Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zużycie prądu - porównanie

kropi

Recommended Posts

Jako że wymiana doświadczeń...

Ile Wam idzie prądu?

U nas to jest tak: teoretycznie mamy wszystko na prąd - ogrzewanie, wodę (bojler, na razie 1x50l), kuchenkę (indukcja) + turbina DGP. Rodzina liczy 4 osoby, żarówki w większości energooszczędne, podłogówki jak na razie nie włączałem, bo kominek utrzymuje miłe 18-24 stopnie, i idzie nam ok. 11 kWh/d. Bojler grzeje w godz. 18-23 i 6-8, turbina pracuje od 18 do 6 rano.

Dużo to czy mało? Jak jest u Was?

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnei dom 150m2 - wszystko na prąd łącznie z ogrzewaniem elektrycznym (piece dynamiczne). W tym roku piece ie były jeszcze włączone... i planuję tego nie robić :)

zużycie dzienne: około 22kWh/dzień w tym:

- CWU - ogrzewacz 200l

- non stop turbina DGP

- non stop rekuperator

- płyta elektryczna

- żarówki, 2 lodówki duże, TV, 3 komputery i inne sprzęty domowe używane sporadycznie :)

Jako że wymiana doświadczeń...

Ile Wam idzie prądu?

U nas to jest tak: teoretycznie mamy wszystko na prąd - ogrzewanie, wodę (bojler, na razie 1x50l), kuchenkę (indukcja) + turbina DGP. Rodzina liczy 4 osoby, żarówki w większości energooszczędne, podłogówki jak na razie nie włączałem, bo kominek utrzymuje miłe 18-24 stopnie, i idzie nam ok. 11 kWh/d. Bojler grzeje w godz. 18-23 i 6-8, turbina pracuje od 18 do 6 rano.

Dużo to czy mało? Jak jest u Was?

twoje zużycie starcza mi na 2 dni, ale mam mniej odbiórników

intensywnie;

dwie lodówki,

tv,

kino domowe,

komputer stacjonarny

piec na ekogroszek z pompami,

hydrofor

oświetlenie zewn. diody led w koło domu (wiadomo jak jest ciemno)

Poza tym inne sprzęty używane nie regularnie:

drugi tv+kino

zmywarka,pochłaniacz itp. sprzęty kuchenne

pralka,

laptop

użytkowanie trzy osoby

Moje zużycie prądu obecnie to 150-160 kwh/miesiąc około 5kwh/doba, 4 osoby w domu w tym dwoje dzieci , prądu nie oszczędzamy ( sory tylko ja oszczędzam bo płace za niego :D ), w domu wszystkie urządzenia energooszczędne, żarówki energooszczędne,ledy. Piec dwufunkcyjny z pompą zasilającą w środku , komputery 2,zmywarka ,lodówka,tv.Nie mam porównania co w miesiącach letnich, mieszkam od 28.08.2008 :D

Mieszkając w bloku płaciłem 80zł/miesięcznie wiże zużywałem około 200kwh/mieś. więc twoje 5 kwh dziennie to jakaś magia

- lodówka ok 1,5kwh/ dziennie

- tv - ok 1kwh/ dzienie (4-5 h pracy)

- zmywarka - ok 1kwh

wiec sami widzicie

Wcześniej pisałem o diodach led na zewnątrz, mierzyłem przez dobę wzięło 400W, oczywiście w okresie zimowym, co miesięcznie=12Kwh, a to tylko led

Mieszkając w bloku płaciłem 80zł/miesięcznie wiże zużywałem około 200kwh/mieś. więc twoje 5 kwh dziennie to jakaś magia

- lodówka ok 1,5kwh/ dziennie

- tv - ok 1kwh/ dzienie (4-5 h pracy)

- zmywarka - ok 1kwh

wiec sami widzicie

Niepojęte a jednak prawdziwe, lodówka moja pobiera 1kw/dzień mierzyłem, mam taką http://www.ceneo.pl/436334.Electrolux ERN 29750

Zmywarke kupiłem dużą nie działa codziennie( raz na 3 dni)

pompa w piecu chyba 0,20 pracuje około 10 godzin na dobe

Pralka zakupiona z wsadem 6 kg ,pracuje co drugi trzeci dzień

Moja teściowa mieszka sama z córką nastoletnią w bloku , oszczędzają prąd miesięcznie ma 240 kwh, brak u niej zmywarki, chodzi stara lodówka plus zamrażarka

Zastanawiam się jeszcze, czy nie przejść na tryb dwutaryfowy, ale toby już był hardcore :D

Zużycie od 11.11.2008 ( stan licznika 904) do 11.12,2008 ( stan 1062), może mam trefny licznik :( :) :D

u mnie ok 11kWh per day

też byłem w szoku :)

ale jak zacząłem liczyć punkt po punkcie ....

ja w dodatku mam jeszcze prąd budowlany :(

wczoraj dostałem rachuneczek/fakturki :(

czy wiecie może co to jest za pozycja:

opłata rozliczeniowa ? płacę ją za każdy miesiąc ....

Jak masz odbiór instalacji elektrycznej, to nie przepłacaj za prąd , prąd budowlany droższy, mozesz przejść na taryfe zwykłą[/code]