Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak masz kredyt, to bank ci każe

jak nie masz, to zależy od okiolicy. Jak spokojna - to po co? jak niespokojna - to może cię to dużo kosztować. Czasem lepiej ciecia zatrudnić :roll:

Standardowe ubezpieczenie domu od ognia i innych zdazen losowych bedzie zalezec od wartosci domu.

Ja mam ubezpieczenie w Hesti, i tam z tego co widze wychodzi jakies 100zl za 100 000 wartosci domu (kwoty odtworzeniowej).

Do tego mam ubezpieczone stale elementy wdomu od kradziezy z wlamaniem (wychodzi okolo 110 zl od kwoty ubezpieczenia 10 000 zl) oraz ruchome lementy od ognia i innych zdazen losowych (wychodzi okolo 30 zl od kwoty 1000 zl. Wszystkie stawki za roczne ubezpieczenie.

Ja wole sie ubezpieczyc od kradziezy zeby spac spokojnie niz sie zastanawiac ile beda w plecy gdy komus przyjdzie do glowy zeby sie mi wlamac i cos ukrasc lub zdemolowac.

my mamy również w Allianzie - wartość ubezpieczenia 650 000,00; składka 385,00zł. Zadzwoniłam w kilka miejsc i ta oferta była o ....kilkaset zł niższa od innych. Więc chyba warto.

aha, i musiałam, prykaz z banku.

a co obejmuje to ubezpieczenie..? bo allianz wyszczególnia poszczególne ryzyka, np. ubezpiecza od eksplozji, implozji, upadku statku powietrznego, ale nie ubezpiecza od tak przyziemnych spraw jak pożar...

koszt ubezp jest nie duzy w stosunku do strat, moim znajomym spieprzono dach jak byly wichury dach byl juz u sasiadow i ubezp. sie przydalo - zrobili nowy z ubezp.

moja znajoma pracuje w firmie ubez. koles ubezpieczal dom i proponuja jemu ubezp. od kradziezy a on po co mi to - swiezo okna wstawione mial jeden dzien chyba nie warto ryzykowac

my mamy również w Allianzie - wartość ubezpieczenia 650 000,00; składka 385,00zł. Zadzwoniłam w kilka miejsc i ta oferta była o ....kilkaset zł niższa od innych. Więc chyba warto.

a co obejmuje to ubezpieczenie..? bo allianz wyszczególnia poszczególne ryzyka, np. ubezpiecza od eksplozji, implozji, upadku statku powietrznego, ale nie ubezpiecza od tak przyziemnych spraw jak pożar...

juz odpowiadam - ubezpieczenie obejmuje:

pozar, uderzenie pioruna, eksplozja, implozja, uderzenie lub upadek statku powietrznego, silny wiatr, grad, zamach przestepczy, terroryzm.

juz odpowiadam - ubezpieczenie obejmuje:

pozar, uderzenie pioruna, eksplozja, implozja, uderzenie lub upadek statku powietrznego, silny wiatr, grad, zamach przestepczy, terroryzm.

a co znaczy silny wiatr..? znając życie i allianz to przyjdzie traba powietrzna i powiedzą, że to nie silny wiatr tylko traba in itself i guzik...

nie widze też upadku drzewa na dom...

Może coś ja jeszcze dodam, firma Generali wariant pełny:

-pożar

-uderzenie pioruna

-wybuch,implozja

-upadek statku powietrznego

-uderzenie pojazdu

-silny wiatr

-zalanie

-deszcz nawalny

-grad

l-awina

-ciężar śniegu i lodu

-osuwanie się ziemi

-zapadanie się ziemi

-dym i sadza

-uderzenie fali ponaddżwiękowej

-pękanie na skutek mrozu

-spływ wód po zboczach

-trzęsienie ziemi

-upadek drzew i masztów

-akcja ratownicza

i to wszystko 0,07% od wartości :D :D ,mało tego jeszcze upust do .......%

Dom w budowie mamy ubezpieczony w InterRisk (kiedyś Cigna). Sam dom jest ubezpieczony na 1 promila od wartości, ale drugie tyle kosztuje nas ubezpieczenie stałych elementów wyposażenia, które nie wchodzą w tamto (np. instalacja CO - kotłownia, jakieś zabudowy itd). W ubezpieczenie wchodzi gradobicie, huragan, deszcz nawalny :o . Do tego dołożyliśmy szyby i OC.

Do ubezpiecznia zmusza bank (mamy kredycik :lol: :roll: ), ale i tak bym ubezpieczył. Szkoda tylko że od kradzieży nie ma...

Dom w budowie mamy ubezpieczony w InterRisk (kiedyś Cigna). Sam dom jest ubezpieczony na 1 promila od wartości, ale drugie tyle kosztuje nas ubezpieczenie stałych elementów wyposażenia, które nie wchodzą w tamto (np. instalacja CO - kotłownia, jakieś zabudowy itd). W ubezpieczenie wchodzi gradobicie, huragan, deszcz nawalny :o . Do tego dołożyliśmy szyby i OC.

Do ubezpiecznia zmusza bank (mamy kredycik :lol: :roll: ), ale i tak bym ubezpieczył. Szkoda tylko że od kradzieży nie ma...

W Generali jest kradzież ale ........... dość droga i trzeba spełnić wiele wymogów taki np jak , stałe oświetlenie terenu budowy w nocy,drzwi z dwoma zamkami wielozastawkowymi itd.

• 3 weeks później...