nas przy zakupie kotła że więcej jak 300PLN za miesiąc napewno nie zapłacimy, niestety zima była ciężka i dwa rachunki były nawet na 450PLN za miesiąc! Pozdrawiam. PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 23.10.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 PWM nie chce Cie dobijac, ale ja tyle place za ogrzewanie segmentu ok. 200m2 kotłem jednofunkcyjnym Junkers jakis tam z 1994 r. Sciana ceramika plus styropian. Moze zglos to do serwisu. Albo sciana jednowarstwowa wykancza Twoje finanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Aby na to pytanie odpowiedzieć trzeba najpierw określić jakie zapotrzebowanie na ciepło będzie miał Twój dom! Przy bardzo dobrze ocieplonym domu tanio zarówno w eksploatacji jak i instalacji może wyjść mimo wszystko prąd (jeśli jest dobrze pomyślana instalacja!). Sprawdź ile u Ciebie kosztuje 1 kwh w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts