magda76 16.12.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 W związku z fatalnym asortymentem mebli dziecięcych w naszych sklepach (pstrokate lub brzydkie kolory) postanowiłam kupić córci mebelki drewniane surowe i pomalować na jakiś ładny, pastelowy kolor. Może podzielicie się doświadczeniem, czym najlepiej je pomalować, jaką farbą czy lakierobejcą. Obie liczymy na waszą pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 16.12.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Malowalem meble farba jak i belki lakioerobejca.W obydwuch przypadkach uzywalem farb i lakierobejcy z Fluggera.Dorabiaja dowolny kolor.Dodatkowo farba wystepuje w macie,satynie,polysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 16.12.2008 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 dzięki, a czy trzeba je szlifować papierem ściernym tak jak np. drzwi? nie widziałam jeszcze tych mebli, ale z drzwiami tak właśnie robiłam. Tylko drzwi malowałam tylko lakierem wodnym bezbarwnym a jak w przypadku farby czy lakierobejcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 16.12.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Co do twoich mebli to nie wiem czy bedzie trzeba.Ja malowalem surowe deski lakierobejca,a farba zbudowy z plyty MDF,ktore musialem troche przetrzec papierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 16.12.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 podepnę się z zapytaniem: gdzie można kupić ladne mebelki z surowego drewna do pokoju dziecęcego? Też nie mogę strawić tego co oferuje rynek i już myślałam o strarociach (żeby je przerobić na pasujące do pokoiku dorastającej panienki) ale może nowe będą lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 16.12.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 zależy, jaki efekt chce się uzyskać...... rysunek drewna widoczny, czy nie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 16.12.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Jezeli z surowego drzewa to moze sosnowe.Wpisz w googlach "meble sosnowe",a zobaczysz co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 17.12.2008 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 podepnę się z zapytaniem: gdzie można kupić ladne mebelki z surowego drewna do pokoju dziecęcego? Też nie mogę strawić tego co oferuje rynek i już myślałam o strarociach (żeby je przerobić na pasujące do pokoiku dorastającej panienki) ale może nowe będą lepsze ja znalazłam na allegro firmę, meble mi się spodobały, nie są typowo dziecięce ale mają fajny akcent że tak powiem (taka buźka uśmiechnięta). Nie chcę spamować, poza tym nie znam tej firmy ani jej wyrobów, więc nie wiem czy mogę polecić, ale ja pewnie zamówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 17.12.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 moja córka ma meble sosnowe malowane, były robione na zamówienie. Po 4 latach są do ponownego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 17.12.2008 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 moja córka ma meble sosnowe malowane, były robione na zamówienie. Po 4 latach są do ponownego malowania. No właśnie, czy jest taka farba która nie będzie odpryskiwać, czy może jest to z góry skazane na niepowodzenie? 4 lata to dość krótko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 17.12.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 moja córka ma meble sosnowe malowane, były robione na zamówienie. Po 4 latach są do ponownego malowania. No właśnie, czy jest taka farba która nie będzie odpryskiwać, czy może jest to z góry skazane na niepowodzenie? 4 lata to dość krótko... Dobrze przygotowana powierzchnia + podklad to podstawa i to nie tylko przy malowaniu mebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 17.12.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 moja córka ma meble sosnowe malowane, były robione na zamówienie. Po 4 latach są do ponownego malowania. No właśnie, czy jest taka farba która nie będzie odpryskiwać, czy może jest to z góry skazane na niepowodzenie? 4 lata to dość krótko... Są takie farby do mebli, jednak trwałość i efekt końcowy będą zależały od wielu rzeczy. 1. Jaki jest stan i rodzaj powierzchni drewna? 2. Jaka ma być powierzchnia ostateczna? 3. Jakim sprzętem dysponujesz? 4. Ile kasy zamierzasz wydać ? 5. Jakie umiejętności i ile cierpliwości będzie miał malujący? 6. Jakich użyjesz farb,a jest tego sporo. Metod też jest kilka. 1. Podbarwianie i lakierowanie końcowe 2. Malowanie ręczne gotowymi farbami 3. Malowanie lakierami. itd. Użyć możesz Farb olejnych i ftalowych , dwuskładnikowych z alifatycznym izocjanianem, farby poliuretanowej jednoskładnikowej ( wewnętrznej czyli bez dodatku smoły ale dopuszczalnymi żywicami węglowodorowymi), alkidowej z domieszką poliuretanu, uretanowe, lakiery barwiące. Najłatwiej i z najlepszym efektem końcowym, zrobić to można lakierami poliuretanowymi np ICI, lecz trzeba wiedzieć kiedy można i jak to zrobić poprawnie.Tutaj nie potrzeba podkładów.Z reguły w nowoczesnych farbach do drewna już się podkładów nie stosuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 17.12.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 moja córka ma meble sosnowe malowane, były robione na zamówienie. Po 4 latach są do ponownego malowania. No właśnie, czy jest taka farba która nie będzie odpryskiwać, czy może jest to z góry skazane na niepowodzenie? 4 lata to dość krótko... Użyć możesz Farb olejnych i ftalowych , dwuskładnikowych z alifatycznym izocjanianem, farby poliuretanowej jednoskładnikowej ( wewnętrznej czyli bez dodatku smoły ale dopuszczalnymi żywicami węglowodorowymi), alkidowej z domieszką poliuretanu, uretanowe, lakiery barwiące. Najłatwiej i z najlepszym efektem końcowym, zrobić to można lakierami poliuretanowymi np ICI, lecz trzeba wiedzieć kiedy można i jak to zrobić poprawnie.Tutaj nie potrzeba podkładów.Z reguły w nowoczesnych farbach do drewna już się podkładów nie stosuje Ej, 2112wojtku - w Twojej litanii jest sporo nieścisłości, a najważniejsze, że w ten sposób nikomu nie pomożesz. magda76 - idź do sklepu Fluggera, tam mają kompetentnych sprzedawców i wszystko ładnie opisane i posegregowane - co dla kogo i w jakich okolicznościach. Mają dobre farby do drewna i próbki na których wszystko zobaczysz sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 18.12.2008 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Dzięki Misiu! Najpierw muszę jednak poguglać, czy w mojej okolicy gdzieś jest taki sklep. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agateczka1987 28.12.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 w zeszłym roku latem odnawiałam stare (30 letnie) drewniane łózko, które robił jeszcze mój dziedek.Polecam farby wodne, jak dla mnie idealne.Po póltora roku nie widać żadnych śladów uzytkowania. Super.Do nowego domu też będę zamawiać meble drewniane i sama malować farbami wodnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts