Rav 04.02.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Dlatego, że przeważnie są większej mocy.Nie zamierzam Cię w żaden sposób przekonywać, żebyś nie kupował 3 fazowej.Piszę tylko, że można mieć tą samą funkcjonalność przy 200V... i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.02.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Dlatego, że przeważnie są większej mocy. Nie zamierzam Cię w żaden sposób przekonywać, żebyś nie kupował 3 fazowej. Piszę tylko, że można mieć tą samą funkcjonalność przy 200V... i tyle. Ja jeszcze nie kupuje i zbieram opinie. W ogule to miała być gazowa, no ale siła wyższa w postaci Żony zamarzyła sobie indukcję. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 04.02.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Dlatego, że przeważnie są większej mocy. Nie zamierzam Cię w żaden sposób przekonywać, żebyś nie kupował 3 fazowej. Piszę tylko, że można mieć tą samą funkcjonalność przy 200V... i tyle. Ja jeszcze nie kupuje i zbieram opinie. W ogule to miała być gazowa, no ale siła wyższa w postaci Żony zamarzyła sobie indukcję. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Poczytaj na necie. Ja kiedyś zgłębiłem temat. Tak naprawdę to wszystkie teraz indukcyjne chodzą na 230V. Ilość faz ma tutaj znaczenie obciążeniowe obwodów i bezpieczników. Kupując płytę nowej generacji możesz podłączyć ją do jednej fazy - wtedy podłączasz kable wychodzące z płyty do zera, uziemienia oraz kable fazowe wszystkie do jednej fazy. (tak robią przeważnie w blokach, gdzie mają kłopot z wieloma fazami) Wtedy wszystkie pola płyty obciążają jedną fazę. A można podłączyć w taki sposób, żeby rozłożyć obciążenie kuchenki na przykład na dwie fazy, wtedy obciążenie rozkłada się... Ot i cała filozofia. Jak masz możliwość podłączyć to więcej niż jednej fazy - zrób to. Obwody będą mniej obciążone. Funkcjonalnie jednak w obu przypadkach w normalnym użytkowaniu nie zauważysz różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.02.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ja z założenia i tak miałem doprowadzic 3 fazy pod przyszła kuchenkę. Czy bedzie gaz czy indukcja czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 05.02.2009 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Hmm... trochę mi mina zrzedła po odczytaniu dziś liczników - na okoliczność podłączenia podłogówki postanowiłem zrobic mały remanent i oto co mi wyszło: przez 51 dni zużyliśmy 1522 kWh (29,8 kWh/d), z czego: - 363 kWh w taryfie dziennej (7,1 kWh/d) - 1159 kWh w taryfie nocnej (22,7 kWh/d) Zastanawiam się skąd takie zużycie (zaczynaliśmy od optymistycznych 11 kWh/d , przy kolejnym pomiarze wyszło 20, teraz prawie 30... Z odbiorników doszedł tylko drugi bojler na 120 litrów, mamy zatem: 2 bojlery (120l/2kW i 50l/1,5kW), kuchnia indukcyjna, lodówka (niestety w klasie B ale za to no frost ), zmywarka, pralka, akwarium (żarówki 3x18W + 20W filtry + 100W grzałka), prawie wszystkie żarówki energooszczędne, zwłaszcza jak niektórzy piszą o KILKU kWh/d to zaczynam się zastanawiać czy nam licznika nie stuningowali No i ciekaw jestem tej podłogówki, pełną parą ruszyła dziś w południe (na razie tylko w taniej taryfie, zero kominka), bardzo przyjemnie chodzi się po ciepłej podłodze, zobaczymy jak z kosztami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 15.02.2009 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ociepliło się, zatem podłogówkę po 1 dniu wyłączyłem, potem jeszcze może z raz czy dwa na kilka godzin odpaliłem - nie wpłynęło to istotnie na zużycie energii... Powtarzalność mamy niezła 5.02.09 15.02 całkowite 1522 1836 nocna 1159 1418 dzienna 363 418 dobowe zużycie kWh 29,84 30,10 dobowe zużycie n 22,73 23,25 dobowe zużycie d 7,12 6,85 stosunek n/d 3,19 3,39 koszt n 0,27 0,27 koszt d 0,55 0,55 koszt od początku 512,58 612,76 dni od początku 51 61 koszt na dzień 10,05 10,05 Trochę się dane rozjechały (przeklejka z excela) ale chyba są czytelne. Nadal nie mogę wyjść z podziwu jak można zredukować zużycie poniżej 10 kWh/d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 01.04.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Lutypozaszczyt: 1181 kWhszczyt: 145 kWh marzecpozaszczyt: 942 kWhszczyt: 143 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 01.04.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ok 270 m2 cały dzień, pracuję w domu, zużywałem w sezonie grudzień luty po 75kWh dziennie, wszystko na prund. Jednakze myję się kilka razy dziennie, piorę też raz beben 8kg na dzien na pewno, suszarka, zmywarka, PC, trzy komputery, gotuję w domu, nie jadam na mieście, wieczorem jeden lub dwa telewizory jeden 250 drugi 400W, reku, aaaa i ładowarki. Czasami nie wiem jak to możliwe zapłacić na miesiąc 100 zł, chyba że się pracuje poza domem przez 16 godzin i przychodzi tylko spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 03.02.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Dom o pow 106m2 + 45mkw garaż w bryle - nie ogrzewany. Wszystko na prąd, zużycie od 20.06.09 do 01.02.10 (dopiero teraz wpadłam na to by zajrzeć do licznika) 3367kWh to mi daje zużycie dobowe na poziomie 15kWh Brak żarówek energooszczędnych na tą chwilę, i w użyciu sporo elektronarzędzi - oprócz standardowego wyposażenia domu Edit: z kW na kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 05.02.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 martadela Ja nie mam nic na prad tzn CWU oraz grzanie domu + kuchnia gazowa i zuzywam 12-13kWh dziennie - rocznie 4400 - 4800 kWh.(dane z 3 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Dom o pow 106m2 + 45mkw garaż w bryle - nie ogrzewany. Wszystko na prąd, zużycie od 20.06.09 do 01.02.10 (dopiero teraz wpadłam na to by zajrzeć do licznika) 3367kW to mi daje zużycie dobowe na poziomie 15kW Brak żarówek energooszczędnych na tą chwilę, i w użyciu sporo elektronarzędzi - oprócz standardowego wyposażenia domu Jasssne !!! Na szczęście 16. grudnia zainstalowano nam kominek, to był skok w inne tysiąclecie Cywilizacja normalnie Czysto kulturalnie, ciepluteńko, estetycznie, no normalnie same superlatywy cisną mi się na usta, hmmm może poza ceną Jednak co by nie mówić kominek znacznie ułatwił nam działanie.Jest na tyle wydajny że gdy temperatury spadły w okolice -21st (czyt. minus dwudziestu jeden stopni) w domu mieliśmy 23st na plusie Tylko nie pytajcie ile wtedy spalaliśmy drzewa na dobę Do tego jeszcze kilka takich "grzejników" jak w Twoim awatrze, i można zejść z zapotrzebowaniem na energie elektryczną do 10kWh dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 05.02.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Zaraz zaraz Kominkiem paliliśmy w zeszłym roku - nie mieliśmy wtedy innego ogrzewania W te największe mrozy trzeba było wstawać w nocy by dokładać, spaliliśmy jakieś 10mp drzewa - nie było lekko W czerwcu 2009 uruchomili nam wreszcie nasz własny prąd - na taryfie budowlanej więc trochę zabulę. W domu jest podłogówka i pompa ciepła, grundfoss - hydrofor, jest płyta elektryczna, piekarnik, 3 komputery. Nie ma reku, ani DGP, POŚ też bez elektroniki. Nie mam oprócz jednego halogenu żadnego oświetlenia zewnętrznego Ciągle trwają prace wykończeniowe, kafelki w łazience, robiliśmy też siatkę z klejem na tym prądzie. Dom jest mały, ocieplony 15cm ściany, 12 podłoga, strop między 30-40cm wełny. Mam duże okno od południa więc spory zysk solarny. Nie mam drzwi wewnętrznych. W tym roku w kominku paliliśmy na Święta Bożego Narodzenia, i ze 3 razy w łykendy jak byli goście, ale przy chodzącej pompie i rozpalonym kominku w domu robi się sauna. Dodam jeszcze że traktuję ten rok jako testowy - sprawdzam pompę - dlatego świadomie nie palę w kominku by móc ocenić ile kosztuje ogrzewanie PC. Koniec[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 05.02.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Acha Największy grzejnik mieszka na dworze - jest mu wdomu za ciepło ten z tyłu jak widać nie jest już bytem materialnym - niestety a ten mały leży plackiem na podłodze i tylko pochłania. Ale muszę przyznać że wasza reakcja mnie cieszy - znaczy dobrze jest Bo ja doła miałam że to dużo wyszło jak za ten okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 05.02.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 hehehe nic tak nie poprawia humoru jak swiadomosc, ze inni maja jeszcze gorzej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 05.02.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 ja mieszkam dopiero 3 miesiące ale co miesiąc spisuje liczniki no i wyszło mi że miesięcznie zużywam ok 12 kW. Dom 200 m , żarówki energooszczędne, ze 2 komputery, lodówka, telewizorod 14.00 bez przerwy no i pewnie kołownia trochę kosztuje bo kocioł, 4 pompy, zmiękczacz, jakieś switche do internetu i tv, pralka co drugi dzień, zmywarka codziennie - normalny dom michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 05.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 miesięcznie zużywam ok 12 kW. Czy tu nie ma błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 05.02.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Czy tu nie ma błędu jest cholera oczywiście dobowo ale jaja michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 05.02.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 jednostka mocy kW - kilowat (1 kW = 1000 W) jednostka pracy, energii1 kWh = 1*1000*W*60*60*s = 3 600 000 Ws = 3 600 000 J 1 kWh odpowiada ilości energii, jaką zużywa przez godzinę urządzenie o mocy jednego kilowata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetkalk488 06.02.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 u nas domek 160m2 podłogówki około 30m2. Bojler 140l 3 pompki, lodówka,tv, zmywarka, pralka czyli standard plus piec z zasobnikiem. Od grudnia 2008 zużyliśmy 3318kw. Najwięcej było w lecie kiedy ciepła woda pozyskiwana dzięki kw. Tak średnio na dobę około 9kw. Co 2 miesiące do zapłacenia rachunek na 300zł. zastanawiałam się właśnie nad przejściem z G11 na G12 tylko ktoś próbuje mnie obuć w trampki...otóż w listopadzie zmieniłam okres rozliczeniowy z 6 miesięcznego na 2 miesięczny mniej rachunki bolą, wtedy miła pani powiedziała, że jak najbardziej mogę zmienić niedługo taryfę na G12 po czym teraz miły pan mówi, że nie mogę a jeśli już to pod koniec roku, bo zmiana rozliczenia była zmiana umowy. ale przecież zapisane jest, że raz w roku mam prawo zmienić taryfę a zmiana terminu rozliczenia nie jest zmiana taryfy jak dla mnie. Teraz muszę powalczyć z biurokracja zobaczymy co mi z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 31.03.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 podpisuje nową umowę z ZE i muszę wybrać taryfę, większość z was używa energii elektrycznej więc mi ciężko się odnieść. u nas całkiem spory dom, dużo oświetlenia niekoniecznie super energooszczędnego, dwie lodówki, reku, pompa cyrkulacyjna, tv non stop i dwa kompy, indukcja, zmywarka codziennie, pralka codziennie, piekarniki elektryczne sporadycznie12kWh/dzień brzmi z sensem? bo niektórzy tu z 5kwh/d wyskoczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts