Sebastian_M 22.10.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 wiele dobrego przemawia za miedzią - ale jest to mimo wszystko metal, a plastik czy jest zdrowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 22.10.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Jogurty są w plastiku i nic się nikomu nie dzieje. Plastiki mają atest i formalnie szkodliwe nie są, do wody użytkowej problemem jest tylko wytrzymałość wyjścia ze ściany do armatury, która na tym wisi. Nie wiem czy plastik utrzyma, chociaż miedź jest miększa od plastiku i ją łatwiej odkształcić.Ale o tym to specjalista praktyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziar 22.10.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 moja decyzja padla na plastiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 22.10.2003 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 A u mnie - miedź, bez zastanowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 22.10.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Plastik. Nie wiem dlaczego. Może miedź lepsza? Ale już zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 22.10.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 U mnie instalacja grzewcza w miedzi a woda użytkowa zdecydowanie w rurach stalowych.Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszek 26.10.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Ja mam instalację wody użytkowej w plastiku a grzewczą w miedzi. Poprzednio miałem w miedzi i widziałem co tam w środku się robiło. Nie przeczę że może rury plastikowe też gromadzą szlam ale bardziej estetycznie to wygląda. Poza tym w przypadku awarii (mam tu na myśli uszkodzenia mechaniczne) plastik można samemu prosto naprawić a do miedzi trzeba mieć palnik conajmniej... Do zastanowienia problem psychologiczny: Czy prostsze jest dla Was zjedzenie zupy z miedzianej miski czy z plastikowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 26.10.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Kolega. który pracuje na polibudzie i zajmuje się m.in. badaniem wody zdecydowanie odradzał miedź do wody użytkowej. Cos z tą zupą w midzianej misce chyba nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek 26.10.2003 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 miedz jest dobra ale zależy w jakim rejonie chcesz z niej korzystać . Na południu nie zaleca sie robienia cwu. z miedzi poniewaz zachodzi reakcja (dokładnie nie wiem jaka )wody z miedzią szczególnie w tym rejonie. Może juz zauważyłeś gdzieś zielonkawy zaciek na sanitariatach? takie są skutki dlatego proponuję plastki a szczególnie pp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 27.10.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Plastik, bo chcę założyć grzejniki Al a przy okazji dość nasłuchałem się wad instalacji Cu, więc padło na Hp2o.Pzd.Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.10.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 http://www.hepworth.pl/poradnikinst.pdf strona 3 i następne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazylka76 30.10.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Ja mam wodę na miedź i zauważyłam zielonkawy osad w czajniku!!! Co robić w takim razie?? W czasie budowy pobieraliśmy wodę ze studzienki na działce i owszem kamień był w czajniku , ale to już zalezy od twardości wody , ale teraz kiedy wodę pobieram z tych rurek miedzianych mam zielonkawy osad Pewnie od picia tej wody zamienie się ufoludka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość pikuś 31.10.2003 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 zdecydowanie tworzywo, miedż jest metalem aktywnym chemicznie i reaguje ze składnikami wody /np. chlor/.Spotkałem w literaturze fachowej opis problemu z ponadnormatywną zawartością miedzi w wodzie pitnej w Niemczech, skąd przyszła moda na miedż. Jako środek zaradczy proponowano dodawanie do wody pitnej fosforanów.Wydaje mi się, że chemizacja naszego życia postępuje i jesteśmy coraz dalej od natury.Będę robił instalacę w przyszłym roku i miedzi u mnie nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 31.10.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Pikuś a co jest produktem reakcji miedzi i chloru, i co sie z nim dzieje potem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszek 31.10.2003 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Szanowni Państwo!!! Niestety przyszłość jest taka że wszędzie wkrada się tworzywo sztuczne czyli plastik... ja teraz żałuję że nie mam instalacji c.o. w plastiku bo bym sobie sporo rzeczy sam zmodyfikował... Wrogiem dla miedzi jest patyna i niestety szlam zalegający w środku... Mam świeżą instalację 2-letnią ale podejrzewam że przy modyfikacjach niedługo zrobię odcinki plastikowe... a jeśli chodzi o wodę pitną to tak jak w moim poście wyżej... nie zjem zupy z miedzianej miski... ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.11.2003 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 odpowiedż dla Pyrki: Powstanie związek miedzi i chloru ,który potem może dawać barwne efekty na sanitariatach i dzbankach. Mówiąc bez ogródek albo go wypijesz albo przepuścisz przez swoją chatę w inny sposób. Na korozję miedzi może mieć również wpływ zawartość wolnego CO2 w wodzie -efekt podobny. Wielu moich znajomych ma też dość zieleni w kuchni i łazience i dlatego u mnie plastik! Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 02.11.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 u mnie jest miedz i jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.11.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Kiedyś czytałem, że jedną z przyczyn, dla których Aleksander Macedoński nie dotarł do Indii (w zasadzie dotarł, ale nie zdobył) było to że mu się armia pochorowała (trudności z utrzymaniem treści żołądkowych ). Ciekawostka polegała na tym, że chorowali żołnierze, a oficerowie nie. Współcześni grzebolodzy winą obarczają między innymi to, że żołnierze pili i jedli z miedzianych naczyń, a oficerowie ze srebrnych. Ciekawe co by było gdyby dać im plastikowe kubki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.12.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 wiele dobrego przemawia za miedzią - ale jest to mimo wszystko metal, a plastik czy jest zdrowy??? Stary... czy to takie ważne w czym płynie woda przez ostatnie kilka lub kilkanaście metrów swego przebiegu? Tak postawione pytanie (oraz udzielane odpowiedzi na nie) jest bezsensowne. Było kilka "zaangażowanych" odpowiedzi za miedzią i kilka za plastikiem. Powtarzam, dotyczyło to kilku lub też kilkunastometrowego odcinka instalacji. Jakoś nikt nie wziął pod uwagę w jakich rurach woda biegnie zanim dotrze do licznika. A są to dziesiątki i setki kilometrów rur przeróżnego rodzaju. Zarówno plastikowych jak i żelaznych a nawet powlekanych azbestem (tak, tak ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swmariusz 16.12.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 zdecydowanie plastik-kilkakrotnie wolniej oddaje ciepło,nie zachodzi kamieniem.Mam system Virsbo(z pamięcią kształtu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts