Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

No i pierwsze buble na budowie. Jak sie pytałem majstra - a takie nadproże wystarczy - a jakże będzie spoko. Okazuje sie że jest zaje.... daleko od spoko. ANO:

Mam garażyk strasnie niski tzn ma z 2.30. Wymiary otworu bramowego to 2.20 na 2.40 szerokości. Nadproże ma ok. 8 cm!!!

Do tego dochodzi chudziak na podłodze - czyli brak możliwości ocieplenia podłogi w garażu!!!

Rozwiązanie - zastosować bramę 2 metry wysokośc lub niższąi i dać ew. jakąś metalową poprzeczkę obniżającą miejsce montażu - a resztę obrobić glifem ze styropianu.

Co o tym myślicie - nie będzie "głupio" wyglądało? Chciałbym jednak dać te kilka cm styro na podłodze...

A może skuwać chudziak? też rozwiązanie...

https://forum.murator.pl/topic/113448-jaki-minimalny-wymiar-bramy-gara%C5%BCowej-pronblem-z-nadpro%C5%BCem/

Mam garażyk strasnie niski tzn ma z 2.30. Wymiary otworu bramowego to 2.20 na 2.40 szerokości. Nadproże ma ok. 8 cm!!!

Do tego dochodzi chudziak na podłodze - czyli brak możliwości ocieplenia podłogi w garażu!!!

Trochę ciasnawo, a jak będziesz chciał Land Cruiserem wjechać? :lol:

A może skuwać chudziak? też rozwiązanie...

Masz wjazd do garażu na tym samym poziomie co wejście do domu? Jeśli tak to ja bym skuł chudziak, pogłębił podłogę o jakieś 30cm i zrobił po prostu wjazd obniżony względem reszty domu. O ile oczywiście ułożenie działki temu sprzyja.

pozdrawiam

jesli masz garaz wolnostojacy, to mozesz moim zdaniem zrazygnować ze styropianu. Ale jeśłi w bryle budynku, to ja bym się nie zdecydowała.

A tak przy okazji - jak masz w projekcie? Bo przecież nikt nie zaprojektowałby bramy garażowej na 180-190cm. A gdzie był kierownik budowy kiedy zapadała decyzja o szerokości nadproża? przeciez ty nie musisz znac odpowiedzi na te pytania, a z "majstrami" to różnie bywa, nie ich dom, nie oni będą tam mieszkać. I ich "podpowiedzi" są na ogół kierowane własną wygodą (mniejszą robotą) aniżeli dobrem inwestora. Na ogół, bo na całe szczęście bywają wyjatki.

A na jakim etapie budowy jesteś?

Hmm a więc tak,

Poziom garażu jest obniżony o ok. 40 cm. Jak robiono fundamenty to zalaliśmy w ziemię takie szerokie, a ponad pojechaliśmy bloczkiem. W miejscu domu poszły 4 bloczki, garaż to 1 bloczek.

Otwór obecnie ma jak w projekcie 220x240 tylko co z tego jak nadproże jest 8 cm a minimum do bramy automatycznej to 13!!

Do tego dochodzi ocieplenie podłogi czy cokolwiek co bym chciał dać na podłogę. Teraz podłoga(chudziak) garażu jest równo z progiem.

Takie fotki - rzut elewacji:

http://images25.fotosik.pl/304/a3206f09530c0b5bmed.jpg

oraz zdjęcie obecnego stanu - surowy otwarty. Murarzy już nie widać od miesiąca - także kiepsko od nich cokolwiek wyegzekwować.

http://images28.fotosik.pl/305/58e0f90712b349acmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/40/f574023e08020877med.jpg

I co myślicie? Skuwać?

wymiar standardowej bramy uchylnej to ok. 2m wysokości i 2,4m szerokości. Otwór potrzebny do montażu to ok. 2,07 i 2,45 ale są i mniejsze. Wejdź sobie na stronę hormanna lub innego prodyucenta i sprawdź. Jak na moje otwór jet ok.

ja mam brame uchylną 2x2,40 i zafira sie miesci, chyba nie masz busa to wtedy faktycznie jest problem.

Jak masz mozliwosc to skuj i daj styro - potem bedzie gorzej i drozej. Jak bedziesz ocieplac to sobie zakryjesz ta wstawkę

ja mam brame uchylną 2x2,40 i zafira sie miesci, chyba nie masz busa to wtedy faktycznie jest problem.

Jak masz mozliwosc to skuj i daj styro - potem bedzie gorzej i drozej. Jak bedziesz ocieplac to sobie zakryjesz ta wstawkę

chyba się skłonię do takiej opcji

a z tym nadprożem to w hormanie musisz mieć min. 11 cm, czyli brakuje ci tylko chyba 3cm, czyli obróbka nadproza styriopianem 3-4cm klej z siatka i jest ok, skuj chudziak, obniż do wymaganego poziomu i git

ps. jak widzę na fotkach masz chyba pokój nad garażem, a nie masz czasem w projekcie sufitu w garażu ocieplonego 5 cm warstwą styropianu (bo tak raczej powinno być, chyba że pod na stropie grubsza warstwa ocieplenia)? bo wtedy znowu d**a blada i nadproża znów za mało :(

Jeśli chodzi o bramy to dziś gadałem i koło mnie Butzbach robi na 7 cm!! Nieźle co?

Chudziak skuję...

Nad garażem będzie sypialnia - dam na podłogę styropian.

Nie wiem czy warto dawać jakikolwiek styropian pod posadzkę garażu. Moim zdaniem styropian izolujący od gruntu warto dawać jedynie w przypadku garażu ogrzewanego. W Twoim przypadku garaż będzie ogrzewany jedynie ciepłem przenikającym przez strop z sypialni i przez ścianę działową na parterze. Te straty ciepła które i tak są nieuniknione spowodują, że zimą w garażu będziesz miał dodatnią temperaturę. Ziemia jest także źródłem ciepła i pod posadzką garażu będzie miała kilka stopni powyżej zera. Po co w takim razie robić izolację cieplną gdy temperatura powietrza i gruntu są takie same. Przy temperaturze wewnątrz na poziomie kilku stopni grunt także będzie źródłem ciepła ogrzewającego garaż (patrz GWC podgrzewający powietrze wentylacyjne). A brak styropianu na podłodze rozwiązuje Twój problem.

Hmm rzeczywiście nie pomyślałem w ten sposób. Jeśli nie będę ogrzewał garażu to faktycznie bezsensem jest dawać styro pod podłogą.

Przemyślę jeszcze sprawę. Akcja szykuje się jeśli już na sobotę - albo tynkowanie części albo skuwanie - coś będziemy robić :)

Dzieki za rady

Nie wiem czy warto dawać jakikolwiek styropian pod posadzkę garażu. Moim zdaniem styropian izolujący od gruntu warto dawać jedynie w przypadku garażu ogrzewanego. W Twoim przypadku garaż będzie ogrzewany jedynie ciepłem przenikającym przez strop z sypialni i przez ścianę działową na parterze. Te straty ciepła które i tak są nieuniknione spowodują, że zimą w garażu będziesz miał dodatnią temperaturę. Ziemia jest także źródłem ciepła i pod posadzką garażu będzie miała kilka stopni powyżej zera. Po co w takim razie robić izolację cieplną gdy temperatura powietrza i gruntu są takie same. Przy temperaturze wewnątrz na poziomie kilku stopni grunt także będzie źródłem ciepła ogrzewającego garaż (patrz GWC podgrzewający powietrze wentylacyjne). A brak styropianu na podłodze rozwiązuje Twój problem.

W planach i w projekcie mam styro w garażu... ale po dłuższych przemysleniach......prawie na pewno nie dam....

Ocieplam sufit i ściankę od domu.

Zgadzam się w z HENRYK51

1. zima, temp poniżej 0 stopni do max +5- podłoga ma temp. dodatnią więc :grzeje", styropianem od tej temperatury sie odetniesz

2. lato, temp. ponad 20 stopni, podłog daje przyjemny chłód

3. pytanie co z zimami i jesienią z temp. 5-20 stopni, wtedy będą straty. ale czy aż tak duże???

:wink:

Może ktoś ma taki garaż bez ocieplenia w podłodze i podpowie jak to działa w praktyce.

Ja miałem w projekcie styro na podłodze w garażu, ale go nie dałem. Za to jest 5cm na suficie i dodatkowo 5 na każdej scianie wewnetrznej, czyli ok 40% scian w garażu. Garaż będzie ogrzewany (sciany zewnętrzne są normalnie ocieplone od zewnatrz) ale kaloryfer będzie ustawiony na minimalne minimum.

A bramę mam 2,4 h 2,150 Hormanna.