Krisker 04.01.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Wow - to wynik godny pozazdroszczenia, ja się kurcze nie mogę trafić za tym bojlerem 120 litrów, czy to możliwe że nie zdąży się nagrzać albo przestygnie za bardzo jeśli grzeję go tylko tanim prądem? Jest to Biawar 120 serii classic+ i wg specyfikacji powinien się zagrzać w 2 godzinki przy różnicy temp 50 stopni, wg nie grzeje się na pewno dużo dłużej (może napięcie jakieś nie to? muszę sprawdzić...), do tego jak wykąpią się dzieciaki to już dla nas ledwo starcza. A jaką masz ustawioną temperaturę? IMO lepiej ustawić większą (50-60). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 09.01.2009 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Nie mam podziałki w stopniach, tylko cieplej-zimniej. Ustawiam na "prawie max" ale co z tego, skoro przez 2 godziny "cyknięcie" termostatu przesuwa się z początku skali gdzieś na 1/3-1/2... Do tego jeśli nawet woda zagrzeje się w nocy, to i tak do wieczora - pomimo 3-godzinnego grzania w ciągu dnia - i tak zdąży się wystudzić?Wczoraj zmieniłem trochę program - zrezygnowałem z nocnego grzania na rzecz wcześniejszego włączania, czyli zamiast 13-16 i 22-7, grzeje 13-16 i 20-24. Zobaczę, w którym punkcie skali będzie dziś "cykać". BTW gorąco polecam baterię termostatyczną do bojlera, jest o wiele wygodniejsza i nie trzeba ciągle "kręcić". Co do zużycia prądu to nie jest źle, przez 3 tyg. poszło ok. 400 kWh, z czego jakieś 120 w taryfie dziennej i reszta w nocnej - piszę z pamięci bo gdzieś zasiałem karteczkę ale mam nadzieję zamknąć się w 2 stówkach za cały miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 09.01.2009 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 U nas też wszystko na prąd. Dom 195 m2. Zużycie we wrześniu i październiku - ok. 20 kwh/d, a w listopadzie i grudniu ok. 34 kwh/d. Taryfa G12w. W tańszej taryfie zużywamy ok. 70% energii. Czy "wszystko" oznacza również ogrzewanie? U nas idzie ok. 20 kWh/d przy ciągłym paleniu w kominku, no i w największe mrozy dogrzewaliśmy promiennikami. Sterowników do podłogówki jeszcze nie mam, ale w końcu muszę je założyć bo to wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 09.01.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 ...Do tego jeśli nawet woda zagrzeje się w nocy, to i tak do wieczora - pomimo 3-godzinnego grzania w ciągu dnia - i tak zdąży się wystudzić? ... Jak to - "wystudzić" ? "zużyć" ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 bojler chyba ma coś nie teges z ociepleniem... jak nagrzałem wodę w zasobniku 140l do 50 stopni to po 5 dniach ciągle była ciepła (w ciągu tych 5 dni nie było poboru wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 09.01.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Tak piszemy jakie zuzycie prądu, a może inaczej podajmy jakie placimy rachunki czyli co w moim przypadku co drugi miesiąc mam do płacenia jak na razie 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.01.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 U nas też wszystko na prąd. Dom 195 m2. Zużycie we wrześniu i październiku - ok. 20 kwh/d, a w listopadzie i grudniu ok. 34 kwh/d. Taryfa G12w. W tańszej taryfie zużywamy ok. 70% energii. Czy "wszystko" oznacza również ogrzewanie? U nas idzie ok. 20 kWh/d przy ciągłym paleniu w kominku, no i w największe mrozy dogrzewaliśmy promiennikami. Sterowników do podłogówki jeszcze nie mam, ale w końcu muszę je założyć bo to wstyd Tak, to jest razem z ogrzewaniem PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.01.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 U mnie w zeszłym roku poszło 13255 kWh średnio 36 kWh dziennie. 464 zł miesięcznie. Wszystko na prąd kominek nieużywany ani razu w 2008 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 10.01.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 bojler chyba ma coś nie teges z ociepleniem... jak nagrzałem wodę w zasobniku 140l do 50 stopni to po 5 dniach ciągle była ciepła (w ciągu tych 5 dni nie było poboru wody) No właśnie, sam niedawno pisałem, że po 3 dniach od zagrzania leci jeszcze ciepła woda więc będę musiał poeksperymentować jak będę trochę więcej w domu, jak na razie to było gorzej niz przedtem - za to dziś weekend, więc hulaj dusza - piekła nie ma, grzejemy od rana, wszyscy na pewno wykąpią sie w ciepłej wodzie Muszę po prostu zmierzyć temp wody wypływającej z bojlera tuż po całonocnym grzaniu i potem po kilku godzinach, tylko skąd ja wezmę taki termometr? Co do rachunku, oczekuję ok. 200 zł/m-c ale czas pokaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 31.01.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Czytając nowy tekst taryf w moim przypadku Enion Bielsko znalazłem coś takiego: 3.2.8. Zegary sterujące w układach pomiarowo-rozliczeniowych zainstalowanych u odbiorców rozliczanych w strefach czasowych ustawia się według czasu zimowego i nie zmienia się w okresie obowiązywania czasu letniego. Powyższa zasada może nie być stosowana w przypadku, gdy zegary umożliwiają automatycznie utrzymanie godzin stref w okresie obowiązywania czasu letniego i zimowego. Z tego prosty wniosek że w czasie letnim godziny taryf ulegają zmianie: Czas zimowy Dzienna 7 00 – 13 00, 15 00 – 21 00 Nocna 21 00 – 7 00, 13 00 – 15 00 na Czas letni Dzienna 8 00 – 14 00, 16 00 – 22 00 Nocna 22 00 – 8 00, 14 00 – 16 00 Niby godzinka różnicy ale może zaboleć finansowo bo ja w lecie o 13 włączyłbym już pralkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 01.02.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 od 9.09.2008 r. do dzisiaj to 1409 kw. W domu 4 osoby, kuchnia gaz, ogrzewanie gaz, ale jest turbina dgp. Wszystkie punkty energooszczędne, urządzenia klas A+. W domu 4 soby w tym 3 od rana do wieczora, telewizor niemal non stop . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 02.02.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Domek 95m2, parter, ponadstandardowo ocieplony, rekuperacja. Mamy taryfę G12W, mieszkamy (3 osoby) od 15 listopada. Ogrzewanie elektryczne akumulacyjne - piece DuoHeat Dimplex, maty elektryczne grzejne w kuchni, łazience i korytarzu. Dwa, trzy razy w tygodniu przepalimy trochę kozą. Bojler 200 litrów, zmywarka, pralka - tylko w taniej taryfie. W grudniu zużycie to 176 kWh w taryfie szczytowej (5,6 kWh na dzień), 1185 kWh w taryfie pozaszczytowej (38,2 kWh na dzień) Stosunek 7:1 na rzecz taniej taryfy to chyba dobry wynik? Zużycie w styczniu: taryfa szczytowa: 158 kWh (5,09 kWh na dzień) taryfa pozaszcytowa: 1154 kWh (37,2 kWh na dzień). Pamiętamy, że mieliśmy przez kilka dobrych dni tęgie mrozy. Troszeczke częściej niż w grudniu pracowała koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.02.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 najwieksze pozeracze w domu - takie o których często nie myślimy to: - komputer - 300W ..... To, że komputer ma zasilacz 300W nie oznacza jeszcze, że cały czas pobiera taka moc. Mierzyłeś może to zużycie ? Ja kiedyś mierzyłem i wychodziło mi dużo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekn 03.02.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Może nie wszyscy się jeszcze pobudowali i ktoś podpowie ile prądu zamówić do mieszkania z płytą indukcyjną na 3 fazy. Tak sobie liczę, że z 8kW powinno wystarczyć. Muszę sprawdzić jakie są widełki na poszczególne zabezpieczenia w Enion chyba, że ktoś posiada taką wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 04.02.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Może nie wszyscy się jeszcze pobudowali i ktoś podpowie ile prądu zamówić do mieszkania z płytą indukcyjną na 3 fazy. Tak sobie liczę, że z 8kW powinno wystarczyć. Muszę sprawdzić jakie są widełki na poszczególne zabezpieczenia w Enion chyba, że ktoś posiada taką wiedzę W tej chwili bez sensu jest kupowanie płyty indukcyjnej na 3 fazy. Poczytaj w necie i wybierz sobie jakąś płytę znacznie nowszą technologicznie na 220V. Wszyscy liczący się producenci odchodzą od 3 fazowych płyt. I wcale nie oznacza to, że płyty na 220V są gorsze czy słabsze... za to są bezpieczniejsze i zużywają dużo mniej prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.02.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Może nie wszyscy się jeszcze pobudowali i ktoś podpowie ile prądu zamówić do mieszkania z płytą indukcyjną na 3 fazy. Tak sobie liczę, że z 8kW powinno wystarczyć. Muszę sprawdzić jakie są widełki na poszczególne zabezpieczenia w Enion chyba, że ktoś posiada taką wiedzę W tej chwili bez sensu jest kupowanie płyty indukcyjnej na 3 fazy. Poczytaj w necie i wybierz sobie jakąś płytę znacznie nowszą technologicznie na 220V. Wszyscy liczący się producenci odchodzą od 3 fazowych płyt. I wcale nie oznacza to, że płyty na 220V są gorsze czy słabsze... za to są bezpieczniejsze i zużywają dużo mniej prądu. Myślę, że te płytu nowsze technologicznie są na napięcie 230V Czemu są bezpieczniejsze i mają zużywać mniej prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.02.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 W tej chwili bez sensu jest kupowanie płyty indukcyjnej na 3 fazy. Poczytaj w necie i wybierz sobie jakąś płytę znacznie nowszą technologicznie na 220V. Wszyscy liczący się producenci odchodzą od 3 fazowych płyt. I wcale nie oznacza to, że płyty na 220V są gorsze czy słabsze... za to są bezpieczniejsze i zużywają dużo mniej prądu. Czy aby na pewno? Z tego co mi wiadomo na płycie 220V nie będa pracowac równocześnie wszystkie pola z pełna mocą, w przeciwieństwie do 3 fazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 04.02.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A ile masz takich sytuacji w domu, że wszystkie pola używasz w tym samym czasie z PEŁNĄ mocą? To jest podobny temat jak chłodziarko-zamrażarki z dwoma agregatami. Bo można rozmrażać jedno a drugie działa... i okazało się, że można poradzić sobie z tym bardziej ekonomicznie i wystarcza. I od dwuagregatowych się odchodzi... Ja tylko zwracam uwagę, że w normalnym użytkowaniu płyta potrzebująca 3 faz nie ma przewagi. A a'propos docinka powyżej czy jest to 220, 230 czy 210V to mam to w nosie. Poza tym i tak dokładnie tyle nie ma jak przystawisz miernik. Ważne, że do takiego sprzętu wystarczy faza + zero i nie trzeba przydziału mocy jak na warsztat stolarski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granat110 04.02.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 U mnie dom 120mkw. dowje dzieci telewizor, komp, ogrzewanie kominek bez tutbiny , oświetlenie energooszczędne, przed wymianą lodówki 4,24 kwh na dobę po wymianie lodówki na klasę A+ 3,12kwh na dobę. Nic nie oszczędzamy żyjemy jak przeciętna rodzina acha żarówki OSRAM 20w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.02.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A ile masz takich sytuacji w domu, że wszystkie pola używasz w tym samym czasie z PEŁNĄ mocą? Tego jeszcze nie wiem Ja tylko zwracam uwagę, że w normalnym użytkowaniu płyta potrzebująca 3 faz nie ma przewagi. Poza tym i tak dokładnie tyle nie ma jak przystawisz miernik. Ważne, że do takiego sprzętu wystarczy faza + zero i nie trzeba przydziału mocy jak na warsztat stolarski... Ja mam normalny przydział (chyba 10kW) i mam zamiar miec 3 fazową na dzien dzisiejszy. Dlaczego 3 fazowa tak samo obciążona jak 1 fazowa ma zużywac więcej energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts