Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaski,

Kupilem domek z bala o ktorym pisalem wczesniej,koncepcje sie zmienily a plany pomieszaly od ostatniego postu ale wszystko gra.Teraz pytanko o ogrzewanie.Mam zamiargrzac kominkiem bez plaszcza i kotlem kondensacyjnym,swoje rozmyslenia zostawie dla siebie i zdam sie na was,.Wiec,domek 86 m2+warsztat 20m2(rowniez ogrzewany)sufity na 2,5m.W przyszlosci poddasze ok 60m2(srednia wys 2,3m).W domku przewiduje 1 lazienke i potem maly prysznic na poddaszu.Poddasze moze za 4-5 lat.Dodam ze podlogi beda dobrze ocieplone,sciany warsztatu-pustak 24cm+5cm styropian,dom z bala ok 18 cm.Pomozcie,dobre rozwiazanie,jak dobrac moc kotla i kominka?

Mysle ze kociol glownie do wody,grzejniki w zimie aby aby,a podstawa ogrzewania kominek,Bez ostrej krytyki prosze :wink:

Apropo kotla w polsce ceny ogromne,w anglii moge dostac za pol ceny taki jak chce.Czy ktos orientuje sie na czym polega przerobka i ile moze kosztowac?podobno tylko dysze trzeba zmienic bo gaz inny.Co do mocy podobno 22 kw spokojnie mi wystarczy,opinie firmy co ze slaska.

https://forum.murator.pl/topic/113445-grzanie-tylka/

• 2 weeks później...
Zasada działania wszystkich piecyków jest podobne ,we wszystkich jest zespól wodny i ścieszka gazowa,pozostałe rzeczy to szczeguły.Mam piecyk francuski wystarczyła wymiana dysz.Najlepszym rozwiązaniem by było sprawdzić czy polskie dysze pasują.Chodzi o skok gwintu,i średnicę otworu gdzie dysze są wkręcane.
https://forum.murator.pl/topic/113445-grzanie-tylka/#findComment-2900573