Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

meble drewniane malowane

magda76

Recommended Posts

W związku z fatalnym asortymentem mebli dziecięcych w naszych sklepach (pstrokate lub brzydkie kolory) postanowiłam kupić córci mebelki drewniane surowe i pomalować na jakiś ładny, pastelowy kolor. Może podzielicie się doświadczeniem, czym najlepiej je pomalować, jaką farbą czy lakierobejcą. Obie liczymy na waszą pomoc!

podepnę się z zapytaniem: gdzie można kupić ladne mebelki z surowego drewna do pokoju dziecęcego? Też nie mogę strawić tego co oferuje rynek i już myślałam o strarociach (żeby je przerobić na pasujące do pokoiku dorastającej panienki) :wink: ale może nowe będą lepsze :-?

ja znalazłam na allegro firmę, meble mi się spodobały, nie są typowo dziecięce ale mają fajny akcent że tak powiem (taka buźka uśmiechnięta). Nie chcę spamować, poza tym nie znam tej firmy ani jej wyrobów, więc nie wiem czy mogę polecić, ale ja pewnie zamówię.

moja córka ma meble sosnowe malowane, były robione na zamówienie. Po 4 latach są do ponownego malowania.

No właśnie, czy jest taka farba która nie będzie odpryskiwać, czy może jest to z góry skazane na niepowodzenie? 4 lata to dość krótko...

Dobrze przygotowana powierzchnia + podklad to podstawa i to nie tylko przy malowaniu mebli.

moja córka ma meble sosnowe malowane, były robione na zamówienie. Po 4 latach są do ponownego malowania.

No właśnie, czy jest taka farba która nie będzie odpryskiwać, czy może jest to z góry skazane na niepowodzenie? 4 lata to dość krótko...

Są takie farby do mebli, jednak trwałość i efekt końcowy będą zależały od wielu rzeczy.

1. Jaki jest stan i rodzaj powierzchni drewna?

2. Jaka ma być powierzchnia ostateczna?

3. Jakim sprzętem dysponujesz?

4. Ile kasy zamierzasz wydać ?

5. Jakie umiejętności i ile cierpliwości będzie miał malujący?

6. Jakich użyjesz farb,a jest tego sporo.

Metod też jest kilka.

1. Podbarwianie i lakierowanie końcowe

2. Malowanie ręczne gotowymi farbami

3. Malowanie lakierami. itd.

Użyć możesz

Farb olejnych i ftalowych , dwuskładnikowych z alifatycznym izocjanianem, farby poliuretanowej jednoskładnikowej ( wewnętrznej czyli bez dodatku smoły ale dopuszczalnymi żywicami węglowodorowymi), alkidowej z domieszką poliuretanu, uretanowe, lakiery barwiące.

Najłatwiej i z najlepszym efektem końcowym, zrobić to można lakierami poliuretanowymi np ICI, lecz trzeba wiedzieć kiedy można i jak to zrobić poprawnie.Tutaj nie potrzeba podkładów.Z reguły w nowoczesnych farbach do drewna już się podkładów nie stosuje :)

Użyć możesz

Farb olejnych i ftalowych , dwuskładnikowych z alifatycznym izocjanianem, farby poliuretanowej jednoskładnikowej ( wewnętrznej czyli bez dodatku smoły ale dopuszczalnymi żywicami węglowodorowymi), alkidowej z domieszką poliuretanu, uretanowe, lakiery barwiące.

Najłatwiej i z najlepszym efektem końcowym, zrobić to można lakierami poliuretanowymi np ICI, lecz trzeba wiedzieć kiedy można i jak to zrobić poprawnie.Tutaj nie potrzeba podkładów.Z reguły w nowoczesnych farbach do drewna już się podkładów nie stosuje :)

Ej, 2112wojtku - w Twojej litanii jest sporo nieścisłości, a najważniejsze, że w ten sposób nikomu nie pomożesz.

magda76 - idź do sklepu Fluggera, tam mają kompetentnych sprzedawców i wszystko ładnie opisane i posegregowane - co dla kogo i w jakich okolicznościach. Mają dobre farby do drewna i próbki na których wszystko zobaczysz sama.

• 2 weeks później...

w zeszłym roku latem odnawiałam stare (30 letnie) drewniane łózko, które robił jeszcze mój dziedek.

Polecam farby wodne, jak dla mnie idealne.

Po póltora roku nie widać żadnych śladów uzytkowania. Super.

Do nowego domu też będę zamawiać meble drewniane i sama malować farbami wodnymi.