Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja grzewcza do domu w stanie surowym zamkniętym

Koen

Recommended Posts

Witam,

mam zamiar zakupić dom (segment) w stanie surowym zamkniętym. Interesuje mnie uzyskanie opinii na temat wykonania kompleksowego szeroko rozumianego ogrzewania tzn:

1. czy da się wykonać w domu już wybudowanym rekupercaję?

2. jaki rodzaj pieca (kotła)? Pulsacyjny czy nie ma sensu?

3. grzanie wody?

4. rozprowadzenie ogrzewania z kominka?

5. czy posiadanie kotłowni na drugim piętrze powoduje jakieś ograniczenia w wyborze typu instalacji grzewczej?

Chodzi również o to by system nie dublował się w funkcjonalności.

Segment jest w Warszawie, parter salon, kuchnia, jadalnia, garaż, wc. Piętro trzy sypialnie oraz dwie łazienki, drugie piętro pełna wysokość do zagospodarowania oraz pralnia i kotłownia. W planie jest kominek ale nie uważam, że będzie to główne źródło ciepła. W domu będzie mieszkała rodzina 2+1 z tendencją do 2+3.

Powierzchnia mieszkalna to ok 185m2. Parter wysoki 3m. Ściany zewnętrzne gr 38 cm – pustak ceramiczny POROTERM, docieplenie styropian 10 cm, tynk akrylowy. Dom będzie podłączony do miejskiego gazociągu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,

mam zamiar zakupić dom (segment) w stanie surowym zamkniętym. Interesuje mnie uzyskanie opinii na temat wykonania kompleksowego szeroko rozumianego ogrzewania tzn:

1. czy da się wykonać w domu już wybudowanym rekupercaję?

2. jaki rodzaj pieca (kotła)? Pulsacyjny czy nie ma sensu?

3. grzanie wody?

4. rozprowadzenie ogrzewania z kominka?

5. czy posiadanie kotłowni na drugim piętrze powoduje jakieś ograniczenia w wyborze typu instalacji grzewczej?

Chodzi również o to by system nie dublował się w funkcjonalności.

Segment jest w Warszawie, parter salon, kuchnia, jadalnia, garaż, wc. Piętro trzy sypialnie oraz dwie łazienki, drugie piętro pełna wysokość do zagospodarowania oraz pralnia i kotłownia. W planie jest kominek ale nie uważam, że będzie to główne źródło ciepła. W domu będzie mieszkała rodzina 2+1 z tendencją do 2+3.

Powierzchnia mieszkalna to ok 185m2. Parter wysoki 3m. Ściany zewnętrzne gr 38 cm – pustak ceramiczny POROTERM, docieplenie styropian 10 cm, tynk akrylowy. Dom będzie podłączony do miejskiego gazociągu.

Z góry dziękuję za pomoc.

na pierwsze pytanie ci nie odpowiem bo nie jestem specjalistą w tej dziedzinie

2.raczej nie ma sęsu

3.piec wiszący z zasobnikiem stojącym lub zasobnikiem solarnym dwuwężownicowym i solarami

4.jak już kominek to z płaszczem wodnym unikasz dublowania instalacji grzewczych i używasz instalacji c.o do rozprowadzenia ciepła z kominka po domu

5.Posiadanie kotłowni na 2 kondygnacji w żadnym stopniu nie nakłada na ciebie ograniczeń w wyboże typu instalacxji grzewczej może poza typem pieca musi być z zamkniętą komorą spalania nieważne czy turbo czy kondensat

Myślę iż rozwiałem część twoich rozterek jakby co to mogę podjąć się wykonawstwa instalacji kontakt na priv lub na mejla [email protected]

na pierwsze pytanie ci nie odpowiem bo nie jestem specjalistą w tej dziedzinie

Jak ktos zna odpowiedz na pierwsze pytanie to prosze o pomoc.

Oczywiście, że się da nie tylko rekupercaję, ale i rekuperację. Pozostaje tylko kwestia kosztów. Jeśli dom był wybudowany pod kątem wentylacji mechanicznej to OK, jeśli nie to będzie więcej kosztowało.

• 1 month później...

witam

Chcialem przedtawic nieco inne stanowisko w tym temacie

Co do rekuperacji to niestety tez nie wiem

Odnosnei kotla - nie wiem czemu kolega przedmowca odepochnal mozliwosc montazu tutaj kotla Pulsacyjnego. Zwlaszcza majac kotlownie na pietrze dzieki temu urzadzeniu mozna uniknac budowy komina - a to spory wydatek przeciez. Napewno bedzie to oszczedniejsze rozwiazanie w eksploatacji od kazdego kotla TURBO jak i kondensata palnikowego. Poza tym nei ma bardzije trwalego kotla z gamy kondensatow w tym momencie

Co do kominak z plaszczem - szczerze to decydujac sie na kondensata inwestycja w kominek to bedzie juz przeinwestowanie. Taka instalacja kominka zakonczy sie na sumie ok 10 tys. Jesli ma to byc system tylko dogrzewania to po co zbedne koszta. Poza tym musi byc oddzielna instalacja z obiegiem otwartym - w sumei Pulsatora mozna podlaczyc z kominkiem w jeden uklad otwarty, ale wiadomo, ze wtedy cieplo po instalacji neico gorzej bedzie sie rozchodzilo.

Jak w domu maja byc trzy osoby to solary szczerze mowiac takze sa zbedne. Majac oszczedny kociol trzeba sobie policzyc ile tej wody mozna zagrzac za pieniadze wpakowane w kolektory. To jest fane rozwiazanie jak ejst np 5 osob na stale albo mamy basen. A jak ktos jeszcze powie ze rurowe prozniowe to juz w ogole katastrofa. Lepiej te sume dac na dobra lokate nawet i za odsetki placic rachunki za gaz i nie komplikowac sobie zycia i instalacji. Poza tym jak damy bufor pod solary, to wtedy tam wymiennikiem jest wezownica, a wiec przy grzaniu czy dogrzewaniu wody kotlem mozemy zapomniec o kondensacji

Kup lepszy kociol z zasobnikiem z INOX (jakas warstwowka albo z wymiennikiem plaszczowym) i to napewno bedzie system na lata

Jesli sa jakies pytanaka to mozna pisac (nawet na priv)

pozdrawiam