Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia zabudowana do sufitu

aki-aki

Recommended Posts

W swoim nowym domu nie będę miała spiżarki. Aby powiększyć powierzchnie "magazynową " i pozbyć się kurzu i "duperelek" na górze szafek kuchennych chciałam zabudować szafki do sufitu.

Widziałam zdjęcia takich kuchni ale nie znam żadnego użytkownika.

Czy możecie podzielić się opiniami na temat takiej kuchni?

Czy najwyższe szafki powinny być otwierane rozwieralnie drzwiczkami, czy może lepsza będzie klapa podnoszona do góry?

Co u was się sprawdziło a co chcielibyście zmienić?

Z góry dzięki za wasze uwagi.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W naszej kuchni tez bedą szafki wiszące do samej góry. Najwyższy rząd bedzie sie otwierał do góry i też podobnie jak "przedmówca" planuje tam trzymać rzeczy używane od święta.

W kuchniach których użytkowałam do tej pory denerwował mnie wiecznie zbierający się na górnych szafkach kurz.

Poza tym często ladowały tam różne miski i kartony no i widok robił sie nieciekawy.

Teraz bedzie zabudowa do samej góry i te 2 problemy odpadną.

Ja mam zabudowę w kuchni w kształcie lit U lewa strona jest do sufitu, obnizona tylko na kilka cm żeby dac halogenki do oświetlenia tej jednolitej ściany. Otwierają sie normalnie,

jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania

A oto moja kuchnia

http://images24.fotosik.pl/130/c0533591776c27f9med.jpg

Ja mam bardzo podobnie jak w poście wyżej, tylko, że nie mam halogenków, a sufit jest obnizony tylko o szerokości mebli. Obniżenie po to, aby można było bez problemu zamontować szafki otwierane do góry oraz, żeby nie było takiego wrażenia ściany mebli. Z takiego rozw. jestem bardzo zadowolona.

aa, te szafki mam zarówno otwierane do góry jak i tradycyjnie. Dla mnie użytkowanie jest identyczne, z tym, że jak podniosę do góry front, to nie używając żadnego krzesła jestem w stanie go zamknąć (szafki kończą się u mnie na wysokości ok. 240 cm)

oo dokładnie tak z tym sufitem, w razie czego mozna zainstalować płytę i będzie ok

Ja na 99% będe miała taką pełną zabudowe jak na foto 1 - całościowa zabudowa bedzie widoczna z otwartego salonu - wydaje mi się ze bedzie elegancko i nie bedzie widac "rogardiaszu " kuchennego, a z boku za ścianką bedą półki ze zlewozmywakiem i kuchenką oraz wyspa oddzielająca salon od kuchni

A jak myślicie, czy zabudowanie do sufitu dłuższej ściany w niewielkiej (8m2) kuchni przy wysokości pomieszczenia 2,65 nie wpłynie katastrofalnie na jej optykę?

Dodam, że wymiary kuchni to 260cm x 300cm, na krótszej ścianie jest okno a na dłuższej (na przeciwko planowanej zabudowy) ma być barek.

A jak myślicie, czy zabudowanie do sufitu dłuższej ściany w niewielkiej (8m2) kuchni przy wysokości pomieszczenia 2,65 nie wpłynie katastrofalnie na jej optykę?

Dodam, że wymiary kuchni to 260cm x 300cm, na krótszej ścianie jest okno a na dłuższej (na przeciwko planowanej zabudowy) ma być barek.

czy ci sie to wszytko zmieści?? - meble ( ta sciana meblowa)to chyba około 90-100cm - liczac ze bedziesz miała tam wbudowaną lodówkę

zostaje 1,60m - dodaj barek + przejście

musisz wszytko dokładnie w cm zaplanować przy waskiej kuchni

czy ci sie to wszytko zmieści?? - meble ( ta sciana meblowa)to chyba około 90-100cm - liczac ze bedziesz miała tam wbudowaną lodówkę

zostaje 1,60m - dodaj barek + przejście

musisz wszytko dokładnie w cm zaplanować przy waskiej kuchni

Z moich planów wszystko powinno wejść, nie jestem tylko pewna odbioru estetycznego takiego pomieszczenia z szafkami do sufitu.

Tak wygląda mój parter:

http://img296.imageshack.us/img296/5350/planparterufg9.gif

Tutaj przedstawiam schemat kuchni:

http://img510.imageshack.us/img510/8867/schematkuchnifi7.jpg

A tak ma mniej więcej wyglądać kuchnia, tylko szafki wiszące mają być dwie a nie trzy nad blatem pod sufit:

http://img401.imageshack.us/img401/4254/kuchniarc7.jpg

mozesz spokojnie dawac wysoka gore.. moja kuchnia ma 2.40x3.60 i wlasnie tez przez to ze malo miejsca szafki sa prawie do samej gory (ciut inne ulozenie niz u Ciebie - okno mam na dlugiej stronie, a wejscie z jadalni na krotkiej) Dla mnie optycznie jest okejos, tym bardziej ze tez prawie do sufitu mam teraz w mieszkaniu.. a kuchnia prawie identyczna jak Twoja. Rozplanowanie inne lodowke mam w lewym rogu kolo okna, a zlewozmywak tam gdzie Twoja lodowka. Tylko ze u mnie jest 2.45 wysokosci i wyzsze szafki tz 95 sa w sam raz i nie trzeba bylo czegos extra robic.

ps acha, otwierane mam normalnie i taboret potrzebuje :wink:

Ja mam zabudowę w kuchni w kształcie lit U lewa strona jest do sufitu, obnizona tylko na kilka cm żeby dac halogenki do oświetlenia tej jednolitej ściany. Otwierają sie normalnie,

jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania

A oto moja kuchnia

http://images24.fotosik.pl/130/c0533591776c27f9med.jpg

edyta - przy oknie masz roletę??

mozesz spokojnie dawac wysoka gore..

...

tmx

pewnie - jak siemieści to dawaj do samej góry

Dzięki Kobiety (?) za opinie. Myślę, że właśnie tak zrobię i szafki powędrują pod sufit :D

P.S. W jakim programie robicie te ustwienia szafek w pomieszczeniach??

Ja mój projekt robiłam w programiku Ikea: http://www.ikea.com/ms/pl_PL/rooms_ideas/splashplanners.html

Jest on bardzo prosty. Oprócz tego jest wiele innych. Jeśli będziesz chciała, możesz poszukać w wyszukiwarce - było już o programach do projektowania.